Olijfbomen zijn de belichaming van de Middellandse Zee. Maar met een beetje tuinbouwvaardigheid kunnen hier ook olijfbomen groeien. We laten u zien waar u rekening mee moet houden.

Met een olijfboom (Olea Europaea |) breng de Middellandse Zee in uw tuin. De boom overtuigt niet alleen met zijn zilverachtig glinsterende bladeren en een knoestige stam, maar heeft ook een meerwaarde: Na een paar jaar kun je zelfs knabbelen aan de heerlijke vruchten. Maar om de oogst te laten werken, moet er wat tijd worden geïnvesteerd in zorg en de keuze van de locatie. Hiervoor word je beloond met een gezonde boom die ongelooflijk oud kan worden. De oudste olijfboom ter wereld is ongeveer 4000 jaar oud. De volgende generaties hobbytuiniers op uw terrein zullen er nog lang profijt van hebben.

De olijfboom: Een kort profiel

Olijfbomen zorgen niet alleen voor heerlijke vruchten, maar zijn ook een lust voor het oog. Vincent van Gogh was lyrisch over de karakteristieke buitenkant en het prachtige kleurenspel dat zich openbaart als je naar de bladeren kijkt. Hier hebben we de belangrijkste informatie over de olijfboom samengevat:

  • Olijfboom, ook echte olijfboom
  • Botanische naam: Olea Europaea |
  • Geslacht: Olijfboom (Olea)
  • Familie: Olijfbomen (Oleaceae)
  • Verspreidingsgebied: Middellandse-Zeegebied, Midden-Oosten, Zuid-Afrika
  • Levensverwachting: Enkele honderden jaren
  • Hoogte: Tot 20 m; in emmer tot 2 m, langzame groei
  • Wortelstelsel: Ondiepe rooters tot 1 m diepte; met zeer losse grond tot 7 m diepte
oude olijfboom
Olijfbomen kunnen heel oud worden [Foto: John Theodor/ Shutterstock.com]
  • Groeiwijze: struik of stam
  • Bladeren: maagdenpalm; Bladbladeren: grijsgroen; Blad onderkant: Zilver glanzend
  • Bloei: Bloeiwijzen van maximaal 40 witte of gele hermafrodiete bloemen, worden gevormd op het hout van dit jaar
  • Bloeiperiode: afhankelijk van temperatuur en licht, tussen april en juni
  • Bodem: Doorlatend, tuingrond gemengd met zand &humus
  • Ligging: Volle zon en beschut tegen wind
  • Waterbehoefte: Laag
  • Bemesting: Vanaf 2 jaar om de 2 weken met vloeibare meststof
  • Vermeerdering: zaden of stekken

Een olijfboom kopen: waar je op moet letten

Omdat het aanbod de vraag bepaalt, vindt u steeds meer tuincentra, doe-het-zelfzaken en online postorderbedrijven die de mediterrane planten verkopen. Want steeds meer plantenliefhebbers willen genieten van de mediterrane sfeer buiten hun vakantie in Spanje of Italië. De prijzen variëren van kortingsniveau tot goed gepeperd. Helaas zegt de prijs meestal heel weinig over de kwaliteit van de goederen. Er staat: Houd je ogen open bij het kopen van een olijfboom. Het is het beste om jezelf de volgende vragen te stellen voordat je een boom kiest:

  • Tot welke temperatuur is de boom winterhard?
  • Olie-olijf of moet geoogst worden?
  • Ziet de plant er gezond uit?

Vertrouw geen verkoper die zijn goederen als volledig winterhard verkoopt. Dit is gewoon een leugen en schreeuwt om incompetentie. Als u waarde hecht aan kwaliteit en goed advies, kunt u het beste een gespecialiseerde handel voor mediterrane planten bezoeken. De kleine meerprijs is zeker de moeite waard.

Olijfboom in pot
Olijfbomen zijn verkrijgbaar in verschillende maten [Foto: Rusana Krasteva/ Shutterstock.com]

Een olijfboom planten

Aangezien olijfbomen niet gewend zijn aan het Duitse weer en zeker niet aan onze natte en koude winters, is de juiste locatiekeuze nog belangrijker dan de verzorging van de zuinige boom. Wat water geven en bemesten betreft, is de robuuste boom nogal oneisend. Maar de verkeerde plaats betekent het voortijdige einde voor de boom, die eigenlijk enkele honderden jaren kan leven.

Olijfboom: De juiste locatie

Het verspreidingsgebied van de olijfboom is voornamelijk het Middellandse Zeegebied. De knoestige planten zijn ook te vinden in het Midden-Oosten en Zuid-Afrika. Daarom is het belangrijk om in onze wat koelere, huiselijke tuinen een plek te vinden die recht doet aan de door hitte bedorven zuiderlingen. De locatie van uw olijfboom moet zorgvuldig worden gekozen, want hoewel de bomen winterhard zijn, moeten ze deze zo zonnig en warm mogelijk hebben. Bovendien zijn sommige variëteiten extreem gevoelig voor wind. Daarom is de ideale locatie voor olijfbomen in de volle zon, warm en beschut tegen de wind.

Olijfboom in pot
De olijfboom geeft de voorkeur aan een windbeschermde enonnigen locatie

De olijfboom gedijt het best bij een gemiddelde jaartemperatuur van 15 tot 20 °C. Helaas lukt dat daar niet. Maar de olijfboom houdt helemaal niet van een pure kamerhouding. Kamerolijven groeien niet zo mooi en werpen de bladeren snel af. Daarom is de ideale plek het hele jaar door voor een olijfboom een verwarmde serre. Maar ook een beschutte plek in de tuin, op het balkon of het terras wordt in de zomer dankbaar geaccepteerd.

In de winter moeten de bomen echter verhuizen naar een beschermd winterverblijf of een goede winterbescherming krijgen. Als u, ondanks de wintermoeilijkheden, besluit om uit te planten, moet u er rekening mee houden dat olijven een diameter van maximaal 5 meter kunnen hebben. Dit verwijst naar zowel de kroon als de wortels. Houd dus veel afstand tot de volgende boom zodat de planten elkaar niet in de weg zitten.

Tip: Een onderbeplanting met tijm en rozemarijn is niet alleen de vaardige afsluiting voor een tuin in mediterrane stijl, maar maakt ook de grond los en beschermt deze.

Een olijfboom planten in een pot of in een bed?

Olijfbomen zijn gewend aan het warme, droge weer van maritieme gebieden. Beplanting is daarom slechts in beperkte mate mogelijk in onze klimaten met robuuste en koudetolerante rassen en gaat gepaard met problemen en risico’s.

Olijfboom in pot in de tuin
In Duitsland is de teelt in potten de moeite waard [Foto: Ania K/ Shutterstock.com]

De planten worden meestal te nat en koud in de winter, omdat ze slechts gedeeltelijk winterhard zijn. In Duitsland is meestal alleen het Rijndal met zijn warmere microklimaat geschikt om te planten en ook hier is een goede winterbescherming nodig. Het is veiliger en comfortabeler als je je olijf in een bad kweekt. In de winter kan het eenvoudig verhuizen naar een lichte locatie beschermd tegen vorst en regen. Hier vind je tips en tricks voor het succesvol planten van olijfbomen in potten.

Olijfboom: De juiste grond

In het geval van de grond zijn de bomen minder veeleisend dan op de locatie. Ze zijn immers niet bepaald verwend in hun belangrijkste teeltgebied Spanje. Het mag alleen redelijk los en doorlatend zijn.

Gebruik bij het planten gewoon tuinaarde, die je mengt met zand en humus. Indien nodig doet ook potgrond zijn werk. De bodemdoorlatendheid bepaalt de latere wortelgroei van de planten. In zeer losse grond kunnen de wortels tot 7 meter diep in de grond reiken. Anders zijn olijven ondiepe wortels. De meeste wortels bereiken een maximale diepte van 1 meter. Daarom zijn olijfbomen zo geschikt als kuipplant. Zorg er in ieder geval voor dat de grond goed waterdoorlatend is. Wateroverlast wordt niet goed verdragen.

Olijfboom in pot met aarde
De grond moet los en doorlatend zijn (advertentie: Veel dank aan Floragard)

Zorg voor de olijfboom: water geven, bemesten en Co.

Hoewel de locatie naar voren komt wanneer uw olijfboom gedijt, voorkomt u met de juiste zorg ziekten en plagen. Vooral te veel vocht kan al snel een groot probleem worden.

De olijfboom op de juiste manier water geven

Een olijfboom kan ook droge fasen en warme temperaturen aan. Uitgeplant in de tuin hoeft daarom meestal helemaal niet te worden bewaterd. Met hun lange wortels reiken de bomen diep in de aarde en krijgen ze het water dat ze nodig hebben. Potplanten daarentegen moeten regelmatig water krijgen. De planten verdragen echter geen wateroverlast. Geef water als de grond oppervlakkig is opgedroogd. Tussendoor kan de hele boom worden besproeid met een waterverstuiver.

De olijfboom water geven
Als potplant moeten olijfbomen regelmatig worden bewaterd [Foto: Sergej Onyshko/ Shutterstock.com]

Olijfboom goed bemesten

In het geval van jonge planten mag de bemesting slechts zeer spaarzaam worden uitgevoerd. Bemest vanaf de leeftijd van 2 jaar elke 2 weken in de zomer met een beetje vloeibare meststof in het irrigatiewater. Omdat de bomen zeer gevoelig kunnen reageren op overbemesting, wordt het gebruik van een organische meststof aanbevolen. Dit heeft een langzaam vrijkomend depoteffect en vermindert zo het risico op overbemesting. Let vooral bij geplante bomen op een voldoende voorraad kalium, waardoor de planten beter bestand zijn tegen kou. Meng bij het planten eierschalen, kali of beendermeel in de grond of mulch met smeerwortel of varen. Meer informatie over het bemesten van olijfbomen vind je in ons speciale artikel. Een organische vloeibare meststof zoals onze Pl is uitstekend geschikt.antura organische citrus &mediterrane meststof, die eenvoudig wordt toegediend via het irrigatiewater.

Biologische Citrus & Mediterrane Meststof 800 ml

Biologische Citrus & Mediterrane Meststof 800 ml

  • Ideaal voor alle citrus – mediterrane planten
  • Organische vloeibare meststof voor krachtige planten &aromatische vruchten
  • Snelle & eenvoudige bewateringstoepassing – onschadelijk voor huisdieren &tuindieren

De olijfboom verpotten

Olijfbomen zijn qua groei erg rustig, maar op een gegeven moment wordt hun oude pot te klein voor ze. Verpot je olijfboom uiterlijk wanneer de eerste wortels uit het afvoergat van de pot woekeren. Aan de ene kant hebben de wortels dan geen ruimte meer om verder te groeien, aan de andere kant verstopt de waterafvoer en is er een verhoogd risico op wateroverlast. Voor een optimale groei moet je niet zo lang wachten. Verpot hiervoor regelmatig om de 2 tot 3 jaar je olijfboom. Maak de olijfboom los van zijn oude pot en trakteer je olijf op een pot verse grond, ongeveer 4 centimeter groter. De exacte procedure en andere nuttige informatie over het verpotten van olijfbomen vindt u hier.

Een olijfboom kappen: hoe het wordt gedaan

Olijfbomen kunnen worden getraind met een paar gerichte sneden, zelfs door beginners tot indrukwekkende bonsai. Kleiner snoeien kan het hele jaar door. Anders wordt het gedaan in het vroege voorjaar, wanneer de boom goed is bijgetankt door de winterrust. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten snoeien:

  • Educatieve snede: Te lange scheuten worden ingekort zodat de buitenste kroon in vorm blijft
  • Interne kroonsnede: In het geval van kruisende scheuten wordt de zwakkere scheut verwijderd
Snoeien van de olijfboom
Kleiner snoeien is altijd mogelijk op olijfbomen [Foto: Antonina Vlasova/ Shutterstock.com]

Snoeien brengt niet alleen je olijfboom in vorm. Ook is gegarandeerd dat alle bladeren voldoende zon krijgen. Bovendien moet u het hele jaar door zieke of dode plantendelen verwijderen. Dit behoudt de gezondheid van uw olijfboom. Gedetailleerde instructies voor het optimaal snoeien van olijfbomen vindt u hier.

Olijfboom overwinteren

Olijfbomen zijn slechts gedeeltelijk winterhard. Onze koude en natte winters zijn simpelweg te veel voor de planten die zich aanpassen aan de mediterrane zon en een droog klimaat. Zodat u zich toch op vakantie kunt voelen in uw tuin of op het balkon, moet uw olijfboom in de winter goed worden opgeborgen. In het geval van geplante exemplaren zijn de stam en de kroon omwikkeld met wintervlies en is de wortelschijf bedekt met een beschermende laag gebladerte, kreupelhout, mulch of naaldtakken. Topfolives migreren naar een helder winterverblijf dat koel maar vorstvrij is. Hoe je de kans op een succesvolle overwintering van de olijfboom zo hoog mogelijk houdt, lees je in ons speciale artikel.

juiste locatie voor olijfboom
Een koele en lichte locatie is optimaal voor een olijfboom in de winter [Foto: New Africa/ Shutterstock.com]

Zelf de olijfboom vermeerderen

Olijfbomen zijn niet bepaald goedkoop. Maar zoals elke plant kan de olijfboom met de juiste knowhow worden vermeerderd. Dit werkt uitstekend over zaden en stekken. Welke variant je ook kiest, de succesvolle vermeerdering van olijfbomen hangt af van aaibaar warme temperaures.

Een olijfboom laten groeien uit zaden

Nakomelingen uit sperma is mogelijk, maar lang niet altijd succesvol. Als je toch je eigen olijfboom uit zaden wilt durven kweken, zijn zaden uit de handel of die van verse, volledig rijpe vruchten geschikt. Je kunt hiervoor de zaden van ingelegde of anderszins verwerkte olijven niet gebruiken. Helaas zijn deze niet meer kiembaar. Zelfs hele vruchten kunnen niet zomaar in de grond worden gestopt. Verwijder de pulp van tevoren en week de kern 24 uur in warm water. Pas dan wordt de zaadlaag waterdoorlatend en kan de kieming beginnen. Voor een nog betere wateropname kunt u de kern licht opruwen met schuurpapier voordat u gaat planten. Na de voorbehandeling kan het zaaien beginnen.

  • Vul een potje met teeltgrond
  • Steek de kern ongeveer 1 cm diep in een pot met teeltgrond
  • Gebruik een waterverstuiver om de grond vochtig te houden met de kern
  • Locatie: Helder, minstens 20 °C
  • Kiemtijd: Een paar weken
Zaden van de olijfboom
Olijfbomen uit zadenHet is niet eenvoudig [Foto: Mikulas P/ Shutterstock.com]

Olijfboom vermeerderen over stekken

Vermeerdering via stekken moet de voorkeursvariant zijn, vooral voor onervaren mensen, omdat het gemakkelijk uit te voeren is en een hoger slagingspercentage belooft dan vermeerdering via zaden. Kies hiervoor een zo jong, niet-houtachtig scheut als mogelijk. Als u een gezonde kandidaat hebt geselecteerd, is de procedure als volgt:

  • Snijd de snede met een lengte van ongeveer 5 tot 10 cm
  • De snede wordt zo diagonaal mogelijk ingesteld
  • Kleine pot is gevuld met teeltgrond
  • De onderste bladeren van de stek worden verwijderd
  • Het snijden wordt 1 tot 2 cm in de grond gestoken en de grond wordt rondom iets stevig ingedrukt.
  • Giet lichtjes
  • Locatie: Licht en warm, bijv. vensterbank
  • Optimale temperatuur: 20 tot 25 °C
  • Houd het substraat vochtig maar niet nat
  • De stek heeft wortel geschoten als de eerste nieuwe bladeren zich ontwikkelen.
Vermeerdering van de olijfboom
Olijfbomen kunnen worden vermeerderd via stekken [Foto: Lippert Photography/ Shutterstock.com]

Oogst zelf olijven

Olijfbomen bloeien voor het eerst na 7 tot 8 jaar. Maar alleen als de locatie en de zorg goed zijn. De jaren werk worden dan beloond met heerlijke olijven. Als u van plan bent om olijven te oogsten, is het het beste om een zelfbestuivende, winterharde variëteit te gebruiken. Kruisbestoven variëteiten hebben een extra tweede boom nodig, zodat de bloemen iets voedzaams worden. Maar ook bij zelfbestuivers heeft een tweede boom in de buurt positieve effecten op de gewasopbrengst.

Tip: Bomen uit de kwekerij zijn meestal tussen de 3 en 4 jaar oud.

De tijd voor de oogst is moeilijk te bepalen volgens de kalender. Het hangt af van de tijd van bloei. Dit gebeurt echter niet in een specifieke tijd van het jaar, maar is afhankelijk van de lokale licht- en temperatuuromstandigheden. In onze klimaatzone verschijnen de bloemen meestal van april tot eind juni. Er zijn vooral veel bloemen als je er voor de bloei voor zorgt dat de plant niet wordt blootgesteld aan droogtestress of een tekort aan voedingsstoffen. Na bestuiving van de bloemen treedt vruchtvorming op. Dit kan tot de herfst of zelfs de winter duren. kan worden geoogst als:

  • Kleurverandering van groen naar roodviolet of zwart (hoe donkerder, hoe milder het aroma)
  • Pulp bezwijkt onder druk
rijpe olijven
Jaren werk worden beloond met heerlijke olijven

Zelfs de nog onrijpe groene vruchten kunnen worden geoogst. Deze moeten echter vóór consumptie door beitsen worden afgeslagen. Maak je geen zorgen als de eerste oogst klein is. De maximale opbrengst wordt door de bomen alleen geleverd op een leeftijd tussen de 50 en 100 jaar.

Floragard organische bodem veelzijdig

Floragard organische bodem veelzijdig

De olijfboom is niet de enige plant die mediterrane flair in de tuin kan verspreiden. In ons artikel vind je meer planten voor een mediterrane tuin.

Vergelijkbare berichten