Als u met uw huisdieren van de zomer in de tuin wilt genieten, moet u eerst de bronnen van gevaar opsporen en elimineren. In onze gids presenteren we de meest voorkomende gevaren voor huisdieren en geven we tips over hoe u uw tuin huisdierveilig kunt maken.

Inhoudsopgave

1. installatie van een vluchtvrije omheining

Als u uw huisdier slechts een beperkt gebied wilt geven, is het zinvol om het te omheinen. Afhankelijk van het soort dier gelden echter verschillende eisen:

Katten

Katten zijn uitstekende klimmers, dus het kan een echte uitdaging zijn om te voorkomen dat deze viervoeters uw eigen terrein verlaten. Als u toch de toegang van uw kat tot buiten wilt beperken, of uw eigendom wilt beschermen tegen het binnendringen van andere katten, zijn dubbele spijlenhekken met een hoogte van 1,80 m aan te bevelen. De omheining mag ook geen openingen, ornamenten of andere nissen hebben waar katten zich aan kunnen vastklampen en dus in kunnen klimmen.

Honden

Om het territorium van uw hond vanaf het begin te beperken, moet u uw terrein omheinen wanneer u uw viervoeter krijgt. Anders kan het snel gebeuren dat wilde dieren het jachtinstinct van je harige neus wekken. Bovendien, als er geen omheining is, kunnen andere honden het territorium van uw hond betreden, wat kan leiden tot ernstige rangordegevechten.

Omheiningen van hout, metaal of dubbele staafmatten worden beschouwd als ontsnappingsbestendig voor honden. Het is belangrijk dat de constructie zo robuust en onderhoudsvriendelijk mogelijk is. Controleer uw afrastering regelmatig op stabiliteit en schade. Als uw hond graag graaft, zorg er dan voor dat de omheining niet kan worden ondermijnd.

Als vuistregel geldt dat de optimale afrasteringshoogte ongeveer drie keer zo hoog moet zijn als die van uw viervoeter. Zorg er ook voor dat de afstand tussen de afzonderlijke omheiningsposten klein is, zodat de kop van uw hond niet bekneld kan raken.

Tip: Afhankelijk van de deelstaat en het hondenras is het plaatsen van een vluchtvrije omheining voor hondenbezitters zelfs wettelijk verplicht. Raadpleeg daarom uit voorzorg de plaatselijke gemeente.

Kleine dieren

Kleine dieren zoals konijnen of cavia’s hebben absoluut een duidelijk afgebakende vrije uitloop buiten nodig. Aangezien de dieren een gemakkelijke prooi zijn voor roofvogels, is ook een beschermende behuizing noodzakelijk. Konijnen kunnen gemakkelijk tot een meter hoog springen en daarom moet de omheining ook zo hoog zijn. U moet ook bedenken dat konijnen graag graven. Een passende graafbescherming is dus onontbeerlijk.

2. vermijden van giftige planten

Kat in het bloembed
Vergiftiging door tuinplanten komt vaker voor bij huisdieren

Katten en honden hebben gewoonlijk weinig belangstelling voor sierstruiken. Kleine dieren zijn ook gevoelig voor planten die een gezondheidsrisico kunnen vormen. Toch is het mogelijk dat jonge pups, verveelde honden of kleine dieren af en toe aan schadelijke planten knabbelen. Als dit een giftige plant is, die zelfs in kleine hoeveelheden giftig is, kan dit heel gevaarlijk zijn voor uw huisdier. Daarom hebben wij de belangrijkste giftige planten voor dieren samengevat die u beter niet in uw tuin kunt kweken:

  • Vingerhoedskruid
  • Zwarte nachtschade
  • Aardappel
  • Tomaat
  • Engelentrompet
  • Laburnum
  • Taxus
  • Levensboom
  • Tabaksplant
  • Druiven
  • Cyclamen
  • Bezem Bezem
  • Kerstroos
  • Ivy
  • Monnikskap
  • Laburnum
  • Hondenpeterselie
  • Hyacint
  • Laurierkers
  • Lelietje-van-dalen
  • Narcis
  • Tulp
  • Oleander
  • Rhododendron
  • Robinia

Attentie: Planten met doornen, zoals bramen en rozen, vormen een verhoogd risico op verwondingen bij huisdieren.

Onze expert tip:
Als je toch niet helemaal zonder bovenstaande planten wilt, kun je ze buiten het bereik van je huisdieren kweken in een verhoogd bed of tuinhuisje.

Geen chemische gazonverzorging!

Meststoffen of onkruidverdelgers die snelle resultaten beloven zijn praktisch, maar bevatten vaak chemische ingrediënten. Als kleine dieren dit groen opeten, kan dit ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood tot gevolg hebben. Maar ook als uw hond direct na de bemesting op het behandelde gazon rondloopt, zijn onder meer huidirritaties mogelijk. In plaats daarvan is het beter om biologische en huisdiervriendelijke alternatieven te gebruiken.

3. gevaren in huis herkennen en verhelpen

Hond achter tuinhek
Vooral bij honden is een doorlopende tuinafscheiding belangrijk om te voorkomen dat ze weglopen

Open kelderschachten vormen een ernstig gevaar, vooral voor kleine honden of puppies. De montage van een vuilbeschermingsrooster belooft niet alleen de best mogelijke veiligheid voor uw viervoeter, maar beschermt ook de poten van het dier. Bovendien komt er met zo’n rooster in de toekomst geen blad of ander vuil meer in de schacht. Kelderramen op de begane grond zijn een andere bron van gevaar. Deze kunnen betrouwbaar worden beveiligd met een knaagdierbeschermingsrooster.

4. Kies tuinmeubelen die veilig zijn voor huisdieren

Als u uw tuin deelt met een hond of kat, moeten de tuinmeubelen vrij zijn van scherpe randen, ontbrekende schroeven en andere beschadigingen. Ook het ophangen van touwen aan hangmatten moet ten koste van alles worden vermeden. Stabiele, robuuste en onderhoudsvriendelijke tuinmeubelen zijn daarom ideaal.

U moet ook aandacht besteden aan de kussens en de bekleding van uw meubels. Hoezen met een ritssluiting blijken bijvoorbeeld bijzonder praktisch te zijn. Deze kunnen gemakkelijk worden verwijderd en gereinigd in de wasmachine. Gestikte kussens daarentegen kunnen alleen in hun geheel worden gereinigd.

Als uw hond de neiging heeft op de kussens te kauwen, kan de schuimvulling gevaarlijk zijn. In dat geval moet u de kussens onmiddellijk na gebruik op een ontoegankelijke plaats opbergen.

Onze expert tip:
Kies de kleur van uw stoelhoezen aan de hand van de vacht van uw hond. Zo kan de reinigingsinspanning aanzienlijk worden geminimaliseerd.

Attentie: Vermijd altijd kleine onderdelen in uw decoraties. Deze worden vaak opgepeuzeld of zelfs doorgeslikt. De volgende beginselen zijn altijd van toepassing: Minder is meer en hoe groter hoe beter.

5. andere bronnen van gevaar in de tuin

Kat bij het zwembad
Steeds weer verdrinken huisdieren omdat tuinvijvers en zwembaden niet goed beveiligd zijn

Naast de klassieke bronnen van gevaar zijn er nog andere risico’s in de tuin die op het eerste gezicht vaak niet direct opvallen. Deze omvatten onder meer:

Tuingereedschap

Als huisdieren of tuindieren in contact komen met tuingereedschap zoals grasmaaiers of toebehoren zoals meststoffen, kan dit mogelijk fataal zijn voor de dieren. Daarom wordt ten zeerste aanbevolen de apparatuur op een veilige plaats op te bergen. Een gereedschapsschuur, bijvoorbeeld, is bij uitstek geschikt. Zorg er altijd voor dat de deuren goed sluiten en dat er geen mazen zijn.

Zonnestraling

Hete zomerdagen blijken ook voor huisdieren een ware uithoudingstest. Daarom zijn schaduwrijke plaatsen en schuilplaatsen onontbeerlijk. Konijnen, die niet zweten, zijn blij met goed geventileerde hokken of boxen. Voor honden daarentegen is een hondenhok een ideaal onderkomen. Katten daarentegen geven de voorkeur aan een schaduwrijke plek onder of op een boom.

Huisdieren hebben op warme dagen ook meer drinkwater nodig dan normaal. Plaats dus een bakje of drinkfles met vers water voor uw knaagdieren in de buitenruimte. Voor honden en katten is een drinkbak met vers water het meest geschikt.

Onze expert tip:
Als er geen bomen in uw tuin staan, kunnen tuinhuisjes of parasols voor schaduw zorgen.

Tuinvijver en co.

Een eigen zwembad in de tuin belooft flexibele verkoeling op warme zomerdagen. Grotere modellen kunnen door hun diepte echter een dodelijke val zijn voor uw huisdier. Daarom moet een zwembad beslist worden voorzien van een geschikte afdekking wanneer het niet wordt gebruikt.

Tuinvijvers daarentegen worden ook door honden gebruikt om af te koelen. Als u uw viervoeter wilt laten afkoelen, moet de ingang zo ondiep mogelijk zijn. Zo kan uw viervoeter veilig de vijver in en uit.

Risico op letsel bij barbecueën

Barbecueën is vaak een populaire zomerhobby onder tuinbezitters. Vooral honden worden aangetrokken door de geur van het vlees. Om te voorkomen dat uw viervoeter pijnlijke brandwonden oploopt, moet u het vlees altijd op een hoge bijzettafel leggen. Zorg ook voor een stabiele barbecue met een grillroosterhoogte die overeenkomt met de werkhoogte.

Vergelijkbare berichten