Hier in Duitsland heeft het kaasjeskruid nog een tamelijk nichebestaan, terwijl het in andere delen van de wereld al lang bekend is als geneeskrachtig en kruidend kruid. Het kaasjeskruid kan echter op vele manieren worden gebruikt en is gemakkelijk te verzorgen.

Kaaskruid
Kaasjeskruid kan gemakkelijk en ongecompliceerd worden gekweekt als kruiden- en sierplant. [Foto: Beautiful lotus/ Shutterstock.com]

Uit de naam alleen al blijkt dat kaasjeskruid (Paederia lanuginosa) is een bijzondere plant waarvan de smaak doet denken aan Camembert of goed gerijpte bergkaas. Dit gemakkelijk te kweken, krachtige kruid is een uitstekende keuze voor hobbytuiniers en koks die graag experimenteren. Maar kaasjeskruid kan niet alleen in de keuken worden gebruikt, het is ook geschikt als sierplant voor hanging baskets of eenjarige hagen. In dit artikel vindt u tips over de teelt, de verzorging en het gebruik van kaasjeskruid.

Inhoud

  • Kaasjeskruid: oorsprong en eigenschappen
  • Kaasjeskruid planten: plaats en werkwijze
  • Verzorging van het Kaasjeskruid
  • Oogst en gebruik

Kaasjeskruid: oorsprong en eigenschappen

Kaasjeskruid, een lid van de Rubiceae-familie, komt oorspronkelijk uit Vietnam, waar het een van de belangrijkste culinaire kruiden is. De plant, die daar La Mo Long wordt genoemd, wordt gebruikt om veel gerechten op smaak te brengen – maar vooral eiwitrijk, moeilijk verteerbaar voedsel. Als het tropische kruid zich thuis voelt, groeit het sterk en kan het in één jaar tot 2 m lange scheuten vormen.
De bladeren, die in hun jeugd nog lichtgroen zijn, worden na verloop van tijd paars aan de onderkant, waardoor La Mo Long een uitstekend sierkruid is, bijvoorbeeld voor het planten van hanging baskets. In de zomer Paederia lanuginosa produceert zijn mooie roze bloemen met witte randen vanaf juni. Het is ook belangrijk op te merken: de sterke kruidige geur en de smaak van de bladeren ontwikkelen zich alleen wanneer ze gesneden worden, in de tuin is de plant nog volledig geurloos.

Kaasjeskruid bladeren
Met de jaren worden de bladeren van de kaasjeskruid paars aan de onderkant… [Foto: Beautiful lotus/ Shutterstock.com]

Kaasjeskruid planten: plaats en werkwijze

Kaasjeskruid is een vaste plant, maar hij heeft zeer warme temperaturen nodig, daarom kan hij het beste in een pot worden gekweekt. Zo kan het kruid het hele jaar door als kamerplant worden gehouden of de zomer doorbrengen op het balkon of terras. Verder houdt kaasjeskruid van veel licht, voedingsstoffen en water. Wateroverlast moet tot elke prijs worden vermeden. Voor de teelt kunt u het beste een pot kiezen met een diameter van 15 tot 20 cm, die u vult met een voedselrijk substraat, zoals onze Plantura Organic Universal Soil.
Geef de plant goed water en zorg ervoor dat La Mo Long tijdens de volgende groeiperiode altijd goed van water wordt voorzien. Je kunt natuurlijk ook kaaswiet in de tuin planten. De beste tijd is in het voorjaar, wanneer de temperaturen warm genoeg zijn – dat wil zeggen vanaf ongeveer eind april. Omdat het kruid echter geen temperaturen onder de 15 °C verdraagt, moet het tijdig voor de herfst weer in de beschutte warmte worden gebracht.

Plantura Biologische Universele Grond
Plantura Biologische Universele Grond

Biologisch, turfvrij & klimaatvriendelijk:
Voor alle planten binnen & buiten,
100% natuurlijke ingrediënten,
onschadelijk voor mens en dier

Koop hier!

Da Paederia lanuginosa, is een krachtige groeier, zoals reeds beschreven, moet er bij de keuze van een standplaats voor worden gezorgd dat de plant een klimhulp krijgt. Het kan ook hangend worden geteeld, bijvoorbeeld in een hangmand.

Kaasjeskruid als haag
Omdat kaasjeskruid zo sterk groeit, wordt het in Vietnam ook vaak gebruikt voor hagen. [Foto: Beautiful lotus/ Shutterstock.com]

Verzorging van het Kaasjeskruid

Paederia lanuginosa heeft niet veel aandacht nodig. Omdat de plant zo snel groeit, moet hij regelmatig worden bewaterd en bemest om een rijke oogst van tere blaadjes te garanderen. Onze Plantura Organic Flower & Balcony Fertilizer is bijvoorbeeld geschikt om te bemesten. Het heeft een hoog stikstofgehalte, dat de sterke vegetatieve groei van kaasjeskruid helpt ondersteunen. Het bestaat ook uit 100% natuurlijke ingrediënten van plantaardige oorsprong en bevat bovendien micro-organismen die de wortelgroei bevorderen.

Biologische Bloem & Balkonmeststof 800 ml
Biologische bloem & balkon meststof 800 ml
  • Biologische vloeibare meststof voor alle bloemen & balkonplanten.
  • Voor een weelderige bloei gedurende het hele seizoen
  • Snelle en gemakkelijke toepassing van water – veilig voor huisdieren en tuindieren
Naar de Plantura winkel

Van tijd tot tijd diep snoeien bevordert het uitlopen van jonge, tere scheuten. Houd er echter ook rekening mee dat regelmatig snoeien de vegetatieve groei bevordert, maar ook de bloei vertraagt. Uiterlijk aan het einde van het groeiseizoen, dus in de herfst, moet de La Mo Long plant worden teruggesnoeid om hem klaar te maken voor de overwintering.

Als u uw kaasjeskruidplant tijdens de zomer buiten heeft staan, moet u hem uiterlijk in het begin van de herfst weer naar binnen halen, voordat de temperatuur ’s nachts onder de 15 °C daalt. Daar moet het overwinteren op een lichte plaats. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer La Mo Long binnenshuis zal groeien en hoe vaker hij water moet krijgen. Voor een gemakkelijke, onderhoudsarme overwintering worden temperaturen van ongeveer 18 °C aanbevolen.

Wortelkruid van het kaasjeskruid
Als de kluit van uw kaasjeskruid er zo uitziet, moet u hem een nieuwe pot geven. [Foto: Andrii Spy_k/ Shutterstock.com]

Voordat kaasjeskruid in het voorjaar weer op het balkon of terras mag, is het een goed idee om het wortelstelsel van de plant te controleren. Als de kluit al door het hele substraat is geworteld, is het tijd om uw kaasjeskruid te trakteren op een nieuwe pot en vers substraat. U kunt het beste een iets grotere bak vullen met bijvoorbeeld onze Plantura Organic Universal Soil. Til dan de kaasjeskruidplant uit zijn vorige huis, maak de kluit een beetje los met je handen, zet de plant in de verse pot en geef hem goed water. Zo kan het kaasjeskruid goed gesterkt aan het nieuwe groeiseizoen beginnen.

La Mo Long wordt graag aangevallen door trips, maar gelukkig sta je er niet machteloos tegenover. Hoe je van het ongedierte afkomt, staat uitvoeriger beschreven in ons artikel Trips bestrijden.

Trips
Trips kan ook op La Mo Long mikken, onder andere [Foto: Tomasz Klejdysz/ Shutterstock.com]

Oogst en gebruik

De bladeren kunnen het hele jaar door worden geoogst. Hoe jonger en malser ze zijn, hoe beter ze smaken. Zodra de bladeren worden gesneden, ontvouwt zich hun sterke kruidige smaak, die volgens velen doet denken aan kaas. Anderen classificeren het tussen koolrabi en radijs. Men is het er in ieder geval over eens dat de bladeren sterk gekruid smaken, met een licht pikant tintje.
De bladeren bevatten veel zwavelhoudende verbindingen die eiwitten helpen verteren. Daarom worden ze in Vietnam meestal gebruikt voor het kruiden van vleesgerechten, ei of tofu. Een eenvoudig recept is bijvoorbeeld “Ran voi trung ga”, waarbij de gesneden bladeren worden opgeklopt met eieren en zout en vervolgens worden gesauteerd met uien. Hier in Duitsland wordt het kruid steeds populairder als natuurlijke, caloriearme en veganistische “kaasvervanger”. Op pizza, in salades of voor pittig beleg – kaaskruiden nodigen uit tot experimenteren.
Verschillende helende effecten zijn ook Paederia lanuginosa wordt toegeschreven. Het zou bijvoorbeeld helpen bij artritis en reuma, nierstenen of maag- en darmziekten.

Omelet met kaaskruiden
Kaaszuurkool kan eiergerechten zoals omelet dat beetje extra geven. [Foto: Tatiana Volgutova/ Shutterstock.com]

Is kaaskruid nog steeds niet ongewoon genoeg voor je? In ons artikel over gekke kruiden voor de verhoogde bedding laten we u kennismaken met nog enkele bijzondere kruiden die ook buiten de verhoogde bedding goed gekweekt kunnen worden.

Vergelijkbare berichten