Het gazon goed besproeien is ook iets wat je moet leren. We onthullen of het beter is om uw gazon ’s ochtends of ’s avonds te besproeien, hoeveel u moet besproeien en waar u speciaal op moet letten bij het besproeien van nieuwe gazons.

Het gazon besproeien
Om het gazon groen te houden, heeft het voldoende water nodig. [Foto: Fahkamram/ Shutterstock.com]

Voor veel mensen is een gezond, groen gazon een absolute must in de tuin. Maar vooral in de zomer is het vaak niet zo eenvoudig om het gazon fris en vitaal te houden: Droogte en hitte eisen hun tol van het gazon en het gras wordt verwelkt en bruin. De beste manier om verdord, lelijk gras te voorkomen is het gazon water te geven. In dit artikel leest u waar u rekening mee moet houden en hoe u een gazon goed kunt besproeien.

Inhoud

  • Wanneer moet u uw gazon besproeien?
    • Het gazon besproeien in het voorjaar
    • Het gazon besproeien in de zomer
    • Het gazon besproeien in de herfst en winter
    • Moet u het gazon ’s morgens of ’s avonds besproeien?
  • Het gazon goed besproeien: zo doe je dat
    • Een nieuw gazon besproeien
    • Het gazon besproeien na bemesting
    • Hoeveel water moet u uw gazon geven?

Wanneer moet u uw gazon besproeien?

Als de bovenste grondlaag is uitgedroogd, is het raadzaam het gazon te besproeien. Dit gebeurt vooral in de zomer, maar de grond kan soms ook extra vocht gebruiken in de lente of de herfst. En het tijdstip is ook cruciaal: Het gazon ’s morgens en ’s avonds besproeien is het meest zinvol.zoals veel tuiniers weten.

Het gazon besproeien in het voorjaar

De lente markeert het begin van het nieuwe groeiseizoen voor het gazon. Dit maakt deze tijd van het jaar bijzonder belangrijk voor het gazononderhoud, omdat hier de basis wordt gelegd voor een vitaal gazon. Hoewel harken, maaien en bemesten van het gazon voor de meesten deel uitmaken van het gazononderhoud in het voorjaar, zijn velen onzeker over het besproeien van het gazon. Bewatering van het gazon in het voorjaar is vaak niet nodig, omdat het gras voldoende vocht krijgt door de regenval. Als het voorjaar echter bijzonder warm is of als er lange droge periodes zijn, moet u het gazon extra besproeien. Zelfs bij zeer zanderige bodems kan het nodig zijn het gazon in het voorjaar te besproeien. Zodra het gazon een grijze tint krijgt of tekenen van verwelking vertoont, moet u het gazon ook in het voorjaar besproeien.

Gazon bewaterd door sproeiers
Gebruik in de zomer de ochtend of avond om te sproeien [Foto: PEPPERSMINT/ Shutterstock.com]

Het gazon besproeien in de zomer

Wie waarde hecht aan een groen tapijt in de zomer, moet bijzondere aandacht besteden aan de juiste bewatering van het gazon. In feite is het besproeien van het gazon in de zomer essentieel om de grassen vitaal te houden. De reden: gemiddeld verdampt er elke zomerdag vier liter water per vierkante meter gazon. Tegelijkertijd dringen de wortels van de grassen slechts ongeveer 15 centimeter in de bodem door – de waterreserves in de onderste bodemlagen zijn voor hen dus nauwelijks bruikbaar. In combinatie met de hitte en de droogte van de zomer zorgt deze combinatie ervoor dat een gazon goed van vocht moet worden voorzien om in de zomer mooi groen te blijven.

Maar veel tuiniers stellen zich de vraag: moet je je gazon echt water geven in de zon of in de hitte? De angst hierachter is dat het gazon brandwonden kan oplopen door het “vergrootglaseffect” van de waterdruppels. Het wordt zelfs afgeraden het gazon te besproeien als de zon schijnt – maar dit advies is niet gebaseerd op het vergrootglaseffect, dat is een mythe die al lang geleden is ontkracht. Het argument tegen water geven als het warm en zonnig is, is eerder een verminderde efficiëntie en de wens om water te besparen. Als u het gazon ’s middags zou besproeien, zou een groot deel van het water verdampen, zodat er meer water nodig is om het gazon voldoende te besproeien. Het antwoord op de vraag wanneer het gazon in de zomer moet worden besproeid is dus dat de vroege ochtend of de late avonduren het beste zijn, omdat het dan het koelst is.

Tip: Om de droogtetolerantie van het gazon tijdens de zomer verder te verhogen, wordt aanbevolen het gazon al in de herfst voor te bereiden met een najaarsgazonmeststof. De voldoende toevoer van kalium optimaliseert de wateropname van de grassen, terwijl de waterverdamping wordt geminimaliseerd – zodat het gazon duidelijk beter bestand is tegen hitte.

Organische Herfst gazonmeststof 10,5 kg (zak)
Organische Herfst gazonmeststof 10,5 kg (zak)
  • Ideaal voor gazonbemesting van juli tot oktober
  • Zorgt voor maximale winterhardheid & snelle regeneratie in het voorjaar
  • Diervrije organische slow-release meststof – onschadelijk voor huisdieren & tuindieren.
Naar de Plantura winkel

Het gazon besproeien in de herfst en winter

Veel mensen denken dat gazons na de zomer geen water meer nodig hebben. Helaas is dit een misvatting: in feite is het gazon nog steeds afhankelijk van een toevoer van vocht, vooral in de vroege herfstmaanden, omdat er hier vaak nog langdurige droge periodes zijn. Naarmate de herfst vordert, moet het gazon alleen worden besproeid als de droogte aanhoudt. In de winter is dit meestal niet nodig. Als er in de winter echter droge perioden zijn en permanente temperaturen van meer dan 5 °C, is het de moeite waard om de grond af en toe te controleren. Als het erg droog is, kan het gazon in uitzonderlijke gevallen ook in de winter worden besproeid.

Moet het gazon ’s morgens of ’s avonds worden besproeid?

Beide momenten van de dag zijn zeer geschikt om het gazon van water te voorzien, want in tegenstelling tot het middaguur zijn de temperaturen en dus de verdamping van het water ’s morgens en ’s avonds aanzienlijk lager. Toch zijn er enkele voordelen aan het besproeien van het gazon in de ochtend in plaats van ’s avonds: Ten eerste zijn de temperaturen in de vroege ochtend lager. Daarom verdampt ’s ochtends de kleinste hoeveelheid water en wordt het gazon efficiënter en met minder waterverbruik besproeid. Het is ook niet ideaal als het gazon ’s avonds wordt besproeid en niet urenlang volledig opdroogt: aantasting van het gazon door schimmels wordt dan wat waarschijnlijker.

Gazon in de ochtendzon
De vroege ochtend is de perfecte tijd om het gazon te besproeien [Foto: Happiness creator/ Shutterstock.com]

Het gazon goed besproeien: zo doe je dat

Waterslang, sproeier of automatische besproeiing: er zijn nu verschillende methoden om het gazon te besproeien. Welke u kiest hangt uiteindelijk niet alleen af van de grootte van de tuin, maar ook van persoonlijke voorkeuren. Maar ook al verschillen de methoden van elkaar, er zijn toch een paar dingen waar u rekening mee moet houden als u het gazon goed wilt besproeien. Zo heeft het gazon tijdens bepaalde fasen van zijn leven, zoals bij het zaaien of na het bemesten, speciale aandacht nodig bij het geven van water. Maar ook de frequentie en de hoeveelheid water moeten worden aangepast als u het gazon goed wilt besproeien.

Een nieuw gazon besproeien

Wanneer u een nieuw gazon aanlegt, kunt u nauwelijks wachten tot de eerste groene sprieten verschijnen. Maar om ervoor te zorgen dat het nieuwe gazon snel verandert in een groen tapijt, heeft het vooral verzorging nodig. Zodra het gazonzaad op de voorbereide grond is uitgestrooid, ingewerkt en aangedrukt, is het werk nog niet klaar – in de volgende dagen moet het vers ingezaaide gazon worden besproeid. Voor een gelijkmatige bevochtiging is het raadzaam een gazonsproeier te gebruiken om het gazonzaad van koel water te voorzien. Bij droog weer moet het nieuwe gazon ongeveer vier keer per dag ongeveer tien minuten worden besproeid.. Een goede gazongrond zoals de veenarme Plantura Organische Gazongrond biedt de zaden extra bescherming tegen snelle uitdroging, omdat het water beter wordt opgeslagen. Maar ook bij gebruik van deze grond is voldoende water geven essentieel voor succesvol zaaien.

Plantura Organische Grasgrond
Plantura Organische Grasgrond

Biologisch, turfgereduceerd & klimaatvriendelijk:
Voor een gezond & krachtig gazon,
Voor nieuwe gazons en reparatie van gazons, versterkt de wortels van het gras.

Koop hier!

Maar hoe lang moet je het gazon water geven na het zaaien? Dit hangt sterk af van het weer en het zaad: tot de ontkieming moet u het vers ingezaaide gazon vier keer per dag ongeveer tien minuten water geven. Het duurt één tot drie weken voordat het gazonzaad ontkiemt – na deze tijd moet u de watergift langzaam opvoeren. Het nieuwe tijdsinterval voor het besproeien van het gazon moet ongeveer 24 tot 48 uur zijn bij droog weer. Na acht tot twaalf weken moet zich een dicht gazon hebben gevormd.

Het is ook belangrijk om bij het leggen van zoden direct te letten op voldoende water. De graszoden moeten na installatie worden besproeid met ongeveer 10 tot 15 liter water per vierkante meter om te voorkomen dat de zoden uitdrogen. Bij grotere gazons of zeer warm weer is het zelfs raadzaam om aaneengesloten delen te besproeien voordat de rest van de graszoden wordt gelegd. Het nieuwe gazon moet de komende twee weken ook water krijgen, zodat het zo snel mogelijk in de ondergrond kan wortelen. Dagelijks sproeien met ongeveer 10 tot 15 liter water per vierkante meter wordt aanbevolen.

Gazonzaad wordt op vochtige grond gestrooid
Na het inzaaien moet het nieuwe gazon worden besproeid

Tip: Hoe kom je er dan achter hoeveel water er per vierkante meter werd verdeeld? De eenvoudigste manier is om een regenmeter op te stellen en gewoon de hoeveelheid op de schaal af te lezen.

Het gazon besproeien na bemesting

Om het gazon gezond en groeiend te houden, gebruiken veel tuiniers graag een gazonmeststof, zoals Plantura Organische Gazonmeststof. Aan de hand van onze hoofdzakelijk organische meststof kunnen we gemakkelijk uitleggen waarom water geven na de bemesting belangrijk is: slechts 20 tot 30 minuten sproeien is voldoende om de micro-organismen in de bodem van voldoende vitaal water te voorzien. Alleen met hun hulp kan de meststof worden omgezet. Zo komen de voedingsstoffen in de meststof beschikbaar voor de planten en wordt de bodem verbeterd. Als u het gazon na de bemesting niet besproeit, kunnen de micro-organismen de meststof slechts langzaam omzetten. In geval van twijfel zal het effect van de meststof dus sterk worden vertraagd – na de bemesting en gedurende de gehele vegetatieperiode moet u er dus voor zorgen dat de bodem voldoende vochtig is, in geval van twijfel door het gazon te besproeien.

Plantura Organische Gazonmeststof
Plantura Organische Gazonmeststof

Vitaal, weelderig groen gazon,
Goed voor de bodem,
onschadelijk voor mens, dier & natuur

Koop hier!

Ook bij minerale gazonmeststoffen is voldoende water geven na het strooien enorm belangrijk. Alleen op die manier kunnen de zouten waaruit de minerale meststoffen bestaan, oplossen en in de bodem dringen, waar ze door de planten worden opgenomen. Als het gazon na de bemesting onvoldoende of helemaal niet wordt besproeid, ontstaan sterk geconcentreerde meststofoplossingen die kunnen leiden tot een sterke overbemesting van het gazon – zo sterk dat de grassen worden gedood. Bovendien bestaat altijd het gevaar dat kinderen of dieren de kleurrijke minerale mestkorrels maar al te interessant vinden, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Hoeveel water moet u uw gazon geven?

Bij het besproeien moet tussen 10 en 20 liter water per vierkante meter worden verdeeld om de grond ongeveer 15 centimeter diep te laten weken.
Hoeveel u uw eigen gazon moet besproeien, hangt sterk af van de grondsoort op uw terrein. Zandgrond, bijvoorbeeld, wordt sneller door water doordrongen, zodat slechts 10 tot 15 liter water voldoende kan zijn om de grond te doorweken. Zandgrond houdt echter slecht water vast, droogt dus sneller weer uit en moet daarom vaker worden besproeid, ongeveer drie keer per week. Zware klei- en leembodems daarentegen moeten tot 20 liter water worden bevochtigd tot een diepte van 15 centimeter. Aan de andere kant hebben ze een betere wateropslagcapaciteit – dus kan het voldoende zijn om het gazon slechts één keer per week te besproeien, zelfs tijdens hete droge periodes.

Tip: Als het gazon met te weinig water wordt besproeid, dringt het water slechts enkele centimeters in de grond en worden de wortels niet volledig doorweekt. In het ergste geval leidt dit ertoe dat het gazon liever wortels net onder het bodemoppervlak laat groeien dan dieper in de grond. Dit maakt het gazon nog gevoeliger voor droogte. Daarom is het raadzaam om het gazon niet elke dag een beetje water te geven, maar op enkele dagen, maar wel veel water.

Gazon tikken
De eerste 15 centimeter van de grond moet worden doordrenkt [Foto: versh/ Shutterstock.com]

Er zijn verschillende methoden om te bepalen of de hoeveelheid water die wordt gebruikt bij het besproeien van het gazon correct is. De veiligste manier is om na het beregenen een stuk gras af te snijden en met een duimstok te meten tot hoe diep het water in de grond is gedrongen. Als de zone tot 15 centimeter reikt, was de hoeveelheid water voldoende – anders moet opnieuw worden gestraald. Na de meting kan het getikte stuk gras weer op zijn plaats worden gezet en aangedrukt. Als deze methode te radicaal voor u is, kunt u ook de bovengenoemde richtwaarden gebruiken. Om te controleren of de besproeiingshoeveelheid correct is, installeert u een debietmeter bij de wateraansluiting of plaatst u een regenmeter op het gazon om de waterhoeveelheid af te lezen.

Samenvatting: Hoeveel water moet u uw gazon geven?

  • De grond moet worden bevochtigd tot een diepte van 15 cm.
  • Het is beter om onregelmatig grote hoeveelheden water te gebruiken dan regelmatig weinig.
  • Zandgrond: 10 – 15 liter per m2 elke 3 tot 4 dagen
  • Leemgrond: 15 – 20 liter per m2 om de 5 tot 7 dagen
  • Spade test toont aan of het water voldoende diep is doorgedrongen
  • Debietmeters of regenmeters helpen om de irrigatie correct te doseren.

Tip: Veel sproeiers geven niet gelijkmatig water – vooral marginale gebieden krijgen vaak veel minder water dan gebieden dicht bij de sproeier. Om dit te compenseren is het raadzaam de sproeier regelmatig te verplaatsen, zodat ook marginale gebieden voldoende water krijgen. Als alternatief kunt u gebieden die minder goed door de sproeier worden voorzien handmatig besproeien, bijvoorbeeld met een tuinslang.

Regenmeter, voor het bepalen van de juiste hoeveelheid water
Een regenmeter kan informatie geven over de hoeveelheid gietwater [Foto: David Moreno Hernandez/ Shutterstock.com]

U wilt uw gazon in volle glorie? Waar u op moet letten, leest u in ons artikel “Gazononderhoud het hele jaar door”.

Vergelijkbare berichten