Gladiolen – ook wel zwaardbloemen genoemd – zijn zowel in de vaas als in de tuin een echte blikvanger. We hebben waardevolle tips over de gladiool.

Gladiolenveld
Gladiolen zijn een kleurrijke blikvanger [Foto: pixfix/ Shutterstock.com]

Gladiolen (Gladiolen) zijn een echte blikvanger in de zomer en verschijnen in de meest ongewone kleuren. Als gladiolen die in dit land worden geteeld, de kleurrijke tuingladiolen (Gladiolen x hortulanus) is populair. Bijzonder aan deze bijzondere bloem in zijn natuurlijke omgeving is dat hij als bol in de grond overleeft en van jaar tot jaar opnieuw uitloopt. Om de koudegevoelige gladiool de winter door te krijgen, heeft hij echter de juiste verzorging nodig. Wij laten u zien hoe u uw eigen gladiolen in de tuin kunt kweken en hoe u ze goed kunt verzorgen.

Inhoud

  • Gladiolen: Verspreiding en bloeitijd
  • Gladiolen planten
  • Zijn gladiolen winterhard?
  • Verzorging van gladiolen
    • Water geven en bemesten van gladiolen
    • Snoei gladiolen: Verwijder verlepte bloemen en bladeren
  • Gladiolen in de vaas
    • Gladiolen snijden voor de vaas
    • Verzorging van gladiolen in de vaas

Gladiolen: Verspreiding en bloeitijd

Gladiolen worden vaak geplant in Duitsland, maar hun oorspronkelijke thuis is in warmere klimaten. De plant is inheems in ongeveer 250 soorten tussen het Middellandse-Zeegebied en zuidelijk Afrika en verschijnt in een grote verscheidenheid aan kleuren. De planten staan bekend om hun opvallende en mooie bloemen, die afhankelijk van de soort en variëteit op verschillende tijdstippen verschijnen. De bloeitijd van vroegbloeiende gladiolen is juni, terwijl laatbloeiende exemplaren tot september kunnen duren.

Gladiolen bloemen
Al vanaf juni kunnen we genieten van de prachtige bloesems [Foto: pixfix/ Shutterstock.com]

Zijn gladiolen giftig?

Met zijn opvallende uiterlijk vragen veel mensen zich af of de gladiool niet eens giftig is. In feite is de plant in alle delen niet giftig en kan zelfs gedeeltelijk worden geconsumeerd. Vooral de jonge bloemen worden als bijzonder aromatisch beschouwd.

Gladiolen planten

Bij de warmteminnende gladiolen zijn een paar tips nodig om het planten goed te laten verlopen. Wij laten u zien waar u rekening mee moet houden.

Wanneer gladiolen planten?

Gladiolen zijn uiterst gevoelig voor kou en kunnen ten vroegste vanaf april in de tuin worden geplant. In ruwere streken moet u ze planten van mei tot juni om de laatste vorst te vermijden. In zeer milde streken kunnen gladiolen echter in de herfst worden geplant, zodat ze in het volgende voorjaar uitlopen.

Hoe diep moet je gladiolen planten?

De juiste plantdiepte is belangrijk voor een snelle start van de groei, dus plant gladiolenbollen nooit te diep. In het algemeen moet het bovenste deel van de bol bij het planten altijd boven de grond uitsteken; een plantdiepte van 10 tot 15 cm is succesvol gebleken. Bij het planten is het altijd belangrijk dat het grootste deel van de bol op de bodem ligt, omdat de wortels zich van daaruit vormen.

Gladiolenbollen planten met hand en schop
De bollen worden ongeveer 10-15 cm diep geplant. [Foto: rodimov/ Shutterstock.com]

Dit zijn de punten waarmee u rekening moet houden bij het planten van gladiolen:

  • Planttijd in ruige gebieden Mei – Juni
  • In milde gebieden, in de herfst of vanaf april
  • Plantdiepte 10 – 15 cm; punt moet boven de grond uitsteken

Zijn gladiolen winterhard?

Vanwege hun warme plaats van herkomst zijn de meeste gladiolussoorten en -variëteiten niet aangepast aan grondvorst in de winter. De vorst zou de bollen in dit land zo erg beschadigen dat ze helaas niet meer zouden groeien. Meer informatie over het overwinteren van gladiolen vindt u hier.

Weer gladiolen opgraven in de herfst/winter

Hoewel het gemakkelijker zou zijn om de bollen gedurende de winter in de grond te laten zitten, is opgraven de enige optie om ervoor te zorgen dat ze het volgende jaar weer uitlopen en bloeien. Knip eerst het verdorde loof iets boven de basis af en graaf de bollen voorzichtig op voor de eerste vorst in de herfst. De bollen moeten op een koele, maar vorstvrije en droge plaats worden bewaard. Temperaturen boven 15 °C moeten absoluut worden vermeden om te voorkomen dat de bollen te vroeg uitlopen.

Gladiolen gravende hand met handschoen
Graaf de bollen voorzichtig op vóór de eerste vorst in de herfst [Foto: Sarycheva Olesia/ shutterstock.com]

Verzorging van gladiolen

Al met al is de verzorging van gladiolen beheersbaar en beperkt zich tot regelmatig water geven en enkele andere maatregelen. Wij laten zien waar u nog meer rekening mee moet houden bij de verzorging van gladiolen.

Water geven en bemesten van gladiolen

Geef gladiolen altijd water als dat nodig is. Afhankelijk van de warmte kan de waterbehoefte ook vrij groot zijn. In het midden van de zomer is het de moeite waard dagelijks water te geven, want de grond droogt snel uit. Zorg er altijd voor dat de grond niet volledig met water wordt overspoeld, want de aantrekkelijke plant verdraagt wateroverlast niet goed. Voor een optimale groei is het ook een goed idee om voldoende voedingsstoffen te verstrekken. Werk voor het planten van de bollen een flinke hoeveelheid compost of een voornamelijk organische meststof zoals onze Plantura Organische Bloemenmeststof door de grond.

Plantura Organische Bloemenmeststof
Plantura Organische Bloemenmeststof

Effectief effect op lange termijn,
goed voor de bodem, onschadelijk voor mens, dier & natuur

Koop hier!

Gladiolen snijden: Verwijder verlepte bloemen en bladeren

Wacht bij het knippen van gladiolen tot de bloemen en bloemstelen volledig verwelkt zijn voordat u de schaar gebruikt. Knip in de regel niet het hele groen van de plant af vóór de herfst, zodat deze nog energie kan opslaan in de bol. De volledige stengels en bladeren kunnen voor de eerste vorst worden teruggeknipt om te overwinteren.

Gladiolen verdorde bloemen
Wacht met snoeien tot de bloem en de steel verwelkt zijn. [Foto: Roman Seliutin/ Shutterstock.com]

Let bij de verzorging van gladiolen op de volgende aspecten:

  • Water geven naar behoefte, de grond niet volledig laten uitdrogen
  • Niet te veel water geven
  • Meng compost als meststof vóór het planten
  • Knip pas als de bloemstelen verwelkt en verwelkt zijn.

Gladiolen in de vaas

Naast het afsnijden van de planten na de bloei, worden gladiolen ook vaak als snijbloem geknipt. Wij laten zien waar je op moet letten als de gladiool een decoratieve bloem op tafel moet zijn.

Gladiolen in vaas achtergrond van hout
Om ervoor te zorgen dat de gladiolen zo lang mogelijk meegaan, moeten de vers gesneden bloemen altijd onmiddellijk in een vaas met water worden gezet.[Foto:ROZOVASVETLANA/Shutterstockcom[Foto:ROZOVASVETLANA/Shutterstockcom

Gladiolen snijden voor de vaas

Gladiolen moeten altijd worden afgesneden als nog niet alle bloemen op de stengel zijn opengegaan. Zo kun je nog een paar dagen genieten van de rijke bloei. Als snijbloemen worden gladiolen bij voorkeur ’s morgens afgesneden en haal nooit alle bloemstelen van een plant.

Verzorging van gladiolen in de vaas

Om gladiolen zo lang mogelijk houdbaar te maken, zet u vers gesneden bloemen altijd meteen in een vaas met water. Knip de stelen onderaan om de paar dagen af en ververs het water van tijd tot tijd om de levensduur van de bloemen te verlengen. Bovendien is het nuttig gebleken om uitgebloeide bloemen af te snijden, zodat ook de bloemen aan de bovenkant opengaan. Meer informatie over de juiste verzorging van gladiolen in de vaas vindt u hier.

Gladiolen zijn echte zonaanbidders onder de bloemen. Meer planten voor de felle zon vindt u in dit artikel.

Vergelijkbare berichten