Terwijl sommige vogelsoorten tijdens de wintermaanden naar het warme zuiden trekken, blijven talrijke inheemse vogels trouw aan hun woonplaats. Om ervoor te zorgen dat de vogels tijdens het koude seizoen voldoende voedsel krijgen, besluiten steeds meer tuinbezitters een voederstation in te richten. Maar moeten vogels in de winter überhaupt worden gevoerd en waarmee moet rekening worden gehouden?

Inhoudsopgave

Moeten wilde vogels überhaupt gevoerd worden?

De meningen lopen sterk uiteen over de vraag of vogels tijdens de wintermaanden moeten worden gevoerd. Voorstanders wijzen erop dat het vogels veel energie kost om hun lichaamstemperatuur constant op ongeveer 40 graden te houden. In tijden van sneeuw en ijs kan het aanbod van vetrijk voedsel snel schaars worden. Een voederstation in de tuin of op het balkon is daarom een welkome plek voor de gevederde vrienden. Bovendien biedt een voederstation natuurliefhebbers en kinderen de mogelijkheid om vogels van dichtbij te observeren.

Critici merken echter op dat in bebouwde gebieden slechts tien tot 15 vogelsoorten profiteren van het voederen. Dit zijn echter soorten waarvan het voortbestaan niet wordt bedreigd. Onder andere de volgende vogelsoorten kunnen op de voederplaatsen worden aangetroffen:

  • Tieten
  • Vinken
  • Robin
  • Lijsters

Met uitsterven bedreigde vogelsoorten krijgen dus geen extra steun.

Aangezien de natuur door allerlei milieu-invloeden voortdurend aan verandering onderhevig is, wordt het voeren van vogels het hele jaar door steeds populairder. Dat komt omdat de dieren in de zomer de meeste energie nodig hebben, niet in het minst omdat de jongen ook veel voedsel nodig hebben.

Als u besluit uw gevederde vrienden uitsluitend in de winter te voeren, moet u het voederstation al in november inrichten. Dit geeft de vogels voldoende tijd om het vogelhuisje of voederhuisje te leren kennen. Als u eenmaal begonnen bent met voeren, moet u dagelijks voeren tot het einde van de winter. Dit komt omdat de vogels regelmatig vertrouwde voederplaatsen opzoeken. Als het gebruikelijke voederen stopt, moeten de vogels zich snel heroriënteren, wat veel tijd en energie van hen vraagt.

Meer informatie “

Vogelhuisje of voederhuisje – wat zijn de verschillen?

Vogelhuisjes en voederhuisjes voor vogels in de winter
Terwijl vogelhuisjes regelmatig moeten worden schoongemaakt, zijn voederhuisjes gemakkelijker te verzorgen

Hygiëne is altijd de hoogste prioriteit bij het voeren van wilde vogels. Hoewel vogelhuisjes op het eerste gezicht gezelliger lijken, zijn ze over het algemeen moeilijker schoon te houden dan voederhuisjes. Omdat het vogelhuisje meestal snel vuil wordt door de rondrennende dieren, moet u het regelmatig met warm water uitwassen.

Onze expert tip:
Om hygiënische redenen wordt aanbevolen handschoenen te dragen bij het schoonmaken van een vogelhuisje.

In het vogelhuisje moet altijd een vogelbadje zijn om te drinken en te baden. Om de versheid van het water te garanderen, moet het dagelijks worden ververst. Ondiepe schalen met een grote steen in het midden zijn geschikt als vogelvoederhuisje. Dit dient als landingsplaats voor de vogels.

Voederautomaten of silo’s hebben het voordeel dat de vogels niet rechtstreeks in contact komen met het voer. Zorg er bij het bevestigen van voederbakken voor dat ze bestand zijn tegen sterke wind, sneeuw en regen. Als het voederstation op een droge plaats staat, hoeft u alleen te zorgen voor het dagelijks bijvullen, wat het beste in uw dagelijkse routine kan worden geïntegreerd.

Lees meer “

Met welke factoren moet rekening worden gehouden bij de keuze van een voederplaats?

Opdat de vogels de voor hen ingerichte voederplaats aanvaarden en er regelmatig voedsel komen halen, moeten de volgende voorwaarden in acht worden genomen:

  1. Het vogelhuisje moet buiten bereik van katten staan, want dat zijn natuurlijke vijanden van vogels.
  2. Struiken en bomen in de directe omgeving dienen als bescherming tegen roofvogels en als rustplaats.
  3. Glazen ramen in de buurt worden door vogels niet herkend, wat in het ergste geval bij een botsing tot de dood kan leiden. Om te voorkomen dat de omgeving wordt weerspiegeld in de ramen, moet u deze bedekken met een sticker. Een minimumafstand van twee meter tussen vogelhuisje en vensterruit wordt aanbevolen.

Onze expert tip:
Als u een vogelhuisje direct voor uw raam wilt plaatsen, bestaat er geen gevaar voor een botsing tussen de vogel en de ruit. In dit geval is de aanvliegroute te kort.

Lees meer “

Het juiste vogelvoer in de winter

Vogelaar in de winter
Afhankelijk van de vogelsoort is graan- of zachtvoer populairder – sommige soorten zijn omnivoren en minder kieskeurig

Aangezien ook de smaak van vogels verschilt, kan de keuze van het voedsel worden gebruikt om specifieke vogelsoorten aan te trekken. Om het juiste voer te vinden, moet eerst onderscheid worden gemaakt tussen graaneters en zachte eters.

Graaneters

Vogels van deze groep kunnen zelfs harde schelpen openbreken dankzij hun sterke snavel. De meeste granivoren genieten bijvoorbeeld ook van diverse grove ongekruide graankorrels, gemalen noten, pompoenpitten, havermout of mezenbollen.

Attentie: Wanneer u meesjes gebruikt, moet u er absoluut voor zorgen dat ze in geen plastic netten. Het gevaar dat vogels of andere dieren erin verstrikt raken is te groot. Speciale spiraalvoeders of hangende voeders beloven daarentegen meer veiligheid. Tit dumplings kunnen gemakkelijk in de laatste worden geplaatst.

Graanvoerders zijn bijvoorbeeld:

  • Vinken
  • Mussen
  • Ammern

Zacht voedsel eter

Havervlokken, maanzaad, zemelen, sultana’s, insectenmengsels en fruit zijn bijzonder populair bij deze vogels. Deze vogels worden ook wel “omnivoren” genoemd, omdat ze zich in de winter ook flexibel met granen voeden. Deze omvatten onder meer:

  • Tieten
  • Spechten
  • Boomklever
  • Robin
  • Merels
  • Ster
  • Verstikkingen

Voedermixen en fruit

Zonnebloempitten zijn populair bij de meeste vogels, daarom worden ze vaak gebruikt als basisvoer. U moet echter verschillende soorten voedsel combineren om aan zoveel mogelijk smaken te voldoen. Bijzonder geschikt zijn bijvoorbeeld voedselmengsels met verschillende soorten zaden. Granen zijn echter niet populair bij de meeste vogels. U moet elk jaar vers vogelvoer kopen, omdat restjes ziekteverwekkers of schimmelsporen kunnen verzamelen.

Onze expert tip:
Als u er zeker van wilt zijn dat het door u gekozen kant-en-klare voedsel van hoge kwaliteit is, moet u zoeken naar een embleem van de NABU, het WWF of de Duitse vereniging voor dierenwelzijn.

Bij het voeren van vers fruit is het belangrijk altijd kritisch te werk te gaan, omdat het in de winter snel kan bevriezen en daardoor onverteerbaar wordt. In geval van twijfel is het raadzaam zijn toevlucht te nemen tot gedroogd fruit.

Als u verschillende voederplaatsen hebt, kunt u het voedsel ook afzonderlijk aanbieden.

Onze expert tip:
Gehalveerde appels kunnen gemakkelijk aan takjes worden gespiesd of op de vloer van het vogelhuisje worden gelegd.

AttentieRestjes en brood horen niet thuis in het dieet van vogels! Het zout dat erin zit en de verschillende kruiden zijn in principe onverenigbaar met de dieren.

Waar eten de verschillende vogelsoorten het liefst?

Vogels voeren in de winter
Vermijd bij het voederen het gebruik van netten of andere materialen waarin vogels verstrikt kunnen raken.

Wat de voederplaats betreft, hebben niet alle vogels dezelfde voorkeur. De volgende tabel geeft een ruw overzicht van waar welke vogelsoorten het liefst hun voedsel eten:

Voederplaats Vogelsoorten
Bij de grond
  • Robin
  • Merel
  • Lijster
  • Brambling
  • Hedge Accentor
Ophangen
  • Mees
Vastgemaakt aan boomschors
  • Boomklever
  • Specht
Voederpilaar / Voederbak
  • Goudvink
  • Vink
  • Sparrow
  • Ster

Hoe maakt u uw tuin vogelvriendelijk

Vogelvriendelijke tuin in de winter
Planten met bessen zijn in de winter ook een populaire voedselbron voor vogels in de tuin.

Door een breed scala aan natuurlijke voedselbronnen aan te bieden, kunt u ervoor zorgen dat zoveel mogelijk vogels zich thuis voelen in uw tuin. Eén manier is het planten van inheemse tuinstruiken. Hun vruchten blijken waardevol voedsel te zijn voor sommige vogels. Deze omvatten bijvoorbeeld:

  • Berg es
  • Meidoorn
  • Sierappel
  • Sneeuwbal
  • Rozenbottel
  • Dogwood
  • Vlierbessen

Als bomen en struiken tegen het einde van de winter worden gesnoeid, vinden vogels ook in de winter vruchten en zaden als extra voedselbron. Als u in de herfst dood hout en bladeren onder struiken veegt in plaats van ze te verwijderen, vestigen zich daar insecten in, die op hun beurt een belangrijke voedselbron zijn voor tal van vogelsoorten. Bovendien trekt het planten van wilde bloemen meer insecten aan, waardoor uiteindelijk het voedselaanbod toeneemt.

Ook interessant: Voedselplanten voor tuinvogels: Houtige planten, vaste planten en meer

Vergelijkbare berichten