De Lüneburger Heide, die in de nazomer prachtig bloeit, is een zeer populaire bestemming. De bezemheide die hiervoor verantwoordelijk is, is robuust en insectvriendelijk. Hoe Calluna vulgaris Lees hier hoe u Calluna vulgaris in uw tuin kunt planten en verzorgen.

Bezemheide
De bezemheide is de bloem van het jaar 2019 [Foto: svf74/ Shutterstock.com]

Calluna vulgaris is gemakkelijk te verzorgen en zeer populair. Het is ook een laagblijvende plant die goed geschikt is als bodembedekker. En de nectar is erg populair bij insecten. Hoe je de bremhei gemakkelijk kunt planten en overwinteren, lees je in dit artikel.

Inhoud

  • Bezemkruid: bloeitijd en informatieblad
  • De mooiste Calluna vulgaris soorten
  • Calluna planten: plaats, timing en procedure
  • Verzorging van de struikheide
    • Water geven en bemesten
    • Bezemheide snoeien
  • Is Calluna vulgaris winterhard?
  • Vermeerderen van bremheide
  • Gebruik en effect van de bezemheide
  • Is Calluna vulgaris giftig?

Bezemheide: bloeitijd en profiel

De volgende tabel geeft een kort overzicht van de overblijvende bremheide.

Oorsprong Noord- en Midden-Europa
Groeiwijze Dwerg wintergroene struik, opgaande groei.
Hoogte van de groei Tussen 30 en 50 cm
Bloeitijd augustus tot november, afhankelijk van de soort
Bloemkleuren Meestal roze tot lichtpaars, er zijn ook witte variëteiten.
Bladvorm Smalle naaldvormige bladeren, schilferig op de scheut
Bladeren en bloemen van de bremheide
De bladeren zijn klein vergeleken met de toch al kleine bloemen [Foto: Eltis Pro/ Shutterstock.com]

De termen bremheide, knopheide en sneeuwheide worden vaak synoniem gebruikt. Maar dit is niet helemaal correct:

  • Wat is het verschil tussen bremheide en knopheide? Knopheide is een soort bremheide die zijn bloemen nooit helemaal opent, maar alleen de kleurrijke bloemblaadjes laat uitkomen. Hierdoor worden de bloemen niet bestoven en gaan ze langer mee. Voorbeelden van ontluikende heathers zijn de “Gardengirls” en de “Beautyladys”, hoewel dit geen rassen zijn maar merknamen van kwekers.
  • Verschil tussen sneeuwheide en bremheide: Sneeuwheide (Erica carnea) en bremheide behoren tot verschillende heidegeslachten, maar zijn beide vertegenwoordigers van de heidefamilie (Ericaceae). U kunt meer lezen over de sneeuwheide in ons speciale artikel.

Is de bezemheide bijvriendelijk?

De bremheide is zeer bijenvriendelijk en de nectar op de bloemen is gemakkelijk toegankelijk. De bloemen van Calluna vulgaris worden actief bezocht door insecten zoals bijen en hommels, maar ook vlinders. Alleen de hierboven beschreven dopheide en de dubbele variëteiten van Calluna vulgaris, bijvoorbeeld “Annabell”, zijn niet geschikt als bijenweide.

Vlinders op bezemheide
Vlinders zoeken ook graag naar de nectar van de bremheide [Foto: Igor Podgorny/ Shutterstock.com]

De mooiste Calluna vulgaris soorten

Er zijn veel verschillende soorten bremheide te koop in tuinwinkels. Hieronder presenteren wij de belangrijkste varianten van Calluna vulgaris voor.

  • Carmen’: In zijn trosvormige bloeiwijzen openen de dubbele, paarse bloemen in augustus en september. De donkergroene bladeren zorgen voor een mooi contrast. De groeihoogte ligt tussen de 30 en 40 cm.
  • “Duisternis”: Dit is een variëteit met paarse bloemen in dichte bloeiwijzen die bloeien van augustus tot oktober. Met een hoogte van 30 tot 40 cm is ‘Darkness’ relatief klein. De bladeren aan de dichte scheuten zijn lichtgroen.
  • Firefly’: De bladeren van dit ras zijn bijzonder. Eerst verschijnen ze bruingeel in de herfst, ze worden helder oranje in de winter. De bloemen zijn donkerroze en bloeien van augustus tot september. Hij bereikt een maximale hoogte van 45 tot 50 cm.
koperkleurige bremheide 'Firefly
De bladeren van de cultivar ‘Firefly’ geven hem als bodembedekker een koperkleurige uitstraling. [Foto: Peter Turner Photography/ Shutterstock.com]
  • “Jana”: Een kleine groeihoogte en een late bloei kenmerken dit ras. De roze tot rode dubbele bloemen verschijnen van september tot november. Dit ras met lichtgroene bladeren wordt tussen de 20 en 30 cm hoog.
  • “Kinlochruel”: Deze bremheide toont zijn dubbele witte bloemen tussen augustus en oktober. Met een hoogte van 30 cm is hij ook relatief klein. De bladeren zijn groen van kleur.

Calluna planten: plaats, timing en procedure

Het planten van bremheide wordt aanbevolen in de late zomer of herfst. De standplaats in de tuin moet zonnig tot licht halfschaduwrijk zijn. Een zandgrond met een humusgehalte is ideaal. Een goede waterafvoer is belangrijk voor de bremheide in de tuin, want wateroverlast en dichte grond worden niet verdragen. Bovendien moet de pH-waarde van de grond zuur zijn. Als u een vrij leemachtige bodem hebt, kunt u deze aanpassen aan de omstandigheden van de Calluna Aanpassen. Zand zorgt voor een lossere structuur van de grond. Zure grond – zoals onze veenarme Plantura Organische Zure Grond – maakt extra los en zorgt tegelijkertijd voor de juiste pH-waarde. Turf is inderdaad een ideale basis voor veel moerasplanten, omdat het zorgt voor een lagere pH-waarde en beschermt tegen uitdroging. Omdat turf echter ook een waardevolle grondstof is, hebben wij er bewust voor gekozen om onze zure grond met een lager turfgehalte te produceren – en zo een duurzaam alternatief te bieden voor de conventionele veengrond.

Plantura Organische Zure Grond
Plantura Organische Zure Aarde

Biologisch, turfgereduceerd & klimaatvriendelijk:
Met een zure pH-waarde van 4,6 tot 5,4
voor hortensia’s, rododendrons & Co.

Koop hier!

Calluna vulgaris vormt een uitstekende bodembedekker met een afstand van ongeveer 20 cm tussen de planten. Vooral geplant in kleinere of grotere groepen ziet de bremheide er goed uit en groeit hij goed. Ze mogen niet afzonderlijk worden geplant, anders kunnen de planten geen mooi bloementapijt vormen – het effect als bodembedekker gaat dan verloren. Ze zijn ook veel gevoeliger voor vorst.

Tip: Voor het planten is het belangrijk de kluit van de bremheide met de handen los te maken, zodat de wortels optimaal kunnen ingroeien. De grond moet matig droog tot vochtig worden gehouden. Wateroverlast moet tot elke prijs worden vermeden.

Bezemheide in een bad
Zelfs in de kuip heeft de bremheide voldoende ruimte nodig om zich te ontwikkelen [Foto: Lapa Smile/ Shutterstock.com]

Bezemheide op het balkon: Op het terras en balkon kan ook heide worden geplant. Een zonnig balkon is geschikt, anders is het te schaduwrijk. Zure grond kan worden gemengd met perliet of ongeveer 30 % gebroken geëxpandeerde klei, zodat er voldoende drainage is en wateroverlast wordt voorkomen. Als de struikheide helemaal droog is in de pot, is een snel waterbad nuttig. Dit kan door de pot onder te dompelen tot er geen luchtbellen meer opstijgen. Bij het planten in een pot moet u van tevoren bedenken hoeveel planten u wilt zetten. Ook hier is het essentieel om de plantafstand te handhaven, zodat je na één seizoen nog iets van de bremheide overhoudt. Afhankelijk van het aantal planten moet u dan een voldoende grote plantenbak kiezen waarin de bremheide voldoende wortelruimte heeft. De grond moet altijd matig vochtig worden gehouden.

Calluna Vulgaris soorten
Verschillende gekleurde variëteiten brengen wat variatie in de beplanting [Foto: Sleepyhobbit/ Shutterstock.com]

Verzorging van de struikheide

Bezemheide is zeer robuust en gemakkelijk te verzorgen. Voor een sterke en mooie groei zijn er een paar kleine aandachtspunten bij de verzorging.

Water geven en bemesten

De grond waarin Calluna vulgaris de beplanting mag niet te droog zijn. In dit verband is regelmatig water geven absoluut noodzakelijk. Kalkvrij regenwater is hiervoor bijzonder geschikt.

Bemesting van de bremheide in het voorjaar is ook aan te bevelen voor een gezonde groei. Aangezien de planten de voorkeur geven aan een zure bodem, is ook een geschikte meststof aangewezen. Geschikt is bijvoorbeeld onze Plantura biologische hortensia-meststof, die voor 100% uit natuurlijke grondstoffen bestaat. Voor een gezonde groei heeft de hortensia een verhoogde behoefte aan stikstof en kalium. De meststof voldoet aan deze eisen door zijn speciale samenstelling. De meststof is ook geschikt voor bremheide die in potten groeit.

Plantura Organische Hortensia Meststof
Plantura Organische Hortensia Meststof

Effectief op lange termijn, goed voor de bodem, onschadelijk voor mens, dier & natuur.

Koop hier!

Bezemheide knippen

Het snoeien van de bremheide is essentieel voor een gezonde groei en een uitbundige bloei. Het snoeien moet in het voorjaar gebeuren, d.w.z. in maart of april, bij bewolkt weer. De nieuwe scheuten van vorig jaar kunnen met ongeveer de helft worden ingekort. De planten zijn niet erg gevoelig; voor grote oppervlakten kan ook worden gesnoeid met een heggenschaar of een bosmaaier.

Is Calluna vulgaris winterhard?

In principe is de bremheide winterhard. U moet uw planten echter mulchen vóór de eerste winter, omdat de winterhardheid nog niet volledig is ontwikkeld. Na het eerste jaar kan de vorst Calluna vulgaris kan de planten niet langer schaden. Het is echter essentieel om voor voldoende vocht te zorgen, vooral als het in de winter niet sneeuwt of regent, want winterdroogte kan blijvende schade aan de planten veroorzaken. Geef je bezemheide water op zachte dagen.

Bezemheide bedekt met sneeuw
Vorst noch sneeuw kunnen Calluna vulgaris schaden [Foto: Faraonvideo/ Shutterstock.com]

Vermeerderen van bremheide

De gemakkelijkste manier om de bremheide te vermeerderen is via stekken. Druk daartoe de scheut in de herfst op de grond, bedek hem met een beetje aarde en verzwaar hem zodat hij onder de aarde blijft. Bij contact met de grond en voldoende vocht vormen zich wortels en zo ontwikkelt zich na verloop van tijd een nieuwe plant, die het volgende najaar zelfs in het voorjaar kan worden overgeplant.

Hand die bremheide zaailing met wortel en aarde vasthoudt
Bezemheide is gemakkelijk te vermeerderen met een beetje geduld [Foto: aRTI01/ Shutterstock.com]

Gebruik en effect van bremheide

Al in de 19e eeuw Calluna vulgaris Toepassing in de geneeskunde. Ziekten van de luchtwegen en urinewegen werden behandeld met een infuus. Maar ook huidirritaties van allerlei aard kunnen worden verlicht met bezemheide. Tegenwoordig wordt het voornamelijk gebruikt voor de productie van heidehoning.

Bij op bezemheide
Een bij verzamelt nectar voor heidehoning [Foto: Chamois huntress/ Shutterstock.com]

Is Calluna vulgaris giftig?

Bloemen noch bladeren van Calluna vulgaris zijn giftig voor katten, honden of mensen. De bezemheide kan dus zonder problemen in de tuin of op het balkon worden geplant.

Je interesse in herfstbloemen is gewekt? In ons speciale artikel presenteren we de mooiste herfstbloemen.

Vergelijkbare berichten