De goudsbloem maakt al lang deel uit van het beeld van oude boerderij- en moestuinen. Door zijn veelzijdige gebruik verrukt de calendula niet alleen met zijn prachtige bloem.

Bloemen van calendula
Goudsbloemen horen als veelzijdige gewassen en insectenweiden in elke tuin

Het is niet alleen een waardevolle plant voor bijen, wilde bijen en vlinders vanwege het goede stuifmeel- en nectargehalte, we kunnen er ook van profiteren. Wij laten u kennismaken met de trickle ume (Calendula officinalis) en geef tips voor de teelt in je eigen tuin. Hier behandelen we ook andere aspecten zoals gebruik.

Calendula: profiel en oorsprong

De goudsbloem, ook wel goudbloem, regenbloem of dooierbloem genoemd, behoort tot de madeliefjesfamilie (Asteraceae). Het is hier al zo lang thuis dat het onmogelijk is om met zekerheid te zeggen waar het oorspronkelijk vandaan kwam. Botanische studies suggereren een oorsprong in de Middellandse Zee. Het is mogelijk dat de kruistochten aan het einde van de 11e eeuw hebben bijgedragen aan hun verspreiding. De goudsbloem is dus een neofiet. Omdat het echter andere planten niet verdringt of overmatig reproduceert, classificeren we het niet als problematisch of invasief.

Tegenwoordig groeit de plant vooral op de plek waar voedselrijke en losse grond te vinden is. Aan het einde van de bloeiperiode vormt de eenjarige gouden bloem zaadclusters die in de grond vallen en overwinteren om in het volgende groeiseizoen nieuwe geeloranje bloeiende planten van 20 tot 60 cm hoog te produceren. De niet-toxische Calendula bloeit van juni tot oktober en kan in deze tijd op vele manieren worden gebruikt. Dooierbloem kan bijvoorbeeld worden gebruikt als huismiddeltje voor de behandeling van wonden of om ontstekingen te remmen.

Goudsbloemen in de sneeuw
De goudsbloem wordt soms verwilderd aangetroffen, hij bloeit tot de herfst [Foto: Dmitrenko Ekaterina/ Shutterstock.com]

De mooiste goudsbloemsoorten en variëteiten

De verschillende soorten goudsbloem worden vaak alleen lokaal gedistribueerd. Hier zijn enkele bijzonder mooie vertegenwoordigers van de goudsbloem:

  • ‘Oranje Gitana’: Een wat lagere variëteit die oranje bloemen vormt
  • ‘Gele Gianna’: Maïsgele bloemen met donkerdere stampers
  • ‘Oranje Stekelvarken’: Volle, oranje bloemen, die vaak wat opgekruld zijn
  • ‘Neon’: Dichtgevulde oranje bloemen met rode uiteinden

Naast variëteiten van Calendula officinalis er zijn ook verwante soorten calendula die decoratief en nuttig kunnen zijn. Een voorbeeld is Calendula arvensis, die wordt beschouwd als de voorouder van de gecultiveerde goudsbloem en die net zo gemakkelijk kan worden gekweekt.

Calendula bloesem
Calendula bloemen kunnen worden gevuld of eenvoudig worden gevormd

Naast pure zaden zijn er ook veel zaadmengsels voor bloemenweiden beschikbaar, die de bijenmagneet calendula combineren met andere zomerbloemen. Met dergelijke insectvriendelijke mengsels kunt u voedsel aanbieden aan tal van verschillende insecten.

Calendula planten

Of het nu als blikvanger tussen de groenteplanten is, als onderdeel van een insectenweide of voor gerichte oogst – de goudsbloem is divers. We laten je zien hoe ook jij de calendula in je tuin kunt planten.

bloeiende goudsbloemen
Calendula komt voor in veel zaadmengsels [Foto: Beekeepx/ Shutterstock.com]

De juiste locatie voor calendula

De goudsbloem staat graag op verse tot vochtige, leemachtige en voedselrijke bodems. Zware en waterovergoten bodems zijn helaas ongeschikt voor goudsbloemen. In maart tot mei, uiterlijk in de vroege herfst, kunnen ze worden gezaaid op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie buiten of in een emmer. Zo kun je de calendula ook in een pot trekken om een waardevolle plant voor mens en insect op je halfschaduwrijke tot volledig zonnige balkon te houden.

Belangrijk: In het geval van cultuur in potten moet de waterwinning worden verzekerd door middel van gaten in de pot.
Om de zaden van de calendula te laten ontkiemen, is het cruciaal om de ontkiemende zaden vochtig te houden.

Zaai calendula in één oogopslag:

  • Zaaidatum: april – oktober
  • Kiemtijd: 8 – 14 dagen
  • Kiemtemperatuur (optimaal): 10 – 20 °C
  • Zaaddiepte: 1 – 2 cm
  • Rijafstand: 20 – 30 cm, de afstand geldt ook voor andere gewassen
  • Plantafstand: Apart tot 25 cm na opkomstn
vervaagde goudsbloemen
De goudsbloem is gemakkelijk te vermeerderen via de geringde zaden [Foto: Daria Kurepina/ Shutterstock.com]

Voor het zaaien adviseren wij een losse grond met een laag gehalte aan voedingsstoffen, die de wortelvorming stimuleert en de plant optimaal laat groeien. Zo is onze Plantura biologische kruiden &zaaigrond hier zeer geschikt. Het perliet in de bodem zorgt voor een losse bodemstructuur.

Calendula als groenbemester tegen ongedierte

Maar de medicinale plant heeft niet alleen iets te bieden voor mens en insect. Het kan ook de bodem verbeteren. Als het bijvoorbeeld wordt aangetast door schadelijke nematoden (ook wel nematoden of nematoden genoemd), fungeren calendula-planten als een natuurlijke bodemdesinfectie tegen vele soorten nematoden. Tussen maart en september wordt 1,5 gram goudsbloemzaad per vierkante meter gezaaid en blijven de bloemen minimaal tien weken staan voordat ze in de grond verwerkt kunnen worden. Omdat schadelijke aaltjes vaak voorkomen in tomaten en wortelen, is calendula een goede plek als vanggewas of bijgewas.

Fooi: Niet alle aaltjes zijn plagen, in feite zijn er ook nuttige aaltjes die gebruikt worden in de biologische gewasbescherming.

Tomaten en goudsbloemen in het bed
Tomaten en goudsbloemen zijn zeer goede bedburen [Foto: Sharon Epperson/ Shutterstock.com]

Verzorging van calendula: snijden, water geven &co

Als volwassen plant kan de calendula enkele droge fasen weerstaan. Als de grond echter zichtbaar droog is, moet deze worden bewaterd. Wateroverlast wordt echter niet getolereerd door de plant. Als de goudsbloem groeit door zelf te zaaien gedurende meerdere jaren op dezelfde plaats, is bevruchting noodzakelijk. Hiermee kan al tijdens het zaaien rekening worden gehouden door een meststof met langzame afgifte in het zaaibed op te nemen. Met onze Plantura organische bloemenmeststof bereikt u een langdurig effect van minimaal drie maanden. De uitgebalanceerde samenstelling van voedingsstoffen zorgt voor gezonde en veerkrachtige planten. De langzaam en vloeiend vrijkomende stikstof en het vrij lage fosfaat- en hoge kaliumgehalte van onze bloemmeststof voldoen aan de stabiliteit en het bloeiplezier van goudsbloemen.

Organische bloemmeststof 1,5 kg

Organische bloemmeststof 1,5 kg

  • Ideaal voor bloeiende planten in de tuin & op het balkon
  • Voor versterkte planten met een prachtige, langdurige bloei
  • Diervrije organische meststof met langzame afgifte – onschadelijk voor huisdieren en tuindieren

De langgesteelde bloem is geschikt als snijbloem voor de vaas en brengt de vreugde van de kleurrijke natuur van zomer tot herfst in huis.

Bij het kweken in potten wordt bemesting om de zes weken aanbevolen, de gemakkelijkste manier om dit te doen is met een organische vloeibare meststof. Let echter op de samenstelling van de voedingsstoffen: te stikstofrijke bemesting vermindert de bloemvorming aanzienlijk. Onze Plantura organische bloem & balkon meststof aan de andere kant zorgt het voor een weelderige bloemenpracht gedurende het hele seizoen. Door de snelle en eenvoudige giettoepassing worden de aanwezige micro-organismen in de bodem gebracht. Deze bevorderen op hun beurt een sterke wortelgroei. De voedingssamenstelling van onze meststof is speciaal ontworpen voor bloeiende planten en levert belangrijke voedingsstoffen in aangepaste hoeveelheden.

Vaas met goudsbloemen en madeliefjes
Als snijbloem kan de goudsbloem de hele zomer en herfst worden gebruikt [Foto: irina02/ Shutterstock.com]

Zorg voor calendula in één oogopslag:

  • Geef water bij zichtbare droogte, maar vermijd wateroverlast.
  • Gebruik op het veld en in het geval van meerjarige gewassen op dezelfde locatie elk jaar een meststof met een langdurig effect.
  • In de potteelt is regelmatige bemesting noodzakelijk.

Is calendula winterhard?

Omdat de calendula een eenjarige zomerbloem is, kan de plant niet worden overwinterd. Als de temperaturen niet onder de -5 °C komen, zijn de stralende bloemen van de calendula nog steeds te zien. Als het nog kouder wordt, stopt de plant volledig met groeien. Daarom kan de bloem worden geclassificeerd als voldoende vorstbestendig. De zaden die de calendula aan het einde van het groeiseizoen afwerpt, overleven ook de koude maanden in de grond. In het voorjaar produceren deze dan nieuwe planten, zodat je met een beetje geluk terugkerende vreugde hebt in de calendula.

Fooi: Je kunt de zaden ook verzamelen terwijl ze nog aan het rijpen zijn op de plant. Rijpe zaden zijn te herkennen aan het feit dat ze droog zijn en gemakkelijk kunnen worden losgemaakt van de eveneens droge zaadstandaard.
Als u de calendula laat in het jaar zaait, ze zijn er nog steeds in hun bloeiende pracht, zelfs in de winter. De zaden kunnen dan gebruikt worden om je eigen goudsbloemvoorraad elders in de tuin te verspreiden of om te vermeerderen in nieuwe potten.

gesloten goudsbloem
De goudsbloem bloeit tot in de winter als hij later wordt gezaaid [Foto: Boliukh Oleksandr/ Shutterstock.com]

Calendula oogsten: timing en procedure

Voor het helende gebruik van de plant is de beste oogsttijd de bloeitijd, omdat men de volledig ontwikkelde bloemen gebruikt. Vaak worden alleen de bloemhoofdjes gebruikt, die gemakkelijk met je vingers kunnen worden afgeknipt. Wie enthousiast is over wilde kruiden zal de bladeren ook interessant vinden. Deze kunnen het hele jaar door geoogst worden. Je moet echter niet alle bladeren van een plant verwijderen, zodat deze kan regenereren.

Gebruik van calendula

De verschillende delen van de goudsbloem worden verschillend gebruikt:

  • Bladeren: salade-ingrediënt
  • Bloemhoofdjes: decoratie voor salades, kleurstoffen voor rijst of paaseieren, in zalven
  • Bloemblaadjes: Gedroogd als thee
  • Bloemstengel en bloem: snijbloem
Goudsbloemen in salades
Niet alleen de bloem, maar ook het blad van de goudsbloem is eetbaar [Foto: simonidadj/ Shutterstock.com]

Omdat het een insectenvriendelijke plant is, worden bijen vaak gevonden op goudsbloemen. Voor gebruik als snijbloem knip je de mooiste scheuten ver beneden af, bij voorkeur met vers geopende bloemen. Zorg ervoor dat er geen bladeren in de vaas in het water worden ondergedompeld.

Calendula als medicinale plant

Waarschijnlijk de bekendste vorm van de remedie van calendula is de zalf, die je ook zelf kunt maken. Hier worden goudsbloembloemhoofdjes licht gekookt met bijenwas en zonnebloemolie. Vaseline of melkvet kan ook variabel als basis worden gebruikt. Dit wordt vervolgens gebruikt in gebieden met wondgenezing en gewrichtspijn. Het helpt ook tegen puistjes, droge huid of dermatitis en er wordt ook gezegd dat het nuttig is tegen striae.

Ringelbumen bloemen en zalf
Calendula zalf kan op vele manieren worden gebruikt – vooral voor de droge huid [Foto: Alexander Raths/ Shutterstock.com]

Is calendula giftig?

Zoals al te zien is aan de bovenste delen, is calendula niet giftig voor de mens.
Ook voor honden en paarden zijn er bijvoorbeeld remedies gemaakt van de calendula, zoals thee of oliën voor gebruik in het maagdarmkanaal of voor de vacht.

Voor katten zijn de essentiële oliën in calendula echter helaas giftig. Leer meer planten kennen die je in je tuin kunt planten. We hebben in ons speciale artikel meer spannende medicinale planten voor de tuin samengesteld.

Vergelijkbare berichten