Als je een grasmaaier wil kopen, zul je regelmatig de term mulchen tegenkomen. Maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met deze term? En waarom beschikken veel grasmaaiers over een mulching functie? Is het echt zo dat je gazon sterker wordt dankzij mulching? Lees hier in het onderstaande artikel alles over.

Wat bedoelen we met mulching

Met mulch wordt bodembedekkend organisch materiaal bedoeld. Vaak is dat gras, maar het kan ook gaan om fijngemaald blad. Mulching is nuttig om te voorkomen dat onkruid de kop op steekt en om je gazon te beschermen tegen extreme kou of warmte. Ook dient mulch als voedingsstof voor je grasveld en je planten.
mulching grasmaaier

Wat bedoelen we met een mulching grasmaaier?

Een grasmaaier die voorzien is van een mulching functie, zorgt ervoor dat het gras in nog kleinere stukjes wordt gesneden. Dit fijngemalen gras dient als mulch voor je grasveld. Een mulching grasmaaier is voorzien van een speciaal maaimes dat het gras zeer fijn kan versnipperen. De grassnippers vallen vervolgens op je gazon. Veel grasmaaiers kunnen ook achteraf worden voorzien van een mulching functie dankzij een speciale mulching kit. In plaats van het gras op te vangen in de opvangbak, wordt het evenredig verspreid over je grasveld. Dit scheelt ook weer dat je de bak niet hoeft te legen in de groenbak en je hebt dus ook minder afval.

GARDENA PowerMax™ Li-40/37 Accumaaier

Verspreid het versnipperde gras door de mulch functie over het gazon voor een natuurlijke bemesting.

Bekijk de dagprijs

WOLF-Garten Elektrische grasmaaier A 400 E

Met een gewicht van 18 kg is de WOLF-GARTEN A 400 E Elektrische Grasmaaier ideaal voor het maaien van kleine tot middelgrote gazons tot 450m2.
Maait goed krachtige motor mulch functie werkt goed

Bekijk de dagprijs

Hoe gaat mulching in zijn werk?

Je kunt een mulching grasmaaier gebruiken als het gras goed droog is. Je zult steeds maar een klein randje van het gras maaien, zodat er niet te veel grasdeeltjes over het gazon worden verspreid. Dit betekent dat je met een grotere regelmaat dan je gewend was het gras zult moeten maaien, omdat je steeds maar een klein stukje wegsnijdt. Als je voor het eerst een mulching grasmaaier gebruikt, kan het dat je gras te lang is. Je zult het daarom geleidelijk aan korter moeten maaien. Daar staat wel tegenover dat je minder tijd kwijt bent aan het opruimen van het gemaaide gras. Ook is het minder zwaar om te maaien omdat je maar een klein stukje gras afmaait.

Wordt het gazon sterker door mulchen?

Als je het gras op de mulching-stand van een grasmaaier maait, is het zo fijn dat het tussen de sprieten door op de bodem zal vallen. Hier dient het als voedingsstof voor je grasveld. Het gras zal namelijk snel compost worden en als mest kunnen dienen. De mulch is bovendien een lekker hapje voor regenwormen. En die zijn weer belangrijk voor de kwaliteit van je gazon. Wormen graven gangen in de bodem waardoor water beter in de grond kan trekken en de grond meer zuurstof krijgt. Het gras zal meer in de diepte wortelen en daardoor sterker worden. Ook dient het laagje grasdeeltjes als natuurlijke bescherming tegen extreme kou of hitte of harde regenval. Een ander voordeel is dat je op deze manier geen extra tuinafval hebt, terwijl je er wel profijt van hebt.

Voordelen van mulchen

  • + natuurlijke meststof voor je gazon, minder extra bemesting nodig
  • + voedingsstof voor wormen, verbeteren bodemstructuur
  • + Bescherming tegen extreme weersomstandigheden
  • + Opvangbak grasmaaier hoeft niet te worden geleegd
  • + Minder groenafval
  • + gras zal dichter groeien en frisser blijven

Waar op letten bij mulchen

Als je voor het eerst gaat mulchen dan zal er een aantal dingen zijn waarmee je rekening moet houden. Ten eerste zal het maairesultaat niet zo netjes zijn als bij gewoon maaien. Doordat de grasdeeltjes op het gazon blijven liggen, ziet dat er in eerste instantie misschien wat rommeliger uit. Maar deze zullen snel op de bodem komen waar ze voor de bemesting, bescherming en verbetering van je gazon zorgen. Je kunt deze techniek niet toepassen als het gras erg lang is, of als het gras nat is. De mulch-grasmaaier zou hierdoor kunnen vastlopen of verstopt kunnen raken. Ook zul je vaker moeten maaien dan met een gewone grasmaaier. Bovendien moeten de messen van de mulcher zeer scherp zijn om het gewenste resultaat te behalen. Het is belangrijk om dus voldoende aandacht te hebben voor onderhoud van je grasmaaier.

Nadelen van mulchen

  • – Gazon is na maaien minder netjes door achtergebleven grassnippers
  • – Je zult vaker moeten maaien
  • – Je kunt de mulcher-functie niet gebruiken op nat of hoog gras
  • – de messen moeten altijd vlijmscherp zijn

Dubbele functie grasmaaier

Er zijn grasmaaiers op de markt die voorzien zijn van zowel een opvangbak als een mulchfunctie. Je kunt daarmee zelf besluiten of het het gras normaal wil maaien of het wil mulchen. Als je een tijd het gras niet gemaaid hebt en het is erg lang, dan kun je de gewone functie met opvangbak gebruiken. Wil je profiteren van de mulchfunctie, dan kun je deze maaier daarvoor ook gebruiken.

Robotmaaier voor mulchen gebruiken

Robotmaaiers werken automatisch als mulcher. Een maairobot maait elke dag een klein stukje van het gras en de grasdeeltjes blijven op het grasveld achter. Deze zullen naar de bodem zakken en als voedingsstof voor je gazon dienen.

Bladblazer gebruiken voor mulchen

Je kunt ook in de rest van de tuin mulchen. Zo kun je versnipperde bladeren over je tuin verspreiden als mulch. Er zijn bladblazers met hakselaar waarmee je bladeren kunt fijnmalen. Het fijngemalen blad kan als mulch voor je tuin dienen.

Conclusie mulching grasmaaier

Met een mulching grasmaaier kun je echt een sterker gazon krijgen. Het is vaak interessant om te kiezen voor een maaimachine waarmee je zowel normaal kunt maaien als waarmee je kunt mulchen. Zo kun je precies het werk uitvoeren wat er aan jouw gazon nodig is. Heb je eigenlijk een hekel aan het maaien van je gras? Dan kun je kiezen voor een maairobot. Deze zorgt er automatisch voor dat het gras als mulch op je gazon komt.

Vergelijkbare berichten