Zoals we altijd zeggen: je kunt nooit te veel planten als je metgezellen hebben! En als u een groot liefhebber van bloeiende planten bent, is er geen kans dat u deze verleidelijke soorten kunt weerstaan. Camelia’s zijn zeer populaire en voorname decoratieve kamerplanten, dus u moet ten minste één exemplaar in uw collectie opnemen! Vooral als je zoveel soorten hebt om uit te kiezen!

Camellia Japonica is een van de bekende soorten die tot het geslacht Camellia behoort. Deze prachtige plant heeft vele namen, zoals Japanse camelia, gewone camelia, winterroos, of Tsubaki in het Japans.

Camellia Japonica-planten kunnen in vele streken over de hele wereld als iconisch worden beschouwd. Sinds de 11e eeuw, bijvoorbeeld, zijn ze verschenen in verschillende prachtige kunstwerken uit China, waaronder schilderijen en porselein. In het verleden werden deze planten gebruikt als offergaven aan de goden en ook nu nog worden ze gezien als gelukssymbolen voor het Chinese Nieuwjaar.

Er zijn meer dan 2000 cultivars ontwikkeld en de Camellia Japonica-soorten worden vooral gewaardeerd om hun mooie bloemen. Hoewel deze planten al duizenden jaren in het Oosten werden gekweekt, werden zij in de 18e eeuw in Europa en de Verenigde Staten geïntroduceerd. Ze hebben een breed scala aan kleuren, patronen en vormen van bloemen, en meer dan 30 cultivars hebben de prestigieuze Award of Garden Merit gekregen.

  • Camellia Japonica planten hebben verschillende medicinale toepassingen waaronder antikanker activiteit. De bloemen van deze planten zijn tonisch, adstringerend, hemostatisch en bloedstelpend. De bladeren hebben rijke ontstekingsremmende eigenschappen.
  • De bladeren zijn een theesubstituut, terwijl de gedroogde bloemen kunnen worden gekookt en gebruikt in een recept van Japans eten dat “mochi” heet. Sommige mensen bereiden eetbare olie uit hun zaden.
  • Chinese vrouwen weerhielden zich ervan een Camellia Japonica in het haar te dragen vanwege de late opening van de knop. Dit feit wordt verondersteld aan te geven dat zij lange tijd niet gezegend zouden worden met een zoon.
  • De bladeren zijn een smakelijke voedselbron voor een paar kleine schepsels. Ze worden vaak gegeten door sommige rupsen van Lepidoptera, waaronder Ectropis Crepuscularia (de grauwe klauwier).
  • De bloemen van de Camellia Japonica zijn zeer aantrekkelijk voor bestuivers zoals de Zosterops Japonica, een vogelsoort die algemeen bekend staat als de Japanse witoog.
  • Camellia Japonica is inheems in het vasteland van China, Zuid-Korea, Taiwan en Zuid-Japan. Deze plant groeit in bossen op grote hoogte en dicht bij de kust tot op zeeniveau.
  • Er zijn geen giftige effecten gemeld voor deze planten, dus je kunt ze veilig kweken in de buurt van nieuwsgierige huisdieren en kinderen.
  • Camellia Japonica is een uitstekende begeleider voor varens, hosta’s, azalea’s, magnolia’s, toverhazelaar of Japanse esdoorn.

Camellia Japonica

Camellia Japonica Kenmerken: Een overzicht

  • Zij behoren tot de Theaceae-familie, die vele soorten siercamelia’s en de economisch belangrijke theeplant omvat.
  • Camellia Japonica is een bloeiende struik of boom die 2 tot 3,6 m hoog en 1,5 tot 3 m breed kan worden. Sommige variëteiten zijn met ongeveer 11 meter veel hoger geworden dan normaal.
  • Deze planten bestaan uit vele takken. Ze zijn paarsachtig bruin als ze jonger zijn en worden grijsachtig tot bruin naarmate ze ouder worden.
  • Het loof bestaat uit leerachtige, donkergroene bovenbladeren en lichtgroene onderbladeren die afwisselend aan takken groeien. De randen zijn zeer fijn getand, met de basis en de toppen vrij spits.
  • De bladeren zijn gewoonlijk 5-11 cm lang en 2-5-6 cm in doorsnee. Ze hebben kleine steeltjes van ongeveer 5-10 mm (0,2-0,4 inch).
  • In het wild bloeien Camellia Japonica-planten van januari tot maart. De bloemen groeien in paren of alleen op zeer korte stengels.
  • De meest voorkomende vormen waarin hun bloemen voorkomen zijn enkel, halfdubbel, of dubbel met extra bloemblaadjes. Ze zijn er in verschillende tinten rood, oranje, geel, lavendel, roze of wit.
  • Van september tot oktober draagt de Camellia Japonica bolvormige vruchten die uit drie compartimenten bestaan. Elk deel van de vrucht bevat een of twee bruine zaden.
  • Hun zaden kunnen worden gebruikt voor vermeerdering en ontkiemen gewoonlijk in één tot drie maanden. Ze moeten worden gekweekt in lichte schaduw in een kasachtige omgeving, nadat ze een dag in warm water hebben gelegen.

Teelt van Camellia Japonica

Over het algemeen zijn Camellia Japonica planten op hun best en bloeien ze sporadisch wanneer ze in gedeeltelijke schaduw worden geteeld. Ze geven de voorkeur aan veel zonlicht in de ochtend en wat schaduw in de namiddag. Zorg ervoor dat u uw planten beschermt tegen fel zonlicht, aangezien dit hun bladeren kan doen verschroeien en hun algemene gezondheid kan aantasten.

Wat temperatuur betreft, kunnen ze niet goed tegen plotse veranderingen in de omgeving. Camellia Japonica planten zijn op de een of andere manier koudehard bij temperaturen die dalen tot 10 °F (-12 °C), maar niet voor lange perioden. Voor kamerplanten wordt aanbevolen ze te kweken bij temperaturen tussen 45 en 61 °F (7-16 °C). Ze kunnen ook niet te lang temperaturen boven 64 °F (18 °C) verdragen.

Japanse Camellia

Aanplant Camellia Japonica

Camellia Japonica-planten groeien niet graag in bodems met een hoge pH-waarde, zoals neutrale tot alkalische soorten. Plant uw baby’s in een licht zure grond met een goede drainage om stress te voorkomen. U moet ook zoeken naar grond die rijk is aan voedingsstoffen en organisch materiaal.

Ze groeien meestal uit zichzelf zonder extra bemesting, maar u kunt ze wat meststoffen geven als u hun groei wilt stimuleren. Geef uw Camellia Japonica na het uitlopen van de bloemen in het voorjaar zuurvormende meststoffen voor camelia’s of azalea’s. Als de groei traag lijkt of de bladeren schaars zijn en hun kleur hebben verloren, geef uw plant dan midden in de zomer opnieuw voeding.

Zoals de meeste heesters moet Camellia Japonica na de bloeiperiode regelmatig worden gesnoeid. U kunt zwakke of dode takken afknippen en zelfs de groei uitdunnen als deze te dicht is om de bloemen goed te laten opengaan. Bovendien kunnen de uitgebloeide bloemen ook worden verwijderd om een gezonde nieuwe groei en een goede toekomstige bloei te garanderen.

Hoewel het er niet veel zijn, zult u bij het kweken van Camellia Japonica planten te maken krijgen met enkele plagen en schimmelziekten. Ze kunnen af en toe last hebben van schildluizen, bladluizen en mijten. U kunt de aangetaste delen behandelen met wrijfalcohol, neemolie of geschikte insecticiden.

In februari of maart kan ook een ziekte in de bloemen optreden die bloembladerziekte wordt genoemd en herkenbaar is aan bruine vlekken. Er is geen geneesmiddel voor deze ziekte, maar u kunt de ongezonde bloei verwijderen om verspreiding te voorkomen. Ze kunnen ook worden aangetast door sterfte, een veel voorkomende ziekte die kan worden voorkomen door gebruik te maken van gesteriliseerde snoeischaren, sanering en fungiciden.

April Tryst Red Camellia Japonica, Van Amazon

Bewateren Camellia Japonica

Zoals de meeste heesters heeft de Camellia Japonica alleen extra aandacht nodig in tijden van extreme droogte of wanneer hij pas geplant is. Houd de grond constant vochtig totdat uw plant zich in zijn groeimedium heeft gevestigd. Na een jaar of drie, wanneer uw plant goed is ingeburgerd, zal hij overleven met weinig water.

Zorg ervoor dat u de grond tussen de gietbeurten door inspecteert om te voorkomen dat deze planten te veel water krijgen. Als de grond goed doorlatend is, is uw Camellia Japonica klaar voor een nieuwe goede inweekbeurt. Als algemene regel geldt dat u bemeste planten na elke bemesting altijd rijkelijk water moet geven.

Vermeerderen van Camellia Japonica

Camellia Japonica planten kunnen zonder twijfel het middelpunt van de belangstelling in elke tuin of huishouden zijn. Hun prachtige bloemen kunnen het hart vullen van elke plantenliefhebber en zijn een uitstekend geschenk voor een geliefde vriend of familielid. Gelukkig kunnen ze zelfs door onervaren tuiniers vrij eenvoudig via stengelstekken worden vermeerderd.

De stekken reageren goed op vermeerdering als ze in het late voorjaar of de vroege zomer worden genomen. Zoek gezonde stengels met ten minste zes bladknopen en knip vlak achter de zesde bladknoop af. Verwijder alle bladeren en bladknopen van de stekken, behalve de bovenste twee of drie. Voor een optimaal resultaat dompel je de stekken in bewortelingshormoon alvorens ze te planten.

Vul een bak van 10 tot 15 cm diep met de helft van zowel veenmos als grof zand. Geef het substraat daarna ruim water tot de grond vochtig aanvoelt en verwijder overtollig water uit de bak. Tijdens het bewortelingsproces moet de grond vochtig worden gehouden, maar niet drassig.

Plant de stekken in het groeimedium en zet de container op een warme plaats waar ze ook helder, indirect licht kunnen ontvangen. U moet de container afdekken met een plastic zak of wikkel om een omgeving te creëren die lijkt op een kas. Open het plastic enkele malen per dag om de stekken met gedestilleerd water te besproeien en controleer op schimmelgroei. Als sommige stekken muf of dood lijken, moet u ze onmiddellijk verwijderen.

De stekken moeten na ongeveer drie maanden een gezond wortelstelsel ontwikkelen. Trek voorzichtig aan de bladeren en als u enige vorm van weerstand merkt, zijn de stekken klaar voor individuele groei. Verplant uw Camellia Japonica baby’s in hun eigen potten en verzorg ze zoals de moederplant.

In conclusie

Camelia’s zijn spectaculaire bloeiende planten en ze zijn zeer moeilijk te negeren. Naast hun gemakkelijke stijl, hebben deze planten ook prachtig blad en bloemen in vele prachtige kleuren. Ze kunnen ook door elk soort tuinier worden vermeerderd, zodat u ze tientallen jaren in leven kunt houden!

Kweekt u Camelia’s? Deel uw ervaring in de commentaren!

 

 

 

Vergelijkbare berichten