De telescopische heggenschaar is de ideale aanvulling op de klassieke heggenschaar voor het snoeien van moeilijk bereikbare takken van de heg. Vooral het bladerdak van de haag, dat vaak verscheidene meters hoog is, kan veilig vanaf de grond worden gesnoeid. Naast de reikwijdte en de hellingshoek van de snijkop is het werkcomfort afhankelijk van het gewicht en de snoeilengte van de telescopische heggenschaar.
Telescopische heggenschaar

Telescopische heggenschaar testwinnaar* 2022

1 Bosch UniversalHedgePole 18 accu telescopische heggenschaar
Bosch UniversalHedgePole 18 accu telescopische heggenschaar
Kenmerken: Telescopische heggenschaar met Li-Ion accu (18 Volt, 2,5 Ah), anti-blokkeer systeem, bladlengte: 43 cm, werktuiglengte: tot 2,60 m, gewicht: 3,6 kg, geluidsvermogen: 86 dB(A)

Bekijk de dagprijs

Hoog motorvermogen: Hoewel de meegeleverde 2,5 Ah accu niet de krachtigste uit de Power for All-serie is, overtuigt de Bosch UniversalHedgePole 18 accu-telescopische heggenschaar door zijn krachtige prestaties en efficiënte werking. Het toestel is compatibel met vele andere batterijen in het systeem en kan dus flexibel worden aangepast in zijn werkingsduur.

Volgens de fabrikant is de batterijcapaciteit voldoende voor een oppervlakte tot 200 m². Veel kopers bevestigen dat de prestaties en de levensduur van de batterij zijn zoals beschreven.
Gebruikers vinden het vooral prettig dat de Bosch UniversalHedgePole 18 accu-telescopische heggenschaar automatisch overschakelt naar de zaagmodus voor dikkere takken. Het lage gewicht is vooral positief voor vrouwen.

Volgens berichten van gebruikers is dit model zeer geschikt voor hoge en lange thuja-, forsythia-, laurierkers- en doornstruikheggen. Er is slechts weinig kritiek op het model: De levensduur van de batterij zou langer kunnen zijn. Een vervangende batterij is zeker een aanbeveling waard.

Voordelen:

  • Snijhoekinstelling tot 135°
  • Zaagt takken tot maximaal Ø16 mm
  • Anti-blokkeer systeem
  • zeer scherpe, diamantgeslepen bladen met zaagfunctie
  • relatief laag gewicht (3,6 kg)
  • relatief laag geluidsniveau (86 dB(A))

Nadelen:

  • Capaciteit van de meegeleverde batterij relatief laag

2 Einhell Accu Multifunctioneel Gereedschap GE-HC 18 Li T Kit
Einhell Accu Multifunctioneel Gereedschap GE-HC 18 Li T Kit
Kenmerken: telescopische heggenschaar, naar keuze met of zonder accu en lader, accu: 18 Volt / 3 Ah, meslengte (heggenschaar): 40 cm, bladlengte (kettingzaag): 20 cm, telescopische paal: 88 – 182 cm, gewicht: 6,3 kg, 102 dB(A).

Bekijk de dagprijs

Heggenschaar en kettingzaag in één: dankzij twee verschillende opzetstukken kan het Einhell GE-HC 18 Li T Kit accu-aangedreven multifunctionele gereedschap worden gebruikt als telescopische heggenschaar of als telescopische kettingzaag of hoogsnoeier. Volgens berichten van gebruikers is het verwisselen van de bijlagen snel en eenvoudig.

De meeste kopers zijn zeer tevreden over beide werkwijzen. Het relatief hoge gewicht van het Einhell GE-HC 18 Li T Kit accu aangedreven multifunctionele gereedschap wordt vaak bekritiseerd, maar het is gemakkelijk te hanteren dankzij de meegeleverde draagriem en de extra handgreep. Als je echter minder fysieke kracht hebt, moet je pauzes nemen.

Zelfs dikkere takken zijn geen probleem voor het apparaat. Met het heggenschaaropzetstuk kunnen takken tot 10 cm dik moeiteloos worden doorgeknipt. Naast het hoge gewicht klagen kopers ook over het hoge geluidsniveau. Met meer dan 100 decibel is de Einhell GE-HC 18 Li T Kit snoerloos multifunctioneel gereedschap relatief luid.

Voordelen:

  • Grote bladlengte (40 cm)
  • 7-positie snijhoekinstelling
  • snijdt takken tot Ø12 mm
  • OREGON kwaliteitsmes of -ketting
  • kan worden gebruikt met batterijen van het Einhell Power X-Change batterijsysteem
  • Inclusief draagriem en extra handvat met snelsluiting

Nadelen:

  • hoog gewicht (6,3 kg)
  • relatief hoog geluidsniveau (102 dB(A))

3. Gardena Set telescopische heggenschaar THS Li-18/42
Gardena Set telescopische heggenschaar THS Li-18-42
Kenmerken: Telescopische heggenschaar met oplaadbare accu (18 Volt, 2 Ah), bladlengte: 42 cm, werkhoogte: tot ca. 3 m, gewicht (incl. oplaadbare accu): 3,4 kg, geluidsvermogensniveau: 90 dB(A)

Bekijk de dagprijs

Middelgroot vermogen, lange levensduur van de accu: De Gardena Set telescopische heggenschaar THS Li-18/42 kan zowel op grote hoogte als op de grond flexibel worden gebruikt. Naast het snoeien van heggen is hij ook geschikt voor het knippen van bodembedekkers en struiken. De flexibele wijze van bediening vloeit voort uit de meervoudige hoogteverstelling, het relatief lage gewicht en de ergonomische handgrepen.

Veel kopers zijn verrast door de prestaties van de Gardena Set Telescopische Heggenschaar THS Li-18/42: hij knipt moeiteloos door dikkere takken en gaat, afhankelijk van de belasting, tot wel 75 minuten mee voordat de accu moet worden opgeladen.

Ondanks het lage gewicht van 3,4 kg klagen veel kopers dat het toestel “topzwaar” is. Op hoogtes van meer dan 2,5 meter moet relatief veel kracht worden gebruikt om de Gardena Set Telescopische Heggenschaar THS Li-18/42 in balans te houden en een zuivere snede te bereiken.

Hoewel de prestaties en de levensduur van de batterij vaker worden geprezen, geven de bladen in sommige gevallen aanleiding tot kritiek. Zij worden soms betrekkelijk bot bevonden en in veel gevallen zouden zij volgens kopers meer scheuren dan zuiver snijden.

Voordelen:

  • lange levensduur van de batterij (tot 75 minuten)
  • handige bladlengte (42 cm)
  • werkhoogte: ca. 3,0 m
  • instelbare snijhoek
  • snijdt takken tot Ø16 mm
  • anti-slip, ergonomische handgreep
  • gemiddeld geluidsvermogensniveau: 90 dB(A)

Nadelen:

  • Het opladen van de batterij duurt ongeveer 3 uur
  • soms geen zuiver patroon
  • Lemmet relatief stomp

4 Ryobi RPT4545M telescopische heggenschaar
Ryobi RPT4545M telescopische heggenschaar
Kenmerken: Telescopische heggenschaar met elektrische aandrijving, 450 Watt vermogen, meslengte: 45 cm, werktuiglengte: tot 2,70 m, gewicht: 4,1 kg netto, 95,6 dB(A)

Bekijk de dagprijs

Prijs-prestatie winnaar: Met zijn goede prijs-prestatie verhouding en betrouwbare snoeiprestaties, kan de Ryobi RPT4545M telescopische heggenschaar bijna alle gebruikers volledig overtuigen. De reikwijdte van maximaal 4 meter kan extra worden vergroot met afzonderlijk verkrijgbare buizen. Hierdoor is de Ryobi RPT4545E elektrische telescopische heggenschaar geschikt voor zeer hoge heggen.

Naast het royale bereik vallen vooral de hoge prestaties van de Ryobi telescopische heggenschaar op. Het snijpatroon is zeer schoon en netjes en de efficiëntie wordt door de meeste kopers als zeer hoog beoordeeld. Het model wordt vaak gekocht als aanvulling op de gewone heggenschaar, maar is ook geschikt als stand-alone oplossing.

Af en toe werd de RPT4545M geleverd met een Engelse stekker. Toekomstige kopers moeten vóór de aankoop nagaan of het apparaat is uitgerust met een eurostekker. Het grote volume geeft ook aanleiding tot kritiek. Bovendien wordt het relatief hoge gewicht vaak bekritiseerd.

Voordelen:

  • Maximale lengte toestel: 2,70 m (uitbreidbaar met accessoires)
  • snijhoekinstelling tot 135
  • snijdt ook dikkere takken tot Ø20 mm
  • ergonomisch draagharnas inbegrepen
  • antislip, met rubber beklede handgreep (GripZone)

Nadelen:

  • hoog volume: 95,6 dB(A)
  • soms geleverd zonder eurostekker
  • relatief zwaar bij het werken op grote hoogte

Telescopische heggenschaar – hoog bereik voor veilig werken

Werken met een heggenschaar is altijd onderhevig aan een zeker risico. Om dit tot een minimum te beperken, hebben telescopische heggenscharen een groot voordeel: u hebt geen ladder nodig om te werken.

Vanaf een veilig grondniveau kunnen telescopische heggenscharen ook worden gebruikt om hoge heggen netjes te snoeien. Hoe lang de reikwijdte is, hangt af van het model. Om ervoor te zorgen dat het werken met de telescopische heggenschaar geen krachttoer wordt, moet u bij de aankoop letten op het gewicht.

Telescopische heggenschaar met benzine-, accu- of elektrische aandrijving?

Net als de klassieke heggenschaar zijn ook telescopische heggenscharen verkrijgbaar met verschillende soorten aandrijving. Telescopische heggenscharen met benzinemotor behoren tot de krachtigste toestellen op de markt. Zij hebben het hoogste motorvermogen en bieden tegelijkertijd een grote flexibiliteit bij het werken op moeilijk bereikbare plaatsen.

Hun belangrijkste nadelen zijn het hoge geluidsniveau, de milieu-impact, de onderhoudsvereisten en het hoge gewicht. Telescopische heggenscharen op benzine worden steeds meer verdrongen door snoerloze en elektrische telescopische heggenscharen en spelen nog nauwelijks een rol in particuliere toepassingen.

Elektrische telescopische heggenscharen zijn zeer geschikt voor alle tuiniers die een stroomaansluiting in de buurt van de heg hebben. Een kabeltrommel kan ook worden gebruikt om het bereik van de heggenschaar verder te vergroten. Het motorvermogen van moderne elektrische telescopische heggenscharen is vergelijkbaar met dat van benzine-aangedreven modellen, dus u hoeft niet in te leveren op het vermogen en de efficiëntie van benzine-aangedreven modellen.

Tuiniers doen er goed aan een telescopische heggenschaar op accu te gebruiken als flexibiliteit en bewegingsvrijheid een hoge prioriteit hebben. Tegelijkertijd bieden op batterijen werkende apparaten meer veiligheid omdat het risico van een doorgesneden kabel wordt geëlimineerd.

Intussen maken bijna alle snoerloze telescopische heggenscharen deel uit van een snoerloos systeem dat veel van de bekende fabrikanten in hun gamma hebben. Alle tuingereedschappen van hetzelfde systeem kunnen dus met dezelfde batterijen worden gebruikt. Dit is gemakkelijk voor de portemonnee en vermindert de moeite die nodig is om het gereedschap op te bergen.

Welk type aandrijving het meest geschikt is voor individuele behoeften hangt af van de omstandigheden in de tuin en persoonlijke voorkeuren

  • telescopische heggenscharen, benzine: Geschikt voor hoge en lange heggen met een groot knipvlak. Voordelen: Hoog motorvermogen, grote flexibiliteit, grote bewegingsvrijheid, onafhankelijk van het stopcontact.
  • elektrische telescopische heggenscharen: Geschikt voor hoge en lange heggen met een groot knipoppervlak. Voordelen: Hoog motorvermogen, minder lawaai (in vergelijking met benzineheggenscharen), minder onderhoud, milieuvriendelijk.
  • Telescopische heggenschaar op batterijen: Geschikt voor hoge heggen met een middelgroot knipvlak. Voordelen: Grote flexibiliteit, grote bewegingsvrijheid, onafhankelijk van het stopcontact, milieuvriendelijk, laagste geluidsniveau (in vergelijking met alle soorten aandrijvingen), nieuwe batterijtechnologie zonder geheugeneffect, vaak onderdeel van een batterijsysteem, laag gewicht.

Combi gereedschap – telescopische heggenschaar en bosmaaier in één

De trend naar combigereedschap houdt niet op bij telescopische heggenscharen. Steeds meer fabrikanten bieden toestellen aan met verschillende functies tegelijk. Combigereedschap is echter alleen een goede investering als het van hoge kwaliteit is en de hulpstukken gemakkelijk en veilig kunnen worden verwisseld.

Sommige telescopische heggenscharen, zoals de Einhell GE-HC 18 accu telescopische heggenschaar uit de vergelijking, hebben een kettingzaag hulpstuk. Deze toestellen zijn geschikt voor alle soorten heggen die sterke takken ontwikkelen die niet met de heggenschaar kunnen worden geknipt.

Combinatie-eenheden zijn de moeite waard voor alle tuiniers die nog geen hoge benzinesnoeier hebben en die geen kettingzaag willen gebruiken om op grote hoogte te snoeien.

Vermogen en bladlengte

Het vermogen van de telescopische heggenschaar wordt bij benzine-aangedreven apparaten meestal in paardenkracht aangegeven. Elektrische apparaten gebruiken de eenheid watt om het vermogen aan te geven. Bij snoerloze heggenscharen daarentegen wordt het motorvermogen bepaald door het voltage en de capaciteit van de accu.

De krachtigste telescopische heggenscharen vindt u onder de benzinemodellen. Ze zijn echter niet langer de eerste keuze voor particuliere gebruikers vanwege hun hoge gewicht, geluidsniveau en milieueffect.

Elektrische heggenscharen evenaren bijna het motorvermogen van benzine-aangedreven toestellen. Wie opteert voor een telescopische heggenschaar met snoer, kiest best een toestel met minstens 400 watt.

Het knipvermogen en de efficiëntie van de telescopische heggenschaar hangen ook af van de meslengte. Hoe groter de bladlengte, hoe sneller u de klus kunt klaren. Een hoog blad beïnvloedt echter de handelbaarheid en het gewicht van de heggenschaar.

Omdat de telescopische heggenschaar meestal alleen wordt gebruikt voor het snoeien van de heggenkruin en moeilijk bereikbare plaatsen, is een meslengte van 40 tot 45 cm meestal voldoende.

Reikwijdte en werkhoogte

Het bereik van de telescopische heggenschaar kan op alle toestellen flexibel worden ingesteld. Met verstelbare telescopische buizen kan het toestel aan uw eigen behoeften worden aangepast. De verbinding van de telescopische buizen moet enerzijds gemakkelijk te bedienen zijn en anderzijds voldoen aan de hoge eisen inzake veiligheid.

Veel fabrikanten specificeren het bereik van het apparaat in de technische gegevens. Dit hangt echter niet alleen af van de maximale lengte van de heggenschaar, maar ook van iemands eigen lichaamslengte.

Als u een telescopische heggenschaar wilt kopen, moet u eerst meten hoe hoog de heg is en bij uw keuze rekening houden met uw eigen lengte. Om een reikwijdte van 4 meter te bereiken, moet het gereedschap ten minste 2,50 meter lang zijn.

Voor sommige telescopische heggenscharen zijn extra verlengbuizen verkrijgbaar. Ryobi, bijvoorbeeld, biedt deze aan als accessoires. Voor de meeste tuiniers is een reikwijdte van 4 meter echter voldoende.

Telescopische heggenscharen met een groot bereik worden al snel geconfronteerd met het probleem van de topzwaarte: bij veel telescopische heggenscharen hangt een groot deel van het gewicht aan het bovenste deel van het gereedschap. Hoe hoger u de telescopische heggenschaar tijdens het werk vasthoudt, hoe zwaarder hij wordt door het hefboomeffect.
Daarom geldt voor de keuze van het bereik het volgende: Minder is soms meer. De telescopische heggenschaar moet passen bij de hoogte van de heg en in een passende afmeting worden aangeschaft, rekening houdend met de groei.

Vaak gestelde vragen

Welke telescopische heggenschaar is de beste?

De Bosch UniversalHedgePole 18 snoerloze telescopische heggenschaar kan worden gebruikt met Power-For-All accu’s en is daarom compatibel met vele accu’s van verschillende fabrikanten.

Alternatieve producten

Als de tuin slechts wordt begrensd door een relatief korte heg, is de aankoop van een telescopische heggenschaar misschien niet de moeite waard. In deze gevallen is een alternatief nodig om hoge hagen in vorm te houden.

  • Multifunctioneel gereedschap: In de handel zijn tuingereedschappen verkrijgbaar die met verschillende opzetstukken kunnen worden gebruikt en zo kunnen worden gebruikt voor het snoeien van heggen of bomen. In een paar eenvoudige stappen kan de telescoopsteel worden gecombineerd met een heggenschaar of een hoogsnoeier, zodat zelfs hoge heggen netjes kunnen worden gesnoeid.
  • Hoge snoeiers: Sommige haagsoorten hebben de neiging om afzonderlijke lange plantendelen uit te lopen. Deze kunnen snel en gemakkelijk worden gesnoeid met een hoge snoeischaar. Als u zo’n werktuig toch nodig hebt voor boomverzorging, kunt u het ook gebruiken om de heg te snoeien.
  • Heggenschaar en ladder: De klassieke oplossing voor het snoeien van heggen houdt een hoog risico op verwondingen in en kan alleen worden aanbevolen aan ervaren tuiniers. Als u met een heggenschaar op een ladder wilt klimmen, moet u ervoor zorgen dat deze een hoge stabiliteit en draagkracht heeft. Multifunctionele of telescopische ladders zijn bijzonder geschikt omdat zij variabel in werkhoogte zijn. Omdat u de ladder vaak moet verplaatsen bij het zagen aan de achterkant, moet u profiteren van het lage gewicht van aluminium ladders.

Momenteel niet beschikbaar

IKRA FlexoTrim Elektrische Telescopische Heggenschaar THS 500 Pro

Kenmerken: Telescopische heggenschaar met elektrische aandrijving, 500 Watt motorvermogen, snijlengte: 51,5 cm, werktuiglengte: tot 2,40 m, gewicht: 4,4 kg, geluidsvermogen: 98 dB(A)

Veel kracht nodig: De IKRA FlexoTrim Elektrische Telescopische Heggenschaar THS 500 Pro belooft moeiteloos en snel heggen te knippen met een motorvermogen van 500 watt en een lange kniplengte van 51,5 cm. Sommige kopers getuigen dat deze telescopische heggenschaar een efficiënte manier van werken is. Vooral bij het knippen van thuja en laurierkers konden de gebruikers, volgens de getuigenissen, een zuivere snede bereiken.

In de praktijk merken veel gebruikers de slechte afwerking van het model op. Vaak kunnen de verbindingen van de telescopische palen niet stevig worden vergrendeld. Ook de levensduur van het gereedschap wordt vaak bekritiseerd.

De snijprestaties worden over het algemeen als goed omschreven. Tijdens het gebruik is echter een onaangename geur waarneembaar. Dit wordt vaak veroorzaakt door de hete motor.

De IKRA Flexo Trim THS 500 Pro is ook zeer topzwaar en valt, ondanks zijn middelmatig gewicht, op door zijn onhandige hantering. Werkpauzes zijn hier voorgeprogrammeerd, tenzij je bovengemiddelde fysieke kracht hebt.

Voordelen:

  • hoog vermogen (500 watt)
  • lange snijlengte (51,5 cm)
  • maximale reikwijdte: ca. 4 m
  • snijhoekinstelling tot 135
  • snijdt takken tot een maximum van Ø22 mm
  • anti-slip soft-grip handvat
  • trekontlasting voor kabels

Nadelen:

  • soms voortijdige slijtage
  • onevenwichtige gewichtsverdeling, wat het werk zeer vervelend maakt
  • Hoog geluidsniveau: 98 dB(A)

Vergelijkbare berichten