Wanneer de temperaturen in de lente stijgen, begint het barbecueseizoen. Als de oude grill zijn langste tijd heeft gehad of kapot is, moet er snel een nieuwe komen. Maar er is een breed scala aan barbecuesoorten om uit te kiezen. Dus welke moet het zijn? Nog een houtskoolgrill? Of moet je iets nieuws proberen en voor een gasbarbecue gaan? En is een elektrische barbecue wel een echte barbecue? Wij stellen de drie belangrijkste grilltypes voor en tonen hun voor- en nadelen.

1. de houtskoolgrill

De klassieke barbecue is de houtskoolbarbecue. Houtskool en barbecuebriketten kunnen als brandstof worden gebruikt en zorgen voor een mooie gloed. De houtskoolbarbecue is verkrijgbaar in vele maten, vormen en kleuren. Dit ontwerp is ook zeer variabel qua prijs: het aanbod reikt van wegwerpbarbecues (meestal alleen verkrijgbaar bij tankstations) tot professionele barbecuewagens.
Voor veel barbecuefans is de enige manier om de ultieme rokerige barbecuesmaak te krijgen een houtskoolbarbecue. Maar de rook is niet alleen een voordeel, hij kan ook de balkon- en tuinburen storen. In sommige deelstaten is barbecueën met houtskool alleen toegestaan onder strikte voorwaarden. Je moet ook veel geduld hebben. Omdat u niet boven een open vuur grilt, moet u wachten tot zich een dunne, witte aslaag op de houtskool heeft gevormd.
De houtskoolgrill is ideaal voor zowat alle barbecue gelegenheden: thuis op het balkon of terras, Houtskoolgrill met lekkere spiesjesin de tuin, maar ook onderweg in het park of op het strand. Kleine houtskoolbarbecues zijn gemakkelijk te vervoeren, maar hebben hun beperkingen als het gaat om de hoeveelheid te grillen voedsel. Voor grote gezinnen en bij barbecueën voor de hele groep vrienden moet de houtskoolbarbecue een diameter van 65 cm hebben. Als alternatief zijn ook grotere barbecuewagens geschikt.
Voor het aansteken van de houtskoolbarbecue kunt u het beste een aanmaakschouw gebruiken. De metalen cilinder wordt van bovenaf gevuld met kolen of briketten. Een aanmaakhulpmiddel zoals papier of een barbecue-aansteker gaat er onderaan in. Omdat de houtskool er niet rechtstreeks mee in contact komt, kan latere schade aan het barbecuegoed van meet af aan worden vermeden. Na ongeveer 20 minuten is de houtskool klaar voor gebruik en kan hij voorzichtig in het rooster worden gegoten. Zonder aanmaakschouw kan het wel 30 minuten duren voordat u eindelijk kunt grillen.
Zorgvuldige verwijdering ookHete barbecuekolen horen niet thuis in vuilnisbakken. Ook hier moet men geduld hebben tot de as is afgekoeld alvorens de kolen te verwijderen.

2. de gasbarbecue

De gasbarbecue komt sneller op gang dan de houtskoolbarbecue. De opstarttijd is veel korter in vergelijking met houtskool of briketten: in plaats van een half uur ligt het voedsel al na ongeveer tien tot vijftien minuten op de grill. De gasbarbecue is ontwikkeld en geperfectioneerd in de VS, vandaar dat de afmetingen wat groter zijn dan die van andere barbecues. Deze grill is dus ideaal voor een vaste locatiebijvoorbeeld op het terras thuis. Het is moeilijk om hem mee te nemen naar het park of het strand.
Bovendien is een geschikte gasfles nodig. Dit maakt het hele systeem nog logger en moeilijker te verplaatsen. Grillen kan met propaan of butaangasSommige modellen kunnen ook op aardgas werken. Gasflessen zijn alleen verkrijgbaar bij de vakhandel, bouwmarkten, tankstations of campingwinkels. Het is daarom raadzaam altijd een reservefles thuis te hebben. Zo hoeft u uw barbecue niet te onderbreken als de gasfles plotseling leeg is.

Man bij de gasbarbecueHet voedsel wordt niet rechtstreeks door de gasvlam verhit. Daartussen ligt een laag van zeer poreuze lavastenen of vergelijkbare natuurlijke materialen die de warmte goed geleiden. Of de vlammen verhitten metalen staven die zich direct onder het grillrooster bevinden. Door het gas de rookontwikkeling is laag – en dat bevalt vooral de buren. U hoeft zich ook geen zorgen te maken over schadelijke dampen van kolenaanstekers.
Gasgrills kunnen temperaturen tussen 130 en 300 graden Celsius genereren. De grillintensiteit kan zeer fijn worden ingesteld met behulp van draaiknoppen en de gasgrill blijft zeer nauwkeurig op temperatuur over het gehele grilloppervlak. Grote gasgrills hebben verschillende branders die afzonderlijk kunnen worden in- en uitgeschakeld. Zo kunt u verschillende temperatuurzones instellen om zeer verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees of groenten, tegelijkertijd te bereiden.
Omdat er geen as is, is de reiniging snel en grondig. Gasbarbecues, vooral de gasbarbecues, kunnen een enorme omvang bereiken, zodat u beslist een geschikte plaats nodig hebt om ze tijdens de winter op te bergen.

3. de elektrische barbecue

Geen enkele andere grill is sneller klaar dan de elektrische grill. Na een voorverwarmingstijd van vijf tot tien minuten is het klaar voor gebruik. Geen enkele andere grill is gemakkelijker schoon te maken dan deze. Hij is ook licht van gewicht en dus zeer mobiel. Als het niet meer nodig is, kan het gemakkelijk in de kelder of berging worden opgeborgen. Omdat hij geen rook produceert, is de elektrische barbecue het meest buurtvriendelijke type barbecue.
Met een elektrische barbecue hoeft u geen kolen of gas te gebruiken, een stroomaansluiting is alles wat nodig is. De elektrische grill doet het best voor kleiner gegrild voedseld.w.z. gebraden worstjes, steaks of groenten. Dit type grill is eerder ongeschikt voor grotere stukken vlees zoals hele kippen of braadstukken, omdat het veel te lang duurt voor ze eindelijk gaar zijn.
Omdat de open haard ontbreektis de elektrische barbecue geen barbecue in de ware zin van het woord. Daarom kan het noch met sfeer, noch met stemming scoren. Maar omdat hij in het midden van de tafel kan worden geplaatst, kan iedereen in kleinere groepen tenminste zijn steak grillen zoals hij wil. Sommige critici klagen ook over het gebrek aan aroma in het gegrilde voedsel. In ieder geval is deze grill een welkome afwisseling voor iedereen die net zo graag in de frisse lucht wil grillen of braden als op het fornuis. U kunt hem ook gebruiken om ’s winters binnen te grillen.

Dus welke grill is de juiste?

Dit zijn de voor- en nadelen in één oogopslag:

Type grill Voordelen Nadelen De juiste voor wie?
Houtskool grill – onmiskenbaar rookaroma- houtskool en barbecue briketten zijn overal verkrijgbaar- kleine modellen kunnen overal gebruikt worden – Tijdrovend- Rook kan de buren storen- Het herladen van kolen kan vervelend zijn Voor alle barbecuers die waarde hechten aan een rokerig aroma en de tijd willen nemen bij het barbecueën.
Gas barbecue – gezond koken- snel opwarmen- weinig rook- gemakkelijk te reinigen – Gasflessen alleen verkrijgbaar bij de vakhandel – zeer immobiel – aankoopprijs voor gepassioneerde hobbykoks die ook in de tuin comfortabel willen grillen
Elektrische barbecue – klein formaat- zeer vervoerbaar- geen rook- onmiddellijk klaar voor gebruik- zeer gemakkelijk te reinigen – geen grillaroma- elektriciteitsaansluiting moet beschikbaar zijn- alleen geschikt voor dun gegrild voedsel voor iedereen die snel iets wil grillen

Vergelijkbare berichten