De capaciteit van 500-liter regentonnen is perfect voor het besproeien van grote tuinen. In combinatie met een regentonpomp kunt u heel wat drinkwater besparen en zo iets goeds doen voor uw portemonnee en het milieu.
Regenton 500 liter

Regentonnen (500 liter) testwinnaar* 2022

1. ondis24 regenton met deksel
ondis24 regenton met deksel
Kenmerken: regenton van 500 liter met deksel en uitloopkraan, afmetingen ca. Ø 95 cm x 92 (H) cm, Ø aan onderzijde ca. 78 cm, gewicht ca. 13 kg

Bekijk de dagprijs

Klassiek model: De Ondis24 regenton met deksel weet te overtuigen door zijn absolute eenvoud. Als u op zoek bent naar een goedkoop model, dan is dit het product voor u. Met 500 liter kan hij veel water bevatten en ondanks zijn kegelvorm heeft hij een redelijk stevige standaard.

De meeste kopers zijn zeer tevreden over de Ondis24 regenton met deksel. Degenen die nogal ontevreden zijn over de Ondis24 barrel hebben vooral kritiek op het materiaal, dat erg licht is en niet altijd even stabiel overkomt.

Niettemin trad schade, indien niet veroorzaakt door externe kracht, pas op zijn vroegst na 1,5 jaar op. Bovendien is de Ondis24 regenton met deksel niet goed beschermd tegen weer en wind. Tenminste als hij leeg is, waarin hij gewoon veel te licht is en graag wordt omgestoten, wat weer tot schade kan leiden.

Voordelen:

  • eenvoudig ontwerp
  • onopvallend, bijpassend tuingroen
  • Niveau-indicator
  • Uitloop kraan beschikbaar
  • Deksel

Nadelen:

  • Zeer licht en daarom gevoelig voor wind
  • Materiaal niet erg breukbestendig

2. amur regenton eiken ton (houtlook) 450 liter
amur regenton eiken ton
Kenmerken: regenton met een inhoud van 450 liter, materiaal: PE-kunststof, hoogte: 98 cm / diameter midden: ca. 77 cm, gewicht: 16 kg

Bekijk de dagprijs

Klassieke vorm, aantrekkelijk design en goede kwaliteit: De grootste uitvoering van de Amur regenton eikenhouten ton (houtlook) 450 liter biedt voldoende inhoud voor diverse toepassingen. De wanden zijn gemaakt van stevig plastic (PE) uit één stuk. Het vat is weerbestendig en vorstbestendig tot -10°C (als er geen water in zit!).

Het moet beschermd worden bij lagere temperaturen. Het deksel wordt meegeleverd en heeft een kindveilige sluiting. Het vat ziet eruit als een rustiek wijnvat en is dus ook visueel een blikvanger, maar dan zonder de nadelen van hout, dat kan gaan rotten en verweren.

Bij een feestje of barbecue kan de Amur regenton eikenhouten ton (houtlook) 450 liter door de houtlook en het stevige deksel ook gebruikt worden als bartafel of toonbank.

Alleen al de levering en de productie lijken soms problemen te veroorzaken voor de fabrikant. Je moet maar hopen dat de goederen heel aankomen en dat er geen gegoten randen zijn. Daar is geen garantie voor.

Voordelen:

  • Inclusief waterkraan
  • Inclusief deksel (met kinderslot = bajonetsluiting)
  • weer- en vorstbestendig (tot -10°C)
  • Stabiel en stabiel

Nadelen:

  • Af en toe bewerkingsfouten en fouten in het ontwerp (gegoten randen)

Een regenton van 500 liter kopen – Duurzame en milieuvriendelijke tuinbewatering

Een regenton met een capaciteit van maximaal 500 liter regenwater is ideaal om water in op te slaan. Het water kan in de tuin worden gebruikt voor besproeiing en irrigatie of voor reiniging, maar kan ook taken in huis vervullen. In ieder geval is het ecologisch en economisch zinvol om drinkwater te besparen.

De verschillen in prijs, kwaliteit, ontwerp en gebruiksmogelijkheden zijn groot voor de verschillende regentonnen van 500 liter. De volgende tips zullen u helpen het juiste model te kiezen dat het best aan uw individuele eisen voldoet.

Grootte, vorm en ontwerp van het vat – afhankelijk van de locatie

Een regenton van 500 liter kan verschillende vormen en afmetingen hebben. Vierkante vaten, klassieke regentonnen en hoge, smalle kolomvormen zijn op de markt verkrijgbaar. Welke vorm en maat past, hangt vooral af van de locatie. Als de ruimte aan de zijkanten of bovenaan beperkt is, moet u bij twijfel meten, zodat u later niet voor verrassingen komt te staan wanneer u de regenton van 500 liter plaatst.

Het ontwerp hangt ook af van de plaats waar de regenton van 500 liter wordt geplaatst. Als het puur om de functie van het opvangen van regenwater gaat, is het uiterlijk natuurlijk van secundair belang.

Regentonnen met een inhoud van 500 liter hebben echter indrukwekkende afmetingen en zijn dus goed zichtbaar in de tuin. Als de regenton in de tuin of bij een zithoek op het terras staat, moet hij harmonieus opgaan in zijn omgeving.

Materiaal en eigenschappen van de 500-liter regenton

Regentonnen van 500 liter moeten vooral één ding doen: regenwater opvangen, en dat gebeurt meestal buiten. Daartoe moeten ze niet alleen lekvrij en stabiel zijn, maar ook weerbestendig.

Materiaal

Plastic is stabiel, duurzaam en houdt goed. Houten vaten of oude wijnvaten zijn visueel aantrekkelijk, maar hout voor buiten moet goed worden onderhouden en herhaaldelijk worden verzegeld, zodat het niet gaat rotten, verweren of kromtrekken.

Houten regentonnen van 500 liter worden daarom soms aan de binnenkant bedekt met een plastic folie, zodat het hout niet voortdurend in contact komt met het regenwater in de ton. Stevige houtsoorten hebben het voordeel dat ze minder te lijden hebben van vorst dan veel kunststoffen.

Gerecycleerde wijnvaten zijn bijzonder populair omdat hun inhoud vaak 450 tot 500 liter bedraagt. Ze zijn echter niet helemaal strak als ze droog zijn. Pas na enige tijd in contact met water zwellen de houtvezels op en dichten zo de kieren tussen de afzonderlijke houten planken af.

Weer- en vorstbestendig

Een regenton van 500 liter wordt meestal buiten geplaatst en vaak zonder dak. Hij wordt dus blootgesteld aan wind, zon, regen, vorst en koude. Dit stelt hoge eisen aan het materiaal. Als u het vat in de winter buiten laat staan, moet u een model kiezen dat vorstbestendig is.

Maar let op: volgens de fabrikant geldt dit voor veel modellen alleen als de bak niet gevuld is (d.w.z. dat er geen bevriezend water in de bak zit). De meeste kunststof regentonnen zijn niet bestand tegen zeer lage temperaturen en moeten in een kelder of garage worden opgeslagen totdat het weer warmer wordt.

Stabiliteit van 500-liter regentonnen

Een liter water weegt ongeveer een kilogram, dus een regenton van 500 liter moet bestand zijn tegen een gewicht van 500 kilogram wanneer hij tot de rand is gevuld. Daarom is een stabiele wand voor grote regentonnen nog belangrijker dan voor kleine.

Even belangrijk als een goede materiaalkwaliteit is een hoogwaardige fabricage, want zelfs kleine defecten of zwakke punten zoals lasnaden kunnen een invloed hebben op de stabiliteit. Een indicatie van goede en duurzame kwaliteit kan een lange garantieperiode van de fabrikant zijn.

Uitrusting en behandeling van de regenton van 500 liter

Er zijn weinig accessoires voor regentonnen, maar ze kunnen wel belangrijk zijn. Eerst en vooral is er het deksel, dat ervoor zorgt dat de regenton geen veiligheidsrisico wordt voor mens en dier.

Deksel – kinderslot kan levens redden

Een grote regenton met een inhoud van 500 liter zou idealiter een deksel moeten hebben. Als u kleine kinderen hebt of vaak bezoek krijgt, moet u er ook voor zorgen dat het deksel kindveilig is.

Een regenton van 500 liter is zo groot dat een kind er gemakkelijk in kan klimmen en verdrinken. Een deksel zorgt er ook voor dat een regenton geen dodelijke val wordt voor kleine dieren en beschermt tegen direct zonlicht en de daarmee gepaard gaande vorming van algen.

Gewicht

Het gewicht van de regenton van 500 liter speelt een rol bij de bediening. Als het vat moet worden verplaatst (b.v. voor opslag in de winter), is het natuurlijk gemakkelijker als het gewicht niet te hoog is. Anderzijds moet een lege regenton ook stabiel zijn en niet bij elk zuchtje wind omvallen. Een regenton moet daarom een bepaald gewicht hebben om ervoor te zorgen dat hij stevig staat.

Extra uitrusting beschikbaar?

Sommige fabrikanten bieden ook extra apparatuur en toestellen aan voor bij hun bakken. Het gaat onder meer om sokkels (substructuren), pompen en waterfilters. Het is altijd een pluspunt wanneer dergelijke extra artikelen van dezelfde fabrikant verkrijgbaar zijn die bij het model van de regenton passen.

Vergelijkbare berichten