Andreas Kalt, eigenaar van de blog ‘Holzhandwerk – Ein Holzwerker Blog’, was ook zo vriendelijk om ons wat inzicht te geven in zijn hobby. In het volgende interview komt u te weten hoe hij aan houtbewerking is begonnen, welke gereedschappen en machines hij het liefst gebruikt en waar hij zijn inspiratie vandaan haalt voor zijn eigen houtprojecten. Veel leesplezier!

Hallo Andreas. Stel jezelf even voor aan mijn lezers.

Ik ben lerares aan een gymnasium in Baden-Württemberg en geef les in Engels, biologie, aardrijkskunde en wetenschap & techniek. Daarnaast onderhoud ik de website en het intranet van de school en geef ik een beetje training voor leren met media. Werken met hout is een van mijn hobby’s. Ik lees ook graag en breng veel tijd door op het internet. Ik blog onder andere al meer dan tien jaar over onderwijsonderwerpen op rete-mirabile.net. Voor en met mijn studenten ontwikkel ik materialen onder mr-cold.com.

Woodcraft Blog door Andreas Kalt

Wanneer kreeg je de “houtbewerkingskoorts”? Hoe ben je daar gekomen?

Het begon met een vakantiebaantje in een timmerwerkplaats toen ik veertien was. Ik bleef het werk en de timmerwerkplaats trouw tot het einde van mijn studie en werkte er meerdere keren per jaar een paar weken, en leerde daarbij natuurlijk veel – ook het plezier van het ontwerpen met hout.

In de jaren dat ik begon te werken, raakte de hobby voorlopig op de achtergrond, omdat ik noch de tijd noch de ruimte had om serieus met hout te werken. Enige tijd geleden kochten we een huis, dat gelukkig al een eenvoudige werkplaats had. Ik ben het nu geleidelijk aan het ombouwen tot een houtwerkplaats.

Jij runt de blog Holzhandwerk. Wat kun je daar precies vinden?

Aan de ene kant vindt u de documentatie van mijn vorige projecten. Tot nu toe zijn dit vooral werkplaatsprojecten, omdat ik nog bezig ben de voorwaarden te scheppen voor meer veeleisende projecten in mijn werkplaats. Daarnaast documenteer ik in de blog ideeën of goede oplossingen die ik op het web vind en waarvan ik denk dat ze het verspreiden waard zijn. Tot slot plaats ik af en toe een foto die met hout in de breedste zin van het woord te maken heeft, omdat ik ook graag foto’s maak.

Welk project was tot nu toe uw grootste uitdaging?

Dat was het ontwerpen en bouwen van een tuinspeelhuis voor de kinderen. Het was erg leuk om het te bedenken en te realiseren, want je kruipt weer in de rol van een kind en vraagt je af waar je als kind mee had willen spelen. Dus nu staat het huis op palen, heeft het een klimwand, een ophaalbrug, een vloerluik en nog wat andere “foefjes” die voor mij net zo leuk zijn als voor mijn kinderen.

Het huisje is gemaakt vóór de blog en is daarom niet gedocumenteerd. Dit project was mijn herintrede in de houtbewerking omdat het me deed beseffen hoe verrijkend ik dit werk vind. Daarom besloot ik toen om deze hobby “nieuw leven in te blazen”.

Welke gereedschappen en machines gebruikt u het liefst? Heb je een “favoriet”?

Mijn gereedschapskist is nog steeds erg eenvoudig. Ik heb niets bijzonders op het gebied van handgereedschap, tot nu toe gaat het bij mijn uitrusting meer om het hebben van het juiste gereedschap voor de klus. a om een redelijk instrument te hebben voor een specifieke behoefte zonder onnodig geld uit het raam te gooien.

Hetzelfde gold voor de machines: ik heb een goede invalzaag (Bosch GKT 55 GCE) met geleiderail, waarover ik zeer tevreden ben. Daarnaast gebruik ik vaak mijn bovenfrees (Makita RT0700CX2J), die mij bevalt omdat hij zeer flexibel in gebruik is en toch krachtig genoeg, zelfs voor intensiever gebruik. Enige tijd geleden kocht ik een Wabeco boorstandaard met een goede boormachine (Bosch GSB 19-2 RE). Samen met mijn zelfgebouwde boortafel heeft deze combinatie zich sindsdien bewezen. Ik heb ook een accuschroevendraaier (Bosch GSR 12V-15 FC) die ik ten zeerste kan aanbevelen.

Waar haalt u ideeën en inspiratie vandaan voor uw projecten?

Bijna alle projecten tot nu toe hadden betrekking op het ontwerp van de werkplaats. De impuls om iets concreets aan te pakken kwam dan ook meestal voort uit de noodzaak om bepaalde werkprocessen te optimaliseren. De ideeën, zoals De ideeën die ik heb over hoe ik dit concreet zou kunnen doen, komen enerzijds voort uit mijn herinnering aan hoe het werd opgelost in de timmerwerkplaats waar ik vroeger werkte. Aan de andere kant kijk ik natuurlijk naar blogs en YouTube-kanalen van andere houtbewerkers om te zien of er soortgelijke projecten zijn en hoe collega’s die hebben opgelost. Ik documenteer mijn ideevorming altijd aan het begin van een bericht over een project, omdat ik deze vraag belangrijk vind.

Waar wil je met je blog Holzhandwerk in de toekomst naartoe?

Ik heb geen concrete plannen. Bloggen is voor mij een hobby die moet passen in mijn dagelijks leven. Met mijn andere blog heb ik de ervaring opgedaan dat veel perspectieven en gewoonten in de loop der jaren veranderen en dat zo’n blog ook van karakter kan veranderen. Dat is het mooie van een eigen “plek op het web”.

Tot slot horen we graag 3 belangrijke tips waarmee volgens u rekening moet worden gehouden bij de aanschaf van een handcirkelzaag?

Ik wil niet beweren dat ik hier goed advies over kan geven, want ik heb nog maar één keer eerder een handcirkelzaag gekocht. Ik heb echter ondervonden dat het belangrijk is te overwegen welke andere apparatuur u na verloop van tijd wilt gebruiken voordat u tot aanschaf overgaat. Na uitgebreid onderzoek heb ik gekozen voor de Bosch invalzaag en ik ben er erg blij mee. Hij is van zeer hoge kwaliteit en veel goedkoper dan de Festool invalzaag. Bosch gebruikt het geleiderailsysteem van Mafell. Pas later besefte ik dat er een adapter bestaat voor een geleiderail voor mijn bovenfrees, maar die past alleen op Festool rails. Er is ook een Bosch adapter die waarschijnlijk compatibel zou zijn met mijn Makita router, maar die is veel duurder.

De tip zou dus zijn om bij de aankoop vooruit te denken, of te kijken naar het bestaande machinepark en na te gaan hoe de grootst mogelijke compatibiliteit met de accessoires kan worden bereikt.

Bedankt Andreas voor het interessante interview.

Vergelijkbare berichten