Keer op keer zijn er meldingen van vergiftiging met bittere pompoenvruchten. We leggen uit hoe de bitterstoffen in de pompoen terechtkomen en hoe gevaarlijk ze zijn.

giftige pompoenen
De kleine, kleurrijke sierpompoenvariëteiten zijn niet geschikt voor consumptie [Foto: Tatiana Grozetskaya/ Shutterstock.com]

Van zoet-mild tot zeer nootachtige aroma’s – de pompoen smaakt ongelooflijk goed. En vooral in de koude maanden zijn de verwarmende pompoengerechten een integraal onderdeel van ons menu. Je moet echter voorzichtig zijn welke pompoen je kiest om te eten.

Giftige pompoenen: zijn bittere pompoenen gevaarlijk?

Het kortste antwoord op deze vraag is: Ja, sterk bitter smakende pompoenen zijn giftig en mogen onder geen enkele omstandigheid worden geconsumeerd. Alle familieleden van de Familie Cucurbitaceae – zoals pompoen (Cucurbita maxima, C. Moschata & C. Pepo), courgette (Cucurbita pepo subsp. pepo convar. Giromontiina) en komkommer (Cucumis sativus) – kan bittere stoffen bevatten die gevaarlijk zijn voor de mens. Deze zogenaamde cucurbitacine komt van nature voor in de archetypen van onze pompoenen en komkommers. Wanneer fruit met hoge niveaus van cucurbitacine bittere stoffen worden gegeten, reageert het menselijk lichaam met typische symptomen van vergiftiging zoals misselijkheid, braken en diarree. Er zijn ook doden gevallen. Een gepensioneerde had in 2015 zeer bittere courgette gegeten in een ovenschotel en is tragisch overleden. Daarom is het erg belangrijk dat je geen pompoen, courgette en Co. eet met een duidelijk bittere smaak!

Verscheidenheid aan sierpompoenen
In tegenstelling tot tuinpompoenen zijn veel sierpompoenen giftig en oneetbaar [Foto: Laineypics/ Shutterstock.com]

Als je al een bittere, giftige pompoen hebt gegeten, leiden hogere hoeveelheden bittere stoffen snel tot misselijkheid, braken en darmproblemen. Zoals met veel gastro-intestinale ziekten, kan gevaarlijke uitdroging optreden met aanhoudend ongemak. Daarom, als je ernstigere symptomen hebt na het eten van bittere pompoenen, moet je zeker een arts raadplegen.

Giftige pompoenvariëteiten: welke pompoenen zijn giftig?

In vele jaren van fokwerk waren mensen in staat om bittere-stofvrije varianten te selecteren en verder te vermenigvuldigen. Met gecertificeerde zaden van professionele vermeerdering kan bijna worden uitgesloten dat er een bittere pompoen wordt geproduceerd. Het gebeurt echter in de natuur dat door omgekeerde mutaties of kruisingen met wilde variëteiten de beslissende genen voor de bitterstoffen in de volgende generatie weer opduiken. Cucurbits geven de voorkeur aan kruisbestuiving, wat van nature bijzonder snel leidt tot kruising van verschillende variëteiten, tenzij dit wordt voorkomen door geschikte veredelingsmethoden.

Pompoenpitten
De productie van pompoenpitten vereist enige expertise [Foto: hanif66/ Shutterstock.com]

Tuinpompoenen zoals butternut, musk squash en Hokkaido van gecertificeerde zaden kunnen zonder problemen worden gekweekt en genoten. Zoals gezegd zijn bitterstoffen ook hier niet 100% uit te sluiten. Zodra de pompoen bitter smaakt, houd je je handen er gewoon vanaf. Bij de geringste tekenen raden we altijd aan om het fruit niet te eten en het bittere stuk onmiddellijk uit te spugen.

Tip: In uitzonderlijke gevallen kunt u ook pompoenen met cucurbitacine – zoals bittere Hokkaido-pompoenen – in de supermarkt vinden, hoewel de telers gecertificeerde zaden gebruiken. Pompoen is een natuurproduct waarbij spontane omgekeerde mutaties of niet-variëteit, gekruiste zaden nooit helemaal kunnen worden uitgesloten.
Bepaalde ondersoorten en variëteiten gegroepeerd onder de naam “sierpompoen” zijn over het algemeen niet geschikt voor consumptie.

Oogsten van flespompoenen
Kalebassen zijn niet-eetbare, maar bolvormige pompoenen die worden gebruikt als ornament of vat [Foto: Maren Winter/ Shutterstock.com]

Pompoenen zonder bittere stoffen

Ondanks het gevaar van bittere cucurbitacine, kun je veilig pompoenen en cucurbitacine in je eigen tuin laten groeien als je een paar basisregels volgt:

Zaden die je koopt zijn zeer waarschijnlijk veilig. Professionele kwekers zijn zich uiteraard bewust van de problemen van de cucurbits en gebruiken dienovereenkomstig geschikte methoden. Niettemin kunnen willekeurige mutaties zelfs met gekochte zaden altijd leiden tot een functionerende synthese van bittere stoffen – de schuld hiervoor is dan niet onvermijdelijk de kweker, maar Moeder Natuur. Het heeft gezorgd voor constante mutaties in het genoom.

grote oranje pompoenen in de tuin
Pompoenen kweken in de tuin is veilig als je op een paar dingen let [Foto: Mila Che/ Shutterstock.com]

Sierpompoenen zijn meestal niet geschikt voor consumptie. Ze zijn niet in de eerste plaats gefokt voor consumptie, maar als ornament en bevatten daarom vaak nog steeds de gevaarlijke bitterstoffen, die in geen geval in te grote hoeveelheden het menselijk organisme mogen binnendringen. Sierpompoenen zijn perfect voor herfstdecoratie, maar ze zijn niet geschikt voor de keuken. Meestal zijn sierpompoenen echter sowieso zo hard op volwassen leeftijd dat je ze nauwelijks met een keukenmes kunt snijden. Een uitzondering zijn de platronde, geribbelde patissons, die jong en zacht worden gegeten als courgette en hard gerijpt worden gebruikt als sierpompoen. Als je echter niet zeker weet of je een eetbare sierpompoen voor je hebt, is het beter om deze alleen voor decoratie te gebruiken.

Ook kan ernstige stress van de planten leiden tot bittere vruchten. Dit geldt met name voor rassen waarbij de synthese van bitterstoffen niet is onderbroken door veredelingsverwerking, maar alleen is gedownreguleerd. Plaaginfestatie, droogte, snoeimaatregelen of hittestress kunnen pompoenen en cucurbits dus een bittere smaak geven.

gele pompoenbloem
Pompoenen worden alleen vermeerderd met handmatige bestuiving [Foto: Aunyaluck/ Shutterstock.com]

Wees voorzichtig met je eigen zaadvermeerdering van cucurbits. Sierpompoenen en eetbare pompoenen kunnen zonder problemen naast elkaar in de tuin worden gekweekt. Het gevaar van bitterstoffen schuilt alleen in de volgende generatie, d.w.z. wanneer je zaden van de vrij bestoven pompoenen oogst en ze het volgende jaar kweekt. In de meeste gevallen van vergiftiging met een bitter smakende pompoen of zucchino werden de planten eenvoudigweg vrij bestoven door insecten. Om hoogstwaarschijnlijk veilige zaden te oogsten en het volgende jaar opnieuw niet-bittere pompoenen te produceren, moet je een of meer vrouwelijke bloemen beschermen tegen bestuiving door ze te verzegelen met een lint voordat je ze opent. Op deze manier komt geen enkel insect bij het stigma voor bestuiving. Wanneer de bloem volledig is ontwikkeld, ga je met een schone borstel naar een mannelijke bloem, open je de vrouwelijke bloem en breng je het stuifmeel handmatig over. Sluit vervolgens de vrouwelijke bloem opnieuw. Markeer de bestoven bloem en gebruik alleen de zaden van de vrucht die hier wordt geproduceerd voor verdere vermeerdering.

De verscheidenheid aan kleuren en vormen van de pompoenen is enorm. In ons rassenartikel vind je een overzicht van de verschillende pompoensoorten en variëteiten.

Vergelijkbare berichten