Tafelzaagtest

Tafelzaagtest – De beste tafelzaag voor de commerciële sector en dus de Test winnaar in mijn Vergelijking is de GTS XC van Bosch*. Het kleine zusje GTS 635-216 van Bosch* is iets goedkoper en absoluut aan te bevelen voor particulier gebruik. Wat er bijzonder is aan deze twee modellen en waar u op moet letten bij het kopen van een cirkelzaag, kunt u te weten komen in deze gids voor mijn grote zaagmachine. Cirkelzaagmachines test & vergelijking .

Hé jij, Klemens hier. Na mijn schroevendraaiertest was het tijd voor een andere gedetailleerde test. Een met harde feiten, veel informatie en nog meer foto’s. Deze keer heb ik vier weken intensief de cirkelzaag bestudeerd. Ik heb onder meer meer dan 20 modellen met elkaar vergeleken, de vijf beste cirkelvormige tafelzagen en ten slotte een testwinnaar geselecteerd en de testrapporten over de afzonderlijke modellen geschreven. De resultaten van mijn test zijn samengevat in dit artikel. Het is verdeeld in drie grotere delen:

    1. De cirkelzaagtest en vergelijking – Hier vindt u de beste vijf modellen duidelijk vergeleken in een tabel. De belangrijkste technische gegevens en functies van de afzonderlijke modellen vindt u in deze tabel. Zo krijgt u in enkele seconden een eerste overzicht.
    2. Mijn conclusie en aanbevelingen – Hier ga ik dieper in op de vijf geteste modellen en doe ik verslag van mijn ervaringen. Ik maak ook mijn testwinnaar bekend en laat zien welke tafelzaag bijzonder geschikt is voor welke gebruiker of voor welk toepassingsgebied.
    3. De grote cirkelzaaggids – Hier vindt u alles wat u moet weten over cirkelzagen. Ik beantwoord de belangrijkste vragen en geef je waardevolle tips. Ik ga bijvoorbeeld dieper in op de motor en het zaagblad en leg het verschil uit tussen een tafelzaag en een schuiftafelzaag.

Cirkelzaagtest en vergelijking – De testwinnaar en de beste cirkelzagen in beeld

Zoals gezegd heb ik meer dan 20 modellen vergeleken voor mijn cirkelzaagtest . De beste vijf haalden de shortlist. De top 5 met de belangrijkste technische gegevens en functies vindt u in de volgende tabel. Met behulp van deze tabel kunt u een eerste indruk krijgen van de huidige cirkelzagen. Naast de testwinnaar en de prijstip van Bosch kwamen ook een model van Metabo, Scheppach en Einhell in mijn vergelijking voor.

Speciale kenmerken

Zachte aanloop, spilvergrendeling, dubbele isolatie, sponningmes

Soft Start, herstartbescherming, mesbescherming, lichtgewicht constructie, spouwmes

Zachte aanloop, werkhoogte 85 cm

Uitschuifbare tafel

Tafelverlenging, zeer compact

Test winnaar

Tafelzaag test & vergelijking

Tafelzaagtest

Speciale kenmerken

Zachte aanloop, spilvergrendeling, dubbele isolatie, sponningmes

Aanbeveling

Tafelzaag test & vergelijking

Tafelzaag test winnaar

Speciale kenmerken

Softstart, herstartbeveiliging, mesbescherming, lichtgewicht constructie, spouwmes

Prijs tip

Tafelzaag test & vergelijking

beste tafelzaag

Speciale kenmerken

Zachte aanloop, werkhoogte 85 cm

met frame

Tafelzaag test & vergelijking

Tafelzaag vergelijking

Speciale kenmerken

Uitschuifbare tafel

zeer compact

Tafelzaag test & vergelijking

Tafelcirkelzagen Test

Speciale kenmerken

Tafelverlenging, zeer compact

Tafelcirkelzagen in de test – Mijn testwinnaar, mijn aanbevelingen en mijn conclusie

Nadat ik vijf modellen voor mijn tafelzaagtest onder de loep had genomen, kwam ik tot de conclusie dat er niet één beste tafelzaag voor iedereen is. Er zijn gelegenheidsschroevendraaiers, hobbyisten en professionals. Ieder van hen heeft andere eisen en een ander budget voor zijn nieuwe cirkelzaag. Hieronder zal ik kort ingaan op de technische gegevens en functies en op de afzonderlijke toepassingsgebieden van de modellen. Zo weet u meteen welke cirkelzaag het meest geschikt is voor welk type gebruiker.

#1 – Bosch GTS 10 XC – de testwinnaar in de tafelzaagtest

Bosch GTS 10 XCDe eerste plaats in mijn tafelzaagtest gaat naar de Bosch GTS 10 XC. Hoewel het het duurste model in mijn test is, biedt deze tafelzaag u een hoog kwaliteitsniveau en alle denkbare functies voor een doe-het-zelver en professional. Het heeft ook uitstekende recensies op Amazon*. Hieronder zal ik kort ingaan op de belangrijkste kenmerken.

De technische gegevens

Met 2100 watt biedt de cirkelzaag van Bosch de beste prestaties in mijn vergelijking. In combinatie met een stationair toerental van 3.200 toeren per minuut is deze waarde absoluut voldoende voor de meeste werkzaamheden (niet alleen voor privégebruik). De levering omvat een hardmetalen zaagblad met een diameter van 254 mm dat u een maximale zaagdiepte van 79 mm onder een hoek van 90 graden garandeert. Het werkoppervlak meet 759 x 584 mm en kan worden vergroot tot 1065 x 1065 mm door de tafel te verlengen.

De belangrijkste functies en kenmerken

Bosch GTS 10 XC met schuifwagenDe GTS 10 XC van Bosch heeft talrijke functies en mogelijkheden. De standaardversie bevat bijvoorbeeld een zeer hoogwaardige scheurhek, de schuifslede en een uitschuifbare hoekhek. Bovendien kan het zaagblad tot 47 graden worden gekanteld om verstekken of zelfs ondersnijdingen te zagen. De nodige veiligheid wordt geboden door de stofafzuiging, de motorrem en het spouwmes. Deze kan zonder gereedschap worden verwijderd, bijvoorbeeld voor verborgen sneden. Andere functies zijn de zachte start, de dubbele isolatie en de regeling van het constante toerental.

Waardering van klanten voor de Bosch GTS 10 XC

Van de meer dan 2600 kopers op Amazon tot nu toe is meer dan 97 procent absoluut tevreden* over de GTS 10 XC van Bosch. Dit is een uitstekende waarde en weerspiegelt eerlijk de kwaliteit van de afwerking en de vele functies. De meeste kopers willen de zaag niet meer weggeven.

De conclusie van de GTS 10 XC

Voor de Bosch GTS 10 XC moet je iets dieper in de buidel tasten. Maar in ruil daarvoor krijgt u een hoogwaardige cirkelzaag met veel praktische functies. Daarom vind ik de prijs-prestatieverhouding redelijk en goed. Dit model wordt aanbevolen voor gevorderde doe-het-zelvers en professionals uit de commerciële sector. Voor “gelegenheidsschroevendraaiers” is mijn cirkelzaag testwinnaar een beetje te veel van het goede. In dit geval zal het zusje, dat ik later zal voorstellen, waarschijnlijk volstaan.

De testwinnaar: Bosch Professional tafelzaag GTS XC 10

De testwinnaar: Bosch Professional tafelzaag GTS XC 10

Een tafelzaag met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Een hoog kwaliteitsniveau, zeer goede technische gegevens en vele praktische functies zijn ideaal voor gevorderde doe-het-zelvers of professionals uit de commerciële sector.

Technische gegevens, functies en voordelen van de Bosch GTS XC 10:

  • Fabrikant: Bosch (Professional – Bosch Blauw)
  • Vermogen: 2.100 watt (220-240 volt), stationair toerental: 3.200 rpm.
  • Zaagblad: ∅ 254 mm, boring 30 mm, dikte 2,6 mm, HM 24 tanden
  • Max. maaihoogte: 79 mm traploos in hoogte verstelbaar
  • Werkoppervlak: 759 x 584 mm / met verlenging 1065 x 1065 mm
  • Mogelijke helling: -1° tot 47° (ideaal voor ondersnijdingen)
  • Zachte aanloop, motorrem, dubbele isolatie en constante snelheid
  • Bestsellers en uitstekende recensies op het internet, vooral op Amazon
  • Schuifslede, tafelverlenging en tafelverlenging
  • Afzuiginrichting, kloofaanslag, spilvergrendeling, spouwmes

Nadelen of minpunten van de Bosch GTS XC 10

  • Zeer goede prijs-prestatieverhouding, maar over het geheel genomen toch hoge aanschafkosten. Daarom geen beginnerszaag. Een zeer zwaar model. De schuifwagen heeft relatief veel speling.

#2 – Bosch GTS 635-216

Bosch GTS 635-216

#3 – Einhell TC-TS 2025/2 U

Einhell TC-TS 2025/2 U

#4 – Scheppach HS 105

Scheppach HS 105

#5 – Metabo TS 254 M

Metabo TS 254 M

De grote gids voor de cirkelzaagtest & vergelijking – de belangrijkste vragen en antwoorden (FAQ)

Met behulp van mijn tafelzaagvergelijking kon u een eerste overzicht krijgen van de huidige modellen. In de conclusie van de tafelzaagtest ben ik dieper ingegaan op de afzonderlijke modellen. Nu zal ik in de gids de belangrijkste vragen over cirkelzaagmachines beantwoorden. Dit zal u helpen de juiste cirkelzaag voor u te kiezen.

#1 – Wat is een tafelzaag?

De tafelzaag is een vaste en stationaire cirkelzaag waarbij het zaagblad in een vaste zaagtafel zit. Hiermee kunt u verschillende materialen zoals hout, metaal of kunststof nauwkeurig en schoon snijden. In het midden van de zaagtafel bevindt zich een draaiend zaagblad, dat wordt aangedreven door een elektromotor. Om te zagen leidt u het te zagen materiaal voorzichtig over de zaagtafel naar het zaagblad.

Een ander belangrijk kenmerk van een tafelzaag is het onderstel. Hoewel het bij sommige modellen al bij de levering is inbegrepen, kunt u het bij andere modellen bijkopen. Zo kunt u op een comfortabele werkhoogte zagen, zodat u niet steeds hoeft te bukken of te hurken. De hoogste modellen bereiken een hoogte van ongeveer 80 tot 95 cm. Indien nodig kunt u ook een cirkelzaag zonder standaard gebruiken. U kunt hem bijvoorbeeld op uw werkbank plaatsen, waardoor u ook een comfortabele werkhoogte heeft.

#2 – Wat zijn de voordelen van een tafelzaag?

In het volgende zal ik u de doorslaggevende voordelen laten zien die een tafelzaag heeft ten opzichte van andere soorten zagen:

  • U kunt snel en gemakkelijk zaagwerk verrichten zonder grote voorbereidingen te hoeven treffen.
  • U bereikt een hoog werkrendement en verwerkt veel meer stukken binnen een bepaalde tijd dan met andere zagen.
  • Dankzij het vaste zaagblad heb je altijd een precieze en rechte zaagsnede. Desgewenst kunt u ook een willekeurige hoek instellen, bijvoorbeeld 45°.
  • Dankzij zijn compacte afmetingen kunt u de cirkelzaag overal mee naartoe nemen. Sommige modellen zijn ook niet bijzonder zwaar. Gewoon het basisframe verwijderen en de zaag past in de kofferbak (stationwagen) of op de laadvloer. Er zijn ook bepaalde mobiele cirkelzagen voor onderweg.
  • Als je bedenkt dat je met de tafelzaag zulke goede en precieze resultaten kunt bereiken, is hij relatief compact. Het neemt niet veel plaats in.
  • Je kunt losse zagen voor beginners vinden voor minder dan 200 euro. Alle basisuitrusting en extra’s zijn al inbegrepen.

#3 – Hoe werkt een cirkelzaag?

Een tafelzaag wordt elektrisch aangedreven en heeft een krachtige elektromotor die in de behuizing zit. Wanneer u de zaag aanzet, begint het zaagblad te draaien en wordt het steeds sneller. Zodra de volle snelheid is bereikt, kunt u beginnen.

Leid het werkstuk van voren naar het zaagblad. Hiervoor gebruik je een geleiderail, die ervoor zorgt dat je de gewenste maat zuiver en precies houdt. Aan de andere kant (achter het zaagblad) zit een spouwmes. Het scheidt de twee helften van uw doorgezaagde werkstuk en voorkomt dat een deel van het werkstuk weer in het zaagblad terechtkomt en het eruit slaat.

#4 – Waarop letten bij de aankoop van een cirkelzaag?

Als u een tafelzaag wilt kopen, zijn er enkele belangrijke kenmerken en eigenschappen waarmee u rekening moet houden. Ik raad u aan alle punten zorgvuldig door te nemen. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat u het juiste model vindt voor uw doeleinden.

  • Stationair toerental: Deze waarde wordt uitgedrukt in omwentelingen per minuut (rpm of ook min -1). Het geeft de maximale snelheid aan waarmee een cirkelzaagblad draait. Als u houten planken of balken wilt zagen, is een hoge snelheid aan te bevelen. Dit is de enige manier om een snelle, precieze en zuivere snede te verkrijgen.
  • Macht: Het staat ook bekend als het nominale ingangsvermogen en geeft aan hoeveel vermogen een tafelzaag trekt en hoeveel hij tegelijkertijd verbruikt. Krachtige elektromotoren beginnen bij een vermogen van minstens 1.500 watt om zonder problemen door stevige en grote materialen te snijden. Als het normale vermogen u niet genoeg is, kunt u ook kiezen voor een tafelzaag met meer dan 2.000 watt vermogen. Dergelijke modellen hebben meestal een 400 volt aansluiting.
  • Grootte van het zaagblad: Wanneer u een cirkelzaag koopt, wordt standaard een zaagblad meegeleverd. Hoe groter het zaagblad, hoe groter en sterker de planken en balken die u kunt zagen. De vraag is dus hoe groot de werkstukken zijn die u wilt snijden. Veel gangbare modellen hebben een diameter tussen 250 en 255 mm. Maar je kunt ook kleinere en grotere exemplaren vinden. Professionele gebruikers gebruiken zelfs zaagbladen met een diameter tussen 300 en 350 mm. Hiermee kunt u aanzienlijke zaaghoogtes bereiken en zelfs zeer grote houten balken probleemloos doorzagen.
  • Snijhoogte of -diepte: Afhankelijk van hoe groot de diameter van het zaagblad is, ontstaat een bepaalde zaaghoogte of zaagdiepte. Het wordt ook wel de zaagcapaciteit genoemd en geeft de maximale grootte en dikte van het te zagen werkstuk aan. Gangbare modellen beheren tussen 70 en 80 mm. Er zijn echter ook kleinere en grotere maaihoogten. De vraag is hier hoe groot uw werkstukken zijn. Zo kunt u de juiste afmetingen bepalen.
  • Constante elektronica: Goede cirkelzagen hebben constante elektronica. Wanneer u de zaag inschakelt en het werkstuk in het zaagblad steekt, worden het zaagblad en de motor belast. De constante elektronica zorgt er nu voor dat de snelheid constant wordt gehouden. Dit zorgt voor schone en nauwkeurige snijresultaten.
  • Zachte start: Wanneer u de cirkelzaag inschakelt, start de motor niet onmiddellijk op volle kracht. In plaats daarvan komt hij langzaam op gang en bereikt pas korte tijd later de maximale snelheid. Dit beschermt de motor op lange termijn. Maar dit is ook een groot voordeel in termen van veiligheid. Want dan zijn er geen buitensporige reactiekrachten.
  • Gewicht: Bent u vaak onderweg en heeft u uw tafelzaag overal bij u? In dit geval kan het geen kwaad op het gewicht te letten. Sommige modellen van Bosch of Einhell hebben een relatief laag gewicht van ongeveer 22 kilogram. Grotere exemplaren wegen soms 30 kilo of meer, wat een aanzienlijk verschil is.
  • Grootte van de werktafel: Is de werktafel groot genoeg als u grotere houten planken of balken wilt zagen? Bovendien moet het bestand zijn tegen de belastingen, want grote stukken hout zijn aanzienlijk zwaarder. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de cirkelzaag stabiel staat.

#5 – Welke apparatuur is beschikbaar?

Naast de bovengenoemde belangrijke aankoopcriteria kunt u ook beslissen over bepaalde uitrusting. Met hen wordt uw werk in sommige situaties veel gemakkelijker en comfortabeler.

  • Verstekken: Het is niet altijd nodig om te zagen met een rechtopstaand zaagblad (90°). Sommige tafelzagen bieden ook de mogelijkheid om zogenaamde verstekzaagsneden te maken. Daartoe is bij het zaagblad een verstelbare helling beschikbaar. Hiermee kunt u bijvoorbeeld de hoek van het zaagblad op 45° instellen om plinten aan de uiteinden te monteren. Nu passen ze perfect in elkaar en passen ze perfect. De meeste cirkelzaagmachines bieden verstekzaagsneden van 45°. Enkele bieden ook speciale hoeken van bijvoorbeeld 47 of 48°.
  • Undercut functie: De onderzaagfunctie is bijzonder nuttig wanneer u twee houten planken op maat wilt zagen en ze vervolgens vlak wilt samenvoegen. Voorwaarde hiervoor is dat u één plank onder een hoek van 90° en de andere onder een hoek van 89° zaagt. Het tweede paneel wordt dan een undercut genoemd. Dan kun je de twee planken vlak naast elkaar leggen. Beide liggen nu gelijk met de bovenrand, zodat er geen voeg meer zichtbaar is. De overgang tussen de twee borden is schoon en naadloos.
  • Stofafzuiging: Als u uw werkplek schoon wilt houden tijdens het zagen, is een geïntegreerde stofafzuiging de moeite waard. Sluit er een speciale werkplaatsstofzuiger op aan, die permanent kleine houtsnippers en stof opzuigt.
  • Tafelverlenging: Als u langere houten planken of balken zaagt, biedt een tafelverlenging extra steun. Afzonderlijke tafelelementen worden eenvoudig bevestigd, zodat u nu over een langer werkvlak beschikt. Bij sommige cirkelzaagmodellen wordt de tafel gewoon uitgeschoven en niet bevestigd.
  • Intrekbaar spouwmes: Voor invalzaagsneden zit het sponningmes in de weg achter het zaagblad. Bij sommige cirkelzaagmodellen is het verwijderen van het sponningmes uiterst ingewikkeld. Als u regelmatig dergelijke werkzaamheden uitvoert, raad ik u aan een intrekbaar sponningmes te kiezen. Dit maakt het neerlaten van het spouwmes snel en gemakkelijk.

#6 – Welke accessoires zijn inbegrepen of extra verkrijgbaar?

Laten we nu eens kijken naar enkele nuttige accessoires die u daarnaast kunt kiezen. Ook zij maken het werken in bepaalde situaties veel gemakkelijker en comfortabeler. Sommige cirkelzagen worden al geleverd met accessoires, voor andere kunt u ze gewoon kopen.

  • Duwstok: Uiterste voorzichtigheid is geboden bij het werken met een cirkelzaag. Dit geldt vooral als u smalle werkstukken wilt zagen. In dit geval is een duwstok uitstekend, die u aan het uiteinde van het werkstuk bevestigt en gebruikt om het verder naar het zaagblad te duwen. Zo ben je aan de veilige kant en gebeuren er geen ongelukken.
  • Scheurhek: Als u bijvoorbeeld een houten paneel op een bepaalde maat wilt zagen, kunt u eenvoudige, rechte en zuivere sneden maken met een schulpgeleider. De rip fence is ook bekend als de rip fence en cross fence. Het is niets meer dan een soort geleider die parallel loopt aan het zaagblad en naar wens kan worden ingesteld. Bij veel cirkelzagen is het van aluminium of staal. Er worden klemelementen gebruikt om het goed op zijn plaats te houden. Nu legt u het stuk hout op de schuine kant en leidt het langzaam naar het zaagblad om te beginnen met zagen.
  • Crosscut fence: De hoekaanslag werkt op dezelfde manier als de schuine aanslag. Maar het verschil is dat je er exacte hoeken mee zaagt. Hier komt de reeds genoemde eigenschap “verstekzagen” om de hoek kijken, die ik al besproken heb. Stel de hoekaanslag in op een willekeurige hoek, bijvoorbeeld 45°. Leid nu het werkstuk precies langs de geleider naar het zaagblad. Je hebt dan een uitstekende hoek bereikt.
  • Onderstel: Als u uw tafelzaag niet rechtstreeks op een werkbank wilt plaatsen, is een onderstel een goede keuze. Hij is ongeveer 80 cm hoog en biedt u het voordeel dat u de cirkelzaag overal in de kamer kunt plaatsen. Bovendien hebt u nu een comfortabele werkhoogte, zodat u niet telkens hoeft te bukken bij het zagen. Sommige fabrikanten leveren al een basisframe bij hun accessoires. Bij anderen kunt u ook later een basisframe kopen als u van gedachten verandert.
  • Wielen: Mobiliteit is ook een belangrijk punt voor sommige ambachtslieden. Als u zaagwerkzaamheden wilt uitvoeren bij een vriend of klant, neemt u uw cirkelzaag mee naar de bouwplaats. Fabrikanten zoals Einhell hebben praktische wielen aan de onderkant geïntegreerd. Tegelijkertijd kan de basis indien nodig in een houder worden veranderd. Nu hebt u uw cirkelzaag omgebouwd tot een trolleyfunctie en kunt u hem gemakkelijk van A naar B trekken dankzij de wielen.
  • Vergrootglas: Enkele leveranciers, zoals Einhell, hebben ook een klein geïntegreerd vergrootglas. Dit maakt het gemakkelijker om de numerieke schaal te zien en de aangegeven waarden af te lezen wanneer u bijvoorbeeld de parallel- of hoekaanslag wilt instellen.
  • Afzuigunit: Ik heb de voordelen van een stofzuigsysteem al genoemd. Sommige fabrikanten bieden ook een geschikt afzuigsysteem, dat vooral geschikt is voor fijn stof, maar ook voor grof vuil en spaanders. De flexibele afzuigslang wordt gewoon aangesloten, en het afzuigsysteem doet de rest wanneer het wordt ingeschakeld. Een container bevat ongeveer 50 liter stof en spaanders, die vervolgens wordt geleegd. Veel afzuigsystemen hebben ook een geïntegreerd filtersysteem dat fijn stof uitfiltert. U kunt een dergelijk systeem ook gebruiken met andere gereedschappen en machines. Hiervoor worden vaak adapters meegeleverd.

#7 – Welke fabrikanten bieden cirkelvormige tafelzagen aan?

Als u een cirkelzaag wilt kopen, biedt de markt een breed scala aan verschillende fabrikanten. Hieronder zal ik u bekende fabrikanten voorstellen:

  • Einhell, Bosch, Scheppach, DeWalt, Festool, Ferm
  • Metabo, Holzmann, Holzstar, Bernardo, Parkside
  • Makita, AEG, Atika, GÜDE

#8 – Welk zaagblad is geschikt voor mijn tafelzaag?

Verschil Dimensionering Zaagtafel Cirkelzaag

Een zaagblad heeft een beperkte levensduur en op een dag, wanneer slijpen niet meer mogelijk is, moet het worden vervangen door een nieuwe. Maar niet elk zaagblad is hetzelfde, dus er zijn enkele verschillen. Hieronder laat ik u de belangrijkste criteria en kenmerken van zaagbladen zien waarop u moet letten:

  • Ondersteund materiaal: Wilt u een specifiek materiaal zagen? Met een zaagblad kun je niet alleen hout zagen, maar ook andere materialen zoals plastic of metaal. Let op de bijbehorende opmerking of het betreffende cirkelzaagblad geschikt is voor uw project.
  • Zaaghoogte en zaagbladdiameter: In de handleiding van uw cirkelzaag vindt u de maximale zaaghoogte en de diameter van het zaagblad. Hoe groter de diameter, hoe groter de maaihoogte. Daarom moet u de opgegeven maximale zaagbladdiameter bepalen. Een gangbare diameter is 250 mm, maar u kunt ook grotere zaagbladen vinden.
  • Scheurhoek: De hellingshoek is ook een belangrijk kenmerk en hangt af van de vraag of u in de richting van de nerf wilt zagen of ertegenin. Als u in de richting van de nerf wilt zagen, moet u een grote spaanhoek kiezen. Als u daarentegen tegen de nerfrichting in (dwars op de nerfrichting) wilt zagen, kies dan een kleine spaanhoek.
  • Tandprofiel: Je moet ook letten op het tandprofiel. Als u voornamelijk grote grove zaagsneden maakt, moet u een zaagblad met een vlak tandprofiel kiezen. Als u daarentegen massief hout en gefineerde platen wilt zagen, bent u beter af met een wisseltandprofiel. Voor gefineerde platen moet u ervoor zorgen dat uw zaagblad een groot aantal tanden heeft. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat het hout niet splintert.
  • Materiaal van het zaagblad: Een blik op alle zaagbladen leert dat ze in principe in twee materialen verkrijgbaar zijn: HM en CV. Hieronder zal ik beide materialen kort bespreken:
    1. HM zaagblad: HM betekent carbid. Bij de vervaardiging ervan worden twee materialen gebruikt: het zuivere lichaam is hoofdzakelijk van staal, terwijl de tanden van hardmetaal zijn gemaakt. Ze zijn speciaal gesoldeerd en geven het zaagblad nog meer stevigheid. Hardmetalen zaagbladen worden op veel verschillende manieren gebruikt.
    2. CV zaagblad: CV daarentegen betekent zoiets als chroom-vanadium. Lichaam en tanden zijn gemaakt van één materiaal. Omdat de productie zo eenvoudig is, zijn de prijzen ook veel lager.
  • Tand positie: Een blik op deze functie laat zien dat je de keuze hebt tussen een positieve en negatieve tandstand.
    1. Positieve tandstand: Bij dit type tandstand zijn de afzonderlijke zaagtanden naar voren gekanteld. Dit geeft u het voordeel dat u snel en zonder moeite kunt zagen. Dit geldt vooral voor zachte materialen.
    2. Negatieve tandstand: Het is meer geschikt als u waarde hecht aan schone en precieze sneden. Een negatieve tandstand wordt voornamelijk gebruikt voor harde materialen. U vindt ze ook op stalen cirkelzaagbladen.
  • Zaagblad snelheid: Last but not least is de maximale snelheid van het zaagblad belangrijk. Het maximale stationaire toerental varieert namelijk per cirkelzaagfabrikant en model.

#9 – Zijn er ook cirkelzagen op batterijen?

Hoewel er voornamelijk cirkelzagen met snoer op de markt zijn, zijn er ook snoerloze cirkelzagen verkrijgbaar.

Ze verschillen nauwelijks van de conventionele modellen met snoer, alleen de geïntegreerde en vervangbare batterij maakt het verschil. Sommige fabrikanten zoals Einhell hebben zelfs een speciaal systeem bedacht. Voor normaal zaagwerk plaatst u gewoon een accu en gaat u aan de slag. Als u echter nog meer snijvermogen nodig hebt, is een tweede batterijsleuf geïntegreerd. Nu beschikt u over nog meer kracht, bijvoorbeeld als u massief hout en grote houten balken wilt zagen.

Tip: Als u met een snoerloze tafelzaag werkt, raad ik u aan ook één of twee reservebatterijen mee te nemen. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat u ongestoord kunt blijven werken. Om extra tijd te besparen, bieden sommige fabrikanten speciale snelladers aan. Hiermee is uw batterij binnen zeer korte tijd opgeladen.

#10 – Welke materialen kan een cirkelzaag zagen?

Tafelcirkelzagen worden voornamelijk gebruikt om hout te zagen. Hieronder vallen bijvoorbeeld houten planken of grote houten balken. Maar er zijn ook duidelijke verschillen in de normale verwerking van hout. Sommige cirkelzaagbladen zijn bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor het zagen van zacht of hard hout.

U kunt echter ook andere materialen zagen met speciale cirkelzaagbladen. Deze omvatten staal, aluminium of plat ijzer. Let ook hier op de instructies van de fabrikant voor het zaagblad dat u wilt gebruiken.

#11 – Welke veiligheidsvoorzieningen mogen niet ontbreken?

Veiligheid eerst! Dit geldt ook voor alle zaagwerkzaamheden met een cirkelzaag. Daarom mag u nooit zonder de volgende veiligheidsvoorzieningen:

  • Duwstok en schuifwagen: Ik heb de duwstok al genoemd bij de accessoires. U kunt het gebruiken om kleine en smalle werkstukken naar het zaagblad te duwen zonder uw handen in gevaar te brengen. Het werkt op dezelfde manier met een schuifwagen, maar die is anders geconstrueerd.
  • Rouwmes: Het bevindt zich aan de andere kant van het zaagblad. Het voorkomt dat kleine delen van het gezaagde werkstuk terugkomen in het zaagblad en worden rondgeslingerd.

  • Beschermende motorkap: Om u te beschermen tegen kleine materiaaldeeltjes en splinters wordt ook een beschermkap aanbevolen. Het bevindt zich direct boven het zaagblad en is bij sommige cirkelzagen in hoogte verstelbaar. Indien nodig zijn er ook beschermkappen met een afzuiginrichting aan de bovenkant. Hier kunt u een werkplaatszuiger op aansluiten om kleine spaanders, splinters en zaagsel direct op te zuigen.
  • Noodstopschakelaar: Ondanks de grootste voorzichtigheid en precisie kan er snel een gevaarlijke situatie ontstaan. Druk in zo’n situatie op de rode noodstopknop, die de stroomtoevoer onmiddellijk onderbreekt. De cirkelzaag stopt abrupt.
  • Bescherming tegen oververhitting: Als u continu met de cirkelzaag werkt en bijvoorbeeld zeer harde materialen zaagt, wordt de motor ook zwaar belast. Een geïntegreerde oververhittingsbeveiliging zorgt ervoor dat oververhitting en de daarmee gepaard gaande schade aan de elektromotor niet optreden.

#12 – Welke veiligheidsmaatregelen moeten tijdens het werk worden genomen?

Bij het gebruik van een tafelzaag is het belangrijk belangrijke veiligheidsmaatregelen te nemen om ongelukken en verwondingen te voorkomen. Hieronder geef ik u enkele nuttige tips en trucs om u aan de veilige kant te houden:

  • Draag geen werkhandschoenen of beschermende handschoenen tijdens het zagen. Anders loop je het risico dat je handschoenen vast komen te zitten in het mechaniek.
  • Een cirkelzaag heeft een geluidsniveau van minstens 90 dB bij maximaal stationair toerental. Deze waarde varieert per fabrikant en model. Bij het zagen van een werkstuk kan het geluidsniveau oplopen tot meer dan 100 dB. Gebruik gehoorbescherming om uw oren op lange termijn te beschermen. Dit kunnen bijvoorbeeld grote oorwarmers of oordoppen zijn.
  • U moet ook uw ogen beschermen tijdens het zagen, zelfs als u een beschermkap draagt. Hiervoor zijn transparante beschermbrillen verkrijgbaar, zodat rondvliegende splinters geen kans krijgen.
  • Zorg er altijd voor dat het juiste cirkelzaagblad in de cirkelzaag wordt geklemd. Als een zaagblad bijvoorbeeld niet geschikt is voor een materiaal of de maximumsnelheid, kan het instabiel worden en beschadigd raken.
  • Zorg ervoor dat de cirkelzaag op een stevige ondergrond staat. Het mag nooit wiebelen en instabiel zijn. Een grote, stevige werkbank of een geschikt onderstel geeft uw cirkelzaag voldoende stabiliteit.
  • Stel de zaaghoogte van het zaagblad altijd zo in dat het net door het werkstuk snijdt (net iets overhangt). Als de zaaghoogte aanzienlijk groter is dan die van het werkstuk, kunnen grotere houtsplinters afbladderen en ongecontroleerd door de ruimte vliegen.
  • Let op uw handen wanneer u het werkstuk naar het zaagblad voert. Ze mogen in geen geval in de buurt komen. Raak een groot werkstuk echter niet te ver naar buiten. Anders kan het stuk hout vast komen te zitten.
  • Kleine en smalle werkstukken worden het best aangevoerd met een duwstok en schuif. Dit vermindert het risico op ongevallen en verwondingen.

#13 – Hoeveel kost een cirkelzaag?

Er zijn zowel betaalbare als duurdere cirkelzagen op de markt. Als u een beginner bent en af en toe zaagwerk wilt doen zonder hoge eisen te stellen, kunt u al modellen vinden voor minder dan 200 euro.

In het geavanceerde gamma zit je rond de 300 tot 500 euro en krijg je al een hoger uitrustingsniveau. Hiermee kunt u ook snel en gemakkelijk veeleisend werk doen.

Maar als je een professional bent en alles wilt hebben wat je nodig hebt? Dan vindt u losse cirkelzagen die tussen de 600 en 800 euro kosten. Voor deze prijs krijgt u high-end apparaten met hoge prestaties en een lange levensduur.

#14 – Wat is een tafelzaag?

Een tafelzaag is ook bekend als onderslagzaag en is ideaal als u bijvoorbeeld vaak haakse zaagsneden moet maken. Qua constructie verschilt hij van een tafelzaag en is er dus geenszins mee gelijk te stellen.

Deze machine is een combinatie van een tafelzaag en een afkortzaag. In tegenstelling tot een gewone cirkelzaag wordt het werkstuk vastgezet. Vervolgens zet u de zaag aan en laat u het zaagblad naar het werkstuk zakken om het te zagen.

#15 – Hoe wordt de snijhoek veranderd?

Voor verstekzagen onder een andere hoek bieden sommige cirkelzaagmachines de mogelijkheid om de hoek van het zaagblad aan te passen. Dit gaat snel en gemakkelijk.

Aan de zijkant van de behuizing zit een draaiwiel, waarachter zich een schaalverdeling bevindt. Als u de draaiknop vooruit of achteruit draait, verandert u de waarde op de schaal en verhoogt of verlaagt u de snijhoek. Zodra u de juiste waarde hebt ingesteld, kunt u beginnen met snijden.

Laatst bijgewerkt op 18.10. / Affiliate links / Afbeeldingen van de Amazon Product Advertising API

Vergelijkbare berichten