Euphorbia Obesa, ook wel Honkbalplant genoemd vanwege zijn bijzondere vorm, is een subtropische vetplantensoort van het geslacht Euphorbia. Deze mollige vetplant komt uit de Kaapprovincie van Zuid-Afrika en is inheems in de dorre Karoo-woestijn.

Honkbalplanten zijn ontdekt in de late jaren 1800. Sindsdien werden ze door veel mensen sterk geoogst voor sierdoeleinden. Door hun populariteit als onderhoudsarme en schattig ogende planten, zijn ze aan het begin van de 20e eeuw in hun natuurlijke habitat bedreigd geraakt.

Tegenwoordig zijn deze planten als kamerplanten bijna overal ter wereld wijd verspreid. Ze zijn ook te vinden in vele botanische tuinen of kassen waar vele plantenliefhebbers ze in al hun pracht bewonderen.

  • Euphorbia Obesa planten zijn een goed voorbeeld van convergente evolutie. Zij leven in soortgelijke milieuomstandigheden en lijken sterk op Astrophytum Asterias, een cactussoort uit Mexico.
  • Naast hun gewone naam zijn deze planten ook bekend als basketbalplant, honkbalcactus, golfbal, zee-egel, gingham en levend honkbal.
  • Euphorbia Obesa planten groeien onder de bescherming van kleine struiken of tussen rotsblokken op zandige bodems.
  • Het zijn gemakkelijk te verzorgen planten die niet regelmatig hoeven te worden verpot en die niet vaak last hebben van ongedierte. Minder werk voor jou!
  • Baseball planten zijn afhankelijk van licht. Zij geven de voorkeur aan warme omstandigheden die vergelijkbaar zijn met die van hun natuurlijke habitat, maar zij kunnen ook koelere temperaturen verdragen.
  • Binnenshuis doen deze planten het goed op een zonnige plaats, terwijl ze buitenshuis de ochtendzon en in de namiddag wat gedeeltelijke schaduw op prijs stellen.
  • Ze groeien het liefst in een licht zure grond met een goede drainage. Een mix speciaal voor cactussen en vetplanten is een uitstekende mediumkeuze.
  • Deze planten produceren een wit, melkachtig sap, latex genaamd. Zoals alle Euphorbia-soorten is hun latex giftig voor katten, honden en mensen.

Euphorbia Obesa

Euphorbia Obesa Kenmerken: Een overzicht

  • Euphorbia is een groot geslacht dat ongeveer 2000 soorten telt, die niet allemaal vetplanten zijn.
  • Hoewel honkbalplanten vaak met cactussen worden verward, zijn het vetplanten die veel overeenkomsten vertonen met cactussen wat hun kenmerken en behoeften betreft.
  • Euphorbia obesa-soorten zijn halfdwarse planten die tot 20 cm (8 inches) hoog kunnen worden. Afhankelijk van hun leeftijd hebben deze planten een diameter van 6 tot 15 cm.
  • Als ze jong zijn, blijven de Baseball-planten perfect bolvormig. Als deze opgeblazen vetplanten ouder worden, hebben ze de neiging om enigszins langwerpig en cilindervormig te worden.
  • Deze planten hebben geen stekels, maar ze produceren minuscule blaadjes die gewoonlijk zo snel afvallen dat ze meestal onopgemerkt blijven.
  • Wat de bloei betreft, zijn deze planten tweehuizig. Zij vertonen mannelijke of vrouwelijke minuscule bloeiwijzen, cyathia genaamd, die op de een of andere manier onbetekenend zijn in apex.
  • Hun bloemen groeien in vertakte stengels op de stengeltoppen. Ze zijn bekervormig, fijn behaard en subtiel geurend.
  • Om zaden te produceren, heeft Euphorbia obesa kruisbestuiving nodig tussen een vrouwelijke en een mannelijke plant. Dit proces wordt over het algemeen uitgevoerd door bestuivers zoals vogels en insecten.
  • Honkplanten dragen kleine vruchten die bij rijpheid de zaden explosief vrijgeven.

Honkbal Plant

Teelt van Euphorbia Obesa

Euphorbia obesa planten zijn betrekkelijk gemakkelijk te kweken en te verzorgen, mits u aandacht besteedt aan hun basisbehoeften. Bekend om hun trage groei en hoge levensduur, zullen ze langer uw mollige metgezel zijn dan u zou hopen.

In hun natuurlijke omgeving zijn deze planten gewend aan veel helder en direct licht. Het zijn lichtminnaars die het binnenshuis goed doen als ze elke dag ten minste vier uur vol zonlicht krijgen.

Voor een optimale groei binnenshuis moet u uw planten op een plaats zetten waar ze voldoende licht krijgen, zoals voor een raam op het zuiden of op het oosten. Wanneer ze buiten worden gekweekt, kunnen ze het best worden geplant op een plaats waar ze helder licht tot halfschaduw kunnen ontvangen.

Een jonge Euphorbia Obesa

Als niet naar behoren aan hun lichtbehoeften wordt voldaan, zullen zij hun vorm en patroon beginnen te verliezen en zal hun kleur minder levendig worden. Een plant die wat pootachtig wordt, kan een andere indicator zijn dat hij niet genoeg zonlicht krijgt.

Honkplanten zijn subtropische soorten die van warme of zeer warme omstandigheden houden. Ze zijn op hun best bij temperaturen van 27-35 °C (81 tot 95 °F). Tijdens hun actieve groeiperiode, van de lente tot de vroege herfst, gedijen deze planten goed bij gemiddelde kamertemperaturen die ook voor u aangenaam zijn. In de winter kunnen Baseball planten koelere temperaturen verdragen die dalen tot 40-50 °F (4-10 °C). Ze zijn vrij gevoelig voor vorst, dus breng ze binnen als de temperaturen dalen.

Euphorbia Obesa Bodemvereisten

Om goed te gedijen, hebben deze planten een goed drainerende potgrond nodig. Plant uw Euphorbia Obesa in een pottenmix die speciaal voor cactussen en vetplanten is gemaakt. Als u geen tuincentra of kwekerijen in de buurt hebt, kunt u uw eigen potgrond maken door één deel perliet, twee delen grof zand en drie delen gewone potgrond te mengen.

Zoals de meeste vetplanten en cactussen doen Euphorbia obesa planten het goed in een voedselarme grond. Deze planten hebben geen regelmatige bemesting nodig, maar ze zullen er in het voorjaar wel baat bij hebben. Geef uw plant voeding met een vetplanten- of cactusmeststof voor een gezonde groei en bloei.

Euphorbia obesa basketbalplant, van Amazon

Omdat ze de gewoonte hebben om vrij traag te groeien, kunnen Baseball-planten jaren in dezelfde container blijven staan. Als uw plant dikker begint te worden dan de pot, moet u verpotten overwegen. Houd er rekening mee dat de latex zeer irriterend kan zijn voor uw huid, dus het is het beste om tijdens het proces tuinhandschoenen te gebruiken om uzelf te beschermen.

Zoek een pot die een of twee centimeter groter is dan de huidige pot en vul hem met verse potgrond. Verplant uw Euphorbia obesa plant en wacht een paar dagen met water geven, zodat de wortels goed kunnen wortelen.

Honkbalplanten zijn niet erg aantrekkelijk voor ongedierte, maar kunnen af en toe te lijden hebben van insecteninvasies. Als u vreemde organismen op uw plant aantreft, kunt u ze verwijderen met een watje gedrenkt in alcohol.

Bewatering Euphorbia Obesa

Dankzij hun reusachtige succulente stengels kunnen Euphorbia Obesa-planten grote hoeveelheden water opslaan. Ze hoeven gewoonlijk niet vaak water te krijgen en kunnen zelfs droogteperiodes verdragen. De enige periode waarin deze aanbiddelijke soorten meer water nodig hebben dan normaal, is tijdens hun actieve groeiperiode.

Vanaf het vroege voorjaar tot het einde van de zomer geeft u uw Baseball-plant water telkens wanneer de grond droog aanvoelt. Houd er rekening mee dat u de grond tussen de gietbeurten door altijd moet controleren om te voorkomen dat uw plant te veel water krijgt.

Zodra de herfst is ingetreden, moet de hoeveelheid water geleidelijk worden verminderd. Tijdens de winter kunnen deze planten in een uitgedroogde grond zonder klachten gedijen. Het is echter beter om ze af en toe water te geven, om te voorkomen dat de grond helemaal uitdroogt.

Honkbalplanten kunnen gezond en gelukkig groeien in droge omstandigheden die die van hun natuurlijke habitat nabootsen, zodat zij een vochtige omgeving niet op prijs zullen stellen. Bescherm uw Euphorbia obesa planten tegen een hoge luchtvochtigheid door ze in een kamer met ventilatieopeningen te zetten. Als de luchtvochtigheid nog steeds hoog is, kunt u een kamerontvochtiger gebruiken om te voorkomen dat uw mollige plantje gaat rotten.

Euphorbia obesa in een 3 Inch Terracotta Pot, van Amazon

Vermeerdering van Euphorbia Obesa

Zoals eerder vermeld, waren Euphorbia Obesa-planten op de een of andere manier met uitsterven bedreigd totdat vetplantenkwekerijen tussenbeide kwamen. Tegenwoordig kunt u gewoon nieuwe exemplaren kopen zonder hun verspreiding in gevaar te brengen. U kunt geen nieuwe Euphorbia obesa planten vinden in kwekerijen of winkels bij u in de buurt? Geen zorgen. Je kunt ze thuis in een paar minuten vermeerderen!

Als u meer van deze vreemd uitziende soorten wilt, kunt u ze gemakkelijk vermeerderen met zaad.

De zaden reageren goed op vermeerdering in het voorjaar of de zomer. Vul een standaard zaaibakje met verse, goed doorlatende zandige of grindrijke potgrond. Zaai de zaden in elk vak en bedek ze met een dun laagje zand. Zet de bak op een zonnige, warme plaats en zorg ervoor dat u de grond constant vochtig houdt.

Kieming vindt gewoonlijk plaats binnen drie weken na het planten. De zaailingen groeien traag tot matig en kunnen in hun eigen potten worden overgeplant zodra ze groot genoeg zijn om te hanteren. Verwacht dat uw baby Baseball planten bloemen produceren na 5 tot 8 jaar. Maar ze zijn het wachten waard!

In conclusie

Het kweken en verzorgen van Euphorbia Obesa planten is een fluitje van een cent. Het zijn gemakkelijke planten die gedijen in milieuomstandigheden die hun natuurlijke habitat nabootsen. Hun enige vereisten zijn een zonnige standplaats met warme temperaturen, een goed drainerende potgrond voor cactussen en vetplanten, en een beetje extra aandacht tijdens hun actieve groeiperiode. Als je ze maar een beetje liefde en de juiste verzorging geeft, zullen deze planten kleine en schattige bloemetjes produceren die je dag zullen opfleuren met hun zoete geur.

Als u een bezige bij bent en niet veel tijd thuis doorbrengt, zijn Euphorbia obesa planten een uitstekende metgezel voor u en voor uw andere onderhoudsarme planten. Ben je vergeten ze water te geven? Geen enkel probleem! Dankzij hun opgeblazen vorm en sappige stengels, rekenden ze toch al niet op jou.

 

 

 

Vergelijkbare berichten