Het rood zwenkgras (Festuca rubra) is een veel voorkomend ingrediënt in graszaadmengsels voor de tuin. Maar wat zijn de eigenschappen van het gras en hoe wordt het gebruikt in gazons?

Rood zwenkgras aan de kant
Rood zwenkgras is inheems in alle gematigde klimaten – ook in huisgazons. [Foto: ANGHI/ Shutterstock.com]

Geen enkel gazongras is zo fijnbladig en kan zo dicht en tapijtachtig groeien als Festuca rubra. Enerzijds maakt dit roodzwenkgras tot een belangrijke veredelaar van siergazons; anderzijds wordt het veel gebruikt op golfbanen wanneer de bal bijzonder goed moet rollen. Omdat roodzwenkgras het gazon in de huis-tuin optisch verfraait en bovendien extreem lage eisen stelt aan bodem en klimaat, is het gemaakt voor veel leden van onze Plantura Premium Lawn familie.

Inhoud

  • Festuca rubra: oorsprong en beschrijving
  • Eigenschappen en gebruik van rood zwenkgras
      • Wat zijn de eigenschappen van Festuca rubra?
  • Het roodzwenkgras in het kort
      • Hoe wordt Festuca rubra gebruikt?
  • Verschillende rassen van Festuca rubra

Festuca rubraOorsprong en beschrijving

Zoals het Duitse raaigras (Lolium perenne) en het beemdgras (Poa pratensis), rood zwenkgras behoort tot de siergrassen (Poaceae). In de gematigde klimaatzones van Europa, Azië, Amerika en Afrika zijn er verschillende ondersoorten van Festuca rubra. Sommige hebben de neiging om in klompjes te groeien, andere om plat te groeien via ondergrondse uitlopers. Rood zwenkgras groeit ook goed op armere, drogere gronden en verdraagt zelfs strenge winters en zware, frequente begrazing door herbivoren zonder problemen. De smalle bladeren zijn grijsgroen en onbehaard. Festuca rubra is overblijvend en groeit in zijn natuurlijke omgeving jaarlijks tot een hoogte van 20 tot 80 centimeter. Midden in de zomer tot laat in de zomer vormt het rood zwenkgras zaden op dubbelbloemige bloeiwijzen.

Tip: Festuca rubra is winterhard en kan regelmatig diep worden teruggesnoeid. Vanwege deze goede eigenschappen is hij te vinden in ons Plantura Gazonherstel & schaduwgazon en het Plantura Sport- en Speelgazon in slimme combinaties van verschillende ondersoorten.

Plantura Gazonreparatie
Plantura Gazonreparatie

Premium gazonzaad voor reparatie:
Dicht gaten in het gazon snel & betrouwbaar, met extra bemesting & kiemsubstraat voor een gazon zonder gaten.

Koop hier!

Eigenschappen en gebruik van de koperwiek

De ondersoorten van de roodvleugelige merel kunnen soms sterk van elkaar verschillen. Voor een algemeen overzicht hebben wij hieronder gemeenschappelijke kenmerken van de soorten voor u samengevat.

Wat zijn de kenmerken van Festuca rubra?

In het volgende overzicht hebben we samengevat wat roodzwenkgras zo bijzonder maakt:

Het roodzwenkgras in het kort

Kenmerken Het blad is grijsgroen en fijn;
afhankelijk van de ondersoort van dicht bebladerd door groei in groepen tot regeneratief door ondergrondse uitlopers
Eisen Lage eisen aan klimaat, bodem en voedingsstoffenvoorziening, groot tolerantiebereik.
Winterhardheid Gemiddeld, varieert naargelang de ondersoort
Gebruik Sport- en speelgras, grasreparatie en schaduwgras, ook in diepsnijdende graszoden en siergras.
Kiemperiode en ontwikkeling Relatief snelle kieming en initiële ontwikkeling, goede onderdrukking van onkruid.
Minimale snijhoogte Afhankelijk van de soort 6 tot 20 mm; geschikt voor regelmatig diep snijden
Speciale kenmerken Edelste, fijnste blad van alle gazongrassen

Festuca rubra kunnen zeer verschillende kenmerken vertonen, afhankelijk van de ondersoort in kwestie. Ondersoorten die in groepen groeien, zoals Festuca rubra ssp. commutata vormen een dicht, tapijtachtig litteken, maar schade aan het gazon kan niet regenereren via stolonen. Stolonifere ondersoorten zoals Festuca rubra ssp. rubra daarentegen hebben vaak een los litteken, maar kunnen snel gaten in het gazon dichten.

Roodvleugeloren in het veld
Kijkend naar de roodbruine grasaren is de soortnaam snel verklaard rubra (lat. voor “rood”) [Foto: valkoinen/ Shutterstock.com]

Tussen haakjes: Het groeigedrag van de verschillende ondersoorten roodzwenkgras is zo verschillend dat ze elkaar perfect aanvullen. Daarom bevatten ons Plantura schaduwgazon en ook het Plantura sport- en speelgazon rassen uit beide groepen: dit zorgt voor een fijn, dicht uiterlijk en een goed regenererend vermogen. Door vermenging van de ondersoorten Festuca rubra ssp. trichophylla Onze mengsels zijn ook beter bestand tegen droogte, waterverzadiging, schaduw en zelfs zout dat in de winter via het grind op het gazon terecht kan komen.

Plantura Play & Sport Turf
Plantura Play & Sport Turf

Premium gazonzaad voor nieuwe aanleg:
Zeer veerkrachtig & robuust, ideaal voor de
Huis tuin met kinderen & dieren,
Zeer kiemkrachtig

Koop hier!

Hoe wordt Festuca rubra gebruikt?

Vanwege zijn brede standaardtolerantie is rood zwenkgras een populaire allrounder in alle graszaadmengsels voor gazons met lage tot gemiddelde belasting. In schaduwgazons wordt gebruik gemaakt van zijn schaduwtolerantie, in sport- en speelgazons en gazonherstel van de goede regeneratiecapaciteit van de stoloonvormende soort. Het uiterst fijne blad wordt vooral gewaardeerd in representatieve siergazons en golfterreinen vanwege het edele uiterlijk en de dichte tapijtvorming. Grazende dieren verafschuwen het gras vreemd genoeg en daarom is het ongeschikt als voedergras.

Verschillende rassen van Festuca rubra

De gerichte veredeling van roodzwenkgras is erop gericht de goede eigenschappen van de respectieve ondersoorten te verdiepen en de nadelige eigenschappen te verzwakken. Om u een overzicht te geven, volgt hier een voorbeeld uit elk van de verschillende groeigroepen van het roodzwenkgras.

Festuca rubra “Barlineus” (kuifroodzwenkgras):
Langzaam groeiend; ook mooi groen in de winter; zeer fijn blad; zeer dichte grasmat; goede concurrentiekracht tegen onkruid; middelhard; het meest geschikt voor speel- en sportgazons en siergazons.

Festuca rubra Spice’ (stoloonvormend rood zwenkgras):
Medium snelgroeiend; blijft niet altijd groen in de winter; fijn blad en medium dicht litteken; goede onkruidonderdrukking en medium winterhard; goed geschikt voor lager belaste sport- en speelgrasmatten: Positief, als vermogen om schade te regenereren.

Golfgras met hole en golfbal
Voor golfgras heeft fijn, kort gemaaid roodzwenkgras de voorkeur rond de hole. [Foto: Yellowj/ Shutterstock.com]

Festuca rubra Viktorka’ (rood zwenkgras met korte stolonen):
Tamelijk langzaam groeiend; in de winter nog relatief groen; extreem fijn blad en extreem dichte graszode; goede concurrentiekracht tegen onkruid; geringe houdbaarheid; goed geschikt voor sport- en speelgazons en siergazons.

Hoogwaardige graszaadmengsels maken gebruik van de contrasterende eigenschappen van de verschillende roodzwenkgroepen om een dichte en regeneratieve grasmat te produceren. Ook onze Plantura Sport- en Speelturf en Plantura Schaduwgras volgen deze tactiek, wat resulteert in de bijzonder hoge topkwaliteit van de graszoden. In gazonvakken zoals onze Plantura Lawn Repair worden stolonaire soorten gecombineerd met bijvoorbeeld het eveneens stolonaire Duitse raaigras (Lolium perenne “Corsica” of “New Orleans”) wordt gebruikt om gaten in het gazon snel te bedekken voordat onkruid zich in het gazon vestigt.

Vergelijkbare berichten