Vanuit een waterleiding wordt met een tuinslang water naar de hogedrukreiniger gevoerd. Dit gebeurt gewoonlijk bij een druk van 2 – 4 bar. In de hogedrukreiniger produceert een hogedrukpomp een waterstraal met een druk van maximaal 160 bar. Het water komt door een kleine hogedruksproeier naar buiten als een gebundelde, scherpe straal met een zeer hoog reinigingseffect.

Werken met zo’n apparaat bespaart veel geld en water. Een conventionele tuinslang heeft gewoonlijk een druk van 4 bar en verbruikt ongeveer 3.500 liter water per uur. Een middelgrote hogedrukreiniger daarentegen, die 145 bar heeft, verbruikt slechts ongeveer 500 liter per uur.
Hoeveel water verbruikt een hogedrukreiniger

Waarom reinigen met een hogedrukreiniger?

Iedereen die ooit een tuinslang heeft gebruikt om een zeer vuile bestrating schoon te spuiten, weet hoe slecht deze reinigt. In tegenstelling tot een tuinslang heeft een hogedrukreiniger een veel groter reinigingsvermogen. Zelfs het hardnekkigste vuil kan met een hogedrukreiniger worden verwijderd. Je kunt er bijvoorbeeld mee schoonmaken:

  • Auto’s
  • Terrassen
  • Rolluiken
  • Vuile vuilnisbakken
  • Tuinmeubilair
  • Gereedschap
  • Vuile en bemoste tuinpaden
  • Boten
  • Vuile vuilnisbakken

De beste hogedrukreiniger

Voordat u een hogedrukreiniger koopt, moet u duidelijk voor ogen hebben waarvoor u hem nodig hebt.

Voor normaal huishoudelijk gebruik, adviseert TÜV Süd, moet het zes tot tien liter water per minuut sproeien.

De druk moet dan ten minste 100 bar bedragen. Dit komt overeen met een motorvermogen van 1,5 – 1,6 kilowatt. De prestaties hangen echter niet alleen af van de druk.

Voor- en nadelen

Voordelen:

De hogedrukreiniger is gemakkelijk voor het lichaam en de botten. U hoeft bijvoorbeeld uw knieën niet te belasten om vloertegels schoon te maken. Omdat u in korte tijd grotere oppervlakken effectief kunt schoonmaken, bespaart u ook tijd. Een ander voordeel is dat u het overal kunt gebruiken omdat het veelzijdig is. Het maakt niet uit of u het terras wilt bevrijden van vuil en mos of dat u de auto wilt schoonmaken.

Nadelen:

Nadelen kunnen zijn dat u mogelijk de behandelde oppervlakken vernietigt. Te veel druk kan bijvoorbeeld de oppervlaktestructuur van beton, bestrating of autolak veranderen. Het wordt vatbaarder voor vuil en mos. Dit betekent dat meervoudige reiniging van de oppervlakken onvermijdelijk is. De toepassing is niet altijd gemakkelijk en zonder risico. Bij verkeerd gebruik in de tuin kunnen bijvoorbeeld struiken en bloemen worden beschadigd. Bovendien is een hogedrukreiniger niet flexibel, het gebruik van water en elektriciteit is een eerste vereiste.

Vergelijkbare berichten