Het schoonmaken van vogelhuisjes zou deel moeten uitmaken van de wekelijkse tuinpraktijk, omdat het de overdracht van veel vogelziekten kan voorkomen.

vogelhuisje schoonmaken
Vogelhuisjes moeten niet alleen goed gevuld, maar ook schoon zijn [Foto: Vladimir Arndt/ Shutterstock.com]

Vogelvoeders in de tuin hebben veel voordelen. U steunt de vogels en kunt tegelijkertijd hun indrukwekkende vliegmanoeuvres rechtstreeks vanuit uw huis bekijken. Maar als u regelmatig naar de vogels in het vogelhuisje kijkt, zult u ook merken dat het huisje snel vies wordt. Dus moet je vogelvoeders schoonmaken? Wij leggen uit waarom het schoonhouden van vogelhuisjes noodzakelijk is, wanneer dat het beste kan gebeuren en hoe je dat moet doen. We geven ook tips over waar je op kunt letten bij het kopen van vogelhuisjes om jezelf wat werk te besparen.

Inhoud

  • Moet je vogelhuisjes schoonmaken?
  • Wanneer en hoe vaak moet u vogelhuisjes schoonmaken?
  • Hoe te handelen bij het schoonmaken van vogelvoeders

Moet je vogelvoeders schoonmaken?

Veel mensen hebben al heel lang vogelvoeders en maken ze hooguit één keer per jaar aan het begin van de lente schoon. Daarom rijst de vraag of vogelvoeders überhaupt moeten worden schoongemaakt. Vogelhuisjes zijn de ontmoetingsplaats bij uitstek voor vogels in de tuin en bovendien vindt hier het voeren plaats. Aangezien veel ziekteverwekkers worden uitgescheiden via de uitwerpselen en weer worden opgenomen via het voedsel, zijn vogelvoeders de ideale plaats voor de verspreiding van ziekten. De vraag of het zinvol is vogelvoeders schoon te maken kan dus met “ja” worden beantwoord. Voederbakken worden meestal snel vuil, hetzij door de regen, die het voedsel aan elkaar plakt, hetzij door vogels, die ook kleine hoopjes uitwerpselen in de voederbak achterlaten.

Het schoonmaken van nestkastjes is trouwens ook eens per jaar nodig. Naast de vogels vestigen zich vaak parasieten en ander ongedierte in het nestmateriaal.

Vuil vogelhuisje
Vogelvoeders worden snel vuil en moeten daarom vaak worden schoongemaakt [Foto: Vasilii Peredkov/ Shutterstock.com]

Welke vogelvoeders zijn gemakkelijk schoon te maken?
Al bij de aankoop kunt u ervoor zorgen vogelvoeders te kopen die gemakkelijker te reinigen zijn. Dit bespaart veel tijd en moeite tijdens het gebruik.

Voor de hygiëne is het het beste als de vogels niet in de voeders gaan zitten. Vrijhangende voeders veroorzaken dus de minste inspanning. Vochtig, kleverig voedsel is moeilijk te verwijderen en begint snel te schimmelen. Daarom zijn vogelhuisjes met een silo waar het voedsel droog blijft hygiënischer.
Er zijn vogelhuisjes die een verwijderbare bodemplaat hebben, wat het schoonmaken vergemakkelijkt. Als dit in uw vogelhuisje nog ontbreekt, kunt u, afhankelijk van het ontwerp, gewoon zelf een stuk uit een dunne houten plaat zagen en dat in de bodem van het vogelhuisje steken.
Metaal of kunststof zijn gemakkelijker schoon te maken dan hout en geven bacteriën minder kans – dus als u minder moeite wilt doen bij het schoonmaken, kunt u kiezen voor huizen van dit materiaal.

Vogelvoedersilo
Hangende vogelvoeders vereisen de minste schoonmaak. [Foto: Vishnevskiy Vasily/ Shutterstock.com]

Wanneer en hoe vaak moet u vogelhuisjes schoonmaken?

Hoe vaak en wanneer u vogelhuisjes moet schoonmaken hangt af van het soort constructie en de mate van vervuiling. Hoe vaker het vogelhuisje wordt bezocht, hoe natter het weer en hoe groter de ruimte waar vogels kunnen zitten, hoe vaker vogelhuisjes moeten worden schoongemaakt. Als vuistregel geldt dat vogelhuisjes ongeveer eenmaal per week moeten worden schoongemaakt. De beste tijd om dit te doen is op een dag met goed weer. Hoe warmer en droger het is, hoe sneller het vogelhuisje droogt en opnieuw gevuld kan worden.

Hangend vogelvoederhuisje
Hoe kleiner de voederplaats, hoe minder vaak de vogelvoeders moeten worden schoongemaakt. [Foto: Rita Robinson/ Shutterstock.com]

Tip: Voedselresten worden ook vaak gevonden rond het vogelvoederhuisje. Dat komt omdat veel vogelvoeders schelpen of ingrediënten bevatten die vogels minder lekker vinden. Deze worden gewoon door de vogels gesorteerd en naast de voederbak gegooid. Wie dit wil vermijden of vogels op balkon of terras wil voeren, doet er goed aan om bijvoorbeeld ons Plantura strooivoer met hoogwaardige vetten te gebruiken. Het bevat geen schelpen en is samen met ornithologen ontwikkeld, zodat de samenstelling perfect is afgestemd op de behoeften van de verschillende vogelsoorten in de winter.

Plantura strooivoer voor wilde vogels
Plantura verspreid voedsel voor wilde vogels

Nestvoer rijk aan vet & eiwit
voor wintervoeding van wilde vogels,
voor versterkte & actieve vogels

Koop hier!

Hoe maak je vogelvoeders schoon?

Het schoonmaken van vogelvoeders is zo gebeurd. Alles wat je nodig hebt is een borstel, een doek en een emmer zeer heet water.

  1. Verwijder al het voedsel dat op de voederplaats ligt. Voer dat nog in de silo zat en droog is, kan na reiniging opnieuw worden gebruikt.
  2. Borstel het voederoppervlak en de rest van het voederhuis grof.
  3. Gebruik nu heel heet water om het vogelhuisje schoon te maken. Reinigings- en ontsmettingsmiddelen mogen normaliter niet worden toegevoegd. Dit is immers een voedingsgebied en het risico bestaat dat deze middelen met het voedsel worden ingenomen. Voor een voldoende ontsmetting moet het water echter zo heet mogelijk zijn.

Tip: Hier komt ook het voordeel van verwijderbare bodemplaten om de hoek kijken. Enerzijds zijn ze gemakkelijker schoon te maken en anderzijds kunnen ze gemakkelijk worden vervangen als ze te vuil worden.

  • Laat het vogelhuisje goed drogen.
  • Nu kan het weer gevuld worden met voedsel. Het is beter om het vogelhuisje vaker te vullen met kleinere porties. Een portie zou genoeg moeten zijn voor ongeveer 2 dagen. Dit vermindert het risico op vervuiling en schimmel.
Vogelhuisje met silo
Het schoonmaken van vogelhuisjes is makkelijker als het meeste voedsel in een silo zit. [Foto: Dora Zett/ Shutterstock.com]

Tip: Als u een dode vogel bij of zelfs in het vogelhuisje vindt, moet u dit als een ernstig probleem zien. Dit is omdat het waarschijnlijk duidt op dood door ziekteverwekkers, die zich snel verspreiden in vogelvoeders. Daarom is een bijzonder grondige reiniging nodig, waarvoor ook speciale ontsmettingsmiddelen kunnen worden gebruikt. Was de voederbak in ieder geval nog een paar keer grondig met water na gebruik van schoonmaakmiddelen.

Wij leggen in een afzonderlijk artikel uit wat er nog meer komt kijken bij het goed voederen van vogels.

Vergelijkbare berichten