Succulenten worden vooral gewaardeerd om hun onderhoudsvriendelijkheid en robuustheid. Maar wist je dat er ook vetplanten met bloemen zijn? Wij presenteren de mooiste bloeiende vetplanten in een breed scala aan kleuren.

Roze woestijnroos bloemen
Succulenten kunnen ook indruk maken met prachtige bloemen [Foto: Foto by M/ Shutterstock.com]

Succulenten zijn in bijna elk huishouden te vinden en zijn waarschijnlijk een van de populairste kamerplanten. Geen wonder, want deze overlevingskunstenaars worden beschouwd als uiterst winterhard en gemakkelijk te verzorgen, waardoor ze ook zeer geschikt zijn voor beginners. Maar ondanks hun grote populariteit is slechts een fractie van de succulente soorten bekend. Vaak denken we bij het woord “vetplanten” alleen aan klassiekers als de geldboom (Crassula ovata) of de aloë vera (Aloë). Er zijn tal van andere soorten die uitstekend geschikt zijn als kamerplant. Bloeiende vetplanten zijn een verrijking voor elk huishouden, omdat ze een onderhoudsarme soort combineren met een uiterst decoratieve bloem. Welke bloeiende vetplanten geschikt zijn voor huis of tuin en waar je op moet letten bij de verzorging ervan, vertellen we je hieronder.

Inhoud

  • Bloeiende vetplanten
    • 1. vlammende kever
    • 2. echeveria
    • 3. woestijnroos
    • 4. christelijke doorn
    • 5. conophytum calculus
  • Winterharde vetplanten die bloeien
    • 1. scherpe muurpeper
    • 2. tuin yucca
    • 3. middagbloem
    • 4. houseleek
    • 5. wit steengewas
  • Bloeiende vetplanten: moet u de oude bloem afknippen?
  • Verzorging van bloeiende vetplanten

Bloeiende vetplanten

Succulenten in bloei trekken snel alle ogen en verrijken elk huis. De volgende vijf bloeiende vetplanten zijn bijzonder mooi als kamerplant:

1. vlammend chaetchen

Als we het over bloeiende vetplanten hebben, mogen we de vlammende kever (Kalanchoë blossfeldiana). De felrode bloemen van deze vetplant maken van de kamerplant een echte blikvanger. Anderzijds, als u liever iets discreter bent, vindt u andere Kalanchoë-soorten zoals het Madagaskar-klokje (Kalanchoe miniata) of het broedblad (Kalanchoë tubiflora) ook vetplanten met roze, witte of gele bloemen.

Rode vlammende madeliefjes
De Flaming Cheetah is een rood bloeiende vetplant [Foto: DigitalMammoth/ Shutterstock.com]

2. echeveria

De Echeveria (Echeveria agavoides) is een van de bekendste vetplanten omdat hij als uiterst robuust en langlevend wordt beschouwd. Eigenlijk weten maar weinig mensen dat de echeveria ook een vetplant is die bloeit. Op bloemstelen die tot drie centimeter lang zijn, kunnen van maart tot juni kleine bloemen verschijnen die vaak roze tot geeloranje-rood zijn.

3. woestijnroos

The Desert Rose (Adenium obesum) is nog steeds een van de echte insider tips in Duitsland als het gaat om bloeiende vetplanten. Vooral de caudex, die vaak bizarre vormen kan aannemen, maakt de plant tot een blikvanger. De vetplant bereikt echter pas zijn volle schoonheid als hij in bloei staat – de opvallend mooie roze bloemen van de vetplant doen eigenlijk denken aan wilde rozen. Naast de wijdverbreide enkelvoudige roze bloemen schittert de woestijnroos echter ook in zuiver wit, intens rood of donker violet.

4. christelijke doorn

De Christusdoorn (Euphorbia milii) is een populaire kamerplant omdat de rode, roze of witte schutbladeren van de plant zeer decoratief zijn. De eigenlijke bloem van de vetplant is weliswaar wat onopvallend met de kleine geelachtige bloemen – maar in combinatie met de weelderige schutbladeren is de vetplant prachtig om naar te kijken als hij in bloei staat.

Succulenten met bloemen
De kleurrijke schutbladeren maken de Christusdoorn zo populair

5. conophytum calculus

Toegelaten, Conophytum calculus met zijn ronde, grijze of lichtgroene lichaam is al een ongewone verschijning. Maar zodra de ongewone vetplant bloeit, kan niemand aan zijn zicht ontsnappen. De enkele, oranjegele bloem van de plant gaat alleen ’s nachts open en heeft een aangenaam aroma dat doet denken aan kruidnagel – een uniek schouwspel.

Winterharde vetplanten die bloeien

Bloeiende vetplanten zijn niet alleen een verrijking binnenshuis – deze vijf planten bewijzen dat bloeiende vetplanten winterhard kunnen zijn en dus ook geschikt voor de tuin:

1. scherpe muurpeper

Als u op zoek bent naar een vetplant met een gele bloem, bent u hier aan het juiste adres.Sedum acre) is op het juiste adres. Van juni tot juli betovert de plant met een overvloed aan kleine, heldergele bloemen. Op een droge plaats in de volle zon laat de bloeiende vetplant zich van zijn beste kant zien en hij wordt ook als uiterst winterhard beschouwd, daarom wordt hij vaak gebruikt voor rotstuinen.

2. tuin yucca

De tuin yucca (Yucca filamentosa) wordt terecht zo genoemd omdat de bloeiende vetplant winterhard is en dus zonder problemen in de tuin kan worden geplant. Vanaf juni toont de plant zijn bloemenscheuten, die tot twee meter hoog worden en halverwege de zomer grote witte klokvormige bloemen dragen. Helaas presenteert de vetplant zijn witte bloemen vaak pas twee tot drie jaar na het planten – maar het is het wachten waard, want er is nauwelijks een vetplant die mooier bloeit.

Tuin yucca met witte bloemen
De tuin yucca is ook winterhard in onze regio [Foto: Shchipkova Elena/ Shutterstock.com]

3. middagbloem

Middagbloemen (Delosperma) zijn een echte lust voor het oog met hun kleurrijke bloemen. Helaas zijn veel soorten niet winterhard en daarom niet geschikt voor de tuin. Gelukkig kunnen degenen die toch niet zonder de vetbloem willen, terugvallen op enkele winterharde soorten. Zo hebben bijvoorbeeld de ‘Golden Nugget’ of de ‘Fire Spinner’, die betovert met zijn oranjeroze bloemen, zich bewezen.

Succulent van de soort Middagbloem
De vorstgevoelige middagbloem heeft een warme, beschutte standplaats nodig

4. houseleek

De huiselek (Sempervivum) is een van de klassiekers onder de vetplanten en is in veel tuinen te vinden. Met zijn overblijvende karakter en decoratieve bladrozetten is het tegelijk een van de hardste, maar ook meest decoratieve planten in de tuin. Maar slechts een paar mensen weten dat de vetplant ook bloeit. Vooral de berghuiseleek (Sempervivum montanum) overtuigt met zijn opvallende rode bloemen. Ook de grootbloemige huislook (Sempervivum grandiflorum) is zeer populair als vetplant met gele of witte bloemen. Extreem weinig veeleisend, maar toch met spannende rode bloemen, is de Dolomitische huislook (Sempervivum dolomiticum).

5. wit steengewas

Van juni tot augustus is het witte steengewas (Sedum album) trekt alle aandacht met zijn bloemen. De witte bloesem van de vetplant trekt niet alleen op magische wijze de aandacht van mensen – ook bijen en vlinders worden door de bloeiende vetplant aangetrokken. Maar het witte steengewas is niet alleen decoratief – het is ook uiterst robuust en winterhard.

Bloeiend wit steengewas
De witte steenbolk behoort tot de bloeiende vetplanten [Foto: Gabriela Beres/ Shutterstock.com]

Bloeiende vetplanten: moet u de oude bloem afknippen?

Als de vetplant eenmaal vervaagd is, vragen veel tuiniers zich af of ze de oude bloem moeten afknippen. Dit is geen gemakkelijk te beantwoorden vraag: in principe kan de oude bloem niet onmiddellijk uit de vetplant worden verwijderd, omdat de vetplant langzaam alle voedingsstoffen en stoffen die hij kan hergebruiken uit het verbleekte deel van de plant haalt. Zodra de bloemstengel uitdroogt en broos wordt, vallen de bloemen vaak vanzelf af of kunnen ze voorzichtig met een mes worden afgesneden. Naarmate ze vervagen, neemt echter ook het risico toe dat de bloem begint te rotten – als dit gebeurt of als u het uiterlijk van de verwelkte delen van de plant niet mooi vindt, kunt u ze ook met een scherp, schoon mes verwijderen zonder de plant te beschadigen.

Verzorging van bloeiende vetplanten

Om een vetplant te laten bloeien, heeft hij ideale omstandigheden en een goede verzorging nodig. Gelukkig is dat niet zo moeilijk als je een paar basisregels volgt. Zo is het juiste substraat essentieel voor vetplanten, omdat het de basis vormt voor hun groei. Succulenten stellen speciale eisen: het substraat moet los zijn en een goede drainage hebben, want zelfs bloeiende succulenten reageren gevoelig op wateroverlast. Bovendien moet de bodem worden aangepast aan de voedingsbehoeften van de planten. Aan deze eisen wordt optimaal voldaan door speciale cactus- en vetplantengrond – zoals Floragard cactusgrond.

Floragard Cactus Grond
Uitermate geschikt voor alle cactussen & andere vetplanten,
optimale lucht- en watertoevoer, voorzichtig bemest,
verrijkt met puur kwartszand.
*in samenwerking met Floragard
Koop hier!
Floragard Cactus Grond
Floragard cactusgrond en een cactus in een pot
Het substraat moet een goede drainagecapaciteit hebben

Als eenmaal het juiste substraat is gekozen, hebben de vetplanten eigenlijk weinig aandacht nodig, ondanks de bloei: op een lichte plaats zonder hoge luchtvochtigheid gedijen de planten bijna vanzelf. De bloeiende vetplanten hoeven alleen water te krijgen als hun substraat helemaal droog is. Tijdens de groeiperiode kan de vetplant ondersteund worden met een beetje cactus- en vetplantenmest, ongeveer om de drie weken, afhankelijk van de soort.

Het enige kenmerk dat bloeiende vetplanten onderscheidt van die zonder bloemen is de winterrust. Terwijl veel vetplanten ook zonder aparte overwintering ongestoord verder groeien, vertonen bloeiende vetplanten vaak een luie bloei na een winter in de huiskamer. Daarom moeten vetplanten die bloeien van november tot februari naar een lichte kamer met 12 tot 15 °C worden gebracht. In deze periode hebben de planten geen extra bemesting nodig en hoeven ze ook minder vaak water te krijgen. Na hun rustperiode zijn vetplanten vaak veel gretiger om weer te bloeien.

Niet alleen bloeiende vetplanten zijn een blikvanger – hoe je met hangende vetplanten leuke decoraties kunt maken, lees je in ons artikel “Vetplanten ophangen als decoratie: DIY-tip”.

Veel dank aan Floragard voor hun steun!

Vergelijkbare berichten