Er zijn vele manieren om de prachtige liguster in de tuin te vermeerderen. We laten zien hoe je liguster kunt vermeerderen met stekken, uitlopers en co.

Jonge ligusterplant in de tuin
Liguster kan snel en gemakkelijk worden vermeerderd zonder zaden [Foto: Kayumov Ruslan/ Shutterstock.com]

Zoals zoveel planten is de liguster (Ligustrum) kan zich voortplanten zonder zaden. En het is zelfs vrij gemakkelijk om te doen. Als je graag stekken, stekken en uitlopers neemt, dan is dit de plant voor jou.

Als u uw hele tuin met liguster wilt omringen, kan dat snel in de kosten lopen. Maar gelukkig is er ook de snelle en gemakkelijke methode van vermeerdering thuis in je eigen tuin. Aangezien liguster snel groeit, is dit een voor de hand liggende optie. Maar een ondoorzichtige haag heeft tijd nodig om te groeien. U kunt ook delen van de haag beplanten met gekochte exemplaren en minder belangrijke delen opvullen met uw eigen zaailingen.

Liguster vermeerderen via stekken

De liguster kan snel worden vermeerderd via stekken. Knip daartoe in het voorjaar onbehaarde jonge scheuten van ongeveer 15 tot 20 centimeter af. Verwijder alle bladeren van de onderste helft van de stek. Steek dit deel van de scheut vervolgens in losse grond. Doe dit direct buiten of zet het in een pot. De stek moet minstens halverwege onder de grond zitten. Met voldoende water zal de stek nu snel uitgroeien tot een jonge plant. Om vertakking te bevorderen kunt u het voorste deel van de top verwijderen. Meer informatie over zogenaamde vegetatieve vermeerdering via stekken vindt u in dit artikel.

Plantura Biologische Kruidenmix; Zaaigrond
Plantura Biologische Kruiden- en Zaadgrond

Biologisch, turfvrij & klimaatvriendelijk:
Zowel voor aromatische kruiden als voor
succesvol zaaien, stekken
vermeerdering & voor het verspenen

Koop hier!
Ontluikende ligusterhaag in de zon
Je hebt 15 tot 20 centimeter lange scheuten nodig om je stek te snijden [Foto: Vladimir Konstantinov/ Shutterstock.com]

Liguster vermeerderen via stekken

Je kunt ook stekken van liguster kweken. Hiervoor gebruikt u echter geen jonge scheuten, maar reeds houtige takken. Daarom is de juiste tijd hiervoor eind augustus. Afgezien daarvan is de procedure vergelijkbaar met die voor stekken. Snijd een stuk van 15 centimeter af en verwijder alle overbodige bladeren. Steek het hout nu ongeveer halverwege in de grond en druk het licht aan. Nu hoeft u alleen nog maar regelmatig water te geven en te wachten tot de plant zich ontwikkelt.

Liguster vermeerderen via stekken

De juiste tijd hiervoor is de zomer. De moederplant mag echter niet te goed gesnoeid worden voor uitlopers of stekken. Hij moet ten minste één tak hebben die lang genoeg is om naar de grond te worden gebogen. Als u zo’n plant hebt, kunt u de tak met een scherp en schoon mes gemakkelijk insnijden op de plaats waar hij later de grond zal raken. Graaf dan een kleine holte in de grond. In plaats van de stek in de grond te planten, kunt u dit ook rechtstreeks in de pot doen. Plaats gewoon een voldoende grote pot met losse aarde onder de tak. Zodra u de holte hebt gegraven, plaatst u de tak met de gekerfde gebieden erin en bedekt u hem met aarde. De punt van de tak moet nog aan de voorkant uitsteken. Zodat de tak niet weer omhoog komt, maar rustig kan wortelen, kunt u een voldoende zware steen op de hoop aarde leggen met de tak eronder. Zodra de uitloper is gegroeid, kun je hem losmaken van de moederplant.

Samenvatting Voortplanten liguster:

  • Vermeerdering via stekken is bijzonder snel en eenvoudig en gebeurt in het voorjaar met behulp van onbehaarde scheuten.
  • Stekken worden pas eind augustus geknipt, omdat hiervoor houtige takken nodig zijn.
  • Voor stekken of jonge boompjes: buig een voldoende lange scheut naar de grond of naar een geschikte pot en “plant” hem als het ware.

Hoe de jonge liguster correct geplant moet worden, wordt uitgelegd in dit speciale artikel.

Vergelijkbare berichten