De driemaster verfraait niet alleen vijveroevers en perken, maar is ook een echte blikvanger in elk huis of perk dankzij het prachtige blad en de heldere bloemen.

Driemaster bloem
Driemasterbloemen hebben meestal drie bloemblaadjes [Foto: Aleksandr Naumenko/ Shutterstock.com]

De driemasterbloem (Tradescantia) wordt vooral gekenmerkt door zijn exotische uiterlijk en tegelijkertijd zijn onderhoudsgemak. In dit artikel leer je welke soorten geschikt zijn voor huis of tuin en welke kleine stappen je kunt nemen om de driemaster goed te verzorgen.

Inhoud

  • Driemasterbloem: bloem, oorsprong en eigenschappen
  • De mooiste Tradescantia soorten
    • Driemasterbloemen als kamerplanten
    • Winterharde driemaster bloemen
  • Driemasterbloem planten: plaats, timing en procedure
    • Driemasterbloem als kamerplant
    • Driemasterbloem planten in de tuin
  • Verzorging van de Tradescantia
    • Het verzorgen van driemasterbloemen in de kamer
    • Verzorging van driemasterbloemen in de tuin
  • Is Tradescantia winterhard?
  • Driemasterbloemen vermeerderen
  • Is de driemasterbloem giftig?

Driemasterbloem: bloem, oorsprong en eigenschappen

Inheems in Zuid- en Midden-Amerika, kwam de driemasterbloem in het midden van de 17e eeuw over zee naar Europa. Het staat ook bekend als God’s Eye of Wild Henry en behoort tot de Commelina-familie (Commelinaceae). Het is een plantengeslacht dat ongeveer 65 verschillende soorten omvat. Zo kunnen driemasterbloemen in de tuin groeien als weelderige vaste planten. Andere soorten zijn populair als kamerplanten in hanging baskets vanwege hun hangende scheuten. De bladeren zijn neerhangend, spits en, afhankelijk van de variëteit, lancetvormig of spits-ovaal. De bladkleur varieert van licht- tot donkergroen, afhankelijk van het ras. Sommige rassen hebben een bijzonder decoratieve rode bladonderkant, waardoor deze rassen van de driemasterbloem alleen voor de mooie bladversiering worden gekweekt. Er zijn ook soorten en variëteiten van driemasterbloemen met veelkleurige bladeren, zoals zebrakruid. De bloemen van de Tradescantia-soorten zijn meestal blauw, paars, wit of roze. De bloeitijd varieert van mei tot september, afhankelijk van het ras. De enkele, kleine bloem bloeit slechts enkele dagen, maar dat valt niet op door het grote aantal bloemen en de snelle herbloei van knoppen en bloemen. Als de driemasterbloem buiten groeit, bieden de kleine bloemen ook bijen een rijke voorraad stuifmeel en nectar.

Bij op driemasterbloem
Driemasterbloemen en bijen komen vaak samen voor [Foto: Iryna Pakhomova/ Shutterstock.com]

De mooiste Tradescantia soorten

Het geslacht van de driemaster is zeer divers. De verschillend uitziende TradescantiaDe soorten variëren van kleinbladige kamerplanten tot rietachtige vaste planten die graag aan de waterkant groeien. We presenteren hier kort de mooiste soorten.

Driemasterbloemen als kamerplanten

Mexicaanse driemasterbloem (Tradescantia pallida): De Mexicaanse driemaster is inheems in Mexico en wordt gekenmerkt door een opvallende steel- en bladkleur. De roodachtige tot paarse kleur van de Mexicaanse driemasterbloem geeft haar ook de naam rood blad. Om de indrukwekkende bladverkleuring niet te verliezen, heeft de Mexicaanse driemaster als kamerplant een standplaats in de volle zon nodig.

Rood blad
Het is onmiddellijk duidelijk waarom Tradescantia pallida ook wel rood blad genoemd [Foto: joloei/ Shutterstock.com]

Witgebloemd Godsoog (Tradescantia fluminensis): De witbloemige God’s Eye, ook wel Rio-driemasterbloem genoemd, is inheems in de tropische delen van Zuid-Amerika en groeit gedrongen met hangende scheuten. Bladeren en stengels zijn glanzend en monochroom groen tot groen-wit gestreept. Bloei is zeldzaam bij deze soort. Het is echter een uitstekende decoratieve hangmandplant voor binnen.

Tradescantia fluminensis
De witte bloemen van Tradescantia fluminensis steken mooi af tegen het groene gebladerte [Foto: corners74/ Shutterstock.com]

Zebrawier (Tradescantia zebrina): Zebrawier is genoemd naar zijn opvallende uiterlijk en komt oorspronkelijk uit Mexico en Colombia. De bladeren zijn groen en zilvergrijs, soms met roze strepen. Het zebrakruid is uitstekend geschikt als kamerplant op een lichte, maar niet volle zon locatie.

Zebrawier
Tradescantia zebrina is een populaire kamerplant [Foto: Phatthanun Kaewsuwan/ Shutterstock.com]

Paarsbladige driemasterbloem (Tradescantia spathacea): De purperbladige driemaster is een groenblijvende die in rozetten groeit. Tradescantia-soort die erg populair is vanwege de opvallende schutbladeren. De bladeren zijn groen tot groen-wit gestreept aan de bovenkant en rood aan de onderkant. Door deze kleur wordt hij vaak verward met de drakenboom.

Paarsbladige driemaster bloem
Ook Tradescantia spathacea met zijn kleurrijke bladeren kan worden gehouden in de tuin [Foto: NPvancheng/ Shutterstock.com]

Winterharde driemaster bloemen

De winterharde driemaster kan ook lage temperaturen aan en is daarom ook geschikt voor beplanting in de tuin.

Virginia driemaster bloem (Tradescantia virginia): De Virginia driemaster is een veel voorkomende sierplant in parken en tuinen. Hij komt ook uit Zuid- en Midden-Amerika en is een van de vorsttolerante en dus winterharde soorten. Tradescantia-soorten. De bladeren en stengels zijn lang en smal en lijken op rietbladeren. De Virginia driemaster bloem kan zich na verloop van tijd via de onderstam verspreiden.

Virginia driemaster bloem
Winterharde driemasterbloemen zijn bijvoorbeeld. Tradescantia virginia [Foto: weha/ Shutterstock.com]

Tuin driemaster bloem (Tradescantia x andersoniana): De tuintradescant is ook vorstbestendig en kan in de tuin worden geplant. Er zijn verschillende variëteiten die verschillen in bloemkleur. Het ras “Bilberry Ice” bijvoorbeeld is bijzonder mooi, met wit en lichtviolet gekleurde bloemblaadjes. Het ras ‘Sweet Kate’ daarentegen bloeit zeer donkerpaars.

Tuintradescant 'Sweet Kate
De tuintradescant ‘Sweet Kate’ bloeit dieppaars [Foto: Anaelileana/ Shutterstock.com]

Ohio driemaster bloem (Tradescantia ohiensis): Als prairiewilde soort kan de Ohio-driemasterbloem zelfs beter tegen droogte dan de verwante tuin-driemasterbloem. De bloemen schitteren in een helder blauw-violet.

Ohio driemaster bloem
De Ohio driemaster verdraagt droogte goed [Foto: Dan4Earth/ Shutterstock.com]

Driemasterbloemen planten: plaats, timing en procedure

De onderhoudsarme driemaster stelt over het algemeen geen hoge eisen aan zijn standplaats. Als de standplaats vanaf het begin goed wordt gekozen, zal de driemasterbloem, afhankelijk van de soort, zonder veel zorg groeien. Veel Tradescantiarassen en soorten zijn niet vorstbestendig en worden daarom alleen als kamerplanten gehouden. De winterharde soorten kunnen buiten worden geplant als exotische blikvangers in perken of aan de randen van vijvers.

Bloem van de cultivar 'Bilberry Ice
Het ras ‘Bilberry Ice’ is ook geschikt voor de tuin. [Foto: mifidor/ Shutterstock.com]

Driemasterbloem als kamerplant

De bladversiering van de driemasterbloem maakt haar tot een visueel hoogtepunt als kamerplant. Als je de driemasterbloem in een hangpot houdt, zijn de lange scheuten perfect geënsceneerd. De temperatuur moet overeenkomen met de normale kamertemperatuur van 20 tot 25 °C. Zet de driemaster bloem op een lichte maar niet zonnige plek. In de zomer kunnen de driemasterbloemen ook op het balkon of terras staan. Ook hier is het belangrijk te zorgen voor een standplaats die de plant niet aan de volle zon blootstelt. In de winter kunnen de driemasterbloemen op een koelere plaats worden bewaard, maar nooit onder de 10 °C.

Driemaster bloem in een hangpot
De overhangende scheuten zien er goed uit in een hangende pot [Foto: Bogna/ Shutterstock.com]

Als kamerplant of potplant op het balkon heeft de driemaster een substraat nodig met geselecteerde organische en minerale bestanddelen. Ideaal is een substraat van potgrond op basis van compost waaraan zand en grove stukken schors zijn toegevoegd. Dit zorgt voor voldoende beluchting. Onze Plantura biologische compost is ideaal om de planten van voldoende voedingsstoffen te voorzien dankzij het hoge humusgehalte. Een drainagelaag op de bodem van de pot, bijvoorbeeld van geëxpandeerde klei of kleisplinters, helpt wateroverlast te voorkomen.

Plantura Organische Compost
Plantura Organische Compost

Biologisch, turfvrij & klimaatvriendelijk:
Ook ideaal voor verhoogde bedden,
Zorgt voor een rijke, aromatische oogst

Koop hier!

TipDe gedessineerde of roodachtige variëteiten hebben meer licht nodig dan de effen groene variëteiten.

Driemasterbloem planten in de tuin

De driemaster kan worden gebruikt als een weelderige vaste plant in tuinen, parken en perken, maar ook voor beplanting langs vijverranden en beekoevers. Alleen rassen met voldoende vorstbestendigheid zijn geschikt om in de tuin te planten.

Driemasterbloemen voor de tuin zijn aanpasbare vaste planten voor bijna alle lichtomstandigheden. Volle zon en volle schaduw moeten echter worden vermeden. Zowel in de tuin als in potten geven driemasterbloemen de voorkeur aan een standplaats in humusrijke en voedselrijke grond. De grond moet voldoende water kunnen opslaan, maar mag niet de neiging hebben om te verzuipen. Omdat ze van frisse, vochtige grond houden, voelen de winterharde driemasterbloemen zich ook thuis aan de oevers van een tuinvijver.

Driemaster bloem in de tuin
In de tuin is een halfschaduwrijke plek op frisse grond geschikt voor de driemasterbloem. [Foto: photoPOU/ Shutterstock.com]

Jonge driemasterbloemen moeten vanaf half mei in de tuin worden geplant, zodat late vorst de kleine plantjes niet verzwakt. In de herfst planten is ook mogelijk. Wie de driemasterplant liever zelf uit zaad kweekt, moet half maart beginnen om ze acht weken later uit te planten. De driemaster geeft de voorkeur aan een enkele beplanting met 20 tot 30 cm tussenruimte. Aangezien de meeste soorten snel en bossig groeien, zullen de gaten in het bed snel dichtgroeien. Als de plant het bed overwoekert, is het raadzaam hem regelmatig te snoeien.

Tip: De driemasterbloem is een plant die door slakken wordt gemeden.

Gepatenteerd Gods Oog
Patroonvariëteiten en variëteiten met lichte bladeren hebben iets meer licht nodig dan donkere variëteiten. [Foto: Amverlly/ Shutterstock.com]

Verzorging van de Tradescantia

De Tradescantia-verzorging is niet bijzonder moeilijk, want het belangrijkste is ervoor te zorgen dat hij voldoende water krijgt. Voeg een beetje meststof toe en de driemasterbloem voelt rondom goed aan.

Het verzorgen van driemasterbloemen in de kamer

Driemasterbloemen die als kamerplant groeien, hoeven niet gesnoeid te worden. Als de plant echter te groot wordt, kan hij altijd worden ingekort. Er mag niet meer dan een derde van de lengte van de scheuten worden ingekort. Oude bloemen kunnen regelmatig worden verwijderd om nieuwe bloei te bevorderen. Het is echter belangrijk om de bloeiplaats zelf niet te verwijderen, want daar zullen de nieuwe bloemen weer uitlopen.

Gods oogplant
Kamer drie-master bloemen overtuigen vooral met hun gebladerte [Foto: KAISARMUDA/ Shutterstock.com]

Indoor driemasterbloemen moeten tijdens de groeifase van april tot augustus ongeveer eenmaal per maand van een geschikte meststof worden voorzien. Om wortels en bladeren optimaal van voedingsstoffen te voorzien, kan bijvoorbeeld onze Plantura Organic Indoor & Green Plant Fertiliser regelmatig via het gietwater worden toegevoegd. Onze hoofdzakelijk organische meststof bevat de voedingsstoffen stikstof en kalium in de ideale verhouding voor bladhoudende sierplanten zoals Tradescantia zebrina.

Biologische Indoor & Groene plantenmeststof 800 ml
Biologische Indoor & Groene plantenmeststof 800 ml
  • Bij uitstek geschikt voor diverse groene & kamerplanten.
  • Biologische vloeibare meststof voor gezonde groei & krachtige planten
  • Snelle en gemakkelijke toepassing van water – veilig voor huisdieren en tuindieren
Naar de Plantura winkel

De grond moet gelijkmatig vochtig worden gehouden. Zodra het substraat aan de oppervlakte opdroogt, water geven met kalkvrij water. Overtollig water in de schotel moet na ongeveer 15 minuten worden verwijderd.

Verzorging van driemasterbloemen in de tuin

Tradescantia-soorten die in de tuin groeien, moeten echter jaarlijks worden teruggesnoeid. De beste tijd hiervoor is de herfst, wanneer alle bloemen en bladeren zijn verwelkt. Als alle bladeren verdord zijn, kan de driemasterbloem worden ingekort tot een hoogte van 10 cm. Het verwijderen van de oude bloemen van buitenplanten kan ook een langere bloeiperiode bevorderen.

Gods oog naar buiten
Als het niet regelmatig regent, heeft de driemaster bloem water nodig [Foto: Sarycheva Olesia/ Shutterstock.com]

Bemesting van de driemasterplant is zelden nodig bij gebruik van optimaal bodemsubstraat nodig. In de tuin moet in het voorjaar regelmatig compost of compostgrond worden toegevoegd.

Geef de driemasterbloem regelmatig water, zodat de plant voldoende water kan opnemen. Dit hangt ook af van de locatie en het weer. Driemasterbloemen die op de oever van een vijver staan, hoeven minder vaak water te krijgen dan die op drogere grond. Geef ongeveer twee tot drie keer per week water en controleer de grond met de vingertest voordat u water geeft.

Is Tradescantia winterhard?

Bepaalde winterharde soorten driemasterbloemen kunnen ook het hele jaar door in perken of bakken in de tuin worden geplant. Deze omvatten bijvoorbeeld de tuin-driemasterbloem (Tradescantia xandersoniana), de Ohio driemasterbloem (Tradescantia ohiensis) of de Virginia driemasterbloem (Tradescantia virginia). Er zijn geen beschermende maatregelen nodig om deze driemaster te overwinteren, want de vorstbestendige soorten kunnen temperaturen tot -20 °C verdragen.

Driemaster bloem in pot
Niet alle driemasterbloemsoorten zijn winterhard [Foto: Svetlana Mahovskaya/ Shutterstock.com]

De niet winterharde driemasterbloemen voor binnenshuis, zoals de purperbladige driemasterbloem (Tradescantia discolor) of het witgebloemde Godsoog (Tradescantia fluminensis) kunnen worden overwinterd bij warme kamertemperatuur of iets koeler bij ten minste 10 °C. Voor zowel binnen- als buitenplanten moet vanaf de herfst worden gestopt met bemesten. Voor kamerplanten moet in de winter ook minder water worden gegeven om waterverzadiging en rotting te voorkomen.

Driemasterbloemen vermeerderen

De eenvoudigste methode om de Tradescantia-soorten bij de verdeling van oudere vaste planten. Maar ook stekken of zaden kunnen worden gebruikt om de driemasterbloemen te vermeerderen.

De deling van een driemaster kan het beste in de lente of de herfst gebeuren. In het algemeen is het raadzaam grote planten in containers om de drie jaar te delen, anders wordt de pot snel te smal. De plant kan grof worden verdeeld met een spade. Daarna moeten dode wortels of delen van de plant worden verwijderd en moeten beide planten opnieuw worden geplant in een geschikt substraat en overvloedig worden bewaterd. Met deze vermeerderingsmethode krijgt u planten van hetzelfde ras en dus met dezelfde eigenschappen.

Uitloper van de driemasterbloem
Stekken vormen snel wortels in water en grond [Foto: M.Sabouri/ Shutterstock.com]

Als u meerdere planten tegelijk wilt kweken, kunt u het hele jaar door stekken. Knip hiervoor sterke scheuten van ongeveer 10 cm lang af en verwijder de onderste bladeren. De stekken kunnen in een glas water of rechtstreeks in de grond worden gezet. Afhankelijk van de potmaat is er ruimte voor maximaal 8 stekken naast elkaar. Compost of universele grond is geschikt voor de jonge planten, met een derde deel zand erdoor gemengd. Op een lichte en warme plaats bij 16 tot 18 °C vormen zich snel wortels. De eerste nieuwe bladeren verschijnen. Wanneer de eerste nieuwe blaadjes verschijnen, de planten scheiden en verzorgen als oudere planten.

Vermeerdering uit rijp zaad is ook mogelijk. Buitenplanten vermeerderen zich vaak door zelfuitzaaiing in het bed. Planten uit zaad moeten vanaf half maart op de vensterbank staan. Een temperatuur van ongeveer 20 °C is ideaal voor ontkieming. De kiemtijd bedraagt gewoonlijk 10 tot 20 dagen. De planten kunnen dan worden verpot als binnen- of buitenplanten, afhankelijk van de soort.

Blauwe driemaster bloem
Er zijn ook driemaster bloemen met blauwe bloemen [Foto: MityaChernov/ Shutterstock.com]

Is de driemasterbloem giftig?

De soorten van de driemasterbloem zijn giftig, maar slechts in zeer geringe mate. Ze worden daarom als ongevaarlijk beschouwd.

Tip: binnenshuis is het raadzaam de driemasterbloem als hangmand op te hangen, zodat kinderen of huisdieren niet per ongeluk delen van de plant binnenkrijgen.

Driemasterbloemen zijn ook uitstekend geschikt voor oeverbeplanting. We presenteren 20 vijverplanten, van de oever tot de diepe waterzone.

Vergelijkbare berichten