Hoe herken je de symptomen van trips? Welke mogelijkheden zijn er om ze te bestrijden? Wij onthullen welke middelen helpen tegen trips en hoe je er vanaf komt.

Trips op een graanplant
Tripsen zijn slechts ongeveer twee millimeter groot [Foto: Tomasz Klejdysz/ Shutterstock.com]

In Duitsland zijn er talloze namen voor de trips (Thysanoptera), bekende namen zijn franjevleugeligen, blaaspijpen of dondervliegen. In de regel vormen deze insecten geen groot probleem voor de amateurtuinier in de tuin. Maar door hun grootte worden de kleine insecten door de wind talloze kilometers verspreid en komen ze ook in woonruimtes en kassen terecht. Daar vinden trips perfecte leefomstandigheden en kunnen ze door hun hoge voortplantingssnelheid snel een probleem worden. Trips is dus een typische kasplaag. Naast de volwassen dieren zuigen de larven ook de ene na de andere plantencel leeg. De aangetaste planten kunnen er na een tripsinvasie zeer lelijk uitzien en in sommige gevallen worden ook virussen op de planten overgebracht. Daarom laten wij u zien hoe u trips op natuurlijke wijze kunt bestrijden.

Inhoud

  • Trips opsporen
    • Hoe herken je trips en hun eieren
    • Hoe herkent u de schade door trips?
  • Voorkom trips
  • Trips op natuurlijke wijze bestrijden
  • Andere middelen tegen trips

Trips opsporen

De kleine plantenzuigers zijn vooral dol op kamerplanten zoals orchideeën (Orchidaceae), rubberbomen (Ficus elastica) of de booghennep (Sansevieria). Het ongedierte komt vooral binnenshuis voor omdat het van een lage luchtvochtigheid houdt. De insecten zelf zijn zo klein dat ze gemakkelijk met het blote oog te zien zijn. Om identificatie toch mogelijk te maken, kunt u de typische plaagfoto’s gebruiken.

Hoe herken je trips en hun eieren

Door hun geringe grootte van ongeveer twee millimeter en hun lichtbruine kleur zijn de kleine plaagdieren op het eerste gezicht bijna onzichtbaar. Als je goed kijkt, zie je dat de volwassen dieren in een kleine boog wegvliegen als ze de plant aanraken. De larven van de trips zijn lichtgroen van kleur en met een vergrootglas gedeeltelijk te herkennen aan de onderkant van het blad.

Hoe herkent u de schade door trips?

Het typische schadepatroon bestaat uit gele of zilvergrijze vlekken op de bladeren en ook op de bloemen. Naarmate de ziekte voortschrijdt, kunnen deze speldenprikken ook verder afsterven en dus bruin worden. In jonge bladeren kan een zware aantasting ook leiden tot zeer lelijke misvormingen. Vooral de zilvergrijze spikkels kunnen ten onrechte aan een spintplaag doen denken. Om een valse identificatie uit te sluiten, moet u op twee dingen letten: Ten eerste produceren spintmijten vaak draden die lijken op spinnenwebben. Bovendien zijn spintmijten rondachtig, terwijl tripsen een langwerpige lichaamsbouw hebben. Dit verschil is zelfs met een vergrootglas goed te zien. Dit verschil is belangrijk omdat spint soms anders moet worden bestreden.

Samenvatting: Hoe herken je een aantasting door trips?

  • Insecten zelf zijn moeilijk te herkennen door hun grootte
  • Typische schadeverschijnselen zijn zilverkleurige spikkels op de bovenkant van de bladeren of bloemen
  • Misvormingen op jonge bladeren
  • Verschil met spint: geen spindraden en langwerpig lichaam.
Door trips aangetaste Spaanse peperplant
Op de bladeren van deze chiliplant zijn de lichte spikkels veroorzaakt door trips duidelijk zichtbaar [Foto: anna rajitvilai/ Shutterstock.com]

Voorkom trips

Om te beginnen moet worden gezegd dat het bijna onmogelijk is om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen een tripsaantasting. De eerste reden hiervoor is dat de wind de dieren in alle hoeken kan meenemen. De insecten leggen ook graag kortere afstanden af met hun gefranjerde vleugels. Bovendien leven de dieren zeer verborgen en is zelfs een zeer dicht gemaasd vliegennet geen belemmering. Als u een mogelijke tripsaantasting effectief wilt controleren, zijn blauwe borden hiervoor zeer geschikt. De trips zijn er goed op te zien en de blauwe kleur trekt ze bijna magisch aan. In het algemeen houden trips van droge lucht. Dus als je de gelegenheid hebt, verhoog dan de luchtvochtigheid, zet je planten een tijdje in het bad of besproei de planten regelmatig. Bij een hoge luchtvochtigheid wordt de ontwikkeling van de trips sterk beperkt.

Trips op natuurlijke wijze bestrijden

Besmette kamerplanten kunnen in de zomer ook buiten worden gezet. Tripssoorten die kamerplanten aantasten kunnen de weersomstandigheden buiten meestal niet aan en het probleem lost zichzelf op.

Een lichte tripsaantasting kan vaak worden bestreden met huismiddeltjes zoals een zeepoplossing met olijfolie. Meng hiervoor een liter water met twee eetlepels olijfolie en een scheutje zachte zeep. Besproei uw planten met het mengsel en herhaal dit tot u geen aantasting meer ziet.

Tomatenplant met virus
Tripsen kunnen ook virussen overbrengen, zoals bij deze tomatenplant [Foto: walkerone/ Shutterstock.com]

Een natuurlijke manier om van de kleine insecten af te komen is het gebruik van nuttige insecten. Het gebruik van nuttige insecten is bijzonder doeltreffend binnenshuis, omdat de nuttige insecten niet kunnen migreren. Tot de zeer effectieve nuttige soorten behoren de roofmijt (Amblyseius cucumeris) en de gaasvlieg (Chrysoperla carnea). Tijdens een gericht gebruik van nuttige insecten moet u afzien van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen om de nuttige insecten niet te schaden.

Er zijn ook biologische preparaten op basis van koolzaadolie beschikbaar. Hier moet u ervoor zorgen dat deze producten geen pyrethrinen gebruiken, omdat deze zeer schadelijk zijn voor nuttige insecten. Een bijzonder effectieve en biologische manier om trips te bestrijden zijn preparaten op basis van neem. Ze zijn gebaseerd op de olie van de zaden van de neemboom met het actieve bestanddeel azadirachtine. De werkzame stof wordt door de trips opgenomen, verstoort hun ontwikkeling en zorgt voor een snelle stopzetting van de voeding.

Onze Plantura Organic Pest Control Neem is gebaseerd op deze effectieve neemolie en kan zowel buiten als binnen worden gebruikt. De ongediertebestrijding Neem is 100% plantaardig en niet gevaarlijk voor bijen. Het wordt gewoon gemengd met water en met een spuitfles op de aangetaste plant gesproeid. Slechts 0,3 milliliter Plantura Organic Pest Control Neem gemengd met 200 milliliter water is voldoende om één vierkante meter te behandelen. Houd er rekening mee dat onze biologische ongediertebestrijding Neem precies moet worden gebruikt zoals aangegeven in de toepassingsaanbeveling: Lees daarom voor gebruik de bijsluiter.

Plantura Biologische Ongediertebestrijding Neem
Plantura Biologische Ongediertebestrijding Neem

Zeer effectief & natuurlijk spuitmiddel
tegen bladluizen, Coloradokever & Co,
van de zaden van de neemboom

Koop hier!

Tip: Plantura Organic Pest Control Neem is ook uitstekend geschikt voor de bestrijding van bladluizen op kamerplanten.

Samenvatting: Hoe kun je trips op natuurlijke wijze bestrijden?

  • Zet aangetaste planten buiten
  • Voor een lichte aantasting: huismiddeltjes zoals zeepwater met olijfolie kunnen worden gebruikt.
  • Gebruik in de beschermde teelt gericht nuttige insecten zoals roofmijten.
  • Preparaten op basis van raapzaadolie zonder pyrethrinen, indien mogelijk
  • Preparaten op basis van neem, ook voor zwaardere aantastingen, bv. onze Plantura Organic Pest Control Neem

Andere producten tegen trips

Er zijn synthetische en biologische gewasbeschermingsmiddelen tegen trips op de markt. Niet alle, maar veel synthetische producten gebruiken actieve ingrediënten die gevaarlijk zijn voor bijen en nuttige insecten. Stoffen die gevaarlijk zijn voor bijen zijn onder meer flupyradifuron en deltamethrin, die in verschillende synthetische producten worden gebruikt. Werkzame stoffen van natuurlijke oorsprong, zoals abamactine, kunnen ook gevaarlijk zijn voor bijen. Daarom raden wij u aan deze niet te gebruiken en in plaats daarvan biologische middelen aan te bevelen, zoals onze biologische ongediertebestrijding Neem.

Een andere ongenode gast in de tuin, in de flat of in de kas zijn bladluizen. Wij laten u in ons speciale artikel zien hoe u bladluizen kunt bestrijden.

Vergelijkbare berichten