Lavendel zorgt voor mediterrane flair in elke tuin. Alles over lavendel – van planten tot snoeien – vind je in dit artikel.

Lavendel in de tuin met bloemen
Lavendel bloeit van juni tot augustus [Foto: Chukov/ Shutterstock.com]

De echte lavendel (Lavandula angustifolia) is altijd populair geweest, niet alleen in het Middellandse Zeegebied en is al lang een van de bekendste kruiden en medicinale planten. De subshrub van de muntfamilie (Lamiafamilie (Lamiaceae)) komt oorspronkelijk uit de Middellandse Zee, maar is gemakkelijk te cultiveren met de juiste zorg, zelfs op onze breedtegraden.

Net als veel andere kruiden uit het Middellandse Zeegebied is lavendel een van de subshrubs die, in tegenstelling tot kruidachtige planten zoals vaste planten, zich in de winter niet volledig terugtrekken in de grond, maar van onderaf bruinen. Hierdoor kunnen ze goed omgaan met hogere temperaturen en periodes van droogte.

Oorsprong en geschiedenis van lavendel

In zijn thuisland, de warme landen van de Middellandse Zee, geeft de echte lavendel de voorkeur aan droge hellingen en steenachtige bodems en is hij doorgedrongen tot bergachtige gebieden van 1600 meter hoogte. Al in de oudheid werd lavendel gebruikt in cosmetica en medicijnen. Lavendel dankt ook zijn naam aan dit feit, dat is afgeleid van het Latijnse woord “lavare” (naar duits “wassen”). Plinius meldde al lavendelolie als een geurig additief in badwater. Over de Alpen bereikte de lavendelplant ons uiteindelijk in de bagage van benedictijner monniken, die het als geneeskrachtig kruid in de kloostertuin cultiveerden. Lavendel werd gebruikt tegen een breed scala aan kwalen en zou zelfs moeten helpen tegen de pest. Overigens werd echte lavendel niet voor het eerst commercieel geteeld in de Franse Provence, maar in Engeland. Koningin Elizabeth I gebruikte het al als parfum en koningin Victoria was ook een enthousiaste liefhebber van de kruidachtig-frisse lavendelgeur. In gebieden als Kent en Norfolk zijn de Engelse lavendelvelden vandaag de dag nog steeds te bewonderen. Daarnaast komen er steeds weer tal van nieuwe rassen uit Engeland.

Lavendel kopen: dingen om te overwegen

Zowel lavendelzaden als vroege jonge planten worden op de markt aangeboden. In het tuincentrum vind je meestal maar een paar soorten echte lavendel (Lavandula angustifolia) en kuif lavendel (Lavandula stoechas |). Zeldzamere exemplaren zijn verkrijgbaar in meerjarige kwekerijen, in kwekerijen of in online handel. Houd echter rekening met het latere doel bij het kiezen van de variëteit, omdat niet elke lavendel geschikt is voor het tuinbed. Hoewel echte lavendel relatief winterhard is, is vorstgevoelige kuif lavendel bijvoorbeeld alleen geschikt voor potteelt op onze breedtegraden. Waar je nog meer rekening mee moet houden bij het kopen van lavendel, leggen we uit in ons speciale artikel.

Lavendel in ronde potten
Niet elke in de handel verkrijgbare lavendel is winterhard [Foto: ingehogenbijl/ Shutterstock.com]

Lavendelvariëteiten: populaire en bekende variëteiten en soorten

Van de 25 soorten lavendel die vandaag bekend zijn, is echte lavendel de meest populaire en biedt willekeurige variëteiten. Zelfs met het gebladerte zijn er nuances tussen de individuele variëteiten van donkergroen tot bijna zilverwitte tinten. De bloemkleuren zijn nog diverser en tonen een breed scala aan blauwe en paarse tinten, maar ook roze en wit. Meestal brengt de echte lavendel het tot een statige hoogte van 60 tot 70 cm. Nieuwe rassen kunnen echter aanzienlijk lager zijn, zodat voor elke tuin de juiste variëteit kan worden gevonden. De dwergvormen van lavendel met een gestaltehoogte van 25 tot 35 cm groeien daarentegen niet zo snel en blijven smaller en compacter dan hun verwanten. Daarom zijn ze bijzonder geschikt als potplanten en als bedborders. Hieronder hebben we enkele van de meest populaire en bekende lavendelvariëteiten opgesomd. Andere soorten echte lavendel zijn hier ook te vinden.

‘Blauw Kussen’: Compacte variëteit met squat spikes en grote, duurzame, lichtpaarse bloemen; zeer geschikt voor potcultuur of rotstuinieren; Dwergvorm

‘Dwarf Blue’: Bewezen, middelhoge variëteit met grijsgroen blad en paarse bloemen, die goed geschikt is als bedrand en geurende haag

‘Hidcote Blue’: Bewezen variëteit uit Engeland met donkerblauw-violette bloemen en sterke geur; compact en langzaam groeiend, maar onder ideale groeiomstandigheden kunnen de planten relatief groot wordenn; Hoogte: 30 – 60 cm

Lavendel variëteit Munstead
‘Munstead’ lavendel boeit met zijn felblauwe bloemen [Foto: Henderbeth/ Shutterstock.com]

‘Munstead’: Bijzonder vroegbloeiend ras uit Engeland met nachtblauwe bloemen en aantrekkelijk, zilvergrijs blad; intense geur; compacte groei, daarom zeer geschikt voor bedranden

‘Nana Alba’: Langzaam groeiende dwergvorm met bossige structuur en witte bloemen

De variëteit van lavendel is echter veel groter. In ons speciale artikel vindt u een overzicht van de beste lavendelsoorten en -soorten voor bedden en potten.

En we hebben hier ook het type kuif lavendel onder de loep genomen. Een bijzondere variëteit is die van witte lavendel, die we hier nader zullen bekijken.

Lavendel planten: locatie, bedburen en procedure

Lavendelplanten houden van warme, volledig zonnige locaties met goed gedraineerde, kalkrijke bodems. Omdat ze wateroverlast helemaal niet waarderen, moet tijdens het planten een drainagelaag van kiezels worden gelegd en zand in het substraat worden gemengd. De echte lavendel in het bed is zeer compatibel met andere mediterrane kruiden die vergelijkbare locatievereisten hebben, zoals salie (Salvia), tijm (Thymus) of hartig in de bergen (Satureja montana). Bovendien is lavendel een uitstekend insectenweide, zodat tijdens de bloeiperiode de bloemaren wemelen van vlinders, bijen en hommels.

Vaak leest men ook over lavendel als een ideale metgezel voor rozen, die hen bijvoorbeeld moet beschermen tegen bladluisbesmetting. Vanwege de verschillende locatievereisten van de twee planten, roos (Roze) en lavendel maar niet zo’n droomkoppel als verondersteld. Meer aan te bevelen zijn bijvoorbeeld kattenkruid (Nepeta cataria) of de stenen quendel (Calamintha nepeta | subsp. Nepeta). Als je nog steeds niet zonder lavendel in het rozenbed wilt, moet je minimaal 80 tot 100 cm tussen de planten houden en het plantgat voor de lavendel met een beetje zand uitmerigen. Lavendel is ook ideaal als geurige bedrand of lage haag. Hiervoor moeten ongeveer drie planten per lopende meter worden geplant.

Dit is de beste manier om lavendel te planten:

  1. Een warme, zonnige locatie kiezen
  2. Graaf een voldoende groot plantgat
  3. Zware tuingronden mengen met zand
  4. Plaats lavendelplant in het midden
  5. Vul met losse, kalkhoudende grond
  6. Druk lichtjes aan en giet goed

In dit artikel zullen we uitleggen waar je nog meer rekening mee moet houden bij het planten van lavendel.

Lavendel planten in een pot

De lavendel gedijt ook goed in potten en brengt mediterrane flair naar het terras en balkon. Vooral bij de potcultuur moet je er echter voor zorgen dat het water goed kan weglopen en dat er geen wateroverlast ontstaat. De pot moet dus zeker een afvoergat hebben. Een drainagelaag van geëxpandeerde klei of kiezels en een nogal voedselarm en kalkarm substraat zorgen ervoor dat de plant goed gedijt. De Plantura biologische kruiden &zaaigrond is ideaal voor mediterrane kruiden zoals lavendel. Meer informatie over het planten van lavendel in potten vind je hier.

Biologische Kruiden &Zaaigrond 20 L

Biologische Kruiden &Zaaigrond 20 L

  • Ideaal voor kruiden en voor zaaien, stekken vermeerdering &prikken
  • Zorgt voor aromatische kruiden & sterke jonge planten met sterke wortels
  • Turfvrij &klimaatvriendelijk: CO2-verminderde organische grond gemaakt in Duitsland

Voor potcultuur zijn kleinere variëteiten bijzonder geschikt. Lavendelvariëteiten die speciaal geschikt zijn voor de pot zijn te vinden in ons speciale artikel.

Lavendel verpotten
Vorstgevoelige lavendelvariëteiten kunnen beter in de pot worden geplant [Foto: ]

Het planten van een lavendelboom

De aanduiding als boom is eigenlijk onzinnig in verband met lavendel, want botanisch gezien is het mediterrane kruid een van de subshrubs. Als zodanig wordt het met toenemende leeftijd geliberiseerd en kan het zelfs een stam vormen met passend onderwijs. Of de lavendel winterhard is als hoge stengel hangt af van de variëteit waaruit hij is gegroeid. Het beste is daarom om je lavendelboom in een pot te planten en in de winter naar binnen te brengen.

Als locatie voor de ZonEen beschutte plek in de tuin of op het balkon is altijd geschikt. Zorg er bij het planten echter voor dat u een voldoende grote kuip kiest, omdat de wortels van lavendel veel ruimte nodig hebben. In losse, zanderige ondergrond voelt de lavendelboom zich het meest comfortabel en zal hij heerlijk gedijen met optimale zorg. Meer informatie over de juiste verzorging van uw lavendelboom vindt u ook in ons speciale artikel.

Lavendel bloeien: Wanneer bloeit lavendel?

De vraag wanneer lavendel bloeit is in het algemeen niet te beantwoorden, omdat de bloeiperiode vooral rasafhankelijk is. De kuif lavendel opent zijn bloemen al in mei en is daarmee een van de vroegbloeiende planten van de Lavandula-Geslacht. Het wordt vooral gekenmerkt door zijn lange bloeiperiode tot augustus of zelfs september. De echte lavendel daarentegen werd oorspronkelijk alleen in hogere berggebieden gevonden en opent daarom zijn bloemen pas begin juni. Het is echter extreem robuust en kan zelfs buiten worden overwinterd. Korte tijd later wordt de Speiklavendel (Lavandula latifolia |) om te bloeien.

Hommel op kuif lavendel
De Franse kuif lavendel bloeit bijzonder vroeg [Foto: Esin Deniz/ Shutterstock.com]

Natuurlijk is de bloeitijd niet alleen afhankelijk van de soort of variëteit, maar ook van het weer, de bodemgesteldheid en de verzorging. Onder optimale omstandigheden bloeit uw lavendel overvloedig in de warme zomertijd en straalt zijn geur uit in de tuin gedurende enkele maanden.

Hoe de bloeiperiode van lavendel te verlengen, leggen we hier uit.

Zorg voor lavendel

Een adequate toevoer van voedingsstoffen en water is van vitaal belang voor uw lavendel. Voor een prachtige groei en veel geurige bloemen zijn echter ook regelmatig snoeien en maatregelen voor bosbescherming van groot belang. Hieronder bespreken we de verzorging van lavendel in het algemeen.

Meer informatie over de verzorging van kuif lavendel is ook te vinden in dit speciale artikel, meer over de algemene verzorging van lavendel hier.

Giet lavendel in het bed en de pot

In de loop van de tijd heeft lavendel zich aangepast aan de omstandigheden op de locatie van zijn mediterrane thuisland, zodat het zeer goed gedijt op dorre bodems en met weinig water. Door zijn lange penwortel is het in staat om water en voedingsstoffen uit diepere lagen van de aarde naar boven te trekken. Het is echter erg gevoelig voor wateroverlast en heeft de neiging om te wortelen als er te veel vocht is. In het bed hoeft lavendel daarom alleen tijdens lange droge periodes te worden gegoten. Lavendel in een pot daarentegen kan geen lange penwortel vormen en moet daarom regelmatiger worden bewaterd. Tussen het water geven door moet de bovenste laag grond kunnen drogen en moet water in de onderzetter worden gedraineerd om wortelrot te voorkomen.

Lavendelveld met gieter
De warmteminnende lavendel geeft de voorkeur aan droog [Foto: Thomas Klee/ Shutterstock.com]

Alles over het water geven van lavendel in het bed of de pot is ook in meer detail te vinden in ons speciale artikel.

Gesneden lavendel

Lavendel is een van de subshrubs, wat betekent dat de jaarlijkse, groene scheuten in de loop der jaren van onderaf worden gelamineerd. Voor het snoeien betekent dit dat er een paar centimeter van het groene hout van het voorgaande jaar mag overblijven en alleen zorgvuldig in het gelamineerde deel moet worden gesneden. Oude, kale lavendelstruiken, die al enkele jaren niet zijn gekapt, mogen niet radicaal worden ingekort, omdat de planten uit zeer oud hout slechts voorzichtig of helemaal niet ontkiemen. Regelmatige snoeimaatregelen in het late voorjaar en de zomer zijn daarom belangrijk om kaalheid te voorkomen en de planten compact te houden.

Na begin augustus of zelfs in de herfst moet je echter niet opnieuw snijden. Zodra de lavendel in het voorjaar begint te ontkiemen, is een krachtig snoeien van maximaal tweederde van het gebladerte mogelijk om de plant te verjongen en te stimuleren om zich te vertakken. Let bij het snijden ook op een gelijkmatige ronde vorm van de plant. Een heggenschaar is hiervoor bijzonder geschikt. Een lichte snoei van ongeveer een derde van de bladmassa na de bloei stimuleert de plant tot een hernieuwde groeispurt en bevordert de bossige groei. Voor een tijdbesparende zomersnoei kunnen de stengels van de bloempluimen ook eenvoudig aan elkaar worden gebonden en de hele tailleband in één keer worden afgesneden.

Gesneden lavendel
Lavendel wordt meestal twee keer per jaar gesneden [Foto: Kateryna Ovcharenko/ Shutterstock.com]

Een meer gedetailleerde gids voor cutting edgen van lavendel in de lente en de zomer is te vinden in ons speciale artikel.

Bemesten en kalk lavendel

Lavendel groeit in zijn natuurlijke omgeving op kale, stenige bodems en kan daarom weinig voedingsstoffen aan. Het is het beste om wat kunstmest of compost in de grond te werken tijdens het planten. In de jaren daarna is een jaarlijkse basisbemesting aan het begin van de groeifase (maart/april) voldoende. Een extra bemesting aan het begin van de zomer levert je lavendel ook optimaal in potcultuur.

Vooral organische meststoffen met langetermijneffecten zoals onze Plantura organische universele meststof zijn bijzonder geschikt voor uw lavendel in de tuin en in de pot, omdat ze langzaam ontbinden en de plant op lange termijn van voldoende voedingsstoffen voorzien. Je kunt in het voorjaar ook kalkarme bodems verbeteren met een handvol in de handel verkrijgbare tuinkalk. Maar zorg er eerst voor dat de echte lavendel ook echt in je tuin staat. Voor naaste verwanten – zoals kuif lavendel – zijn kalkhoudende bodems nogal nadelig.

Plantura organische universele meststof naast een lavendel in een pot
Een jaarlijkse bemesting met een organische meststof met langzame afgifte zorgt voor voldoende voedingsstoffen

Hoe je lavendel moet bemesten en kalken, leggen we nog eens in detail uit in ons speciale artikel.

Organische universele meststof 1,5 kg

Organische universele meststof 1,5 kg

  • Ideaal voor een verscheidenheid aan planten in de tuin & op het balkon
  • Ondersteunt gezonde plantengroei en actief bodemleven
  • Diervrije organische meststof met langzame afgifte – onschadelijk voor huisdieren en tuindieren

Lavendel overwinteren

Voor de wintermaanden zijn planten die in potten zijn geplant gevoeliger voor vorst dan die in het bed, dus een locatie beschermd tegen wind en regen en een goede winterbescherming zijn verplicht. De pot kan bijvoorbeeld worden omwikkeld met verschillende lagen noppenfolie, waardoor de kluit niet bevriest. De bovengrondse delen van de lavendelplant kunnen ook worden bedekt met fleece. Zodat de kluit niet volledig uitdroogt, moet u spaarzaam water geven – maar alleen op vorstvrije dagen.

Gedetailleerde informatie over het overwinteren van lavendel in bedden en potten vindt u hier. Als u op zoek bent naar winterharde lavendelvariëteiten, vindt u deze zeker in ons speciale artikel.

Vermeerdering lavendel

De vermeerdering van lavendel is mogelijk via zaden, stekken en zinkers. Voor de hobbytuin is vermeerdering van stekken zeker de meest betrouwbare en snelste optie. Dit zorgt ervoor dat de raskenmerken ongewijzigd worden doorgegeven, omdat planten die door zaden worden vermeerderd vaak sterk afwijken van de habitus van de moederplant.

Ideale tijden voor de vermeerdering van stekken zijn het vroege voorjaar en de late zomer. Hier kunt u de verse secties van het snijden heel goed gebruiken. Bijzonder geschikt voor vermeerdering van stekken zijn ongeveer 10 cm lange, onvertakte scheutpunten zonder bloemen. Op het onderste derde deel van de stekken worden alle bladeren zorgvuldig verwijderd, waarna de scheuten in een mengsel van zand en teeltgrond worden geplant en vochtig worden gehouden. Zodra de scheuten wortels hebben gevormd, kunnen ze geïsoleerd raken. In deze toestand zijn de planten echter nog niet bestand tegen de winter, zodat ze vorstvrij overwinteren bij het vermeerderen van stekken in de nazomer en pas in het voorjaar worden uitgeplant.

Lavendel stekken Vermeerdering
De eenvoudigste manier is om lavendel te vermeerderen via stekken [Foto: Katarzyna Mazurowska/ Shutterstock.com]

Als je het zaadje toch wilt proberen, moet je er zeker rekening mee houden dat lavendel een lichte kiemkracht is. De zaden mogen daarom niet bedekt zijn met aarde, maar slechts licht worden geperst op de vochtige teeltgrond. Na ongeveer twee weken op een heldere, warme locatie verschijnen de eerste zaailingen. Zodra de eerste bladeren zijn verschenen, kunnen de zaailingen worden geprikt. De jonge planten mogen echter alleen naar buiten als er geen koude temperaturen meer te verwachten zijn, dus op zijn vroegst vanaf eind mei.

Meer informatie over vermeerdering van lavendel door stekken, zaaien en deling is te vinden in ons speciale artikel.

Lavendel oogsten, drogen en bewaren

gedroogde lavendel in huis
Gedroogde lavendelbloemen kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt

Met name de bloemen van lavendel, maar ook de jonge bladscheuten worden gebruikt in keuken, huishouden en cosmetica. Het wordt daarom geoogst tijdens de bloeiperiode tussen juni en augustus, zodra de bloemen opengaan. Om schimmelvorming bij het drogen van de bloemen te voorkomen, moet een droge oogstdag worden gekozen – dit verkort ook de droogtijd. Onmiddellijk na het oogsten moeten de bloempluimen losjes op een doek worden gedroogd. Om door te drogen, kun je ze in bundels ophangen of op de doek laten liggen. De gedroogde lavendelbloemen moeten dan op een donkere, droge en koele plaats worden bewaard.

Gedetailleerde instructies over het drogen van lavendel vindt u hier.

Lavendel: ingrediënten en gebruik als medicinale plant

Echte lavendel wordt zowel in de keuken als in cosmetica en medicijnen gebruikt. Het bevat veel tannines, evenals andere secundaire plantaardige stoffen en tot 3% essentiële olie, waardoor het zijn karakteristieke aroma krijgt. De samenstelling van lavendelolie is uiterst complex en bevat momenteel meer dan 150 verschillende verbindingen. Linalool en linalylacetaat behalen samen een aandeel tot 75%. Maar ook andere ingrediënten – zoals cineol, borneol en kamfer – zijn cruciaal voor de karakteristieke geur.

Lavendelolie in een injectieflacon
Zelfgeproduceerde lavendelolie kan op vele manieren worden gebruikt [Foto: Madeleine Steinbach/ Shutterstock.com]

Lavendel: gebruik als medicinale plant

Lavendel etherische olie wordt gebruikt in zowel cosmetica als natuurgeneeskunde en wordt als effectief beschouwd tegen schimmels en bacteriën. Lavendel wordt ook gebruikt tegen vlekken, brandwonden en ontstekingen. Een bijzonder hoge concentratie wordt gevonden in de bloemen waaruit de essentiële olie wordt verkregen door stoomdestillatie. Hoewel het thuis distilleren van etherische olie heel goed mogelijk is, kunnen de verse of gedroogde lavendelbloemen ook in olie worden gedrenkt. Het is belangrijk dat alle delen van de plant goed bedekt zijn met olie zodat er geen schimmel ontstaat. Na 10 tot 14 dagen is de lavendelolie klaar en kan deze bijvoorbeeld gebruikt worden als massageolie tegen spierspanning of als ontspannend badadditief. Badzout met lavendelbloemen is ook snel en gemakkelijk te maken.

Lavendel: gebruik in keuken en huishouden

Trouwens, de productie van heerlijke kruidenolie voor de keuken is net zo eenvoudig. Vanwege het intense aroma wordt lavendel echter slechts spaarzaam of in combinatie met andere kruiden en specerijen in de keuken gebruikt. Maar vooral mediterrane gerechten lavendel geeft vaak de laatste kick en wordt vaak opgenomen, bijvoorbeeld in het mengsel “kruiden van de Provence”. Het gaat vooral goed met lamsvlees, gevogelte, feta en geitenkaas, gegrilde groenten of salades. Maar ondanks de onbeperkte toepassingen in de keuken, rijst keer op keer de vraag of lavendel niet giftig is voor mens en dier.

In ons speciale artikel verkennen we de mythe van giftige lavendel.

Omdat lavendel uitstekend droogt met behoud van zijn intense violette kleur, zijn de gedroogde bloemaren zeer geschikt voor decoratie. En natuurlijk kun je geurkussens ook vullen met lavendelbloemen uit je eigen tuin.

Lavendel tegen muggen en motten

Hoewel mensen de lavendelgeur meestal aangenaam en rustgevend vinden, is de geur nogal afstotelijk voor veel insecten. Als muggenspray presteert bijvoorbeeld zelf aangebrachte lavendelolie erg goed. Om dit te doen, breng de olie aan op alle niet-geklede delen van het lichaam. Een andere optie is bijvoorbeeld het besproeien van de kleding met lavendelhydrolaat, een bijproduct van de productie van essentiële lavendelolie.

Gedroogde lavendel in lavendelzakjes
Geurzakjes gevuld met gedroogde lavendelbloemen zijn populair [Foto: Chamille White/ Shutterstock.com]

Om kledingmotten af te weren, kunt u gemakkelijk een delicaat geurend strijkwater maken van gedestilleerd water en een paar druppels essentiële lavendelolie. Het is het beste om het mengsel in een lege spuitfles te vullen en het wasgoed ermee te bevochtigen voordat je het strijkt. Een andere optie is om een geurzak voor de kledingkast te naaien. Gevuld met gedroogde lavendelbloemen en geplaatst tussen de schone was, houdt het vervelende motten weg. Af en toe moet u echter de inhoud van de zak vervangen, omdat de geur na verloop van tijd verloren gaat.

Lavendel: ziekten en plagen

Echte lavendel is een niet veeleisende plant en vanwege het hoge aandeel essentiële oliën wordt het door de meeste roofdieren vermeden. Wateroverlast kan echter erg gevaarlijk zijn voor lavendel, wat kan leiden tot wortelrot. Maar door een drainageeschicht, een doorlatende grond en slechts matig water geven dit kan goed voorkomen worden. Te veel vocht maakt de planten echter ook vatbaar voor schimmelziekten, die zich meestal manifesteren door bruine of zwarte vlekken op de bladeren. Aangetaste plantendelen moeten onmiddellijk worden verwijderd om verdere verspreiding van de infectie te voorkomen.

Voor meer informatie over het vermenigvuldigen van lavendel, zie ons speciale artikel.

Vergelijkbare berichten