Als u de eerste tekenen van een mottenplaag in uw tapijt hebt opgemerkt, moet u snel handelen. Wij laten u zien hoe u motten in tapijten kunt herkennen, hoe u ze kunt bestrijden en hoe u een nieuwe plaag kunt voorkomen.

Motten in het tapijt
In het ergste geval kan een tapijtmottenplaag hele tapijten ruïneren… [Foto: Visharo/ Shutterstock.com]

Een mottenplaag in huis wil niemand. Maar als het toch gebeurt en uw favoriete tapijt is misschien besmet met motten, dan moet er actie worden ondernomen. Omdat het kleine ongedierte niet uit zichzelf weggaat. Gelukkig zijn er enkele doeltreffende, natuurlijke methoden die u kunt gebruiken om van motten in uw tapijt af te komen en zo uw favoriete stukken te redden. In de meeste gevallen kunt u voorkomen dat u chemicaliën gebruikt of naar de verdelger gaat.

Waar komen motten vandaan in tapijten?

Motten komen meestal in huis via tweedehands tapijten en meubels of tweedehands kleding. Motten in tapijten zijn meestal kledingmotten (Tineola bisselliella), die niet alleen gericht zijn op tapijten – voornamelijk van echte wol of zijde – maar ook op kleding. Het zijn echter niet de kleine vlinders zelf die problematisch zijn, maar hun larven. Ze voeden zich voornamelijk met keratine, een eiwit dat bijvoorbeeld voorkomt in dierlijk en menselijk haar, veren en hoorndelen. In de natuur vinden tapijtmotten volop voedsel in nesten van dieren en vogels. Maar aangezien de nachtvlinders worden aangetrokken door licht en optimale leefomstandigheden vinden in huizen zonder vijanden en temperatuurschommelingen, is het meestal niet ver van het vogelnest in huis. Zo kan een mottenplaag in tapijten ook optreden zonder dat de insecten zelf zijn binnengebracht.

Motten in het licht
Net als veel andere motten zijn kleermotten nachtdieren en worden ze aangetrokken door licht. [Foto: Ken Griffiths/ Shutterstock.com]

Motten opsporen in het tapijt

Ten laatste wanneer u de eerste motten in uw huis ziet vliegen, is actie absoluut noodzakelijk om ergere schade te voorkomen. U kunt de motten vrij gemakkelijk herkennen aan hun wankelende vlucht, de glanzende en gelede vleugels en de donkerbruine tot geelachtige kleur. Verdere aanwijzingen voor een mottenplaag op tapijten zijn de volgende:

  • Hele kleine zwarte bolletjes op je tapijt; dit zijn waarschijnlijk de uitwerpselen van tapijtmotten.
  • Larven van tapijtmotten die u aantreft op tapijten of in kleding; deze zijn wit-geel en kunnen tussen 1 mm en 1 cm lang zijn, afhankelijk van hun leeftijd.
  • De schelpen van de larven, want de dieren vervellen meerdere malen tot ze zich verpoppen.
  • Dunne plekken of gaten in het tapijt.

Bericht: U zult de motteneitjes waarschijnlijk niet in het tapijt vinden, omdat ze slechts 0,6 mm groot zijn.

Voedingssporen van de mottenlarven
De larven van de motten laten chracteristische voedingssporen achter in het tapijt [Foto: Vantage_DS/ Shutterstock.com]

Om een mottenplaag zo vroeg mogelijk op te sporen of om in het geval van een mottenplaag de mottenaantallen te controleren, zijn feromoonvallen zoals onze Plantura wasmottenvallen ideaal. Deze mottenvallen zijn uitgerust met speciale sekslokstoffen die een aantrekkelijk effect hebben op mannelijke motten. Aangezien de vallen ook kleverig zijn, blijven aangetrokken mannetjes aan de val vastzitten, zodat een mottenplaag in een vroeg stadium kan worden opgespoord en tijdens de bestrijding kan worden gecontroleerd. In de regel is één val per kamer voldoende. Het beste is de val op een donkere, beschermde plaats te zetten, omdat dit de favoriete verblijfplaats van de motten overdag is. Het opgerolde tapijt in de hoek of het stuk tapijt onder de kast zijn bijvoorbeeld optimale habitats.
Bij het gebruik van feromoonvallen moet men echter in gedachten houden dat deze alleen dienen om motten op te sporen en te controleren, maar niet om ze in het tapijt te bestrijden. Aangezien alleen mannetjes door de feromonen worden aangetrokken, kunnen vrouwelijke motten hun tot 250 eitjes in tapijten blijven leggen en worden de eitjes zelf en de larven van de motten in het tapijt niet beïnvloed door feromoonvallen.

Plantura wasmottenvallen
Plantura wasmottenvallen

Feromoonvallen voor vroege aantasting
met een werkingsduur van 3 maanden,
geurloos, insecticide- & gifvrij

Koop hier!

Bestrijding van motten in tapijten

Aangezien de motten zich meestal al in de hele kamer hebben gevestigd wanneer de aantasting van een tapijt wordt ontdekt, helpt het verwijderen van het tapijt alleen vaak niet. In plaats daarvan is het raadzaam de plaag ter plaatse te bestrijden om de hele kamer vrij van motten te krijgen.
Als u in deze ruimte kleding en dergelijke bewaart en deze is zeker nog niet besmet, kunt u de kleding in luchtdichte dozen verpakken en enkele weken afzonderen. Als de kleding ook aangetast is, vindt u meer tips over de bestrijding ervan in ons artikel over motten in de kleerkast.
Bovendien moeten tapijten die door motten zijn aangetast, aan beide zijden grondig worden gestofzuigd. De stofzak wordt dan luchtdicht verpakt en direct weggegooid.
Als uw tapijt niet meer te redden is, moet u het ook direct in een luchtdichte zak verpakken en weggooien. Toch zult u helaas vrijwel zeker nog motten in huis hebben, dus verdere mottenbestrijding is essentieel.

Hoover op een tapijt
Om larven, eitjes en motten uit tapijten te verwijderen, helpt het om beide zijden meerdere keren te stofzuigen. [Foto: Ivan Krivenko/ Shutterstock.com]

Tip: Tijdens de bestrijding mottenvallen blijven ophangen om de mottenaantallen te controleren en te bepalen wanneer de bestrijding als succesvol kan worden beschouwd.

Sluipwespen zijn natuurlijke vijanden van kledingmotten, zodat zij kunnen worden ingezet voor een duurzame en vooral langdurige definitieve eliminatie van motten in tapijten. In eerste instantie klinkt het misschien vreemd om andere insecten in huis te halen voor insectenbestrijding. Maar bepaalde sluipwespen hebben zich gespecialiseerd in het parasiteren op motteneieren en het doden ervan. Door hun specialisatie zijn sluipwespen ongevaarlijk voor mensen en andere dieren en hoeft u zich geen zorgen te maken over het gebruik ervan in huis.
Sluipwespen zijn zo klein dat er letterlijk alleen stof van overblijft als ze geen gastheereieren meer kunnen vinden en zich dus niet meer kunnen voortplanten. Kiest u voor onze Plantura sluipwespen tegen kledingmotten, dan ontvangt u zes keer per twee weken een kaart met sluipwespen. Dit is nodig om de hele levenscyclus van de motten in het tapijt te bestrijken. In het geval van grote tapijten en een zware plaag kan het nodig zijn meerdere kaarten tegelijk toe te passen om alle motten in het tapijt weg te krijgen.

Plantura sluipwespen tegen kledingmotten
Plantura sluipwespen tegen kledingmotten

Inheemse Trichogramma ichneumon wespen
voor de betrouwbare & chemicaliënvrij
Bestrijding van kledingmotten

Koop hier!

Motten verdragen geen extreme hitte of koude, dus een warme wasbeurt voor kleinere tapijten en een behandeling in de sauna voor grotere tapijten kan helpen. Extreme kou is beter voor motteneieren en daarom moeten tapijten voor een koudebehandeling minstens vier weken in de vriezer worden bewaard.

Tip: Kieren, bijvoorbeeld achter plinten, kunnen meerdere malen met een haardroger worden verwarmd om eventueel aanwezige eitjes te doden.

Als alle bovenstaande maatregelen geen effect hebben, is de enige andere optie een verdelger te bellen of chemicaliën te gebruiken om de motten in het tapijt te doden. De actieve bestanddelen daarvan vormen echter vaak pyrethroïden, die ook giftig zijn voor ons zenuwstelsel. Natuurlijke werkzame stoffen zoals pyrethrinen uit chrysanten verliezen meestal sneller hun werking, of ze zijn door toevoegingen effectiever gemaakt, maar daardoor ook ongezonder. In ieder geval moet u aangetaste tapijten na de chemische behandeling enkele dagen laten luchten, zodat de stoffen, die vaak giftig of irriterend zijn voor mens en dier, kunnen verdampen.

Verzegelde plinten
Plinten afdichten zodat zich hier geen voedsel voor motten meer verzamelt [Foto: Andy Ginns/ Shutterstock.com]

Tapijtmotten voorkomen

Er zijn enkele eenvoudige maatregelen die u kunt nemen om motten ervan te weerhouden uw tapijt als hun nieuwe thuis te kiezen. Regelmatig stofzuigen en de door motten geliefde plaatsen controleren – vooral donkere hoekjes onder meubels. Scheuren tussen muren en vloeren of achter plinten moeten worden afgedicht met siliconen. Vliegenhorren voor de ramen voorkomen dat motten het huis binnenkomen, en met mottenvallen die om de drie maanden worden vervangen, kunt u een plaag in een vroeg stadium ontdekken en passende bestrijdingsmaatregelen nemen voordat de motten overlast veroorzaken. Let bij het kopen van tapijten ook op het wolzegel, dat bevestigt dat de tapijten zijn voorbehandeld met insecticiden die aantasting voorkomen.

Opgerolde tapijten in de hoek bieden ideale leefomstandigheden voor motten. Aangezien het kleine ongedierte zich van daaruit snel door het hele huis kan verspreiden, moeten deze stukken speciale aandacht krijgen. Kledingmotten houden niet van de geur van lavendel of cederhout – dus zeepjes of geurzakjes bijvoorbeeld kunnen de kleine motten ervan weerhouden zich in uw tapijt te nestelen. Tijdens de toepassing kunnen echter gewenningseffecten optreden, waardoor deze methode geen permanente, langdurige afschrikking biedt.

Geurzakje
Kledingmotten vermijden plaatsen die naar lavendel of cederhout ruiken. [Foto: Tero Vesalainen/ Shutterstock.com]

Tapijtmotten voorkomen in één oogopslag:

  • Regelmatig stofzuigen en donkere hoekjes controleren
  • Dicht scheuren af met siliconen
  • Bevestig vliegengordijn
  • Zet mottenvallen op ter bestrijding
  • Koop voorbehandelde tapijten die aantasting voorkomen
  • Smeer zeepjes of geurzakjes met lavendel en cederhout

Als de motten niet alleen uw tapijten hebben aangetast, maar zich verder hebben verspreid, kunt u meer nuttige tips vinden over hoe u ze op deze plaatsen kunt bestrijden in onze artikelen over motten in de auto en motten in de kledingkast.

Vergelijkbare berichten