Hoe smaakt de Corbiniaanse appel? Wanneer is de appel klaar voor de oogst? En wat is de geschiedenis achter het ras? In dit artikel vindt u alle informatie over de appelsoort ‘Korbiniansapfel’.

Appels van de Corbiniaanse appelboom
De Korbiniansapfel is niet alleen bijzonder vanwege zijn fokgeschiedenis [Foto: prambuwesas/ Shutterstock.com]

De appelsoort “Korbiniansapfel” (Malus domestica Korbiniansapfel’) is geen alledaags ras en komt noch uit een idyllische kweektuin, noch uit een tuinbouwkundig proefstation. Wij vertellen u over de bijzondere geschiedenis, de robuuste eigenschappen en de uitstekende smaak van de Korbiniansapfel.

Inhoud

  • Corbiniaanse appel: PROFIEL
  • Oorsprong en geschiedenis
  • Appelvariëteit “Korbiniansapfel”: smaak en eigenschappen
  • Speciale kenmerken van teelt en verzorging
  • Kroonappel: oogst & gebruik

Corbiniaanse appel: profiel

Synoniemen “KZ 3
Fruit middelgroot; goudgele basiskleur met rode strepen
Smaak sappig, aromatisch, zoetzuur, licht vanille-aroma
Opbrengst regelmatig; gemiddeld vroeg begin
Oogsttijd vanaf eind oktober
Rijp voor consumptie van december
Houdbaarheid zeer goed; houdbaar tot april/mei
Groei sterk
Klimaat lage vraag; kan tot op gemiddelde hoogte worden geteeld
Ziekten en plagen Robuust tegen ziekten en plagen

Oorsprong en geschiedenis

De Korbiniansapfel had tot 1985 een andere naam: KZ-3. De reden hiervoor is de bewogen kweekgeschiedenis van de appel, die in het concentratiekamp Dachau werd gekweekt door de Beierse priester en pomoloog (appeldeskundige) Korbinian Aigner.
De appel, ook bekend als Appelpriester De bekende Korbinian Aigner was niet alleen enthousiast over zijn priesterlijke taken, maar ook over de landbouw – vooral de appelteelt – en politieke kwesties. Nadat hij een toespraak van de opkomende Adolf Hitler had gehoord, begon hij zich in zijn preken en godsdienstonderwijs in zijn parochie Hohenbercha actief te verzetten tegen de ideeën van het nationaal-socialisme. Hij werd verraden en naar het concentratiekamp Dachau gebracht. Daar werd hij voornamelijk ingezet voor landbouwactiviteiten en zelfs onder deze meest ongunstige omstandigheden slaagde hij erin om via een selectie van zaailingen 4 veelbelovende appelrassen te kweken: Hij noemde ze KZ-1, KZ-2, KZ-3 en KZ-4. Alleen KZ-3 heeft het tot op heden overleefd en werd in 1985 ter ere van Korbinian Aigner in de Korbinian’s Appel hernoemd. De Apple Pastor overleefde overigens het concentratiekamp, keerde terug naar zijn huis in Hohenbercha en was vervolgens jarenlang lid en later staatsvoorzitter van de Beierse Staatsvereniging voor Fruit- en Tuinbouw.

Appelvariëteit “Korbiniansapfel”: smaak en eigenschappen

De Korbiniansapfel is een middelgrote, ronde appel met 5 uitgesproken ribben, d.w.z. uitstulpingen voor elk vruchtblad. De schil van de vrucht is glad en de basiskleur is groengeel aan de schaduwzijde, later geel en ten slotte goudgeel met sterke rode strepen. Bij goede belichting kan de hele vrucht ook rood worden. De huid produceert veel plantaardige vetzuren en was (cuticula), zodat de appel een vettige glans heeft.
Het vruchtvlees is fijncellig, stevig en sappig. De smaak van de Korbinian appel is aromatisch en gelijkelijk zoet en zuur als de groeiomstandigheden goed zijn. Wanneer hij volledig rijp is, proeft men een licht vanille-aroma.

Corbiniaanse appel aan de appelboom
De Korbiniaanse appel krijgt rode strepen op blootgestelde plaatsen [Foto: Oksana Akhtanina/ Shutterstock.com]

Speciale kenmerken van teelt en verzorging

De Corbiniaanse appel wordt algemeen beschouwd als robuust en winterhard. In de regel weerstaat het met succes ziekten en plagen. Hij geeft de voorkeur aan kleigrond omdat hij, zoals alle appelbomen, een goede watervoorziening en beschikbaarheid van voedingsstoffen beloont met een goede gezondheid en vruchten van hoge kwaliteit. Omdat de Korbiniansapfel krachtig groeit en daarom niet precies klein blijft, is hij bijzonder geschikt voor boomgaarden en teelt aan de rand van open velden. Hij vormt snel een breed bolvormige kroon met sterke takken en veel vertakkingen. Met een zwak groeiende onderstam kan hij echter ook een plaats vinden in een ruime huistuin als hij daar voldoende ruimte krijgt.

Kroonappel: oogst en gebruik

Afhankelijk van de weersomstandigheden en de teeltlocatie kan de oogst van de rijpe appels eind oktober of in november beginnen. De vruchten, die niet helemaal rijp worden geoogst, kunnen onder goede omstandigheden zeer lang worden bewaard dankzij hun natuurlijke beschermlaag van cutine en was: In koele natuurlijke opslag tot maart, in een koude, donkere, voldoende vochtige en geventileerde aarden kelder of opslagplaats zelfs tot mei. Als de luchtvochtigheid tijdens de opslag voldoende hoog is, verwelken de vruchten nauwelijks.
De Korbiniansapfel is zeer geschikt als dessertvrucht om te snacken, in muesli of ook om mee te koken.

Zoals alle appelbomen is de Corbinian appel afhankelijk van insecten als bestuivers. Dus zonder de hulp van bijen en hommels zou u geen vruchten kunnen plukken van deze bijzondere boom. Wilt u deze ijverige helpers een wederdienst bewijzen door hen ook na de appelbloesem een bestaan te bieden? Ontdek dan hoe je een nestkast voor wilde bijen bouwt of hoe een bijenweide de voeding en voortplanting van deze en andere insecten ondersteunt.

Plantura Bijenweide
Plantura Bijenweide

Meer dan 20 eenjarige en vaste soorten voor
Bijen, hommels & co, weinig onderhoud
Bloemendroom in bed, pot & balkonbak

Koop hier!

Vergelijkbare berichten