Moet je grond uitgraven en groei oprapen om een bed te maken? Er is een andere manier. Bij de zogenaamde no-dig bedden hoeft er helemaal geen grond te worden omgespit.

Groentebed
No-dig bedden beheren zonder te graven [Foto: Alison Hancock/ Shutterstock.com]

No-dig bedden zijn vergelijkbaar met verhoogde bedden en heuvelbedden, maar worden plat op de grond gelegd. Zij bieden vele voordelen, in de eerste plaats de arbeidsbesparing bij de installatie. Wij informeren u over de no-dig methode en geven stap-voor-stap instructies voor het creëren van een vruchtbaar bed in uw tuin.

Inhoud

  • Wat is een no-dig bed?
  • Wat zijn de voordelen van een bed zonder graven?
  • Instructies: een bed aanleggen zonder te graven
  • Het onderhouden van een no-dig bed

Wat is een no-dig bed?

De term no-dig bed bevat de Engelse woorden “no” voor “niet” en “dig” voor “(omspitten)”. Letterlijk vertaald betekent het zoiets als “geen bed opgraven”. Het idee hierachter is dat bedden kunnen worden aangelegd zonder de grond over een groot oppervlak om te spitten. Hierdoor blijft de natuurlijke structuur van de tuingrond behouden. Een no-dig bed wordt elk jaar gevuld met nieuw materiaal en zakt altijd in doordat de bestanddelen geleidelijk worden omgezet door micro-organismen. Hierdoor komen voedingsstoffen vrij en ontstaat vruchtbare humus. Tijdens de compostering ontstaat ook warmte, die de groei van de planten in het No-dig bed ondersteunt en zo de opbrengst kan verhogen. Het spitloze bed staat dus naast het verhoogde bed en het terpbed, maar hoeft in tegenstelling tot deze niet om de 6 à 7 jaar opnieuw te worden beplant, maar blijft gewoon functioneren.

No-dig bed
Bedden zonder graven ontwikkelen zich in de loop der jaren tot waterbergingswonderen [Foto: Fedor Eremin/ Shutterstock.com]

Wat zijn de voordelen van een bed zonder graven?

De aanleg van een bed met de no-dig methode heeft veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Wij hebben de belangrijkste hieronder voor u samengevat.

Voordelen van de No-dig methode:

  • Bescherming en bevordering van het bodemleven.
  • Zeer goede wateropslagcapaciteit na enkele jaren gebruik.
  • Minder fysiek veeleisend werk.
  • Efficiënte onderdrukking van onkruid.
  • Hogere bodemvruchtbaarheid dankzij humusopbouw.
  • Opbrengstverhoging door goede verwarming van het bed door biologische activiteit.
  • Gebruik op lange termijn: geen nieuwe beplanting nodig zoals bij verhoogde en heuvelbedden.
  • Bijzonder geschikt voor veeleisende, zware installaties.

Nadelen van no-dig bedden:

  • Ongeschikt voor wortelgroenten in het begin.
  • Voor nieuwe aanplant en jaarlijkse aanvulling zijn grote hoeveelheden compost nodig.
  • In vergelijking met verhoogde en terpbedden, minder ergonomische werkhoogte en minder verwarming en slechtere bescherming tegen uitdroging.
  • Afhankelijk van de kwaliteit van de grond onder het spitbed kan de opbrengst de eerste jaren laag zijn.
  • Woelmuizen voelen zich vaak bijzonder thuis in niet gegraven bedden, omdat ze hier gemakkelijk tunnels kunnen maken.

Tip: Alles over het aanleggen van een compostbed vindt u in ons speciale artikel.

Karton tegen kruiden in het bed
Een laag karton onderdrukt de wilde kruiden in het bed [Foto: NayaDadara/ Shutterstock.com]

Hint: De oorsprong van de no-dig methode is niet helemaal duidelijk. Het is onderzocht en toegepast sinds ongeveer het midden van de 20e eeuw – en tegelijkertijd op verschillende continenten. Een grote vriend en aanhanger van de methode is de Engelsman Charles Dowding, die op zijn website ook enkele jaren van experimenten met verschillende beddingmethoden publiceert.

Instructies: een bed maken zonder te graven

Wilt u een bed maken zonder te graven? Dit vereist een paar stappen, maar de inspanning is de moeite waard. Er zijn verschillende manieren om een no-dig bed te maken. Hier presenteren wij de bekende lagenmethode, waarvan het resultaat ook bekend staat als een lasagnebed.
Voor het maken van een no-dig bed is de herfst of het voorjaar geschikt. In het voorjaar kunt u het beste al in februari beginnen met planten, zodat het bed nog wat tijd heeft om zich te vestigen. En dit is hoe het werkt:

  1. Zoek een geschikte plek voor je bed. Waar dit kan zijn hangt natuurlijk af van de geplande beplanting.
    TipNo-dig bedden zijn bijzonder geschikt voor groenteteelt of voor veeleisende zomerbloemen vanwege hun goede verwarmende eigenschappen en liggen meestal in de zon naargelang hun behoeften.
  2. Maai het gebied waar het bed moet komen.
  3. Optioneel kan het toekomstige gebied worden afgebakend met bedranden. Dit voorkomt dat onkruid in het toekomstige bed groeit en maakt het gemakkelijker om een laag aan te brengen.
  4. Leg het gebied overlappend uit met verschillende lagen kranten of een laag dun karton. Dit zal de groei van grassen en wilde kruiden onderdrukken door ze af te schermen van vitaal zonlicht. Bevochtig deze laag goed. Het papier zal na verloop van tijd rotten.
    Attentie: Gebruik geen glanzend drukwerk, want de inkt daarvan bevat zware metalen die niet in de bodem terecht mogen komen.
  5. Volg nu met een laag “groen materiaal”. Hiermee wordt zacht, voedselrijk organisch materiaal bedoeld, zoals gemaaid gras, groente- en fruitafval, bloemen, dierlijke mest, koffiedik, theezakjes, onkruidresten (zonder wortels of zaden) of zelfs oude balkonbloemen. Deze voedingsrijke laag moet ongeveer 10 cm dik zijn.
  6. Daarop komt een laag rijpe compost van ongeveer 5 cm dik. Gebruik nooit verse compost, want die is veel te rijk aan voedingsstoffen.
  7. Daarbovenop ligt een laag “bruin materiaal”. Dit verwijst naar hard, houtachtig, koolstofrijk materiaal. Dit omvat: Bladeren, twijgen, stro, droog heestersnoeisel, heggenschors en schorsmulch, houtsnippers of zelfs papier. Ook deze laag wordt ongeveer 10 cm hoog.
  8. De opeenvolging van lagen compost, groen en bruin materiaal kan zo vaak als gewenst worden herhaald totdat de gewenste hoogte van het bed is bereikt.
  9. Voeg ten slotte een laag compostrijke potgrond, zoals onze Plantura Organische Compost, toe aan het no-dig bed. Dit bevat een bijzonder hoge hoeveelheid compost en is ideaal voor no-dig bedden vanwege het hoge gehalte aan voedingsstoffen. De planten worden in deze bovenste laag gezaaid.
Plantura Organische Compost
Plantura Organische Compost

Biologisch, turfvrij & klimaatvriendelijk:
Ook ideaal voor verhoogde bedden,
Zorgt voor een rijke, aromatische oogst

Koop hier!

No-dig bed verzorging

Met de juiste zorg levert het spitloze bed een goede opbrengst op. U moet de volgende maatregelen nemen.

  • Wiet: Van het no-dig bed wordt vaak gezegd dat het minder onkruid bevat omdat de planten onder het bed worden onderdrukt door de kartonnen bedekking wanneer het wordt aangelegd. Natuurlijk kan onkruid altijd vanaf de zijkanten in het bed groeien en zich daar vestigen. Zaden van onkruid worden ook aan de oppervlakte gebracht. Daarom maakt af en toe wieden deel uit van de verzorging van het spitbed.
  • Water geven: Vooral in de eerste paar jaar heeft het spitbed vaak nog veel water nodig, omdat de dikke, watervasthoudende humuslaag zich nog maar net begint te vormen. Geef daarom af en toe water als u met de vingerproef hebt gemerkt dat het erg droog is of als de planten slap zijn.
  • Schoffelen: Schoffelen in het No-dig bed gebeurt slechts ongeveer 3 cm diep, om het bodemleven niet te verstoren. Het is beter om een beschermende mulchlaag rond de planten te verspreiden en af en toe met de hand onkruid uit de grond te trekken.
Onkruid trekken
In plaats van schoffelen wordt het No-dig bed meestal gemulcht en geplukt [Foto: LianeM/ Shutterstock.com]
  • Slakken en woelmuizen op afstand houden: Zowel slakken als woelmuizen voelen zich thuis in No-dig bedden, omdat ze hier een warme plek en een rijk voedselaanbod vinden. Hoe u slakken kunt bestrijden met onder andere onze Plantura biologische slakkenkorrels leest u in het bijbehorende speciale artikel. En natuurlijk vindt u in ons tijdschrift ook waardevolle tips voor de aanpak van woelmuizen in de tuin.
  • Stapelen: Voeg elk jaar in februari, vóór het planten en zaaien, ten minste één laag groen, stikstofrijk materiaal en één laag bruin, koolstofrijk materiaal toe aan het no-digbed. De bovenste laag is een voedingsrijke compost, zoals onze veenvrije Plantura Organische Compost.
  • Omslag: In de winter kan het no-digbed worden afgedekt met mulch, papier of karton om het te isoleren tegen vorst en uitspoeling van voedingsstoffen te voorkomen. Dit onderdrukt ook de groei van zaadonkruiden in het voorjaar.
Mulch in kruiwagen
Mulch dient als bescherming tegen waterverdamping, vorst en onkruid. [Foto: GSPhotography/ Shutterstock.com]

Mulchen is niet alleen nuttig in no-dig bedden, maar vervult vele functies in duurzaam tuinieren. Wij tonen u de functie, voordelen en procedure van mulchen.

Vergelijkbare berichten