Iedereen kent aardbeien en bosbessen – maar hier tonen we je negen bessen waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord.

Vers, sappig en heerlijk – bessen uit eigen tuin zijn gewoonweg hemels en een echte verleiding voor zoetekauwen. Maar naast de klassiekers zoals aardbessen, aalbessen of frambozen, zijn er talrijke bessensoorten die in Duitsland nog echte zeldzaamheden zijn. Deze bessen maken indruk met ongewone kleuren, opmerkelijke bloesems of compleet nieuwe smaakervaringen en hebben absoluut een plaats in de tuin verdiend.

Inhoud

  • 9. roze bes
  • 8. tayberry
  • 7. kruisbes
  • 6. rode moerbei
  • 5. loganberry
  • 4. zalmbes
  • 3. schizandrabes
  • 2. cloudberry
  • 1. zwarte honingbes

In dit artikel laten wij u zien van welke bessen u waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord, maar die u zeker niet mag missen.

9. roze bes

De roze bes (Ribes) is een bekende favoriet in Duitse tuinen. Maar slechts weinigen weten dat er naast de bekende rode en zwarte bessen nog een derde kleurvariant bestaat: de roze bes. In feite is dit een lichtere variant van de rode bes (Ribes ruberum), die in de teelt nauwelijks verschilt van de gewone bes, maar schittert met lichtroze vruchten. Bovendien schitteren roze bessenrassen zoals “Rosa Sport®” of “Rosa Helene” met een zoetzure smaak – zodat de bessenjam al snel niet alleen uw gehemelte kan betoveren, maar de plant ook een echte blikvanger is met zijn unieke kleur.

Roze bessen aan een tak
De roze bes verschilt in de teelt nauwelijks van de gewone bes [Foto: Ulada/ Shutterstock.com]

8. tayberry

Framboos (Rubus idaeus) en braam (Rubus fructicosus) behoren waarschijnlijk tot de populairste bessen van allemaal. Maar wat zou het resultaat zijn als je de twee bessen zou kruisen? Heel eenvoudig: de tayberry (Rubus fructicosus x idaeus). Hoewel de tayberry hier nog niet zo bekend is, kan hij zijn gelijkenis met de bessenklassiekers niet verbergen – terwijl de lange, stekelige scheuten van de tayberry sterk aan de braam doen denken, lijken de vruchten verwarrend veel op de frambozen. De bes is vooral populair vanwege zijn robuustheid en zeer goede winterhardheid. Maar zijn frisse, licht zurige aroma is nog een reden waarom de tayberry een verrijking is voor elke tuin.

Tayberrystruik met rijpe vruchten
Een kruising tussen een framboos en een braam: de tayberry [Foto: M. Schuppich/ Shutterstock.com]

7. kruisbes

Was de kruisbes (Ribes uva-crispa) was in grootmoeders tijd nog in bijna elk bed te vinden, maar tegenwoordig kom je het nog maar zelden tegen. De stekels waaraan hij zijn naam ontleent en zijn grote gevoeligheid voor kruisbessenmeeldauw hebben ervoor gezorgd dat veel tuiniers de planten uit hun perken hebben verbannen. Maar binnenkort kan de kruisbes weer in veel tuinen worden aangeplant, omdat nieuwe rassen – volledig vrij van de belangrijkste problemen van de kruisbes – de plant weer aantrekkelijk maken voor hobbytuinders. De rassen “Captivor Red” en “Spinefree”, bijvoorbeeld, hebben bijna geen doornen die u bij het oogsten zouden kunnen verwonden en worden ook beschouwd als meeldauwresistent. U kunt dus zorgeloos kruisbessen kweken in uw eigen tuin en genieten van hun zoetzure aroma.

Rijpe kruisbessen in de tuin
Nieuwe rassen brengen kruisbessen terug in de tuinen [Foto: Mostovyi Sergii Igorevich/ Shutterstock.com]

6. rode moerbei

U wilt een sieraad dat ook nuttig is? Dan de rode moerbei (Morus rubra) is precies wat je nodig hebt. De moerbeisoort komt oorspronkelijk uit Amerika en wordt daarom ook wel Amerikaanse moerbei genoemd, maar is in Duitsland al lang een begrip. De moerbeiboom kan tot 15 meter hoog worden en maakt indruk met zijn brede kroon en grote, decoratief gekartelde bladeren. Vanaf mei verandert de moerbeiboom in een ware lust voor het oog en draagt hij talrijke wilgenkatvormige bloemen. De bessen van de rode moerbei kunnen worden geoogst vanaf juli, wanneer ze een donkerrode, bijna zwarte kleur hebben gekregen. Op de tong schittert de rode moerbei met een sappig-zoete smaak en overtuigt snel zelfs mensen die de bes nog niet kenden.

Morus rubra rode moerbei op een tak
De rode moerbei kan zeer hoog groeien [Foto: noraismail/ Shutterstock.com]

5. loganberry

Net als de tayberry, de loganberry (Rubus x loganobaccus) is een kruising tussen framboos en braam, maar werd al in de 19e eeuw gekweekt. De positieve eigenschappen van beide planten werden gecombineerd. De loganbes is bijzonder krachtig, draagt grotere vruchten dan de framboos en is bovendien bijzonder gemakkelijk te verzorgen. Het vruchtvlees van de loganbes is stevig en rijk aan vitamine C. De vrij zure smaak van de loganbes maakt het een populaire vrucht. Vanwege zijn vrij zure smaak wordt de loganbes meestal verwerkt tot jam, siroop of gebak, maar hij kan natuurlijk ook rauw worden gegeten.

Rijpende loganbessen in de tuin
De loganbes wordt beschouwd als zeer gemakkelijk te verzorgen. [Foto: patjo/ Shutterstock.com]

Tip: Met een geschikte grond kunt u uw speciale bessenstruiken een optimale start geven.

Floragard Organic Soil Yummy
100% veganistische biologische speciale grond zonder turf
voor fruit groenten, bessen & verhoogde bedden,
rijke oogst dankzij de veganistische meststof Flora Veggie Power.
*in samenwerking met Floragard
Koop hier!
Floragard Organic Soil Yummy

4. zalmbes

Een zalmbes (Rubus spectabilis)? En het moet goed smaken? Dat is waarschijnlijk hoe veel mensen zich voelen als ze er voor het eerst over horen. Gelukkig smaakt de zalmbes (ook bekend als de schitterende framboos) niet naar vis, maar heerlijk zoet. De naam komt waarschijnlijk van de oogsttijd van de zalmbes, die precies samenviel met de komst van de lentezalm op de Columbia-rivier in Noord-Amerika. De zalmbes is echter niet alleen interessant voor de tuin vanwege zijn heerlijke vruchten: de zalmbes is ook bijzonder populair vanwege zijn spectaculaire bloemen. Met hun intens roze, dubbele bloemblaadjes doen ze bijna denken aan rozen en zijn ze gewoon adembenemend mooi.

Zalmbes op een tak
De zalmbes smaakt niet naar vis, maar erg zoet. [Foto: Randy Bjorklund/ Shutterstock.com]

3. schizandrabes

Schisandra bes? Nooit van gehoord. Zo onbekend als de schizandra bes hier is, zo populair is hij in Azië. Hier is de bes van de schizandra plant (Schisandra chinensis), ook wel gespleten bes genoemd, zou een helende werking hebben en wordt als uiterst gezond beschouwd. Door de vele vitaminen en andere ontstekingsremmende stoffen kan men de gezondheidsbevorderende werking van de bes niet ontkennen. Aan de smaak daarentegen moet men even wennen: in het Chinees wordt de schizandrabes ook wel de “bes van de vijf smaken” genoemd, omdat hij zoet, zuur, zout, bitter en kruidig zou smaken. Met deze ongewone combinatie van smaken is de schizandrabes niet ieders favoriet en zeker slechts in beperkte mate geschikt voor mensen met een zoete smaak.

Rode Schizandra bessen aan een tak
De schizandrabes is vooral populair in Azië [Foto: alexmak7/ Shutterstock.com]

2. cloudberry

Moerbei, veenbes, dopbes of ook moerasbraam – de wolkenbes (Rubus chamaemorus) heeft vele namen. De plant is nauw verwant aan de framboos en komt oorspronkelijk uit de Scandinavische regio. Het is dus niet verwonderlijk dat de wolkenbes uit het hoge noorden winterhard is. In feite kan de bes, ondanks zijn fragiele uiterlijk, temperaturen tot -40°C weerstaan. Maar het is niet alleen vanwege zijn buitengewone robuustheid dat de wolkenbes zo populair is in Scandinavië. Ook de smaak van de zoete bes is niet te versmaden: De smaak zou zoetig zijn met een moeilijk te definiëren kruidigheid. Vooral in Lapland geniet de bes zo’n grote populariteit dat hij als een bezienswaardigheid wordt beschouwd en ook wel “het goud van Lapland” wordt genoemd.

Wolkenbessen in de hand hartvorm
Een specialiteit uit Scandinavië: de wolkenbes [Foto: Koldunov/ Shutterstock.com]

1. zwarte honingbes

De naam zegt het al: de zwarte honingbes (Ribes divaricatum) bekoort niet alleen door zijn donkere kleur, maar de smaak doet ook denken aan zoete honing. Vooral in de VS en Canada is de honingbes zeer populair vanwege zijn smaak, maar hier is de plant vrij onbekend. Maar dat zou snel moeten veranderen – de zwarte honingbes is niet alleen bijzonder lekker, maar ook zeer robuust. Hij overleeft betrouwbaar weer en wind en wordt slechts zeer zelden aangetast door meeldauw. De plant draagt bovendien betrouwbaar vruchten en geeft ons elk jaar een grote hoeveelheid van zijn zoete bessen ter grootte van een kers, waardoor hij een perfecte keuze is voor hobbytuinen.

Ribes divaricatum zwarte honingbes op tak
De zwarte honingbes is niet alleen uiterst smakelijk, maar ook zeer robuust [Foto: 2Ban/ Shutterstock.com]

Hebben we uw interesse gewekt voor bijzondere planten? Bekijk dan ons artikel over het onderwerp “Onbekende fruitsoorten: 10 ongewone & exotische rassen”.

Meer spannende tuintips vind je dagelijks op onze Instagram-pagina. Daar nemen we u ook mee in de ontwikkeling van nieuwe producten.

Vergelijkbare berichten