Wittevlieg op natuurlijke en biologische wijze bestrijden, kan dat? – Ja! En dat met Encarsia formosa. Dit komt doordat hij zijn eitjes legt in de larven van de witte vlieg, waardoor deze sterven.

Uitkomende wesp op plaag-eieren
Net als andere nuttige insecten bestrijden sluipwespen plagen door parasitering [Foto: Nik Bruining/ Shutterstock.com]

Bij de witte vlieg zou je kunnen denken dat de naam alles zegt. Hij is wit en vliegt, maar “vlieg” is strikt genomen de verkeerde term voor het ongedierte uit de familie van de nachtvlinders (Aleyrodoidea). Maar wat kun je doen als je dit soort bladluizen op je planten hebt? Biologische en duurzame bestrijding is mogelijk: met de sluipwesp Encarsia formosa. Hoe je het herkent, hoe het leeft, waarom het zo effectief is en hoe je het het beste kunt gebruiken, dit alles leer je hier.

Inhoud

  • Encarsia formosa sluipvliegen: uiterlijk en gewoonten
  • Encarsia formosa als nuttig insect tegen witte vlieg
  • Procedure voor gebruik als nuttig insect

Encarsia formosa sluipwespen: uiterlijk en levenswijze

sluipwespen van de soort Encarsia formosa zijn ongeveer 0,7 mm groot, dus veel kleiner dan de naam “wesp” doet vermoeden en nauwelijks met het blote oog zichtbaar. Deze kleine nuttige insecten hebben weinig gemeen met de wespen die we kennen uit de tuin. Alleen de kleur is gelijk, en de vrouwelijke wespen hebben een meer Encarsia-parasitaire wespen hebben een geel achterlijf en een zwarte kop en borst. De mannetjes daarentegen hebben een zuiver zwart lichaam. Zowel steekwespen als sluipwespen behoren tot de zogenaamde steekwespen (Apocrita), en zijn dus eigenlijk verwant.

Om hun eieren te leggen hebben de vrouwtjes de witte vlieg als gastheer nodig, die ze met hun ei kunnen parasiteren. Elk vrouwtje legt in optimale omstandigheden 50 tot 100 eieren in haar leven. In de gastheer doorlopen de larven verschillende stadia, verpoppen zich en komen ongeveer twee weken na het leggen van de eieren uit als volwassen sluipvliegen.

Volwassen Encarsia ichneumon wesp
De Encarsia ichneumon wespen zijn slechts 0,7 mm groot. [Foto: Tomasz Klejdysz/ Shutterstock.com]

Oorspronkelijk komt Encarsia formosa uit Zuid- en Midden-Amerika. Tegenwoordig wordt het echter wereldwijd gekweekt en gebruikt als een effectief nuttig insect, vooral tegen de witte vlieg.

Encarsia formosa als nuttig insect tegen witte vlieg

De dringende vraag bij ongedierte is hoe het best te bestrijden. Witte vlieg is een veel voorkomende plaag in kassen en op kamerplanten. Voor particuliere gebruikers zijn nuttige insecten en biologische bestrijdingsmiddelen meestal de beste optie. Synthetische gewasbescherming is voornamelijk voorbehouden aan de commerciële tuinbouw vanwege de strenge gebruiksvoorwaarden en de risico’s voor gebruikers en milieu.

Voordelen van nuttige organismen ten opzichte van gewasbeschermingsmiddelen:

  • Geen residuen op de planten en in de bodem
  • Geen wachttijd voor de oogst
  • Geen schade aan planten, mensen en dieren
  • Onbeperkt gebruik zonder speciale specificaties ook mogelijk voor particuliere gebruikers
  • Hoog rendement bij correct gebruik

Naast Encarsia formosa er zijn andere nuttige insecten die kunnen worden ingezet tegen wittevlieg – bijvoorbeeld roofmijten (Amblyseius), roofwantsen (Macrolophus ssp.) of gaasvlieglarven (Chrysoperla carnea). Hier bij Plantura hebben we gekozen voor onze Plantura Encarsia-ichneumon vliegen tegen wittevlieg. En met reden: de Encarsia-bij correct gebruik is de Encarsia ichneumon-vlieg een zeer succesvol middel om witte vlieg te bestrijden en is daarom wereldwijd een van de belangrijkste nuttige insecten geworden. Het is nu standaard in de professionele tuinbouw.

TipWij hebben voor u een overzicht samengesteld van nuttige insecten tegen ongedierte.

Geparasiteerde witte vlieg
Het integument van de witte vlieg wordt zwart na parasitering [Foto: dohtor/ Shutterstock.com]

Hoe bestrijdt de sluipvlieg de witte vlieg? De Encarsia-De Encarsia ichneumon vlieg is zo effectief tegen de witte vlieg omdat hij bijna alle ontwikkelingsstadia beheerst. De vrouwtjes leggen hun eitjes in de laatste popstadia van de witte vlieg. Als gevolg van de parasitering sterft de witte vlieg en wordt de pop zwart. Bovendien zuigt de volwassen sluipwesp ook het hemolymfe – het bloed van de insecten – van de jongere larvale stadia van de witte vlieg.
Encarsia formosa gebruikt ongeveer 15 verschillende soorten wittevliegen als gastheer, waaronder de twee belangrijkste soorten Trialeurodes vaporariorum of kaswittevlieg, en Bemisia tabaci, ook wel katoenmotschildluis genoemd.

Tip: Tegen de koolmotschub Aleyrodes proletella is de Encarsia-parasitaire wesp is niet geschikt als nuttig insect, omdat hij niet parasiteert. In dit geval is de sluipwespensoort geschikt. Encarsia tricolor of goedgekeurde biologische gewasbeschermingsmiddelen zoals onze Plantura Pest Control Neem. Het is zacht voor nuttige insecten en kan op vele sier- en nuttige planten worden gebruikt tegen plagen van stekende en bijtende insecten.

Blad met geparasiteerde larven
De kleur suggereert dat de larven zijn geparasiteerd [Foto: VANESSAL/ Shutterstock.com]

Procedure voor gebruik als nuttig insect

Als u onze Plantura Encarsia-Wanneer u sluipvliegen tegen wittevlieg koopt, is het belangrijk dat ze onmiddellijk na de aantasting van wittevlieg worden toegepast. Als u kiest voor onze Plantura sluipwespen, ontvangt u in totaal 500 dieren op tien kaarten. Dat betekent dat er 50 dieren op elke kaart staan, wat genoeg is voor een oppervlakte van ongeveer 10 m². Wij adviseren een toepassing tussen maart en oktober, omdat er dan voldoende licht is voor parasitering. Om de sluipvliegen in staat te stellen de witte vlieg effectief te bestrijden, moeten ze goede “werkomstandigheden” vinden. Dit omvat een geschikte luchtvochtigheid, voldoende licht en een optimale temperatuur. De precieze voorwaarden worden verderop in dit artikel beschreven. Als niet voldoende aan deze parameters wordt voldaan, zal de bestrijding van wittevlieg minder succesvol zijn.

Bovendien, hoe eerder ongedierte in de planten wordt opgespoord en bestreden, hoe minder schade er kan optreden. Daarom is het verstandig om plagen te controleren met behulp van gele borden zoals onze Plantura gele borden. Bij frequente aantastingen is het zinvol preventief sluipwespen in te zetten, vooral in kassen. Dit voorkomt aantasting door ongedierte nog voor de hoge plaagdruk. Het succes van de sluipwespen is duidelijk zichtbaar na ongeveer vier weken.

Plantura Gele Panelen
Plantura gele lakens

Gele planken aan beide zijden gelijmd
tegen varenrouwmuggen, witte vlieg & Co.
insecticide-vrij & geurloos

Koop hier!

Alles over alternatieve bestrijdingsmethoden kunt u lezen in ons artikel over wittevlieg.

Tip: Vooral met tomaten (Solanum lycopersicum), komkommers (Cucumis sativus), aubergines (Solanum melongena) en sommige sierplanten wordt de witte vlieg vaak aangetroffen. De eitjes worden altijd aan de onderkant van het blad gelegd in een halfronde of cirkelvormige opstelling.

Blad met wittevlieg-eitjes
De eieren van de witte vlieg liggen vaak in een halve cirkel of cirkel. [Foto: Tomasz Klejdysz/ Shutterstock.com]

Gebruik sluipwespen tegen wittevlieg:

  • Snelle bestelling van sluipwespen nadat een besmetting is vastgesteld.
  • Na ontvangst moeten de kartonnen strips snel worden aangebracht, want ze zijn maximaal 2 dagen houdbaar bij 8 tot 12°C.
  • Om het bestrijdingssucces te vergroten, kunt u alle planten samen op één plaats zetten en de sluipwespen daar collectief inzetten.
  • Open de verpakking pas als u op de plaats van toepassing bent, anders vliegen volwassen sluipwespen weg die mogelijk al zijn uitgekomen.
  • Een optimale ontwikkeling van de sluipwespen wordt bereikt bij een temperatuur tussen 22 en 27 °C en een lichtniveau van ten minste 4000 lux; als richtsnoer voor gebruik in huis: een bureau moet worden verlicht met 500 tot 1000 lux; aanvullende verlichting kan nuttig zijn.
  • Om de noodzakelijke vochtigheid van ongeveer 65% te bereiken, kunnen de planten om de 2 tot 4 dagen met water worden besproeid.
  • Tijdens het gebruik van de sluipwespen moet het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen worden vermeden, omdat deze de nuttige insecten kunnen schaden.

TipWij bevelen de toepassing van onze Encarsia formosa alleen in gesloten ruimten zoals kassen, kamers of serres, omdat de nuttige insecten snel naar buiten trekken en zo de plaag slechts onvoldoende parasiteren.

Wilt u wittevlieg of ander ongedierte buiten of op het balkon bestrijden? Lees ons artikel over neem voor ongediertebestrijding om te weten te komen hoe het kruidenmiddel werkt en wordt gebruikt.

Vergelijkbare berichten