De verhoogde bedding: het ruimtebesparende alternatief voor tuiniersVerhoogde bedden zijn altijd in het seizoen! In de tuin, op het terras of het balkon – ze brengen kleur, structuur en vorm in hun omgeving. Om ervoor te zorgen dat ze zowel gemakkelijk te verzorgen als vruchtbaar zijn, en dat ze optimaal zijn aangepast aan de behoeften van de tuinliefhebber, lees je hier het beste advies over het creëren, planten en verzorgen ervan.

De vele voordelen van een verhoogd bed

Een verhoogd bed heeft vele duidelijke voordelen – alleen al vanwege de werkhoogte. De meeste varianten hebben een hoogte van 25 tot 120 cm en kunnen ook zittend worden onderhouden en bewerkt (mensen die niet lang kunnen staan of rolstoelgebruikers profiteren hier het meest van!). Planten verzorgen of kruiden of groenten oogsten is dus bijzonder goed voor de knieën en de rug.

Verhoogde bedden zijn ideaal voor kleine tuinen, terrassen en zelfs balkons. Maar ze dienen ook als echte blikvangers in grote tuinen en brengen zowel structuur als kleur in de aanleg. Ze vormen de perfecte aanvulling op conventionele balkonbakken, bloembedden en bloempotten en maken indruk met hun gevarieerde uiterlijk. De geïmpregneerde KARIBU verhoogde bedden van sparrenhout zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en passen dus perfect in hun omgeving.

Voor wie niet van tuinieren houdt – ruimtebesparend en gemakkelijk te onderhouden

Een doorslaggevend voordeel van verhoogde bedden voor veel tuinliefhebbers (maar vooral ook voor tuiniers!) is dat ze gemakkelijk te onderhouden zijn. Onkruid krijgt hier nauwelijks de kans om te gedijen en ongedierte als slakken, mollen en muizen hebben het veel moeilijker om bij de planten te komen. En wist je dat de grond in een verhoogd bed veel sneller opwarmt dan op de grond? Dit zijn allemaal belangrijke aspecten! Vooral als u liever geen pesticiden en chemische ongediertebestrijding gebruikt.

Ook kruiden en groenteplanten voelen zich bijzonder thuis in verhoogde bedden. Bovendien bent u bij het planten volledig onafhankelijk van de bodemkwaliteit, want in sommige tuinen ligt veel puin, wortels en stenen onder het oppervlak.

De juiste voorbereiding

Voordat u begint met het vullen van het verhoogde bed, moet u nadenken over een geschikte plaats in de tuin of op uw balkon. Misschien hebt u al een idee welke planten goed zullen gedijen in het verhoogde bed en of ze veel of juist minder zon verkiezen. In de loop der jaren kan de bodemkwaliteit in de verhoogde bedding eronder lijden. U kunt dit feit echter tegengaan als u het vanaf het begin goed voorbereidt:

  1. Voordat u de bodem van het verhoogde bed vult, moet u een rooster aanbrengen. Zo heeft ongedierte nauwelijks een kans!
  2. De volgende laag moet bestaan uit versnipperde takken en groenafval, zodat de lucht kan ontsnappen.
  3. In het beste geval bestaat de tweede laag uit graszoden. Dit zijn stukjes gras die je met de groene kant naar boven legt. Deze voorkomen dat de volgende laag naar beneden zakt.
  4. Leg vervolgens oude bladeren en tuinafval in een laag. Deze laag kan wat royaler.
  5. De vierde laag bestaat uit eenvoudige tuinaarde of compost. Deze vormt de basis voor de laatste laag: hoogwaardige potgrond, die wordt geselecteerd op basis van de beplanting.
  6. Laat in de laatste stap je creativiteit de vrije loop: beplant je verhoogde bed met kleurrijke bloemen, kruiden of groenteplanten en geniet later van de bloesem en de oogst!

Een verhoogd bed voor individualisten

Verhoogde bedden zijn in principe verkrijgbaar in verschillende materialen. Terwijl natuurliefhebbers en puristen graag hout in hun tuin zien, geven modebewuste mensen bijvoorbeeld de voorkeur aan zink. Zincalume verhoogde bedden zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk en relatief goedkoop.

De OUTFLEXX Verhoogd bed in antraciet is bijvoorbeeld gemaakt van deze zink-aluminiummix en maakt indruk door zijn hoogwaardige afwerking en robuuste uiterlijk. Het verhoogde bed “VITAVIA Polis Balkonkas 350” met stabiele stalen fundering verfraait daarentegen elke muur (zowel van een schuur als van een woonhuis).

De verhoogde bedden zijn dus niet alleen iets voor mensen met rug- en knieklachten, maar vooral voor individualisten die van groen houden en onderhoudsarme bedden waarderen.

Vergelijkbare berichten