Belangrijke tuinwerkzaamheden in de vrolijke maand

Tuinkalender mei: Lelietjes-van-dalen bloeien
De lente brengt niet alleen mooier weer maar ook veel tuinieren

Na de “IJsheiligen” in mei, neemt de laatste vorst afscheid van de natuur thuis. Tuinliefhebbers en hobbytuiniers kunnen nu uitkijken naar de langverwachte lente en hun tuin ontwerpen, veranderen en vormgeven. Wij hebben de belangrijkste tuinwerkzaamheden in mei voor u samengevat.

Tip 1: Verzorging van bolbloemen

Zodra narcissen en tulpen in mei hun kleurenpracht hebben verloren, kunnen de verdorde bloemstelen worden afgeknipt. Deze verzorgingsmaatregel is niet voor het uiterlijk, maar voorkomt dat de planten al hun energie steken in zaadvorming. Vooral grootbloemige rassen zullen u dus dankbaar zijn voor de besparing van middelen.

Voor de verzorging van bolbloemen is het belangrijk dat u de bladeren volledig en onbeschadigd laat totdat ze droog en vergeeld zijn. De bladeren bevatten namelijk belangrijke voedingsstoffen die de bol opneemt en opslaat voor nieuwe scheuten in het volgende voorjaar.

Tip 2: Verwijder wilde scheuten op rozen

Wilde scheuten vormen zich vaak op rozen en groeien uit de grond bij de basis. Omdat wilde scheuten zich opnieuw ontwikkelen uit overgebleven knoppen, moet u ze direct van de stengel van de rozen verwijderen.

Graaf daartoe eerst voorzichtig de wortelhals uit en maak met een scherp mes een horizontale snede op de schors onder de wilde scheut. U kunt dan de ongewenste scheut naar beneden afscheuren en zo verwijderen. De korte, horizontale snede voorkomt grote wonden die uw roos verzwakken.

Tip 3: Vorm heesters in vorm

Bonsai topiary in de tuin
In mei moeten bonsais en andere vormbomen worden gesnoeid.

Als uw tuin versierd is met vormsnoei, is mei het ideale moment om de verse scheuten voor het eerst te snoeien. Voor grote vormen wordt een accu-heggenschaar aanbevolen, terwijl kleinere snoeiwerkzaamheden ook met een handheggenschaar kunnen worden uitgevoerd. Als u bijzonder gedetailleerde contouren zoekt, kunnen deze met een gewone snoeischaar worden uitgewerkt.

Als u de vorm van een bol wilt snoeien, snoeit u de jonge scheuten elk jaar in mei tot ongeveer een derde van hun lengte. Naast snoeien met een tuinschaar of heggenschaar kunnen de takken ook met de hand worden afgebroken. Het handwerk vereist enige inspanning, maar laat geen lelijke bruine naalden achter en zorgt ervoor dat uw tuinbonsai jarenlang mooi en compact blijft groeien.

De beste heggenscharen in vergelijking “

Tip 4: Creëer een bloemenweide

Als u een bloemenweide wilt aanleggen, is mei de perfecte maand voor deze tuinklus. Voordat het bloemzaad wordt gezaaid, moet de grond worden omgespit en moeten grote kluiten grond met een cultivator worden gebroken. Egaliseer vervolgens het gebied voor uw toekomstige bloemenweide met een hark, zodat u een fijn kruimelig zaadbed hebt.

Vervolgens kunt u de bloemzaden zaaien volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hark de zaden lichtjes in de grond en houd het bedje gelijkmatig vochtig tot ze ontkiemen. Gebruik ook alleen zaden die aan uw bodemgesteldheid zijn aangepast. Zo krijg je een krachtige bloemenweide die weinig moeite kost om te onderhouden.

Tip 5: Vul gaten in het bed op met nieuwe planten

Rode columbine bloem
Nieuwe planten, zoals akeleien, vullen gaten in het bed en brengen variatie en kleur in de tuin.

Niet elke plant overleeft de koude wintermaanden. Uiterlijk in mei weet u welke botanische verliezen u te verwerken krijgt. Als u de kloof zo snel mogelijk wilt dichten, zijn eenjarige of kortlevende planten zoals de akelei (Aquilegia), Patagonische verbena (Verbena bonariensis) of koningskaars (Verbascum) an.

Tegelijkertijd biedt het verlies in de eigen tuin ook een kans aan nieuwkomers waarvoor u voorheen geen ruimte had. U kunt bijvoorbeeld schaduwrijke hoekjes beplanten met vrouwenmantel (Alchemilla), Prachtspiere (Astilbe), paarse klokjesbloem (Heuchera) of kraanvogel (Geranium). Op zonnige plaatsen daarentegen adviseren wij vaste planten als geurige brandnetel (Agastache), kattenkruid (Nepeta), meisjesoog (Coreopsis), prachtige kaars (Oenothera lindheimeri) of Duivenkruid (Scabiosa columbaria).

Tip 6: Sierbloemen planten

Snelgroeiende zomerbloemen kunnen al voor de IJsheiligen gezaaid worden. Zodra deze in de tweede helft van de maand voorbij zijn, kunnen ook tweejarige zomerbloemen hun intrek nemen in het buitenbed. Baardanjers, Mariale klokjes, meerjarige rozen en boerenanjers, bijvoorbeeld, zien er niet alleen goed uit, maar zijn ook gemakkelijk te hanteren.

In mei wachten ook gladiolen, dahlia’s en andere bloeiende bolbloemen op hun plaats in huis. Terwijl deze soorten zich het best thuis voelen op een zonnige plaats, geven bloemensoorten als fuchsia’s en bezige lelies de voorkeur aan eerder schaduwrijke plaatsen, die zij verfraaien met prachtige en vrolijke kleuraccenten.

Tip 7: Groentebedden losmaken en beschermen

Jonge saladegroenten in het bed
Om de jonge perkplanten te beschermen tegen ongedierte kunnen groennetten worden gebruikt.

Zodra de eerste zaailingen zichtbaar zijn in het groentebed, moet u de grond regelmatig losmaken met een hark. Dit tuinieren gaat niet alleen de overmatige ontwikkeling van onkruid tegen. Tegelijkertijd vernietigt u de fijne haarvaten die door de bovenste bodemlaag lopen en zo voorkomen dat de grond snel uitdroogt.

Ook plagen als bonen-, wortel- en koolvliegen kunnen veel schade aanrichten in de moestuin. Om de ongewenste gasten weg te houden, kunnen groentennetten zonder spleten over uw groenteplanten worden gespannen. Ze beschermen kwetsbare bedden en voorkomen dat motten en vliegen eitjes leggen.

Tip 8: Zet jonge groenteplanten in het open bed

Behalve groentezaden, waarvan sommige al in april buiten kunnen worden gezaaid, kunnen ook jonge groenteplantjes na de IJsheiligen naar het open bed worden verplaatst. Kies bij voorkeur een bewolkte dag, zodat de jonge planten langzaam aan de zon kunnen wennen en mulch ze op hun nieuwe plek.

Naast het open bed kunnen sommige groenteplanten ook in grote bakken worden geteeld. Tomaten bijvoorbeeld hoeven niet per se naar buiten, maar kunnen ook goed gedijen in een voldoende grote bloempot op een zonnige en warme plaats. Onder andere een plaats aan de muur van een huis is geschikt, omdat het metselwerk de warmte overdag opslaat en ’s nachts weer afgeeft.

Tip 9: Bind zijscheuten bij fruitbomen vast

Appelbloesems in mei
Om de vorming van vruchthout te ondersteunen, moeten jonge fruitbomen al vroeg in vorm worden gebracht.

Wie nieuwe fruitbomen heeft geplant, moet nieuwe zijscheuten die steil omhoog groeien tijdig vastbinden of verzwaren met een klein gewicht. Het doel van deze zorgmaatregel is de spruit in een horizontale positie te brengen. Dit vertraagt enerzijds de groei en bevordert anderzijds de vorming van vruchthout.

Als u peren of appels als leiboom kweekt, is het raadzaam de zijscheuten van horizontaal groeiende vruchtscheuten in te korten tot ongeveer vier tot zes bladeren. Met deze maatregel voorkomt u de ontwikkeling van waterscheuten, die zich vertonen als lange, verticaal opgaande scheuten, en bevordert u tegelijkertijd de vorming van vruchthout.

Tip 10: Verspreid mulch materiaal

Een laag mulch heeft vele voordelen, waaronder groente- en fruittuinen en siertuinen. Mulch voorziet de grond eronder van humus en voedingsstoffen en houdt deze zowel los als vochtig.

Mei is de ideale tijd om mulch aan te brengen, omdat de grond voldoende is opgewarmd na de laatste vorst van de maand. Schorsmulch, schorscompost of houtsnippers zijn beproefde materialen.

Aangezien de afbraakprocessen die plaatsvinden in de voedselarme mulchlaag grote hoeveelheden stikstof binden, is het raadzaam om hoornschilfers royaal aan te brengen. Strooi deze onder de mulchlaag en voorkom zo een stikstoftekort in de bodem.

Vergelijkbare berichten