Hier kom je alles te weten over monilia: hoe je de schade herkent, de schimmel voorkomt en bestrijdt. Info over huismiddeltjes en sprays.

Monilia op appel
Het ringvormige patroon is typisch voor Monilia [Foto: Adam Radosavljevic/ Shutterstock.com]

Inhoud

  • Hoe herken je een besmetting met monilia/spikkeldroogte?
  • De Monilia-pestschimmel
  • Monilia voorkomen
  • Bestrijding van Monilia

Hoe herken je een besmetting met monilia/spikkeldroogte?

Monilia is een zeer onwelkome bezoeker in de boomgaard. De ziekteverwekker kan niet alleen grote schade aanrichten, maar ook een groot aantal fruitbomen aantasten. Deze omvatten de zure kers, zoete kers, kweepeer, pruim, appel, abrikoos, peer en de perzik. Met name veel zure-kersenrassen worden als uiterst gevoelig voor de ziekteverwekker beschouwd, terwijl de ziekte op appel- en perenbomen eerder zelden voorkomt. De gevreesde kantdroogte, die wordt veroorzaakt door Monilia ziekteverwekkers, kan al kort na de bloei optreden. Eerst verwelken de bloesems en bladeren aan de uiteinden van de twijgen, maar ze vallen niet op de grond en blijven verdord aan de twijgen zitten. Na korte tijd drogen ook de uiteinden van de aangetaste twijgen uit en sterven af. Soms zijn ook geelgrijze sporen van de Monilia-schimmel te zien. Bij een ernstige aantasting gedurende meerdere jaren kan de hele boomkroon kaal worden. Overigens is dezelfde ziekteverwekker ook verantwoordelijk voor monilia fruitrot. De vruchten kunnen echter alleen worden aangetast als de plant al is beschadigd – bijvoorbeeld door de voedingsactiviteit van de fruitmot. Aanvankelijk hebben de vruchten alleen een kleine bruine vlek op de beschadigde vruchthuid, maar na zeer korte tijd gaan de vruchten volledig rotten en vormen ze ringvormige schimmels. Dit kan leiden tot fruitmummies die in de fruitboom blijven hangen of het rotte fruit valt op de grond.

De Monilia plaag

Strikt genomen is er niet één schimmel verantwoordelijk voor de top droogte. De ongewenste schimmel kan ofwel Monilia fructigena, Monilia laxa of voor kweeperen Monillia inhartiana kan zijn. Voor de hobbytuinder maakt het echter niet uit welke schimmelvertegenwoordiger het werkelijk is. Om uit te breken moet Monilia de aangetaste fruitboom infecteren via de open bloesems. Vooral bij koel en nat weer tijdens de bloeiperiode worden fruitbomen steeds vaker door de schadelijke schimmel besmet. Monilia groeit dan vanuit de bloesem naar de uiteinden van de takken. Daar wordt de watertoevoer naar de spruitpunten onderbroken en ontstaan de karakteristieke verdorde punten. Insecten, wind en ook regen helpen ijverig mee aan de verspreiding van de schimmelsporen. Dezelfde schimmelsporen die de kantdroogte hebben veroorzaakt, kunnen ook monilia fruitrot veroorzaken. Zelfs de kleinste mechanische beschadiging van de vruchtenschil is hiervoor voldoende en de sporen van monilia kunnen snel in de appel of kers groeien.

Piekdroogte veroorzaakt door monilia
Monilia kan ook leiden tot de zogenaamde piekdroogte [Foto: Igor Klyakhin/ Shutterstock.com]

Monilia voorkomen

De beste preventieve maatregel tegen Monilia is, zoals zo vaak, rassenkeuze. Zo kan bijvoorbeeld het vatbare zure-kersenras “Schattenmorelle” worden vervangen door de meer resistente rassen “Morellenfeuer” of “Gerema”. Ook voor de andere fruitsoorten zijn meestal resistente rassen beschikbaar. U kunt zich hierover het beste rechtstreeks informeren bij uw plaatselijke dealer. Het is ook altijd een goed idee om de kronen van fruitbomen zo te vormen dat er veel lucht tussen de takken kan circuleren en het vocht snel opdroogt. Schimmels dringen helaas bijzonder goed door in het plantenweefsel via snijwonden. Grotere wonden, bijvoorbeeld door het verwijderen van een oude tak, moeten worden dichtgemaakt met boomwondbalsem. In het algemeen mag alleen bij droog weer worden gesnoeid. Daarnaast kan het sproeien van biologische tonica zoals heermoes of algenpreparaten het optreden van toprot voorkomen. Het preparaat werkt niet rechtstreeks tegen de monilia ziekteverwekker, maar versterkt de algemene weerstand van de fruitbomen door een ideale toevoer van voedingsstoffen.

Gevecht Monilia

Alle zieke takken moeten onmiddellijk tot diep in het gezonde hout worden teruggesnoeid en vernietigd. De schimmel is vaak al veel verder in het hout doorgedrongen en moet daarom 20 cm diep in het gezonde hout worden gesneden. Bij aantasting na de bloei veroorzaken de Monilia-schimmels vaak vruchtrot met de typische bruingrijze schimmeldraden. Later drogen de besmette vruchten uit en worden ze zogenaamde fruitmummies, waarbij sporen van de schimmel op de boom of op de grond overwinteren en zich van daaruit het volgende jaar weer verspreiden. Hier is het bijzonder belangrijk om de zieke vruchten te verzamelen, anders worden de gezonde vruchten besmet. In geen geval mogen ze op de compost worden gegooid, want daar kan de schimmel zijn sporen nog heerlijk vermeerderen. De bovenste droogte kan alleen worden bestreden vóór de uitbraak, als de ziekteverwekker nog niet via de bloesems in de punt van de tak is doorgedrongen. De behandeling moet plaatsvinden tijdens de bloeiperiode, omdat deze dan het meest effectief is. Bij vochtig en koel weer is een plaag bijzonder waarschijnlijk. Als u uw fruitbomen doeltreffend wilt beschermen, kunnen helaas alleen chemicaliën helpen. Alvorens chemicaliën te gebruiken moeten echter alle preventieve maatregelen worden uitgeput. Koperhoudende middelen zijn geschikt als biologische fungiciden. In noodgevallen kunnen deze ook worden gebruikt nadat de plaag zichtbaar is. De eerste bespuiting gebeurt wanneer de eerste bloemen opengaan en de tweede wanneer de plant in volle bloei staat. De derde bespuiting is niet altijd nodig en moet aan het eind van de bloei worden uitgevoerd.

Monilia op fruit
Door Monilia aangetaste vruchten moeten bij het restafval worden gedaan. [Foto: r_silver/ Shutterstock.com]

Naast de Monilia-schimmel zijn ook schimmelpathogenen Phytophthora infestans gevreesd door tuiniers. We leggen uit hoe je de schimmel kunt herkennen en bestrijden.

Vergelijkbare berichten