Slakkenhekken, slakkenbanden en koperbanden zijn bekende middelen om planten tegen slakken te beschermen. Helpen deze en andere slakkenwallen echt om slakken weg te houden?

Slak op blad
Slakken eten ’s nachts gaten in perkplanten [Foto: Oleksandr_U/ Shutterstock.com]

In tegenstelling tot de gewoonlijk ongevaarlijke slakken vormen slakken een reële bedreiging voor de oogst in de moestuin of de versiering van de vaste planten wanneer zij massaal verschijnen. Als ze vochtige plaatsen vinden om te overleven, voldoende voedsel en warmte zonder door roofdieren te worden opgemerkt, staat niets de ontwikkeling van de populatie in de weg. Als een tuinman die lijdt, heb je dan een salade vol gaten. Wij presenteren manieren om de tuin op een milieuvriendelijke en doeltreffende manier tegen slakken te beschermen.

Inhoud

  • Slakkenbescherming: Werkt koper tegen slakken?
  • Slakkenhekken en halsbanden
  • Helpt schorssnippers tegen slakken?
  • Verdrijf je slakken met schapenwol?
  • Preventieve maatregelen als slakkenbescherming
  • Conclusie: Welke slakkenbescherming helpt echt?

Slakkenbescherming: Werkt koper tegen slakken?

Koper wordt gebruikt in de vorm van koperstrips tegen slakken, maar heeft geen bevredigend effect. Het vermeende effect zou komen van de koperionen, die giftig zijn voor weekdieren. Of het koper ionen afgeeft, hangt af van de pH-waarde en de temperatuur. Hitte en een zure omgeving bevorderen het vrijkomen van koperionen. Slakkenslijm is echter niet zuur. Dat sommige slakken toch worden afgeschrikt is meer een kwestie van geluk.

TipWrijf het koper rond uw plantenbakken of verhoogde bedden in met een gesneden citroen. Het zure citrussap activeert het koper en produceert ionen die giftig zijn voor weekdieren.

BelangrijkEr moet echter voor worden gewaarschuwd dat koper een gedeeltelijk dodelijk effect heeft op bodemorganismen en bij verhoogde opname ook schade aan planten kan veroorzaken. Planten absorberen echter gewoonlijk alleen grotere hoeveelheden koperionen in zure bodems. Als het koper niet rechtstreeks in contact komt met de bodem, is er ook weinig risico op een verhoogde toevoer van koperionen. Daarom moet een koperen strip ruim 10 cm boven de grond worden bevestigd.

Koperen tape tegen slakken
Koperbanden zijn nogal onbetrouwbaar tegen slakken in het bloembed [Foto: Mulevich/ Shutterstock.com]

Slakkenhekken en halsbanden

Slakkenhekken en halsbanden zijn verkrijgbaar in metaal of plastic. Ze worden gebruikt om het hele bed of individuele planten te omringen. Als mechanische barrière zijn ze bedoeld om te voorkomen dat slakken dicht bij de planten komen. Het speciale kenmerk van deze barrières is een dubbele gebogen rand waar de slakken niet overheen kunnen. Slakkenhekken worden rond hele bedden geplaatst. Slakkenkragen daarentegen worden gebruikt om individuele planten te omringen, vooral kwetsbare jonge planten. Er zijn ook elektrische slakkenhekken mogelijk, die zeer goede resultaten boeken bij het verjagen van slakken, mits de spanning passend is. Alles wat u moet weten over de installatie vindt u in ons artikel over slakkenhekken en slakkenbanden.

TipNaaktslakken leven alleen op de grond en kunnen dus minder goed klimmen dan sommige naaktslakken, die ook in bomen leven. Daarom lukt het sommige slakken om over slakkenhekken of halsbanden heen te klimmen. Dit vormt echter niet echt een probleem, aangezien slakken bij voorkeur verwelkte bladeren eten en slechts zelden knapperige groenten. Over het exacte dieet van verschillende slakken kun je lezen in ons speciale artikel. We leggen ook uit van welke groenten slakken niet houden.

Sla met slakkenbarrière
Een slakkenkraag beschermt individuele planten tegen aantasting door slakken. [Foto: ur72/ Shutterstock.com]

Helpt schorssnippers tegen slakken?

Nee, schorssnippers helpen niet tegen slakken. In feite, als het hout en de schors stukken vochtig zijn, is het tegenovergestelde waar. De mulchlaag dient als schuilplaats en beschermt de slakken tegen uitdroging en roofdieren. Vanaf juni worden daar eitjes gelegd, die – als ze laat in de herfst worden gelegd – in de mulch overwinteren.

Slakkeneieren in schorsmulch
Slakken leggen hun eieren vooral graag onder vochtige mulch. [Foto: Floki/ Shutterstock.com]

Als u het niet zonder mulch voor bodembescherming wilt stellen, maar toch van slakken af wilt, kunt u een beroep doen op slakkenkorrels. Onze Plantura biologische slakkenkorrels, bijvoorbeeld, zorgen ervoor dat de slakken zich na inname terugtrekken in hun schuilplaatsen en daar sterven. Dit betekent dat er geen dode slakken in het bed liggen. In vergelijking met andere producten zijn onze slakkenkorrels beter bestand tegen regen en ook zacht voor andere nuttige insecten en huisdieren.

Plantura Biologische Slakkenkorrels
Plantura Biologische Slakkenkorrels

Regenbestendige & sterk geconcentreerde power-actieve stof,
betrouwbare controle zonder slijmsporen,
Zacht voor huisdieren en nuttige insecten

Koop hier!

Hoe verjaag je slakken met schapenwol?

Schapenwol kan slechts in beperkte mate worden gebruikt als bescherming tegen slakken. Het absorbeert het slijm van de dieren, wat hen afstoot. Bovendien irriteren de fijne haren van de wol de slakken. Ze stoten er steeds tegenaan met hun antennes omdat ze de haren niet schijnen te zien. Door deze twee factoren bewegen slakken zich niet over droge schapenwol. Als het echter nat wordt door regen of irrigatiewater, vermindert het effect aanzienlijk. Schapenwol tegen slakken is daarom alleen een verstandige methode op plaatsen die beschermd zijn tegen regen, bijvoorbeeld in de kas.

Schapenwol wordt gebruikt als verse wol. Het moet in ringen van 10 cm breed en 3 cm hoog rond afzonderlijke planten worden geplaatst. Omdat de wol licht is en weg kan waaien of geïnfiltreerd kan worden, moet hij bijvoorbeeld met stenen worden vastgezet. Het is van essentieel belang dat de wegingsmiddelen niet worden blootgesteld en dus als brug dienen. Ze moeten ook bedekt zijn met schapenwol. Het inpakken van stenen of iets dergelijks is hier nuttig gebleken.

Tak met schapenwol
Schapenwol is slechts een beperkt afschrikmiddel voor slakken [Foto: Andreiii77/ Shutterstock.com]

Preventieve maatregelen als slakkenbescherming

Wie nog geen zware aantasting in de tuin aantreft of deze in het komende jaar wil voorkomen, moet zeker vertrouwen op preventieve maatregelen.

Dit is waar je preventief op moet letten:

  • Kies slakbestendige planten
  • Integreer afschrikwekkende planten in het bed
  • Moedig roofdieren aan: Egels, vogels en andere tuindieren zijn blij met slakken
  • Vernietig slakkeneieren in de herfst of lente
  • Vermijd water geven in de avond, geef in plaats daarvan water in de ochtend
  • Bereid zaaibedden voor met fijne kruimels
  • Druk op gevoelig zaad
Knoflook
Slakken vermijden knoflook en andere planten [Foto: rsooll/ Shutterstock.com]

Conclusie: Welke slakkenbescherming helpt echt?

Er worden veel methoden aangeprezen, maar ze weren slakken niet allemaal even goed af. Andere manieren om slakken te bestrijden hebben we samengevat in een ander artikel.

  • Slakkenkorrels helpen slakken permanent te elimineren en daarmee de populatie voor langere tijd te decimeren.
  • Slakkenhekken en halsbanden houden de dieren effectief uit het bed of uit de buurt van individuele jonge planten.
  • Schapenwol helpt slechts in beperkte mate onder droge omstandigheden, bijvoorbeeld in een kas.
  • Preventie is de beste bescherming: vroegtijdig en consequent optreden voorkomt vaak een ernstige plaag.

Tip: U kunt uw tuin ook ontdoen van slakken door verschillende slakkenvallen te gebruiken.

Bed met slakkenhek
Slakkenhekken dienen als effectieve bescherming [Foto: aquapix/ Shutterstock.com]

Als u beschermende maatregelen wilt vermijden, kunt u uw toevlucht nemen tot planten die slakken niet graag eten. Welke dat zijn, leest u in ons artikel over slakkenwerende planten.

Vergelijkbare berichten