Niet alleen de dennenboom hoort bij Kerstmis. We tonen je de tien mooiste kerstplanten en welke verzorging ze nodig hebben.

Kerstplanten als decoratie
Niet alleen de dennenboom hoort bij Kerstmis [Foto: Andy Dean Photography/ Shutterstock.com]

Niet alleen de takken van naaldbomen zijn populair tijdens de advent, ook andere planten zijn populair als versiering met kerst of als cadeau en brengen een kerstsfeer in huis. Ontdek hier welke kerstplanten het mooist zijn en welke verzorging ze nodig hebben om hun magie lang in huis te verspreiden.

Inhoud

  • 1. Kerstmis Cactus
  • 2. hulst
  • 3. amaryllis
  • 4. kerstster
  • 5. orchidee
  • 6. echte roos van Jericho
  • 7. camellia
  • 8. barbara takken
  • 9. azalea’s
  • 10. kerstrozen
  • Verzorgingstip voor kerstplanten: De juiste bodem

1. Kerstmis Cactus

Lange tijd was het stil rond de kerstcactus (Schlumberga), maar de laatste jaren duikt ook deze kerstplant steeds vaker op en geniet een groeiende populariteit. Het zijn vooral de bloemen, die van roze naar rood naar geel en wit glanzen, die deze vetplant zo aantrekkelijk maken, want hij bloeit tijdens de kerstperiode. Tegelijkertijd heeft de kerstcactus weinig verzorging nodig, wat velen in de stressvolle periode vóór Kerstmis goed uitkomt: hij moet alleen regelmatig water krijgen en mag niet direct boven een verwarming worden geplaatst, omdat in dat geval zijn gevoelige wortelstelsel te veel kan opwarmen. Maar de temperatuur speelt niet alleen een belangrijke rol voor de wortels – ook de bloemen van de kerstcactus zijn afhankelijk van de warmte. Als nieuwe planten soms gele of oranje bloemen dragen, kan hun kleur veranderen in roze als de temperatuur boven de 15 °C stijgt. Meer gedetailleerde informatie over de verzorging van de kerstcactus vindt u in dit artikel.

Bloeiende kerstcactus
De kerstcactus is populair als kerstplant, vooral vanwege zijn kleurrijke bloemen. [Foto: JessicaCox/ Shutterstock.com]

2. hulst

Binnenplanten zijn niet het enige onderdeel van Kerstmis – ook de tuin kan profiteren van kerstplanten. Een klassieker onder de kerstplanten is de hulst (Ilex), ook wel hulst genoemd. Deze groenblijvende bladverliezende heester maakt in de winter niet alleen indruk met zijn donkergroene, leerachtige bladeren, maar ook met zijn rode bessen, die tot in het voorjaar aan de plant blijven. Vooral in Engeland en Amerika is de hulst al lang een belangrijke kerstversiering: de takken van de hulst zien er zeer feestelijk uit als krans of arrangement met andere planten en zijn uitermate geschikt voor handwerk en decoraties. Voorzichtigheid is echter geboden met kleine kinderen en huisdieren, want de kleine bessen van de hulst zien er misschien verleidelijk uit, maar zijn – net als de bladeren – zeer giftig. In de tuin is de hulst een zeer veeleisende en onderhoudsarme metgezel: u moet de plant eenmaal per jaar bemesten en indien nodig terugsnoeien.

Hulst of hulst met bessen
Vooral in Engeland en Amerika heeft de hulst of ilex een lange traditie als kerstplant.

3. amaryllis

Ook zeer populair in de kersttijd is de amaryllis (Hippeastrum) met zijn tot 30 cm lange bloeiwijze, die vaak in december bloeit – in overeenstemming met Kerstmis. Met bijna 600 cultivars vertoont de amaryllis een indrukwekkende verscheidenheid en presenteert zich in verschillende bloemkleuren, van donkerrood tot stralend wit. Tijdens de bloei moet de amaryllis altijd goed van water worden voorzien. De bewateringsmethode met een schoteltje is succesvol gebleken, zodat de plant het benodigde water met zijn wortels kan opzuigen. Maar zelfs als de amaryllis is verbleekt, moet u de plant niet weggooien: Blijf de amaryllis na de bloei regelmatig water geven en bemesten, zet hem in september op een koelere plaats en houd hem droog – de amaryllis zal dan tot december weer nieuwe, mooie bloemen geven.

Amaryllis in bloei
De bloemen van de amaryllis gaan vaak op tijd open voor Kerstmis. [Foto: fon.tepsoda/ Shutterstock.com]

4e Kerstster

Vooral als geschenk is de kerstster (Euphorbia pulcherrima) is erg populair en is daarom een van de bekendste kerstplanten. Vooral de gekleurde schutbladeren maken er een decoratieve blikvanger van. De plant wordt het vaakst gezien in feestelijk rood, maar de bladeren kunnen ook schitteren in wit, geel of roze. Maar wie denkt dat deze schoonheid alleen tijdens de advent te bewonderen is, vergist zich: met de juiste verzorging kan de kerstster tot Pasen bloeien. Bij een normale kamertemperatuur zonder koude tocht en met een wekelijkse bemesting voelt de kerstster zich het best thuis. In het voorjaar kunt u de plant ook terugsnoeien en in het bed zetten. Als u hem aan het begin van de herfst weer binnenhaalt en in een kamer zonder kunstlicht zet, kunt u de kerstster volgend jaar weer in bloei brengen.

Kerstster in bloei
Meestal in feestelijk rood, maar de kerstster is er ook in wit, geel of roze. [Foto: Timofey Zadvornov/ Shutterstock.com]

5. orchidee

Niet alleen met Kerstmis is de orchidee (Orchidaceae) is een populaire kamerplant, die ook de rest van het jaar tal van huizen en flats siert. Geen wonder – deze sierlijke planten maken immers indruk met hun prachtige grote bloemen en zijn dus een ware lust voor het oog. Van de vele soorten orchideeën zien vooral rode en witte orchideeën er tijdens de advent feestelijk, maar tegelijkertijd elegant en mooi uit. De juiste verzorging van de orchidee is echter cruciaal om hem lang mooi te houden: Allereerst heeft de orchidee een lichte standplaats nodig met een constante temperatuur van 18 tot 25 °C. Bovendien gaat de orchidee snel rotten in het wortelgebied als zij te veel water krijgt – één keer per week onderdompelen in een waterbad is een goed idee gebleken. Ook bij het bemesten van orchideeën is voorzichtigheid geboden: gebruik alleen orchideeënmest en gebruik deze spaarzaam, zodat de plant optimaal kan gedijen.

6e Ware Roos van Jericho

Een grijze, verdorde bal – als je kijkt naar de Ware Roos van Jericho (Anastatica hierochuntica) voor de eerste keer, is het moeilijk te geloven dat iemand deze plant vrijwillig als decoratie neerzet. Toch is de Roos van Jericho voor veel gezinnen net zo’n onderdeel van Kerstmis als de kerstboom en de cadeautjes. Deze plant, die op het eerste gezicht saai lijkt, onderscheidt zich namelijk door een heel bijzonder kenmerk: Als je de verdorde Roos van Jericho in water zet, ontvouwen de takken zich binnen enkele dagen en krijgen ze zelfs hun olijfgroene kleur terug. Helaas is deze “opstanding” niet blijvend – het is een zuiver fysiek effect, terwijl de plant in werkelijkheid nog steeds dood is. Dit maakt de Roos van Jericho echter ook bijzonder gemakkelijk te verzorgen: de plant kan tot een week in water blijven staan, maar daarna kan hij gaan schimmelen. Als u de Roos van Jericho vervolgens goed laat drogen en op een warme, droge plaats opbergt, is hij bijna onbeperkt houdbaar en kunt u het “wederopstandingseffect” zo vaak herhalen als u wilt.

Echte Roos van Jericho
De Echte Roos van Jericho is aanzienlijk zeldzamer dan de Valse Roos van Jericho. [Foto: Konstantnin/ Shutterstock.com]

7. camellia

Robuust en toch een mimosa tegelijk: de camelia (Camellia) is beide tegelijk. Hoewel hij buiten gemakkelijk temperaturen tot -15°C verdraagt, is hij als kamerplant zeer gevoelig en verbleekt hij snel als het te warm is. De temperatuur in de kamer waar de camelia de vakantie doorbrengt, mag niet hoger zijn dan 15°C – als dit het geval is, kunnen de prachtige bloemen tot vijf weken meegaan. U moet ook bijzondere aandacht besteden aan de verzorging van de camelia: zij mag alleen worden bewaterd met kalkarm water (bijvoorbeeld regenwater), omdat zij op soortgelijke wijze reageert als de rododendron (Rhododendron) is zeer gevoelig voor een hoog kalkgehalte in het water. In ruil daarvoor geeft de camelia prachtige bloemen tot 15 cm groot, die sterk aan de pioenroos doen denken en ideaal zijn voor kerstversiering.

Camellia bloeiend
Met de juiste verzorging geeft de camelia prachtige bloemen tot 15 cm groot. [Foto: Rui Leca/ Shutterstock.com]

8. barbara takken

Kersenbloesems met Kerstmis? Wat in eerste instantie klinkt als een grap, komt in werkelijkheid in veel huishoudens voor tijdens de wintervakantie. Maar hoe kan dit? De zogenaamde Barbara-takken worden traditioneel op 4 december van een fruitboom afgesneden en in een vaas met water gezet. Door de warmte in huis beginnen de afgeknipte takken te ontkiemen en net op tijd voor de feestdagen staat de hele tak vaak in volle bloei. Maar niet alleen kersentakken kunnen op deze manier Kerstmis zoeter maken: ook andere fruitbomen – zoals de appel of de pruim, maar ook berk, hazelnoot en paardenkastanje – bloeien met Kerstmis als ze op Sint-Barbaradag in huis worden gehaald. In volle bloei en geplaatst in een mooie vaas, vormen de takken dan prachtige decoraties en kunnen ze uw huis sieren met Kerstmis.

Takken van Sint-Barbara of bloeiende kersentakken
Barbara takken zijn kersentakken die gemaakt zijn om te bloeien met Kerstmis [Foto: Daria Grebenchuk/ Shutterstock.com]

9. azalea’s

Sinds vele jaren worden binnenhuis azalea’s (Rhododendron simsii) zijn veelgevraagde kerstplanten en populaire decoraties. Geen wonder, want bijna geen enkele andere kamerplant laat in de winter zo’n mooie, bijna uitbundige bloemenpracht zien. En de verscheidenheid en veelzijdigheid van azalea’s is echt indrukwekkend. Met meer dan honderd soorten met bloemkleuren die variëren van elegant wit tot felroze, is er voor elk wat wils. Er zijn echter een paar punten waarmee u rekening moet houden bij de verzorging ervan: Azalea’s reageren zeer gevoelig op kalkrijk water en worden daarom bij voorkeur voorzien van regenwater. De planten verdragen ook niet goed wateroverlast, maar de grond moet altijd vochtig worden gehouden – een delicate aanpak is dus vereist. Wie hier echter op let, wordt beloond met een uitzonderlijk mooie en bloeiende kerstplant.

Bloeiende azalea voor binnen
Binnen azalea’s tonen hun prachtige bloemen in de kersttijd [Foto: Sarycheva Olesia/ Shutterstock.com]

10e kerstrozen

Toen de kerstroos (Helleborus niger) begint te bloeien, is Kerstmis niet ver weg. Midden in de winter en zelfs bij sneeuw en ijs bloeit de kerstroos en werkt zo als een klein wonder. Niet verrassend heeft de kerstroos ook een lange traditie als kerstbloem. Er bestaat zelfs een kerstlegende over de prachtige bloem: op kerstavond zou een herdersjongen op weg zijn gegaan om het kindje Jezus te ontmoeten, maar hij had niets om hem te geven. Toen hij vervolgens huilde, bloeide er een prachtige bloem op de plek waar zijn tranen vielen, en hij bracht die vol vreugde naar het kind in de kribbe. Zelfs vandaag heeft de kerstroos niets van haar charme verloren. Om ervoor te zorgen dat het zo blijft, moet u een paar tips volgen bij de verzorging ervan. De kerstroos moet bijvoorbeeld in een koele ruimte worden geplaatst, want hij verdraagt geen warmte. De plant verdraagt ook geen wateroverlast en moet daarom alleen voorzichtig water krijgen.

Bloeiende kerstroos
De kerstroos heeft een lange traditie als kerstplant [Foto: Astrid Gast/ Shutterstock.com]

Verzorgingstip voor kerstplanten: De juiste bodem

Om ervoor te zorgen dat de planten zowel tijdens de kerstperiode als lang daarna vreugde kunnen geven en er niet troosteloos uitzien, is het de moeite waard om ze meteen aan het begin een kerstcadeau te geven: Potgrond van hoge kwaliteit. Voor kamerplanten is dit het summum, maar er zijn vaak grote kwaliteitsverschillen tussen de verschillende aangeboden producten. Inferieure potgrond kan vaak niet voldoen aan de eisen die de plant nodig heeft om optimaal te gedijen. In plaats daarvan moet veel meer tijd en moeite worden geïnvesteerd in de verzorging, zodat de plant een blikvanger wordt en geen drama. Hoogwaardige potgrond daarentegen kan bogen op een uitstekende bodemstructuur, een beter buffervermogen en een aangepaste samenstelling van voedingsstoffen – de perfecte mix voor gezonde, gelukkige en vooral lang houdbare planten, niet alleen met Kerstmis. Een turfvrije potgrond die perfect is afgestemd op de behoeften van uw bloeiende planten is bijvoorbeeld onze Plantura Biologische Potgrond. De optimale pH-waarde en de evenwichtige samenstelling van de voedingsstoffen creëren ideale omstandigheden voor een uitbundige bloei.

Plantura Organische Potgrond
Plantura Organische Potgrond

Biologisch, turfvrij & klimaatvriendelijk:
Voor alle bloeiende planten in potten & in perken,
Zorgt voor weelderige, langdurige bloei, 100% natuurlijk

Koop hier!

Eén ding mag natuurlijk niet ontbreken met Kerstmis: De kerstboom! Als u geïnteresseerd bent in een kerstboom in een pot als duurzaam alternatief, vindt u die hier.

Vergelijkbare berichten