Vandaag ga ik je vertellen over een POP. Een POP op deze blog is een Klein Praktisch Voorwerp. De POP van vandaag is perfect voor het warme seizoen. Hiermee kan ik de planten op mijn balkon water geven met een tuinslang zonder een buitenkraan. En ja, in een flatgebouw is het heel moeilijk om een regenwateropvang te hebben. Met dit kleine voorwerp kan ik mijn planten in een mum van tijd drinken geven zonder dat ik de gieter bij de keukenkraan moet bijvullen. Presentatie van de Gardena adapter voor het aansluiten van een tuinslang op een binnenkraan.

Bewateringspunt zonder bewateringspunt

Een van de andere doe-het-zelf dingen die ik doe is tuinieren. Ik verdeel mijn tijd tussen bloemen en tomaten, aromatische planten, wortelen, radijsjes, aardbeien, druiven… Wel, de toegekende tijd is zeker beperkt, want omdat ik in een flat zit, is het meer een kwestie van kweken in plantenbakken dan in de grond. Wat het gebrek aan tuin ook is, planten is leuk, leerzaam en lonend. Als je ervoor zorgt, natuurlijk. Ik leer elke dag en elk jaar!

radijs

De planten zullen je kleine vreugden brengen, zolang je ze maar voorziet van goede grond, geschikt zonlicht, water,… Aan het eind van de dag heb ik de gewoonte om even op het balkon rond te lopen (met of zonder de kinderen) met flessen water om de plantenbewoners water te geven. Jaar na jaar, toen het aantal plantenbakken groeide (13 meter balkon beschikbaar) bedacht ik dat een efficiënter bewateringssysteem wel prettig zou zijn. Er was één probleem: ik heb geen bewateringspunt buiten. De enige waterpunten zijn binnen in de badkamer, het toilet of in de keuken.

In een flatgebouw kun je niet per se doen wat je wilt. Het boren door een dragende muur om een kraan te installeren is niet noodzakelijk een eenvoudige zaak. Ik dacht dat we waarschijnlijk een kraan in het appartement konden gebruiken om de slang aan te sluiten om water te geven. Het kan daarna worden opgeborgen. Bij het zoeken kwam ik een klein praktisch voorwerp tegen: een adapter voor binnenkranen waarmee je een slang kunt aansluiten op een keuken- of badkamerkraan. Mijn keuken komt uit op het balkon, dus het was allemaal goed.

Een verbinding tussen binnen en buiten

gardena badkamerkraan adapter

Ik ben op zoek gegaan naar deze adapter van Gardena. De fabrikant is een beetje overhaast als hij zegt dat zijn systeem kan worden aangepast aan elke kraan met mannelijk of vrouwelijk schroefdraad. Hij past alleen op kranen met een vrouwelijke M22 x 1 draad en een mannelijke M24 x 1 draad.

installatie robinet arrosage gardena

op gootsteenkraan was in dit geval niet, maar ik was niet van plan het daarvoor op te geven.

Bij nader onderzoek vond ik onder de term “uitloopfitting” het artikel waarmee ik de schroefdraad van mijn keukenmengkraan met handdouche kon veranderen in de schroefdraad die compatibel is met het Gardena systeem. Als uw mengkraan ook 15 x 21 is, kunt u bij Leroy-Merlin (of elders natuurlijk) een uitloopadapter vinden. Deze adapter “Uitloopaansluiting, mannelijk / mannelijk 15 x 21/22 x 100 mm” wordt daar verkocht voor 4, 40€.

snoer de bec

Gemakkelijk te installeren

De installatie van het systeem is zeer eenvoudig. U begint bij de bestaande keukenkraan, schroeft de bestaande uitloop los en installeert de nieuwe.

keukenkraan aansluiting

Dan moet je gewoon:

schroef de bestaande uitloop los
schroef op de uitloopverbinding
Schroef de nieuwe tuit met het schuim erin op de hals met de ring.

aansluiting keukenkraan

Er komt geen ingewikkeld loodgieterswerk aan te pas! Je hoeft dit maar één keer te doen. De door Gardena geleverde uitloop is inclusief de afdichtingen en de beluchter, zodat deze kan blijven zitten zonder aan comfort in te boeten.

Gemakkelijk te gebruiken

Als ik water nodig heb, plaats ik gewoon het plastic koppelstuk op de nieuwe tuit en sluit de slang erop aan. De fitting zit op de uitloop en wordt vastgezet door het oranje stuk dat over de keukenkraan en de slang schuift.

keukenkraan aansluiten

De tuinslang met de Gardena bevestigingssystemen wordt dan op de adapter geklemd.

tuinslang aansluiten op keukenkraan

Het is zeer eenvoudig te installeren/verwijderen. Dit gebeurt zonder geweld en kan desgewenst zelfs met één hand.

Voordelen en nadelen

De voordelen van deze oplossing vind ik onder meer

  • een eenvoudige installatie en zonder werk (weten hoe te schroeven en los te schroeven)
  • het kan op elke kraan worden geïnstalleerd als u de juiste aansluiting voor de uitloop vindt.
  • een snelle bevestiging en verwijdering bij gebruik
  • compatibel met Gardena sprinklersystemen
  • volledig waterdicht systeem (op lange termijn te bevestigen)

Aan de andere kant merkte ik op

  • mogelijke noodzaak van een uitloopverbinding voor de installatie (gelukkig niet erg duur)
  • de binnenkraan is stilgelegd voor de duur van de besproeiing
  • het bewateringssysteem moet na gebruik worden opgeborgen

Conclusie

Dit systeem is zeer praktisch voor het gebruik van een slang als er geen buitenkraan beschikbaar is. Het zal perfect zijn voor balkons of terrassen. Het kan ook worden gebruikt door alle eigenaren van kinderbaden om het water direct op de juiste temperatuur te brengen. Ja, een van de voordelen van dit systeem is dat het bij aansluiting op een binnenkraan koud water kan leveren voor planten en warm water voor ongeduldige en koude kinderen.

gardena tuinslang adapter kraan

Het Gardena adaptersysteem voor binnenkranen is verkrijgbaar voor ongeveer 10 euro. Het wordt momenteel bijvoorbeeld verkocht op bol.com voor 8,99€.

tuinslang van gardena

Door 33€ toe te voegen voor een 15m lange slang met opbergsteun, kan ik de vele planten op mijn balkon snel en stil water geven. Als ik het niet kan automatiseren (voorlopig…), kan ik de taak vereenvoudigen.

Vergelijkbare berichten