Als er één soort voedsel is dat het herfstseizoen definieert, dan zijn het wel pompoenen. Ze worden niet alleen gebruikt om Jack-o-lanterns uit te snijden, maar zijn ook een uitstekende bron van voeding.

Hun zaden zijn gezonde snacks, en hun vruchtvlees en pulp zijn een heerlijk ingrediënt voor alle soorten hartige en zoete gerechten, waaronder taarten, muffins en soepen. Je kunt zelfs pompoenpuree eten, zoals je aardappelen zou eten.

Als u van pompoenen houdt, kunt u met succes een lapje in uw eigen achtertuin laten groeien. In deze gids geven we enkele nuttige tips die u kunt gebruiken om een prachtige oogst van grote, gezonde pompoenen te verkrijgen.

Geschiedenis van pompoenen

Laten we eerst eens kijken naar de geschiedenis van pompoenen, want we vinden altijd dat als je meer over een plant weet, je er meer waardering voor krijgt.

  • Pompoenen behoren tot de familie van de Cucurbitacea (kalebassen).
  • Het woord pompoen is afgeleid van het Griekse woord “peopon”, wat in het Engels vertaald “grote meloen” betekent.
  • Het Franse woord voor “peopon” is “pompon” en dit laatste werd door de Engelsen veranderd in “pumpion”.
  • Kolonisten in Amerika veranderden het woord “pumpion” in het woord “pumpkin”, de naam die deze groente nog steeds draagt.

Volgens archeologisch bewijs worden pompoenen beschouwd als een winterpompoen en zijn ze inheems in het zuidwesten van de Verenigde Staten, Mexico, en in alle Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Columbia, Ecuador en Peru.

Deze winterharde groenten worden al sinds ongeveer 3.500 v. Chr. geteeld. Pompoenen en maïs zijn de oudst bekende gewassen op het westelijk halfrond. Men gelooft dat Indianen repen pompoen roosterden op open vuur als voedsel.

Pompoenen zijn een Amerikaanse favoriet

Sommige indiaanse stammen droogden ook repen pompoen en gebruikten die om matten van te maken.

Pompoen was een zeer populaire voedselbron onder de Amerikaanse kolonisten. Een van de populairste manieren waarop pompoenen door kolonisten werden bereid, was door de kroppen te verwijderen, de groente te ontzaden en de binnenkant van de pompoen te vullen met een mengsel van melk, honing en specerijen en deze vervolgens te bakken. Aangenomen wordt dat deze bereiding de oorsprong is van de moderne pompoentaart.

Christoffel Columbus nam op een van zijn tochten naar de Nieuwe Wereld pompoenzaden mee van Amerika naar Europa. Maar omdat pompoenen warmte nodig hebben en hun groeiseizoen vrij lang is, zijn de planten nooit echt populair geworden in Noord-Europese landen, omdat de temperaturen in het zomerseizoen niet warm genoeg zijn om hun groei te ondersteunen.

Tegenwoordig worden pompoenen nog steeds gebruikt als voedingsgewas, maar het meest voor sierdoeleinden. Pompoenen zijn een van de belangrijkste versieringen van het herfstseizoen; ze worden vooral geassocieerd met Halloween en Thanksgiving.

Pompoenen telen

Nu we de geschiedenis van pompoenen hebben besproken, bespreken we hoe je deze groente in je eigen tuin kunt kweken.

Voordat u overweegt ze te kweken, moet u er echter zeker van zijn dat u in uw tuin voldoende ruimte hebt om ze te plaatsen. Pompoenen groeien aan lange ranken die wel 20 meter of langer kunnen worden.

Kies een plaats waar de wijnstokken veel ruimte hebben om te woekeren. Als de planten nog jong zijn, kunt u de ranken sturen waarheen u ze wilt sturen; als ze echter eenmaal gevestigd zijn en beginnen te bloeien, moeten de ranken met rust worden gelaten.

Ferry Morse Organische Big Max Pompoenzaden, Van Amazon

Als je niet veel ruimte hebt, kun je nog steeds pompoenen kweken, maar dan moet je kiezen voor een kleinere soort. Jack Be Little’s zijn een prima optie; ze kunnen echter niet worden gegeten en mogen alleen worden gebruikt voor hun sierwaarde.

Als u niet veel ruimte hebt en toch pompoenen wilt die kunnen worden geconsumeerd, kies dan voor suikerpompoenen. Ze worden zo’n 4 tot 6 pond zwaar, hun vruchtvlees is zoet en ze zijn van binnen niet zo draderig als andere soorten pompoenen.

Wanneer pompoenen planten

  • Pompoenen zijn warmteminnende planten. Daarom moeten ze pas in de grond worden geplant als de grond warm genoeg is en het gevaar voor vorst is geweken.
  • Over het algemeen is begin juni op de meeste plaatsen de ideale tijd om pompoenen te planten.
  • Pompoenen hebben een lang groeiseizoen. Als u op een plaats woont waar de grond niet warm genoeg is om de planten gedurende het hele groeiseizoen te ondersteunen, kunt u binnen met de pompoenen beginnen en ze uitplanten wanneer de grond warm genoeg is en het gevaar van vorst is geweken.
  • Het is aan te bevelen om binnen met de teelt van pompoenen te beginnen, ongeveer 3 weken voordat het weer buiten ideaal is voor de teelt.

Waar pompoenen te planten

  • Pompoenen zijn, zoals gezegd, warmteminnende planten, dus zorg ervoor dat u een plek kiest met veel zonlicht.
  • Plaats de zaden die u plant volgens de aanbevelingen op de zaadverpakking.
  • Om het succes te vergroten, kunt u overwegen de zaden te kweken in heuvels van aarde die iets boven de grond zijn geplaatst.
  • Heuvels warmen meestal veel sneller op dan vlakke grond.
  • Ze voeren het water ook veel sneller af. Door in heuvels te planten, kunnen de wijnstokken ook naar beneden stromen.

Plaats uw pompoenpitten

Voederen van pompoenen

Pompoenen zijn zeer voedzame planten, dus je zult ervoor willen zorgen dat je je planten bemest. U kunt een universele meststof gebruiken die speciaal voor moestuinen is samengesteld.

Voor de beste resultaten voedt u uw pompoenplanten om de twee weken. U kunt ook regelmatig mest of compost door de grond mengen.

Miracle-Gro alles-in-één plantenvoeding, perfect voor pompoenen

Hoe pompoenen water geven

  • Pompoenen moeten één keer per week diep, maar voorzichtig water krijgen.
  • Geef de planten ongeveer 1 cm water per keer; pas het water geven echter aan op de hoeveelheid regen die uw gebied ontvangt.
  • Als pompoenen te veel water krijgen, gaan ze rotten. Houd er rekening mee dat pompoenbladeren er vaak verwelkt uitzien op het heetst van de dag, zelfs als de grond nog vochtig is.
  • Zolang de bladeren weer opleven als de warmte afneemt of als de zon onder een wolk verdwijnt, hoeft u niet meer water te geven.
  • Het aanbrengen van mulch op uw bedden zal helpen om het vocht in de bodem vast te houden. Bovendien helpt mulch om onkruid, dat het water van uw planten zou kunnen wegzuigen, op afstand te houden.
  • Wanneer u uw pompoenen water geeft, probeer dan het gebladerte zo droog mogelijk te houden, tenzij het een erg droge, zonnige dag is. Vochtigheid kan leiden tot rot en kan de ontwikkeling van ziekten bevorderen.

Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om je pompoenen te laten groeien

Pompoenplagen en -ziekten

Helaas zijn pompoenen vatbaar voor sommige soorten plagen en ziekten. Komkommerkevers zijn het meest voorkomende plaagprobleem. Ze eten graag het loof van pompoenplanten en kleine zaailingen zullen een aanval van dit ongedierte niet kunnen overleven.

Het afdekken van de planten met een tuindoek totdat ze beginnen te bloeien zal helpen om dit ongedierte op afstand te houden.

Andere plagen die een probleem kunnen vormen voor pompoenen zijn onder meer pompoen-stekelboorders, bladluizen, snijwormen, bladmineerders en tripsen.

Als je samen met je pompoenen planten plant – bijvoorbeeld prei, ui en dille – kun je ongedierte op afstand houden, omdat het de pompoenen afschrikt.

Wat ziekten betreft, kunnen echte meeldauw, valse meeldauw, gomachtige stengelziekte, witte stip en anthracnose pompoenplanten aantasten, vooral op plaatsen waar de omstandigheden vochtig en nat zijn.

Om ziekten te voorkomen, moet u uw perceel goed onkruidvrij houden, want onkruid kan ziekten naar de planten verspreiden.

Tips en trucs voor het kweken van pompoenen

Naast de hierboven vermelde informatie zijn hier nog enkele nuttige tips en trucs die u kunt gebruiken om een gezondere pompoengroei te bevorderen.

  • Als de pompoenen aan de ranken beginnen te groeien, houdt u ze met steunen van de grond. Dit bevordert een gelijkmatige kleuring en voorkomt rotting. U kunt de vruchten ook ongeveer eenmaal per week roteren om ervoor te zorgen dat de plant een goede vorm krijgt, gelijkmatig kleurt en rotting wordt voorkomen.
  • Bijen zijn van vitaal belang voor de bestuiving, dus zorg ervoor dat u geen insecticide gebruikt dat bijen doodt. Als u er toch een moet aanbrengen, doe dat dan in de late namiddag of vroege avonduren wanneer de bloesems zich voor die dag hebben gesloten. Je kunt meer bijen naar je pompoenen lokken door een bijenhuisje in je tuin te zetten.
  • Hoewel pompoenranken hardnekkig kunnen zijn, zijn ze eigenlijk heel delicaat. Wees voorzichtig, zodat u de wijnstokken niet beschadigt. Beschadigde ranken verminderen de kwaliteit van de pompoenen die zullen groeien.
  • Knip de donzige uiteinden van de ranken af nadat zich een paar pompoenen hebben gevormd, om de groei van de ranken tegen te gaan zodat de plant zijn energie kan richten op het vormen van de vrucht.
  • Om bederf en schade door insecten te voorkomen, legt u een stuk zwaar karton of een dunne plank onder uw pompoenen wanneer ze rijpen.

Pompoenen oogsten

Na enkele maanden groei zullen de pompoenen hun volle rijpheid bereiken. Ze zijn klaar om geplukt te worden wanneer de schil hard is geworden en de kleur heeft gekregen die u wenst.

U wilt uw oogst oogsten voor de eerste strenge vorst, want strenge vorst beschadigt pompoenen. Gebruik bij het oogsten een snoeischaar om de pompoen enkele centimeters van de stengel af te snijden.

Het beste deel – je pompoenen oogsten!

Conclusie

Pompoenen zijn een geweldige aanwinst voor elke tuin. Door de tips te volgen die in deze gids worden besproken, zult u in staat zijn om met succes uw eigen pompoenplaats te kweken.

 

 

 

Vergelijkbare berichten