Telkens weer denken mensen erover hun eigen bed (tenminste van tijd tot tijd) te vervangen door een hangmat. Maar er is veel onzekerheid: Is slapen in een hangmat niet schadelijk voor je rug? En hoe lig je eigenlijk goed in een hangmat?
hangmat slapen
Ik wil deze en andere belangrijke vragen hier beantwoorden. En omdat ik niet alleen theoretisch wil uitleggen hoe het werkt, ben ik ook een klein zelfexperiment begonnen: Ik sliep een hele week in de hangmat en deed hier gedetailleerd verslag van mijn ervaringen.

Kun je in een hangmat slapen?

Om de belangrijkste vraag meteen in het begin te beantwoorden:

  • Ja, je kunt in de hangmat slapen.
  • Nee, het is niet per se slecht voor je rug.
  • Ja, je valt sneller in slaap door het schommelen

Dit zijn zeer polariserende uitspraken, die uiteraard van persoon tot persoon kunnen verschillen. Daarom zal ik later dieper ingaan op alle vragen. In het volgende zal ik eerst de basisvoorwaarden schetsen voor een rustgevende slaap in de hangmat.

De juiste hangmat…

Een geschikte hangmat is onontbeerlijk voor een aangename en gezonde slaap. Er zijn een paar punten om te overwegen.

…is geen paal hangmat.

In tegenstelling tot de eerste intuïtie van veel mensen om te reiken naar een paal hangmat, moet u niet precies dat doen!

Waarom zo veel mensen denken dat de paal hangmat een goede keuze is is relatief snel uitgelegd: het is omdat het het dichtst bij een klassieke matras, althans visueel. Maar het is nog steeds de minst geschikte hangmat om in te slapen. Want: paalhangmatten zijn nogal onstabiel. Ze wiebelen veel heen en weer (ik bedoel het onaangename wiebelen hier, niet het aangename schommelen) en het is veel gemakkelijker om eruit te vallen. Ze zijn dus niet geschikt om in te slapen.

…is groot, zacht en correct opgehangen

De perfecte hangmat om in te slapen is niet voor iedereen hetzelfde. De keuze van de hangmat hangt af van twee dingen: Uw lichaamsgrootte en de omgevingstemperatuur. Dan zijn er natuurlijk nog persoonlijke voorkeuren.

In het algemeen kunt u zich echter de volgende punten herinneren waaraan een hangmat moet voldoen:

In Mexico kiezen de meeste mensen voor de nethangmat, die zich bijzonder goed aan het lichaam aanpast en zorgt voor een maximale ontspanning van de spieren tijdens de slaap. Bovendien ventileert de nethangmat het lichaam rondom en zorgt er zo voor dat men niet zo snel zweet. Dit is natuurlijk een voordeel, vooral bij warme temperaturen, die in Midden-Europese landen vrij zeldzaam zijn.

In Brazilië is de stoffen hangmat het meest populaire model. De ventilatie is hier niet zo goed en bovendien past het doek zich niet zo goed aan het lichaam aan als het soepele netweefsel. Aan de andere kant wordt het niet zo snel koud in de stoffen hangmat en de hangmat is over het algemeen stabieler.

Ik kan de HAMACAMA Heaven aanbevelen om in een hangmat te slapen. Deze enorme nethangmat is waarschijnlijk de beste die je in dit land kunt krijgen. Hier vindt u mijn gedetailleerde testverslag van de Hamacama Heaven.

Is slapen in een hangmat slecht voor je rug?

Dit is de meest gestelde vraag als het gaat om slapen in een hangmat. Er zijn maar weinig mensen die geloven dat slapen in een hangmat goed is voor de rug. Ik hoor vaak zinnen als “…maar je ligt helemaal scheef!” of “…dat kan toch niet gezond zijn!”.

Als u ook bang bent voor rugklachten als u in een hangmat slaapt, kan ik u vooralsnog geruststellen. Want: In Zuid-Amerika, met name in Mexico en Brazilië (de thuislanden van de hangmat), slapen ook vandaag de dag nog extreem veel mensen in hangmatten – en helemaal zonder rugklachten. Studies tonen aan dat in volkeren waar een groot deel van de mensen in hangmatten slaapt, rugproblemen niet vaker voorkomen dan in culturen waar mensen meestal in bedden slapen. Maar ik betwijfel of de hangmat de enige relevante factor is.

In dit land en ook in de VS slapen veel mensen de hele tijd in hangmatten. Vooral op de camping is de hangmat een populair alternatief geworden voor de tent. Zelfs daar zijn klachten over rugproblemen zeldzaam.

Maar: rugklachten zijn altijd een zeer individuele aangelegenheid. Niet elke rug is hetzelfde, niet elke pijn ontstaat op dezelfde plaats. Probeer het dus altijd zelf uit en luister bij twijfel naar je lichaam (in plaats van naar mij). Neem echter een paar nachten de tijd om te wennen aan de tamelijk onbekende slaapplaats. Zoals uit het zelfexperiment hieronder blijkt, heb ik goede ervaringen met slapen in een hangmat ondanks reeds bestaande rugproblemen.

Maar om echt rugklachten te voorkomen, moet de hangmat eerst in de juiste hoek worden bevestigd…

De juiste hoek voor bevestiging

Een hangmat moet in de juiste hoek ten opzichte van de horizon worden bevestigd, zodat hij niet te veel doorhangt. Pas als de hangmat voldoende gespannen is, kunt u er rugvriendelijk en relatief recht in liggen.
De hoek tussen de hangmat en de horizontaal
Een goede empirische waarde is een hoek van ongeveer 30° tussen de ophanging en de horizontaal. Het volgende diagram toont de hoek in meer detail. Natuurlijk, de 30° zijn slechts een richtlijn voor het begin. Je kunt hier een beetje mee spelen volgens je eigen gevoel.

Als de hangmat goed hangt, moet u ervoor zorgen dat u correct in de hangmat ligt om te slapen op een manier die gemakkelijk is voor uw rug…

Hoe lig je goed in de hangmat?

Mensen vragen vaak hoe ze correct in een hangmat moeten liggen. Intuïtief gaan veel mensen gewoon in de lengte in de hangmat liggen, maar dat is niet juist.

Om comfortabel in de hangmat te liggen en vooral om uw rug te beschermen, moet u diagonaal in de hangmat liggen. Dit zorgt er op betrouwbare wijze voor dat uw rug veel minder wordt gebogen en dus minder wordt belast. Als u een voldoende grote hangmat hebt gekozen, hem in de juiste hoek vastmaakt en er vervolgens goed in gaat liggen, zal uw rug een bijna rechte vorm aannemen.
Hoe moet je in een hangmat liggen

De omgevingstemperatuur

De hangmat is zo populair als slaapplaats in Zuid-Amerika omdat hij, in tegenstelling tot een matras, het lichaam rondom ventileert. Vooral hangmatten van gaas laten veel lucht tot het lichaam doordringen en voorkomen zo heel doeltreffend dat u gaat zweten.

Het probleem in dit land is echter dat de temperaturen hier meestal niet zo hoog zijn. Als u in een koude omgeving slaapt, koelt u snel af van onderen, wat enerzijds onaangenaam is en anderzijds op lange termijn tot rugproblemen kan leiden.

De omgevingstemperatuur mag daarom ofwel niet lager worden dan ongeveer 22° C, ofwel moet u van onderen isoleren door een matje in de hangmat te leggen (afhankelijk van de temperatuur), in een slaapzak te slapen of voor andere isolatie te kiezen, bv. in de vorm van een zgn. onderdekbed.

De hangmat is daarom bijzonder geschikt als slaapplaats in de zomer, wanneer de temperaturen u uitnodigen om overal verkoeling te zoeken. Als je eenmaal de juiste uitrusting hebt, kun je natuurlijk het hele jaar door in een hangmat slapen. Zowel binnen als buiten.

Conclusie

Na in totaal 7 nachten in de hangmat te hebben doorgebracht, wil ik nu een kleine conclusie trekken door op basis van mijn ervaring de belangrijkste vragen te beantwoorden.

Kan de hangmat een bed volledig vervangen?

Nee. Voor mij persoonlijk, is het geen optie. Vooral als twee personen in een hangmat willen slapen, wordt het al snel vrij oncomfortabel. Maar zelfs als ik alleen was, zou ik mijn bed niet willen wegdoen om het consequent te vervangen door een hangmat. Ik vind de hangmat echter een heel goed alternatief. Vooral wanneer het erg warm is, speelt de hangmat zijn voordelen ten volle uit.

Veroorzaakt slapen in een hangmat rugpijn?

Deze vraag hangt waarschijnlijk van de persoon af. Voor mij hielp het flexibele oppervlak meer, want na een week was mijn rugpijn merkbaar minder dan voorheen. Maar dit is natuurlijk slechts een subjectieve momentopname, en daarom wil ik ook niet beweren dat hangmatten altijd iedereen met rugpijn kunnen helpen. Ik denk dat iedereen zijn eigen ervaringen moet opdoen en het misschien gewoon moet uitproberen. Met de juiste ligtechniek, die ik hierboven heb beschreven, zal de rugpijn in ieder geval niet erger worden.

Val je echt sneller in slaap als je schommelt?

Ik kan dit natuurlijk alleen subjectief beantwoorden, maar voor mij was dit het geval. Terwijl het de eerste nacht nog ongewoon was, werd een licht schommelen de volgende nachten zeer aangenaam. Maar door het schommelen word je ’s nachts ook sneller wakker als je je omdraait, tenminste als je niet gewend bent aan een verkwikkende slaap, denk ik.

Welke hangmat was het meest comfortabel om in te slapen?

Zeker de net hangmat. De soepele stof past zich perfect aan het lichaam aan en het lichaam ontspant zich het best. Het wordt waarschijnlijk gevolgd door de stoffen hangmat, dan de reishangmat. Ik heb niet eens een paal hangmat getest. Wat me ook opviel was dat hoe groter de hangmat, hoe beter. Er bestaat niet zoiets als “te groot” met hangmatten, hoewel de beschikbare ruimte natuurlijk grenzen stelt.

Zou ik de test aanbevelen?

Absoluut. Als je ooit hebt geflirt met het proberen van een hangmat om te slapen, kan ik je alleen maar aanmoedigen om het eens te proberen. Het is waarschijnlijk niet voor iedereen weggelegd, maar als je een beetje experimenteert, kun je een aantal zeer comfortabele nachten doorbrengen en misschien een goed (zo niet permanent) alternatief voor je bed vinden.

Zoals ik al eerder zei: ik kan de HAMACAMA Heaven aanbevelen om in een hangmat te slapen. Hier vindt u mijn gedetailleerde testverslag over de Hamacama Heaven.

Vergelijkbare berichten