Waterkraan

Spetterende waterpartij, leverancier van heerlijk drinkwater, goedkoop reservoir voor tuinirrigatie – een tuinfontein kan veel dingen zijn. We hebben u hier al laten zien hoe u uw eigen waterput kunt aanleggen. Maar de meest waterrijke fontein in de mooiste tuin is niets zonder de juiste pomp. Hoe kan het water anders vanuit de diepte naar gebruiksvriendelijke hoogten worden gebracht? Bij het zien van de verschillende beschikbare pompen vraagt men zich onvermijdelijk af: welke is de beste? Concreet betekent dit een afweging van de voor- en nadelen van de verschillende soorten pompen.

De Schwengel pomp: handmatige werkzaamheden aan de put

De oorspronkelijke vorm van de pomptechniek is de Handpomp. Hij heeft geen stroomaansluiting aan de bron nodig, stoot geen uitlaatgassen uit en heeft zelf maar weinig ruimte nodig. De belangrijkste onderdelen: een cilinder met een interne zuiger, een kogelkraan en de zwenkarm waaraan hij zijn naam ontleent. Dit is in feite een lange hefboom waarmee de zuiger met de hand wordt bewogen. Met de opwaartse beweging creëer je een vacuüm, de klep wordt geopend, water wordt van onderaf aangezogen. Als u de hendel naar beneden beweegt, is de klep gesloten. De overdruk voert het water nu in de richting van de onttrekkingsopening.

Decoratieve fontein

De handfontein is en blijft een rustiek decoratief element dat herinnert aan de begindagen van de pomptechniek.

De elektrische gyroscooppomp: een sterke steun voor de beer

Als u het niet zelf wilt doen of grotere hoeveelheden water uit de put wilt pompen, kunt u niet om een centrifugaalpomp heen. De technologie is gebaseerd op centrifugale kracht. Een draaiend pompwiel voert het water binnenin op een spiraalvormige weg naar buiten. Tegelijkertijd creëert dit een negatieve druk waardoor het water binnen blijft stromen. Voor de groenstrook achter het huis of het regelmatig besproeien van groenten en bloemen is de elektrisch aangedreven versie normaal gesproken voldoende.

Er zijn normaalaanzuigende en zelfaanzuigende centrifugaalpompen. Het verschil: bij de versie met normale aanzuiging moet u, net als bij de handbediende centrifugaalpomp, water bijvullen om hem in werking te stellen. Je hebt ook een terugslagklep op de bodem nodig. Het voorkomt waterverlies na uitschakeling. Zonder de klep zou de pomp lucht aanzuigen – en niet meer functioneren. Met een zelfaanzuigende pomp hoeft u deze beperkingen voor de werking van uw put niet in acht te nemen. Hij zal echter luider zijn en het rendement zal iets lager zijn.

Waterpomp

Circulatiepomp: beweegt sierfonteinen en tuinvijvers

Naast watervoerende fonteinen – met de juiste pomp – kiezen Duitse tuinbezitters steeds vaker voor waterpartijen en sierfonteinen. De reden is eenvoudig: zacht stromend water kalmeert lichaam en geest. Het nut – de winning van drink- of bedrijfswater – valt weg, maar de esthetiek wint aan belang. Bij dergelijke fonteinen hoeft de pomp ook minder te presteren in het dagelijkse tuinleven. Het water komt uit het reservoir. Het in beweging houden is volledig voldoende.

Op Fonteinen voor tuinvijvers is het hetzelfde: een kleine fontein te midden van de waterlelies ziet er vooral mooi uit. Al deze decoratieve fonteinen werken op dezelfde manier: de pomp circuleert het beschikbare water. Daarvoor is meestal een elektrische aansluiting nodig. Tenzij je natuurlijk kiest voor een pomp op zonne-energie. Deze pompen werken onafhankelijk van elektriciteit en verminderen het struikelgevaar van kabels aanzienlijk. Lees hier meer.

Waterput op zonne-energie

Een drijvende waterfontein op zonne-energie is goed voor het milieu en uw portemonnee: de fontein spuit alleen water als de zon schijnt.

Het overzicht: Welke pomp voor welke fontein?

Een overzicht van de voor- en nadelen en de beoogde toepassingen:

Handpomp Centrifugaalpomp Circulatiepomp
Voordelen Kosteneffectief,
Nostalgisch-mooi
Continu pompen zonder enige actie van jouw kant,
Zelfaanzuigende pompen zeer gebruiksvriendelijk,
Krachtig
Mooi decoratief element
Nadelen Moet met water worden gevuld (“besprenkeld”) vóór ingebruikneming,
Laag debiet,
Werkt alleen tot een putdiepte van 8 meter
Beschermt normaalaanzuigende centrifugaalpompen tegen drooglopen,
Maximale zuighoogte 8 meter
Geen waterwinning mogelijk
Beoogd gebruik Productie van drink- of proceswater Productie van drink- of proceswater Waterpartijen, sierfonteinen, fonteinen, tuinvijvers

Vergelijkbare berichten