Knoflook oogsten en goed bewaren is niet altijd gemakkelijk. Deze tips en trucs helpen je knoflook te drogen, op te slaan en in te augurken.

Knoflook vlechten
Gedroogd en gevlochten in vlechten, kan knoflook lang worden bewaard [Foto: barmalini/ Shutterstock.com]

Knoflook (Allium sativum) is in vrijwel elke keuken te vinden en de teelt is gemakkelijk mogelijk in uw eigen tuin. Om de teelt succesvol te laten zijn, is een goede oogst en opslag belangrijk om de populaire “knol” te behouden. Vooral bij knoflook vereist het daarom de juiste procedure zodat de knoflookteentjes vers blijven en het aroma behouden blijft. De volgende instructies moeten helpen om alles goed te doen bij het oogsten en opslaan van de knoflook.

Oogst knoflook

Knoflook wordt meestal in de herfst en/of lente geplant. Daarom zijn de oogsttijden anders: bij het planten van de knoflook in de herfst kan het oogsten al vanaf juli worden gedaan. Wanneer het in het voorjaar vastzit, duurt het een paar weken langer, de oogsttijd is in de late zomer tot de herfst. Naast de eerdere oogst biedt het planten van de knoflookteentjes in de herfst nog een ander voordeel: door het langere groeiseizoen is de opbrengst hoger dan wanneer je in het voorjaar blijft steken.

Knoflook tijdens de oogst
Wanneer de knoflook bovengronds begint te verwelken, is de tijd van de oogst aangebroken [Foto: Andrew Pustiakin/ Shutterstock.com]

Gelukkig laat de plant zien wanneer de juiste oogsttijd is bereikt door zijn gebladerte: hij kan worden geoogst zodra het bovenste derde deel van de plant verwelkt. Je moet echter niet te lang wachten, anders verdeelt de “knol” zich in individuele knoflookteentjes. Hierdoor kan het niet meer te drogen worden gehangen. Om de knoflook te oogsten, worden de planten als geheel zo zorgvuldig mogelijk uit de grond getrokken. Schade aan de knoflookbol vermindert de houdbaarheid.

Knoflook drogen

Het drogen van de knoflook is erg belangrijk als eerste stap om de teentjes langer mee te laten gaan. Na de oogst worden de vers gekweekte planten en bollen op het bed gelegd om een paar dagen te drogen – voorwaarde is natuurlijk droog weer. Dan is het logisch om de knoflook op te hangen. Het kan heel goed worden bewaard door het groen van verschillende knoflookplanten in een vlecht te vlechten en op een koele en donkere plaats te hangen. Bij het kiezen van de droogplaats is het essentieel om aandacht te besteden aan goede ventilatie, anders is schimmelvorming mogelijk. Voor het drogen van de knoflookvlechten, bijvoorbeeld met goede ventilatie, zijn de garage of een luifel geschikt. Het wassen van de knoflook moet worden vermeden na het oogsten vanwege schimmel!
Na één tot maximaal twee maanden is de knoflook meestal voldoende gedroogd. Dit is te herkennen aan de gerimpelde huid en de papierachtige consistentie van het gebladerte.

De knoflook drogen
De bladeren zijn zeer geschikt voor het vlechten, ophangen en dus drogen van de knoflook. [Foto: Foodforthoughts/ Shutterstock.com]

Deze tips moeten worden gevolgd bij het drogen van knoflook:

  • Droog op het bed na het oogsten
  • Het groen samen met de ui vlechten tot vlechten
  • Hang op een goed geventileerde, schaduwrijke en koele plaats
  • Was knoflook niet na het oogsten!

Knoflook bewaren: inmaken, invriezen of op kamertemperatuur?

Nadat de knoflook met succes is gedroogd, is het noodzakelijk om de aromatische “knollen” correct op te slaan. Na het drogen op de vlecht kan een knoflookbol gemakkelijk van de bundel worden afgesneden. Eerst moeten de wortelharen en verschillende lagen van de huid worden verwijderd. Er zijn verschillende methoden om knoflook op de juiste manier te bewaren en de houdbaarheid te verlengen. De volgende methoden werken goed voor opslag.

Opslag bij kamertemperatuur

Knoflook kan heel goed enkele weken tot maanden bij kamertemperatuur worden bewaard. Een mandje of een luchtige tas is hiervoor geschikt. Direct zonlicht moet worden vermeden omdat het voortijdige uitdrijving van knoflookteentjes verhoogt. Goede ventilatie is nog steeds belangrijk tijdens opslag, dus het mag nooit in een gesloten container worden bewaard. Anders bestaat er een risico op schimmelvorming. Hetzelfde geldt voor opslag in de koelkast: door vocht bederven de knoflookteentjes snel en mogen daar dus in ieder geval niet bewaard worden. Bovendien verliest de knoflook zijn aroma.

gedroogde knoflook
Volndig gedroogde knoflook is stabiel bij kamertemperatuur gedurende enkele weken [Foto: Khwannapa Sitprasert/ Shutterstock.com]

De volgende instructies moeten in acht worden genomen bij opslag bij kamertemperatuur:

  • Luchtige opslag (bijv. mand of open zak)
  • Geen direct zonlicht
  • Niet in een gesloten container of koelkast!

Knoflook invriezen: meningen verschillen

Een andere methode om voedsel te bewaren is invriezen. Dit type opslag is ook mogelijk met knoflook. Om dit te doen, worden de knoflookbollen heel of gehakt en verpakt in plasticfolie en in de vriezer geplaatst. Het nadeel van deze techniek is dat de knoflook zijn smaak verliest, net als wanneer hij in de koelkast wordt bewaard. Toch is invriezen geweldig voor mensen die niet veel knoflook gebruiken tijdens het koken.

Augurk knoflook

Een populaire methode om knoflook te bewaren is het inmaken in olie. Qua smaak is olijfolie hiervoor het meest geschikt. Voor het inbrengen worden de tenen eerst geschild en vervolgens samen met de olie in een schoon glas gevuld. De tenen moeten volledig bedekt zijn met olie. Als alternatief kunnen de tenen enkele minuten in olie worden verwarmd bij 90 °C. De pot wordt dan goed afgesloten en in de koelkast of vriezer geplaatst.

ingelegde knoflook
Ingelegde knoflookteentjes zijn een delicatesse en kunnen gemakkelijk zelf worden gemaakt [Foto: Africa Studio/ Shutterstock.com]

Maar wees voorzichtig: Opslag in een koele omgeving is erg belangrijk omdat bij kamertemperatuur de bacterie Clostridium botulinum ontstaat. Bacteriën van dit type leiden tot voedselvergiftiging, dus het is essentieel om aandacht te besteden aan de nodige koeling!

Met deze tips is het inmaken van knoflook kinderspel:

  • Knoflookteentjes pellen
  • Vul samen met olijfolie in glas en sluit af
  • Zorg ervoor dat u het in de koelkast of vriezer bewaart, anders is er een risico op vergiftiging!

Voor het geval je nog steeds niet genoeg hebt van knoflook: In dit artikel vind je enkele merkwaardige feiten over knoflook.

Vergelijkbare berichten