Het onderwerp duurzaamheid is zeer omstreden, vooral als het gaat om de avocado. De avocado wordt vaak bekritiseerd en afgeschilderd als een ecologische ramp. Maar wat is de waarheid?

Geoogste avocado's
Vele aspecten spelen een rol bij de duurzaamheid van de avocado [Foto: bbearlyam/ Shutterstock.com]

Iedereen die van avocado houdt (Persea americana), is zich zeker al bewust geworden van zijn ecologische voetafdruk. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid heeft de avocado geen al te beste reputatie. Maar is het echt zo erg als vaak wordt gezegd? We verduidelijken wat de duurzaamheid van de avocado is.

Inhoud

  • Hoe duurzaam zijn avocado’s?
    • Oorsprong van avocado’s
    • Waterverbruik van avocado’s
  • Het landschap veranderen
  • Zijn er ook duurzamere avocado’s?

Hoe duurzaam zijn avocado’s?

Hoe duurzaam avocado’s lijken, hangt vooral af van waar je ze mee vergelijkt en hoe je ze vergelijkt. Er zijn ook verschillende aspecten waarmee rekening moet worden gehouden: In het geval van de avocado spelen naast het waterverbruik ook de herkomst van de avocado, de ontbossing voor de teelt, de opslag en de narijping een rol.

Toast met avocado en ei
Andere voedingsmiddelen, zoals koffie, hebben ook een zeer grote ecologische voetafdruk [Foto: Ekaterina Markelova/ Shutterstock.com]

Oorsprong van avocado’s

De avocado stond enkele jaren geleden bekend als een zeldzaam luxeproduct, maar is nu in heel Duitsland het hele jaar door verkrijgbaar. In de winter komt het bijvoorbeeld uit Brazilië, Chili en Spanje, terwijl het in de zomer uit Zuid-Afrika en Peru komt. Voor velen is het daarom zo vanzelfsprekend geworden als een aardappel. Maar dit kan problematisch zijn voor ons milieu, want de sterke vraag en de stijgende prijzen maken het uiterst aantrekkelijk om avocado te telen. De avocadoboom leidt tot illegale ontbossing in Zuid-Amerika om plaats te maken voor plantages. De lange transportroutes verslechteren ook de ecologische balans van de avocado. Bovendien heeft deze vrucht veel te lijden van stoten en wordt daarom alleen goed gewatteerd vervoerd – dit betekent meer verpakkingsmateriaal. Daarom worden alleen onrijpe vruchten vervoerd, die vervolgens in de landen van verkoop worden gerijpt, zodat ze in de winkels kant-en-klare avocado’s kunnen worden aangeboden. Dit vergt dan weer veel energie, want de avocado heeft veel warmte nodig om te rijpen.
Het moet echter gezegd dat andere exotische levensmiddelen, zoals bananen, ook lange transportroutes en veel verpakkingsmateriaal vereisen. Diervoeder, dat nodig is voor de productie van dierlijke producten zoals boter of eieren, komt ook vaak uit het buitenland en moet lange afstanden afleggen. Qua herkomst zijn regionale en seizoensgebonden groenten en fruit dus te verkiezen boven avocado, maar groenten en fruit uit het buitenland en dierlijke producten leggen vergelijkbare afstanden af.

Avocado's in een houten kist
Net als andere exotische vruchten legt de avocado vaak lange afstanden af… [Foto: pokku/ Shutterstock.com]

Conclusie: Hoe duurzaam is de herkomst van de avocado? De oorsprong van de avocado is niet problematischer dan die van andere tropische vruchten. Binnenlandse, bij voorkeur regionale, groenten of fruit zijn vanuit ecologisch oogpunt echter meestal verstandiger.

Waterverbruik van avocado’s

Het staat buiten kijf dat de avocado een hoog waterverbruik heeft. Terwijl voor 1 kg tomaten gemiddeld ongeveer 180 l water nodig is, is voor 1 kg avocado’s tot 1000 l nodig. In vergelijking met dierlijke producten zoals kaas, eieren of vlees verbruikt de avocado echter minder water. Zelfs eerlijke, voorzichtige schattingen gaan nog uit van 4.000 tot 5.000 l water voor 1 kg varkens- of rundvlees. En koffie, die ook over lange afstanden wordt vervoerd, verbruikt tot 20.000 liter water per kg koffiepoeder en wordt in veel grotere hoeveelheden geconsumeerd. Bovendien heeft de avocado een hoge voedingswaarde. Als je kijkt naar het waterverbruik per kilocalorie, ziet de balans er heel anders uit – in het voordeel van de avocado.
Toch is het waterverbruik in de landen van herkomst van de avocado problematisch. Aangezien de plant veel zon nodig heeft om te groeien en de vruchten te produceren, is het meestal droog op de plantages. Vooral in landen als Spanje is regenwater schaars en moet het water uit andere bronnen komen. Er moet dus veel water worden aangevoerd. Drinkwater is in de teeltlanden toch al vaak schaars, en de avocadoteelt maakt de situatie meestal nog erger. Het toenemende gebruik van pesticiden en chemische bestrijdingsmiddelen vervuilt het toch al waardevolle en zeldzame drinkwater.

Conclusie: Hoe duurzaam is het waterverbruik van de avocado? Als je echter naar het totale waterverbruik kijkt, kun je de avocado moeilijk vergelijken met andere waterintensieve producten zoals koffie, vlees of melk, waarvoor nog veel grotere hoeveelheden water nodig zijn. In de landen waar de avocado wordt geteeld, veroorzaakt hij echter milieuproblemen – het kopen van gecertificeerde biologische producten kan enige verlichting brengen.

Avocadoboom
Voor grote bomen met veel fruit heb je veel zon en water nodig. [Foto: joloei/ Shutterstock.com]

Het landschap veranderen

Het wordt vaak bekritiseerd dat bossen worden gekapt voor de avocadoteelt. In plaats daarvan worden meestal monoculturen van avocadobomen gecreëerd, die bovendien vanuit duurzaam oogpunt problematisch zijn. In gemengde culturen en gemengde bossen kunnen de planten elkaar positief beïnvloeden en is de cultuur veel robuuster tegen weersveranderingen. De avocado is niet inheems in droge, zonnige streken zoals Zuid-Spanje en is niet aangepast aan de heersende omstandigheden. Boomaanplantingen kunnen positieve effecten hebben op dergelijke droge bodems, aangezien zij de bodem beschaduwen en voor een koel microklimaat zorgen, maar in monoculturen is het voordeel niet erg groot.
De monocultuur is echter niet alleen een probleem bij avocado, maar bij bijna alle op grote schaal geteelde gewassen.

Avocadoteelt
Monoculturele avocadoteelt kan problematisch zijn [Foto: EVOGRAF.MX/ Shutterstock.com]

Zijn er duurzamere avocado’s?

Er met mate van genieten en bij voorkeur biologische kwaliteit verkiezen is een eerste stap in de goede richting. Het is ook beter om avocado’s niet als rijpe, eetrijpe, maar nog harde vrucht te kopen. Thuis kunnen ze gemakkelijk worden gerijpt in krantenpapier. Dit proces kan gemakkelijk worden versneld als u de avocado bewaart met een appel die een zogenaamd “rijpingsgas” afscheidt. Al met al moet de avocado iets bijzonders blijven en niet massaal geconsumeerd worden. Als vervanger van boter of eieren wordt ook de ecologische voetafdruk in zijn geheel verkleind, omdat dergelijke dierlijke producten nog steeds veel meer water en CO2. Wordt het daarentegen naast of in plaats van regionale groenten of fruit geconsumeerd, dan moet het superfruit opnieuw als een luxegoed of delicatesse worden beschouwd.

Tip: Seizoensgebonden en regionale groenten en fruit zijn altijd de beste keuze als het gaat om duurzaamheid. Met een seizoenskalender, zoals onze Plantura seizoenskalender, bent u altijd op de hoogte van welke groenten en fruit in het seizoen zijn.

Om echt alle delen van de avocado te gebruiken, kun je de schil gebruiken als kweekbak voor zaden en de avocadopit planten. Hoe u dat doet, vindt u hier.

Vergelijkbare berichten