De “Red Starrenette” was vroeger de klassieke kerstappel vanwege zijn bijna perfect stervormige schilpunten. Tegenwoordig is het oude ras nog steeds erg populair vanwege zijn goede smaak en robuustheid.

Apple Tree Red Starrenette
De rode sternette vormt opvallende lenticellen op zijn huid [Foto: IZO/ Shutterstock.com]

De “Red Starrenette” was ooit wijdverspreid en bekend. Hij is nog steeds in veel boomgaarden te vinden, niet in de laatste plaats omdat hij op veel verschillende plaatsen kan worden geteeld. Behalve zijn interessante uiterlijk, waaraan hij zijn naam dankt, overtreft de vrucht van de “Rote Sternrenette” met goede bewaareigenschappen en een zeer aangename smaak.

Inhoud

  • Appelvariëteit ‘Rote Sternrenette’: profiel
  • Oorsprong en geschiedenis van de appelsoort
  • Red star renette: smaak en eigenschappen
  • Bijzondere kenmerken van de teelt en verzorging van de stern renette
  • Rode zeesterren: oogst en opslag

Appelvariëteit ‘Rote Sternrenette’: profiel

Synoniemen Calville Etoilée’, ‘Pomme de Coeur’, ‘Heart Apple’, ‘Red Autumnal Apricot’, ‘Christmas Apple’.
Fruit klein tot middelgroot; paars, scharlakenrood of donkerrood gekleurd
Smaak matig sappig, zwak aromatisch, zoetzuur
Opbrengst laag tot goed; kan gevoelig zijn voor afwisseling
Oogsttijd Begin september tot half oktober
Rijp voor consumptie Oktober tot November
Houdbaarheid goed; houdbaar tot januari
Groei sterk
Klimaat Hoge plaatstolerantie
Ziekten en plagen Enigszins gevoelig voor dok en fruitmot

Oorsprong en geschiedenis van de appelsoort

Er is niet veel bekend over de oorsprong van de “Roten Sternrenette”. Aangenomen wordt dat de oorsprong ervan in België, Luxemburg of Nederland ligt. Het is zeker dat het ras meer dan 200 jaar oud is, aangezien het in 1790 voor het eerst werd beschreven in Maastricht in Limburg in Nederland. De verschillende synoniemen van de “Roten Sternrenette” geven een aanwijzing dat het ras in ieder geval in Frankrijk ook enige populariteit verwierf: “Calville Etoilée” en “Pomme de Coeur” is de naam van de appel daar. Andere Duitse namen zijn bijvoorbeeld “Herzapfel”, “Rote Herbstrenette” en natuurlijk Weihnachtsapfel.

Red star renette: smaak en eigenschappen

De vruchten van de “Red Starrenette” zijn klein tot middelgroot, rond of platachtig met een gelijkmatig oppervlak. De huid is glanzend en glad, nauwelijks vet en enigszins taai. De bovenste kleur is paars, scharlaken of donkerrood uitgewassen. Opvallend zijn de stervormige of driehoekige kurkvlekken (lenticellen) op de huid. De lenticellen kunnen soms in elkaar overgaan. Het vruchtvlees van het ras “Rote Sternrenette” is geelwit en vertoont soms rode leidende bundels en een rode kleuring direct onder de schil. Het vruchtvlees is nauwelijks gevoelig voor druk, middelvast en matig sappig. Het smaakt zoetzuur en licht aromatisch, maar licht geparfumeerd en over het algemeen zeer aangenaam.

Bijzondere kenmerken van de teelt en verzorging van de stern renette

De voordelen van de “Red Starrenette” zijn de hoge weerstand tegen vele ziekten en vorst en de late, lange en vorstbestendige bloei, die veel stuifmeel oplevert voor de bestuiving en als voedsel voor insecten. Bijzonder is de grote plaatstolerantie: hoewel de boom van de “Roten Sternrenette” de voorkeur geeft aan diepe, goed vochtige bodems en vochtige locaties, produceert hij zelfs op kalkrijke of arme bodems nog smakelijke vruchten.

Appel op kerstboom
De ‘Red Starrenette’ is de klassieke kerstappel: rood, glanzend en heerlijk. [Foto: Tatyana Blinova/ Shutterstock.com]

Een nadeel is echter de sterke vegetatieve groei, die ook gemakkelijk leidt tot fluctuerende (wisselende) opbrengsten als gevolg van vorst, droogte of andere tegenslagen. Voor een regelmatige oogst is het ook zeer belangrijk de appelboom correct te snoeien. Over het algemeen zijn de opbrengsten laag tot goed. Late bloei is in dit opzicht ook een probleem: Deels ontbreken insecten als bestuivers in deze tijd, zodat er maar weinig vruchten worden gevormd.
Last but not least is de ‘Red Starrenette’ licht gevoelig voor Stippe (relatief calciumtekort) en fruitmot.
Al met al is ‘Rote Sternrenette’ een goede cultivar voor liefhebbers, waarvan smakelijke maar weinig vruchten kunnen worden verwacht. In kleine tuinen kan de krachtige cultivar “Rote Sternrenette” alleen worden geteeld op kleine onderstammen zoals MM106. In weideboomgaarden of in grote boomgaarden groeit hij zeer goed op zaailingonderstammen zoals Bittenfelder.

Goede bestuivers zijn: Ontario’, ‘James Grieve’, ‘Weißer Klarapfel’, ‘Baumanns Renette’, ‘Gloster’, ‘Grahams Jubiläum’ en ‘Landsberger Renette’.

Tip: Wilt u insecten in uw tuin aanmoedigen om de bestuiving van uw appelboom te garanderen? Een gemakkelijke manier is om een bloemenweide zoals de Plantura Beneficial Insect Magnet te zaaien in kuipen, bakken of als een echte weide in uw tuin.

Plantura Gunstige Insectenmagneet
Plantura Gunstige Insectenmagneet

Een- en meerjarige soorten voor nuttige insecten
zoals vogels, bijen & co, gemakkelijker te verzorgen
Bloemendroom in bed, pot & balkonbak

Koop hier!

Rode ster renette: oogst en opslag

Afhankelijk van het weer is de “Red Starrenette” tussen begin september en half oktober rijp voor de pluk. De rijpheid voor consumptie vindt dus plaats tussen oktober en november. Omdat de vruchten niet windbestendig zijn, is het mogelijk dat een deel ervan door herfststormen wordt afgeschud vóór de oogst. De “Red Starrenette” is echter zo ongevoelig voor druk dat de gevallen vruchten vaak nog kunnen worden gebruikt – maar niet bewaard.
Vroeg geplukte appels rotten bijna nooit in de opslag. In goede omstandigheden – duisternis, koelte en een middelhoge vochtigheidsgraad – is de “Rote Sternrenette” een zeer goede dessertappel tot ongeveer januari en kan natuurlijk met Kerstmis worden gebruikt als gepolijste kerstappel. Vanaf ongeveer februari worden de vruchten echter melig.
De ‘Red Starrenette’ is ook geschikt voor het maken van sap.

De “Zabergäu Renette” is gemakkelijker te bewaren dan de “Rote Sternrenette” – het ras kan tot maart worden bewaard. In dit artikel presenteren wij de “Zabergäu Renette” en wetenswaardigheden over de teelt en verzorging ervan.

Vergelijkbare berichten