De bittere wintersla is uiterst gezond. Hier leest u waar u op moet letten bij het telen en oogsten van witlof.

Witlof op tafel
De licht bittere noot van witlof maakt het onderscheidend in smaak [Foto: pilipphoto/ Shutterstock.com]

Als je zelf witlof wilt kweken, moet je een beetje geduld hebben. Want de heerlijke knop wordt niet al in de moestuin gevormd, maar pas nadat de wortels in de herfst zijn geoogst en vervolgens in het donker opnieuw zijn uitgelopen. Lees hieronder hoe dit werkt en waarom het de moeite waard is om door te zetten.

Inhoud

  • Oorsprong en eigenschappen van cichorei
  • Witlof soorten
  • Witlof kopen: Waar u op moet letten
  • Teelt van witlof
    • De juiste locatie voor witlof
    • Procedure voor de teelt van witlof
    • Verzorging van cichorei: juiste bewatering en bemesting
  • Teelt van witlof
  • Witlof oogsten en bewaren
  • Ingrediënten en gebruik van cichorei

Cichorei (Cichorium intybus var. foliosum) is een bladcichorei en behoort tot de composietenfamilie. Reeds in de oudheid werden de wortels van wilde cichorei (C. intybus) werd gebruikt als groente en als geneeskrachtige plant. In de 18e eeuw werd de wortel cichorei (C. intybus var. sativum) werd gekweekt en geteeld om te worden gebruikt als een gebrande koffiesurrogaat vanwege zijn bittere aroma.

Oorsprong en eigenschappen van cichorei

Hoe de cichorei die we nu kennen precies is ontstaan is nog onduidelijk. Volgens één versie ontdekte de hoofdtuinman Brézier van de botanische tuin in Brussel rond 1845 dat de in de donkere kelder opgeslagen cichoreiwortels fijne, delicate gele bladscheuten hadden laten groeien. Deze bleken bijzonder lekker te zijn en zo werd het ras “Brussels Witloof” geboren. Het is zeker dat de witlof die we vandaag kennen, gekweekt werd uit de wortelcichorei. In België, Frankrijk en Nederland is het nog steeds erg populair, maar in Duitsland wordt het steeds zeldzamer, ook al is de groente niet alleen licht verteerbaar maar ook erg gezond.

Blauwe bloem van de cichorei
De bloem van het witloof waaruit het witloof is voortgekomen [Foto: Mike Truchon/ Shutterstock.com]

De tweejarige plant vormt in de zomer wortels van ongeveer 15 centimeter lang en drie tot zes centimeter dik. Tijdens de winter, in volledige duisternis en bij lage temperaturen, vormen deze een kegelvormige knop. In het tweede jaar vormt de plant een veelvoudig vertakte bloeiwijze tot 1,5 meter hoog.

Witlof soorten

De verschillende witlofvariëteiten verschillen vooral in het tijdstip van de oogst, in hun kleur en in het feit of ze al dan niet een toplaag nodig hebben om te ontkiemen. De toplaag is een laag aarde of zand die de wortels na de oogst bedekt en ruimte biedt aan de scheuten.

Aanbevolen witlofrassen:

  • Brussel Witloof”: Oud ras dat bovengrond nodig heeft om te broeien.
  • “Etardo”: Middenlaat tot laat broeierij; heerlijke, pure witlofsmaak met zware, stevige kroppen.
  • “Robin”: Vooral vanwege de rode scheuten; wordt gezaaid van mei tot juni.
  • ‘Atlas’: beproefd ras dat al vroeg schiet
  • “Dura”: Ras met fijne smaak; spruitenoogst van december tot maart; broeierij. zonder gebruik van bedekking
Rode cichorei
Naast de delicate gele witlof zijn er ook variëteiten met rode koppen [Foto: Sujatha Vempaty/ Shutterstock.com]

Witlof kopen: Wat u in gedachten moet houden

Witlof wordt direct buiten gezaaid, daarom hoeft u alleen de zaden te kopen. U kunt dit vinden in bouwmarkten, tuincentra of op het internet. Als u uw witlof zelf wilt vermeerderen, moet u ervoor zorgen dat u zaad koopt dat zaadvast is. Verderop in het artikel vindt u tips over vermeerdering.

Teelt van witlof

De teelt van witlof kan grofweg in twee stappen worden verdeeld: In het voorjaar worden de planten buiten gekweekt en gedurende de winter worden de wortels in de kelder gekweekt. Forceren betekent dat de wortels na een periode van rust weer uitlopen. Dit gebeurt in volledige duisternis en bij temperaturen tussen 12 en 18 °C. Tegenwoordig is waterforcering de meest gebruikelijke methode. De wortels worden ondergedompeld in een voedingsoplossing. Deze methode is echter minder geschikt voor thuisteelt. Een geschikte optie om zelf wintersla te kweken is in een container in de kelder. Hoe dit precies werkt, leest u in het volgende hoofdstuk.

De juiste locatie voor witlof

Opdat de planten goed gedijen en sterke wortels vormen, is een zonnige standplaats met zanderig-humige grond bijzonder geschikt. Deze moet matig voedselrijk zijn; te veel stikstof bevordert vooral de bladmassa, wat ten koste gaat van de wortels en waardoor deze minder goed kunnen uitlopen. Voor een goede ontwikkeling van de wortels is het belangrijk dat de grond diep, vrij van stenen en niet verdicht is. De pH-waarde zou idealiter tussen 6,5 en 7,5 moeten liggen. U moet ook een teeltpauze van ten minste vier jaar in de vruchtwisseling opnemen.

Tip: Naast zijn naaste verwanten radicchio (Cichorium intybus var. foliosum), haverwortel (Tragopogon porrifolius) of andijvie (Cichorium endivia) de witlof houdt niet van staan. Goede buren zijn echter venkel (Foeniculum vulgare var. azoricum), wortelen (Daucus carota ssp. sativus), bieten (Beta vulgaris var. vulgaris) en de tomaat (Solanum lycopersicum).

Procedure voor de teelt van witlof

De teelt van witlof kan het best worden uitgelegd door deze in twee stappen te verdelen: Zaaien en forceren.

Stap 1: Zaaien van witlof in de volle grond

Witlof is een wintergroente die in het voorjaar wordt gezaaid. Vanaf half mei, op zijn vroegst eind april, worden de zaden gezaaid in rijen die 30 tot 40 centimeter uit elkaar liggen en iets dunner zijn dan wortelen. De zaaidiepte moet tussen twee en drie centimeter zijn. Ongeveer vier weken na het zaaien worden de planten in de rij gescheiden tot een afstand van tien centimeter.

OpmerkingAls te vroeg wordt gezaaid of de planten te veel ruimte krijgen, kunnen de wortels te groot worden. De wortels kunnen worden ingekort voor het forceren, maar ze vormen vaak veel kleine secundaire knoppen.

Na 18 tot 20 weken in de volle grond, rond half september tot oktober, kunnen de wortels voorzichtig worden geoogst, bijvoorbeeld met een graafvork. Het loof wordt vijf centimeter boven de wortel afgeknipt en zo nodig bijgesneden. Totdat het forceren begint, worden de wortels in vochtig zand gewikkeld en op een koele plaats bewaard voor de rustfase – zoals bij andere wortelgroenten.

Cichoreiwortels
De wortels worden in de herfst geoogst [Foto: Ruud Morijn Photographer/ Shutterstock.com]

Om mooie knoppen te vormen, moeten de wortels de volgende kenmerken hebben:

  • Lengte: 15 – 20 cm
  • Dikte: 3 – 6 cm
  • Gewicht: 100 – 200 g

Hoe zaai je witlof?

  • Zaaien eind april tot half mei
  • Rijafstand: 30 – 40 cm
  • Zaaidiepte: 2 – 3 cm
  • Dun zaaien
  • Na 4 weken scheiden tot 10 cm
  • Oogst de wortels midden september tot oktober

Stap 2: De forcering

De rustfase wordt gevolgd door de broeifase, meestal vanaf december. Dit vereist temperaturen tussen 12 en 18 °C en volledige duisternis. Als het licht de planten bereikt, worden de bladeren groen en bitter. Afhankelijk van het ras worden de planten geplant met een toplaag, bijvoorbeeld een laag zand of aarde van tien centimeter, of zonder toplaag, bijvoorbeeld met een ondoorzichtige folie. Vooral oudere rassen zoals de ‘Brussels Witloof’ hebben een toplaag nodig om te forceren, nieuwere rassen zoals “Tardivo of “Robin maar niet.

Een mogelijkheid voor eigen broei in de kelder is het planten van de wortels in een bak, bijvoorbeeld een oude kookpot, een emmer of een plastic doos. Plaats daartoe de wortels dicht bij elkaar verticaal in de container en vul deze met aarde. De grond mag niet vochtig zijn, maar moet één keer grondig worden bewaterd met warm water om de wortels de impuls te geven om uit te lopen. Het is belangrijk om boven de container voldoende donkere ruimte te creëren waarin de wintersla kan groeien en dat de scheuten niet nat worden bij het water geven. Na drie tot vijf weken is het witlof klaar en kan het worden geoogst.

Scheuten van het witlof
Scheuten ontspruiten uit de wortels in volledige duisternis [Foto: Bastiaanimage stock/ Shutterstock.com]

Hoe vindt het forceren van witlof plaats?

  • Speelt zich af in volledige duisternis
  • Temperaturen van 12 tot 18 °C
  • Plaats de wortels verticaal in de container
  • Vul met aarde en overgiet met warm water
  • Oogst na 3 tot 5 weken

Verzorging van witlof: juiste bewatering en bemesting

Witlof is een zwakke tot middelmatige groeier. Hij verdraagt verse mest op het bed niet goed, maar u kunt er compost of een meststof met een organische langetermijnwerking – zoals onze Plantura Biologische Universele Meststof – in verwerken voordat u gaat planten. Deze volledig dierproefvrije meststof voorziet de plant gedurende het hele groeiseizoen van de belangrijkste voedingsstoffen.

Plantura Organische Universele Meststof
Plantura Organische Universele Meststof

Effectief effect op lange termijn,
goed voor de bodem, onschadelijk voor mens, dier & natuur

Koop hier!

Om ervoor te zorgen dat de planten gelijkmatig en goed opkomen, moet worden gezorgd voor een constante bodemvochtigheid. Vooral zaailingen zijn gevoelig voor uitdroging, dus vergeet niet regelmatig water te geven in droge omstandigheden. Verzorgingsmaatregelen zijn niet veel nodig bij het kweken van de wortels. Maar regelmatig schoffelen om de grond los te maken en het onkruid te weren loont.

Witlof vermeerderen

Als u zelf zaden wilt produceren, moet u de wortels gebruiken die bijzonder mooie kroppen hebben gevormd. De plant produceert een vertakte bloeiwijze tot 1,5 meter hoog met mooie blauwe bloemen in het tweede jaar. In de herfst kunnen de rijpe zaden dan worden geoogst voor hergroei. Let erop dat u voor de vermeerdering geen zogenaamde F1-rassen gebruikt. F1-rassen zijn hybride rassen die hun eigenschappen niet doorgeven en daarom niet kunnen worden gereproduceerd.

Tip: Om de raseigenschappen te kunnen behouden, mag binnen een straal van 500 meter geen witlof of wilde cichorei bloeien.

Oogsten en bewaren van witlof

Na ongeveer een maand kan de wintersla worden geoogst. Deze heeft nu stevige scheuten boven de wortel gevormd en kan bij de wortelbasis worden afgesneden. Elke wortel kan maar één keer geoogst worden. De sla moet worden bewaard op een volledig donkere plaats op 3 tot 6 graden. °C, bij voorkeur in het groentevak van uw koelkast. De heerlijke groenten moeten uiterlijk na een week worden gebruikt.

Ingrediënten en gebruik van cichorei

Gestoomd, gebakken, rauw of bereid als ovenschotel – witlof mag in geen enkele gezonde keuken ontbreken. Vooral als knapperig rauwkost in de winter is het nauwelijks te verslaan. De onmiskenbare, licht bittere smaak is te danken aan bittere stoffen, met name intybin. Dit secundaire ingrediënt stimuleert de vorming van galzuren, wat een positief effect heeft op onze darmen. Naast bittere stoffen scoort cichorei ook met talrijke vitaminen en voedingsvezels. Als u de typische smaak van witlof wilt afzwakken, kunt u de bittere noot tegengaan door bijvoorbeeld honing aan uw saladedressing toe te voegen.

Bereid witlof in een braadpan
Rauw, gestoomd, gekookt of gegratineerd – witlof kan op vele manieren in de keuken worden gebruikt [Foto: thaweerat/ Shutterstock.com]

TipAls u wilt weten hoe cichorei smaakt als koffiesurrogaat, kunt u in de supermarkt rondkijken, want ook nu nog vindt u delen van cichorei in koffiesurrogaten.

Houdt u van het kweken van wat curieuzere groenten, kijk dan eens naar ons artikel over Flower Sprout.

Vergelijkbare berichten