Padden jagen op ongedierte in de tuin: ze eten graag slakken, rupsen en spinachtigen. Wij hebben vijf tips om deze nuttige insecten in de tuin te introduceren.

Inhoudsopgave

Padden zijn nuttige helpers in de natuur thuis. Hun dieet omvat ongedierte zoals rupsen en slakken, die het tuiniers vaak moeilijk maken. Als zich bijvoorbeeld slakken hebben gevestigd in uw moestuin, kunnen padden worden aangetrokken als nuttige tuinbewoners om de slakkenpopulatie te verminderen.

De vraatzuchtige dieren slokken hun vangst in zijn geheel op en azen op bijna alles wat in hun bek past. Naast rupsen en slakken bestaat het dieet uit mieren, pissebedden, grondrupsen, vliegen, loopkevers, oorwurmen, spinnen en miljoenpoten.

Hoe kunnen padden zich in de tuin vestigen?

Tip 1: Maak een tuinvijver voor padden

Hoewel padden niet in water leven, zijn ze toch blij met een tuinvijver die tussen april en mei als paaiplaats dient. Een kleine vijver is al voldoende als hij een oppervlakte heeft van vijf tot tien vierkante meter en een diepte van één tot twee meter. Idealiter zijn er weinig tot geen vissen in de vijver. Om ervoor te zorgen dat de padden gemakkelijk uit het water kunnen komen, is een ondiepe oeverrand van groot belang. De vijver moet ook worden omzoomd door veel planten en een klein gazon.

Als er geen tuinvijver is, beginnen padden aan een migratie. Dit leidt ofwel naar het dichtstbijzijnde water of naar het oorspronkelijke paaigebied waar de dieren zelf uit het ei kwamen. Tijdens hun migratie leggen de dieren tot 600 meter per dag af en lopen ze soms meerdere kilometers. Maar omdat de route tal van gevaren inhoudt, waarderen de nuttige dieren een nabijgelegen waterpartij of een tuinvijver.

Pad in de tuinvijver
Padden leggen hun kuit in water, daarom is een tuinvijver nuttig voor de vestiging.

Tip 2: Creëer schuilplaatsen en schuilplaatsen op het land

Aangezien gewone padden buiten het paarseizoen hun leven op het land doorbrengen, zijn ze afhankelijk van veelzijdige schuil- en schuilmogelijkheden. De amfibieën verblijven vooral graag op donkere, vochtige plaatsen die hen beschermen tegen uitdroging op warme dagen.

Boomwortels, gaten in de grond, bladeren, stenen en dood hout behoren tot de populairste schuilplaatsen. In de eigen tuin kunnen schuilplaatsen worden geïntegreerd door hagen, stapels bladeren en kreupelhout, stenen muren, stapels dood hout en droge stenen muren.

De winkelier heeft ook speciale paddenhuisjes beschikbaar, bijvoorbeeld van hout of keramiek. Je kunt ook zelf een paddenhuis bouwen met behulp van een bloempot. Leg de bovenkant horizontaal neer en graaf de onderste helft in de grond of plaats de bloempot op een stenen cirkel. Om een opening te maken, kun je gewoon wat stenen verwijderen.

Tip 3: Bevorder een gevarieerd voedselaanbod

Padden eten bijna alles wat ze tegenkomen. Het is belangrijk dat de vangst in hun mond past en in zijn geheel kan worden doorgeslikt. Het dieet van de dieren bestaat uit mieren, pissebedden, rupsen, vliegen, loopkevers, slakken, oorwormen, rupsen, spinnen en duizendpoten.

Om amfibieën een gevarieerd voedselaanbod te bieden, is een halfnatuurlijke tuin aan te bevelen. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen tegen slakken. Hoe natuurlijker uw tuin en hoe gevarieerder de beplanting, hoe gevarieerder het voedselaanbod voor padden zal zijn.

Gewone pad in het gebladerte
Opdat padden zich thuis zouden voelen in de tuin, moet er een rijk voedselaanbod zijn

Tip 4: Vermijd pesticiden

Insectendiversiteit kan niet worden bereikt als pesticiden worden gebruikt. Als u een habitat voor padden in uw tuin wilt creëren, moet u daarom afzien van het gebruik van sterke en chemische bestrijdingsmiddelen.

Enerzijds schaden de agentia de amfibieën, anderzijds verminderen zij het voedselaanbod. Veel plantenziekten kunnen ook worden behandeld met zachte huismiddeltjes. Het terugdringen van plagen kunt u overlaten aan uw kruipende tuinbewoners en andere nuttige insecten.

Tip 5: Verminder bronnen van gevaar

De tuin thuis heeft tal van bronnen van gevaar in petto voor padden. Vooral bij de tuinvijver zijn steile oevers een overkomelijk obstakel. Om ervoor te zorgen dat de dieren gemakkelijk uit het water kunnen komen en niet verdrinken, dient de oeverzone ondiep te zijn. Als alternatief kunnen enkele stenen in de oeverzone worden geplaatst, waarover de dieren aan land kunnen klimmen.

In hun zoektocht naar onderdak vallen veel padden in lichtputten of verdwalen ze in droge kelders waar ze verhongeren. Het gevaar kan worden beperkt door alle soorten schachten te bedekken met fijnmazig gaas. U kunt keldernissen beveiligen met een barrière, zodat de padden niet ongemerkt de kelder in kunnen sluipen.

Voordat u naar de grasmaaier grijpt, moet u even naar uw gazon kijken. U zult meestal alleen amfibieën tegenkomen na de schemering. U moet echter nog steeds oppassen voor dagpadden, bijvoorbeeld als ze in hun schuilplaats zijn gestoord. U moet robotmaaiers ook altijd in de gaten houden om ongelukken te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Wat eten padden?
Zijn padden giftig?
Hoe en waar overwinteren padden?
Hoe luidruchtig zijn padden tijdens het paren?
Welke soorten padden komen voor in de huis-tuin?

Vergelijkbare berichten