Stokrozen zijn een blikvanger en horen thuis in elke natuurlijke tuin. Ze zijn gemakkelijk te zaaien, overwinteren in het bed en vermenigvuldigen zich het volgende jaar vanzelf. In onze gids leert u alles over de perfecte standplaats, de juiste planttijd en de verzorging van stokrozen.

Inhoudsopgave

Oogsten van stokrooszaden

Wilt u nieuwe stokrozen oogsten (Alcea) in het bed, zijn er twee mogelijkheden: Koop de zaden in een speciaalzaak of verzamel ze van bestaande planten. In de nazomer vormen zich op de stengels van de mallow planten vruchtkapsels die de zaden bevatten. Zodra de capsules bruin worden en aan het uiteinde opengaan, kunnen de rijpe zaden eruit worden gehaald.

Stokrozen zijn verkrijgbaar als eenjarige, tweejarige of kortlevende vaste planten. Bijzonder populair is de gewone stokroos (Alcea rosea), die ook wel stokroos, tuinpopulier, plattelandsroos of tuinroos wordt genoemd. Hij bereikt meestal een hoogte van één tot twee meter.

Zaaien van stokrozen

De beste tijd om stokrozen in de tuin te zaaien is na de IJsheiligen tussen mei en september. Het is belangrijk dat er in het voorjaar geen vorst meer wordt verwacht en dat de eerste vorst in het najaar nog langer op zich laat wachten.

Plaatselijke omstandigheden

  • Stokrozen houden van helder licht, van zonnig tot volle zon.
  • Kies een tegen de wind beschutte plaats om te voorkomen dat de lange stengels van volwassen exemplaren later afbreken.
  • Een warme plaats moet worden gekozen
  • Optimale pH-waarde van de bodem: tussen 6,5 en 7,2
  • De grond moet los, doorlatend en rijk aan voedingsstoffen zijn.

Voorbereiding van de bodem

De grond vormt de basis voor de kieming en de latere gezonde, krachtige bloei van de stekken. Daarom moet de grond zodanig worden voorbereid dat aan de ideale voorwaarden wordt voldaan. De volgende voorbereidingen zijn raadzaam en moeten vier weken voor de geplande inzaai worden uitgevoerd, zodat er voldoende tijd is voor het vrijkomen van de toegevoegde voedingsstoffen:

  • Graaf het bed in tot een diepte van ongeveer 10 tot 15 centimeter.
  • Haal rijpe compost onder de grond
  • Voor zware grond met een hoog kleigehalte, zand toevoegen om het los te maken.
  • Neem dan een rustperiode van vier weken in acht

Oogst stokroos zaden
De zaden van de vruchtcapsules kunnen worden geoogst en gebruikt voor de volgende zaaiperiode.

Tips voor correct zaaien

Hieronder volgt belangrijke informatie over zaaien, evenals tips en instructies om het zaad op de juiste manier in de grond te krijgen:

  • Houd een plantafstand tussen zaden van 40 tot 50 centimeter aan wanneer u aangrenzende zaden plant.
  • Prik met een handschop kleine gaten in de grond van de zaaiplaatsen en leg een laag grind of kwartszand van twee centimeter op de grond als drainage.
  • Vul de gaten opnieuw met aarde en druk er ondiepe bakken in voor de zaden
  • Reken twee tot drie zaden per zaaibakje, elk op vijf centimeter afstand van elkaar in het bakje geplaatst.
  • Verdeel nu de zaden in de putjes
  • Plug-in rozenzaden behoren tot de donkere kiemers en moeten daarom worden bedekt met wat aarde
  • Bevochtig dan het zaaien goed, maar vermijd overbewatering
  • Bij buitentemperaturen van ongeveer 20 graden Celsius kan binnen twee tot drie weken kieming worden verwacht.

Voorbroeden in een pot

U kunt stokrozen ook voorgroeien in potten tussen februari en maart. Dan bloeien ze vaak in hetzelfde jaar, maar zijn meestal minder winterhard dan wanneer ze op het tuinbed worden gezaaid.

  • Vul een kleine pot met voedingsarme groeigrond.
  • Gebruik een pot per zaadje
  • Druk met een vinger een kleine depressie van ongeveer 1 tot 1,5 centimeter in de grond.
  • Plaats de zaden en bedek ze met een dun laagje aarde.
  • Grond bevochtigen en voortdurend vochtig houden
  • Kies een heldere, zonnige en warme locatie met temperaturen tussen 20 en 22 graden Celsius.
  • De kiemtijd is ook hier ongeveer twee tot drie weken.
  • Na de IJsheiligen worden de jonge planten buiten op het bed of in een kuip overgeplant.

Zaaien in de kuip

Snijrozen kunnen ook in een container worden gezaaid. Gebruik ofwel geprepareerde tuinaarde of voedingsrijke potgrond. Bij dat laatste moet u letten op een goede kwaliteit, want inferieure grond heeft vaak de neiging om te verdichten en schimmel te vormen.

Kies een voldoende grote en hoge bak. Stokrozen zijn diepgewortelde planten en hebben dus een overeenkomstige diepte nodig. Het is ook belangrijk om een drainagegat in de bak te hebben, zodat overtollig water kan weglopen en wateroverlast wordt voorkomen. Een drainage van grind of kwartszand kan direct op de bodem van de bak worden gelegd voordat de grond wordt opgevuld.

Verzorging van stokrozen

Gele en zwarte stokrozenbloemen
Stokrozen zijn er in veel verschillende kleuren en vormen een blikvanger in de tuin.

Een goede verzorging van het verse zaad en de daaruit voortvloeiende jonge planten is van cruciaal belang voor een gezonde groei.

Water geven

Vanaf de dag van het zaaien is zelfs bodemvocht belangrijk. In de eerste periode moet u zich beperken tot het besproeien van de grond. Als u een gieter gebruikt, loopt u het risico dat de grond door de waterdruk verschuift en het zaad wordt meegevoerd of weggespoeld. De wortels van jonge planten zijn zeer fijn en kunnen worden beschadigd door hoge waterdruk tijdens het besproeien. Een watersproeier of sproeier is ideaal om water te geven. Door een laag mulch aan te brengen houdt de grond beter vocht vast, vooral in de zomer.

Bemesting

Niet bemesten in het jaar van zaaien. De eerste bemesting vindt pas in het tweede jaar plaats. De beste tijd is de lente. Als meststof voor bloeiende planten wordt een complete meststof met een hoog gehalte aan voedingsstoffen aanbevolen.

Overwintering

Of er nu in de lente of in de herfst wordt gezaaid, in ieder geval moeten de jonge planten tijdens de eerste winter tegen de kou worden beschermd. Hiervoor kunt u de grond rond de planten bedekken met bijvoorbeeld dennennaalden, stro, bladeren of een tuinvlies. In de volgende jaren is vorstbescherming alleen nodig als de wintertemperaturen zeer laag in het mingebied dalen. Als er veel sneeuw op de planten ligt, moet deze voorzichtig worden verwijderd zodat ze niet door het gewicht worden verpletterd.

Vergelijkbare berichten