Denkt u erover om uw collectie kamerplanten uit te breiden met een kleine boomachtige vetplant? Onze aanbeveling is Kumara Plicatilis.

Kumara Plicatilis, vroeger bekend als Aloe Plicatilis en in de volksmond bekend als waaieraloe, is een fantastische en uniek ogende kamerplant. Het is een prachtige boom Aloë die vrij hoog kan worden, ongeveer 4,9 m, en die heel gemakkelijk te kweken is.

Wat echt interessant is aan Waaier Aloë is dat er eigenlijk is voorgesteld om deze plant niet langer als Aloë te classificeren. Bijgevolg werd Kumara Plicatilis ingedeeld als lid van het geslacht Kumara, een geslacht dat twee soorten bloeiende planten in de onderfamilie Asphodeloideae omvat. De andere plant die deel uitmaakt van het Kumara-geslacht is Kumara Haemanthifolia, vroeger bekend als Haemanthus-blad Aloë.

Kumara Plicatilis, of Waaier Aloë, is de winnaar van een prestigieuze prijs, de Award of Garden Merit, uitgereikt door de Royal Horticultural Society.

Klaar om meer te leren over het kweken, planten, water geven en vermeerderen van Fan Aloe? Lees hieronder verder!

Waar koop ik Succulenten?

Hier is onze aanbevolen online winkels voor de aankoop van succulenten & benodigdheden

  • Succulenten Doos
  • Succulents Box biedt momenteel meer dan 200 soorten vetplanten aan (zowel populaire als zeldzame), samen met 5 maandelijkse abonnementsboxen.
  • Bezoek de winkel
  • Blad & Klei
  • Leaf & Clay biedt een assortiment van honderden soorten vetplanten, samen met abonnementsboxen, potten & macrame.
  • Bezoek de winkel
  • Lula’s Tuin
  • Lula’s Garden biedt een selectie van succulent tuincadeaus aan, van kleine afzonderlijke vetplanten in potten tot volledige vetplanten tuinen.
  • Bezoek de winkel
  • De Succulenten Bron
  • The Succulent Source biedt een enorme keuze aan succulenten, cactussen en ook geschenksets en artikelen voor bruiloften.
  • Bezoek de winkel
  • Planeet Woestijn
  • Planet Desert richt zich tot liefhebbers van vetplanten en cactussen met een groot assortiment planten, aarde, kits en andere benodigdheden voor het aanleggen van uw tuin.
  • Bezoek de winkel

Over Fan Aloe

  • Kumara Plicatilis is inheems in Zuid-Afrika en groeit vooral op rotsachtige berghellingen in de provincie West-Kaap. De plant kent een lange geschiedenis als kamerplant in Groot-Brittannië, maar wordt in het Middellandse-Zeegebied ook op grote schaal als tuinplant geteeld.
  • De waaier Aloë kan een uitstekend accentplant zijn in zowel binnen- als buitenmilieus. Hij wordt algemeen gebruikt als sierplant voor droogtetolerante landschapsplannen en rotstuinen.
  • Toch heeft Kumara plicatilis, wanneer hij buiten wordt gekweekt en niet in zijn natuurlijke habitat, de neiging om zeer langzaam te groeien. Daarom loopt deze mooie plant vaak het gevaar te worden omvergeworpen of gedood door andere planten die ernaast groeien.
  • Over het algemeen is de waaieraloe, zoals de meeste aloëplanten, zeer vergevingsgezind. Het is gemakkelijk te kweken door zowel beginnende als ervaren kwekers en het heeft vrijwel dezelfde eisen als de meeste vetplanten.
  • Kumara Plicatilis moet op een lichte plaats staan, waar hij veel direct zonlicht krijgt. Zoals de meeste vetplanten geeft deze Aloë de voorkeur aan volle zon om goed te gedijen. Dus, of je je Fan Aloe nu binnen of buiten kweekt, zorg ervoor dat je hem op een zonnige plek houdt.
  • Overbewatering is een van de grootste bedreigingen voor Fan Aloe. Zoals de meeste vetplanten houdt hij niet van natte voeten, en is hij gevoelig voor wortelrot. Als er één ding is waar je echt op moet letten om je Fan Aloë niet te doden, dan is het dat je hem niet te veel water geeft.
  • Waaieraloë is zomerslaper, wat betekent dat hij tijdens de warme maanden een tijdelijke inactieve fase doormaakt. Aangezien Fan Aloë stopt met groeien tijdens de zomer, betekent dit dat u moet stoppen met hem te voeden en water te geven.
  • Fan Aloe staat erom bekend dat het over het algemeen niet giftig is voor mensen of huisdieren. Kumara plicatilis vormt dus geen bedreiging voor uw kinderen of harige vrienden, mits binnen gekweekt.
  • Kumara Plicatilis is niet winterhard, wat betekent dat je hem zoveel mogelijk moet beschermen tegen de kou, vooral tegen temperaturen onder nul. Deze vetplant geeft de voorkeur aan warme temperaturen, zoals de meeste vetplanten, van 21 tot 27°C (70 tot 80°F). De laagste temperatuur die hij kan overleven is 20°F (-6,7°C). Dit wetende, als u in een kouder klimaat woont, bewaar uw Fan Aloe dan binnenshuis.
  • Fan Aloe is onder meer gevoelig voor wortelrot wanneer hij in natte grond wordt gehouden, schildluizen en wolluizen. Om van schildluizen af te komen, kunt u tuinbouwolie gebruiken en de aangetaste takken snoeien. Wrijfalcohol kan ook helpen als de besmetting licht is. Om van wolluizen af te komen, gebruikt u medische alcohol en een vochtig watje om de stengels van uw waaieraloe af te vegen.

Waaier-Aloë bloem

Fan Aloe Features: Een overzicht

  • Kumara Plicatilis is een vertakte succulente struik of kleine boom die tot 4,9 m hoog en 1,8 m breed kan worden.
  • Fan Aloe heeft een waaierachtige vlezige, blauwgroene bladschikking. Hij heeft trossen bladeren die aan elke tak groeien.
  • De bladeren zijn tongvormig en rond getipt en worden over het algemeen tot 12 inches (30 cm) lang en tot 1,6 inches (4 cm breed)
  • In de late winter of vroege lente produceert Fan Aloe een bloeiwijze met een open eindstandige tros buisvormige bloemen die oranjerood gekleurd zijn. De bloemen worden meestal tot 5 cm lang.

Waaier Aloe kweken

Zoals hierboven al is gezegd, is de Fan Aloe een zeer vergevingsgezinde vetplant, waardoor hij heel gemakkelijk te kweken en te verzorgen is. Deze aloë heeft vrijwel dezelfde behoeften en eisen als de meeste vetplanten. Dus als u al eerder vetplanten heeft gekweekt, is de verzorging van een Fan Aloe heel eenvoudig. Als dit je eerste succulent is, maak je dan geen zorgen! We beloven dat het kweken en verzorgen van Kumara plicatilis niet moeilijk zal zijn.

Allereerst moet u, om uw Fan Aloe goed te laten gedijen, rekening houden met de verlichtingseisen. Kumara Plicatilis houdt van zonnige plaatsen en heeft vol, direct zonlicht nodig om te groeien en zijn inheemse omgeving na te bootsen. Of je je Fan Aloe nu binnen of buiten houdt, we raden aan hem op een plek te zetten waar hij elke dag minstens 4-6 uur de volle zon krijgt.

Als u het groei- en bloeiproces van uw Fan Aloe wilt ondersteunen, raden wij u aan hem wat extra voedingsstoffen te geven om hem gezond en gelukkig te laten groeien. Welke meststof voor jou? Onze aanbeveling is om een meststof voor cactussen en andere vetplanten te gebruiken. Geef uw waaier Aloë alleen in het voorjaar voeding.

Het planten van Fan Aloe is een vrij eenvoudig proces en zou succesvol moeten zijn als u aandacht besteedt aan de meest elementaire behoeften en vereisten van de plant. Hij heeft veel helder, direct zonlicht nodig, warme temperaturen en goed doorlatende grond om hem tegen wortelrot te beschermen.

Laten we beginnen met de grondbehoeften voor deze Aloë. Zoals de meeste vetplanten is Fan Aloe zeer gevoelig voor wortelrot en kan het afsterven door overbewatering. U moet hem dus beschermen tegen deze twee bedreigingen door hem te voorzien van grond met een goede drainage. Om goed drainerende grond te bereiden, raden wij aan uw potgrondmengsel te maken door een snel drainerende potgrondmix en zand of kiezels toe te voegen. De grove substantie, zoals het zand en de kiezels, zal ervoor zorgen dat het extra water door de grond dringt, waardoor uw Fan Aloe beschermd wordt tegen wortelrot.

Kumara Plicatilis

Houd er verder rekening mee dat Fan Aloe veel direct zonlicht nodig heeft om goed te gedijen. Kies bij het planten de zonnigste hoek in uw tuin of huis om hem te plaatsen. De aloë zal genoeg zonlicht krijgen om te groeien.

Naast veel zonlicht en goed doorlatende grond heeft de Fan Aloe ook warme temperaturen nodig om te overleven. Zoals eerder gezegd, geeft deze aloë de voorkeur aan temperaturen van ongeveer 70 tot 80°F (21 tot 27°C). Als u in een gebied met een warm klimaat woont, zou uw Kumara Plicatilis zowel binnen als buiten goed moeten gedijen. Woont u echter in een gebied met een koud klimaat waar het ’s winters ook nog eens vriest, dan kunt u uw waaieraloe het beste in een bak planten die u tijdens het koude seizoen naar binnen kunt halen.

Besproeiingsventilator Aloe

We kunnen het niet genoeg benadrukken: te veel water geven is de beste manier om je Fan Aloe te doden.

Zoals de meeste vetplanten is Fan Aloe droogtetolerant, wat betekent dat hij kan overleven als u vergeet hem korte tijd water te geven, maar hij is gevoelig voor wortelrot als u hem te veel water geeft.

Dus, hoe zorg je ervoor dat je je Fan Aloe niet te veel water geeft? De beste manier om overbewatering te voorkomen is de “weken en drogen” methode te gebruiken. Met andere woorden, u moet de bovenste paar centimeter van de grond tussen twee gietbeurten volledig droog laten worden. Zo ben je er zeker van dat je je Fan Aloe niet meer water geeft dan hij nodig heeft.

Controleer uw aloë zorgvuldig op tekenen van overbewatering. Als u bijvoorbeeld gezwollen stengels of bladeren ziet, betekent dit dat u uw Fan Aloë te veel water geeft.

Het is ook heel belangrijk dat u deze aloë niet in te veel water laat staan. Als u per ongeluk te veel water in de pot van uw plant giet, laat hem dan een paar minuten staan totdat uw Fan Aloë de hoeveelheid water heeft gekregen die hij nodig heeft, en giet dan het overtollige water af.

Close-up detail blad

Vermeerderende Aloë

Wilt u meer Aloë waaierplanten in uw tuin of huis? Het goede nieuws is dat het vermeerderen van een volgroeide Fan Aloe niet zo moeilijk is.

Kumara Plicatilis kan worden vermeerderd door stengelstekken of zaden. Toch is de gemakkelijkste en over het algemeen meest succesvolle vermeerderingsmethode het stekken van stengels.

Om uw volwassen Fan Aloe te vermeerderen van stamstekken:

  1. Verwijder een steel met een steriel en scherp mes.
  2. Laat de stek een paar dagen drogen en genezen en zet hem dan in goed doorlatende grond.
  3. Besproei de grond en besproei hem pas weer als hij helemaal is opgedroogd.

U kunt Fan Aloe ook vermeerderen uit de zaden van zijn vruchten, maar dit proces kan veel tijd in beslag nemen omdat deze Aloe een langzame groeier is.

In conclusie

Dit is alles wat u moet weten over het kweken en verzorgen van Fan Aloe. Het enige wat u hoeft te doen, is ervoor zorgen dat uw vetplant voldoende fel zonlicht krijgt, niet in natte grond staat en niet wordt blootgesteld aan vriestemperaturen.

Fan Aloe kan een spectaculaire sierplant zijn als hij goed wordt verzorgd. Voorzie uw aloë van al zijn basisbehoeften, en hij zal u belonen door een frisse toets te geven aan uw huis of tuin.

Kweekt u Kumara plicatilis? Deel uw ervaring in de commentaren!

 

 

 

Vergelijkbare berichten