Door vegetatieve vermeerdering kun je eenvoudig klonen van een plant maken. Maar ook hier kunnen problemen ontstaan.

Substraat voor vegetatieve vermeerdering
Het juiste substraat is belangrijk voor stekken [Foto: Miriam Doerr Martin Frommherz/ Shutterstock.com]

Als het niet mogelijk is om een plantensoort via zaden te vermeerderen of als u absoluut de eigenschappen van een plant wilt behouden, kunt u uw toevlucht nemen tot vormen van vegetatieve vermeerdering. Omdat dit zonder zaad plaatsvindt, wordt het ook wel aseksuele of ongeslachtelijke voortplanting genoemd. De bekendste is waarschijnlijk de vermeerdering van stekken. Maar in de natuur zijn al systemen ontwikkeld waarmee planten zichzelf kunnen klonen. Hardlopers met kindles – kleine, onafhankelijke planten – in bijvoorbeeld aardbeien, zijn er een van. Uien en aardappelen vormen dochterbollen of knollen. Als deze worden geplant, ontwikkelen zich onafhankelijke planten uit deze plantenopslagorganen. In andere processen grijpen mensen specifiek in om klonen van een plant te maken. Het zogenaamde mos op houtachtige scheuten is er daar één van. En ook het enten, zoals het wordt uitgevoerd met fruitbomen of tomaten en komkommers, is zo’n vegetatieve vermeerderingsvorm. In de regel treden er geen grote problemen op met deze vermeerderingen.

vegetatieve vermeerdering van aardappelen
Aardappelen vormen dochterknollen [Foto: Dmitri Malyshev/ Shutterstock.com]

Vermeerdering stekken

De situatie is anders met vermeerdering via stekken. Dit is waarschijnlijk de meest wijdverspreide aseksuele reproductie en ook gemakkelijk thuis uit te voeren. De meest niet-gelicenseerde punt van een scheut of een ander kruidachtig deel van de scheut wordt gesneden en in speciaal stekkensubstraat geplaatst, zoals onze Plantura organische kruid – zaaigrond om te wortelen. Er zijn echter een paar dingen om in gedachten te houden bij het produceren van plantenklonen. Anders kunnen er problemen zijn die het moeilijk maken om de stekken te wortelen.

Biologische Kruiden &Zaaigrond 20 L

Biologische Kruiden &Zaaigrond 20 L

  • Ideaal voor kruiden en voor zaaien, stekken vermeerdering &prikken
  • Zorgt voor aromatische kruiden & sterke jonge planten met sterke wortels
  • Turfvrij &klimaatvriendelijk: CO2-verminderde organische grond gemaakt in Duitsland

Vermeerdering stekken: problemen

Als stekken van meerdere planten worden genomen en het mes in de tussentijd niet wordt gedesinfecteerd, kunnen plantenziekten gemakkelijk worden overgedragen van de ene moederplant naar de andere of naar de stekken.

Koolstofpoeder voor stekken
Koolstofpoeder kan worden aangebracht op interfaces voor desinfectie [Foto: mirzamlk/ Shutterstock.com]

Als de stekken lang worden bewaard, kan het bewortelingssucces eronder lijden. Met toenemende opslagtijd worden de energiereserves van de stekken, die nodig zijn voor het wortelen, verminderd. Daarom moeten de stekken zo snel mogelijk na het snijden worden ingebracht. Indien bewaard, dan bij lagere temperaturen in de koelkast.

  • Te lage luchtvochtigheid

Stekken hebben nog geen wortels en kunnen daarom geen water opnemen. Daarom moet de waterverdamping zo laag mogelijk worden gehouden. Om dit te doen, kunt u de stekken in een minikas voor de vensterbank plaatsen.

De vermeerdering van stekken staat bekend om problemen met schimmelaantasting op de stekken. De interface is een gunstig toegangspunt voor de ziekteverwekkers. Soms worden de bladeren van de stek ingekort om transpiratie en dus de behoefte aan water te verminderen. Dit bevordert ook de plaag met schimmels. Als de luchtvochtigheid te lang hoog wordt gehouden, zullen de bladeren al snel beginnen te mopperen.

De stek wil simpelweg geen wortels vormen – wat zou hier de reden voor kunnen zijn? Zelfs het verkeerde moment kan hiervoor verantwoordelijk zijn. Er moet voldoende licht en warmte zijn. Daarom is het onwaarschijnlijk dat vermeerdering in de herfst of winter tot succes zal leiden. Het optimale seizoen voor het vermeerderen van stekken is in het late voorjaar of de vroege zomer. Met een hogere temperatuur in de wortelruimte kun je de wortelvorming versnellen. Hiervoor is een speciale verwarmingsmat uit de vakhandel verkrijgbaar. De trays of trays met de stekken worden hierop geplaatst en zo in de wortelruimte verwarmd.

Stekken met wortels
Er is veel licht en warmte nodig voor een goede beworteling van de stekken [Foto: TY Lim/ Shutterstock.com]

Na succesvol wortelen kan het gebeuren dat de stekken stoppen met groeien. Dan hoiHet is meestal al mogelijk om de jonge planten op te potten in vers, voedselrijk substraat en in een grotere container. Substraten voor het vermeerderen van stekken zijn opzettelijk laag in voedingsstoffen – dit creëert gunstigere omstandigheden voor beworteling.

Voor meer tips over vegetatieve vermeerdering, zie ons artikel over de optimale omstandigheden voor het vermeerderen van stekken.

Vergelijkbare berichten