Kauw: voedsel, broedseizoen, jonge vogels & meer in het profiel

Hoe herken je een kauw en een kauwjong? Hoe kun je het verschil zien tussen een kauw en een kraai? En hoe ziet het nest van de kauw eruit? Wij beantwoorden deze en andere vragen in ons informatieblad.

Kauw op dak
Kauwen zijn onze kleinste kraaien [Foto: Kuttelvaserova Stuchelova/ Shutterstock.com]

De kauw (Corvus monedula) wordt vaak overschaduwd door zijn bekende familielid, de kraai. Vaak worden ze niet eens gezien als een volwaardige vogelsoort. Toch zijn het bijzonder intelligente en levendige vogels die altijd nauw verbonden zijn geweest met de mens. Kauwen zijn cultuurvolgers en vestigden zich al vroeg in onze directe omgeving. Ook nu nog broeden ze voornamelijk in gebouwen en maken ze gebruik van boomgaarden, graanvelden en andere menselijke structuren. Hoe je een kauw duidelijk kunt herkennen, zijn roep kunt herkennen en hoe je de kraaien een thuis kunt geven, lees je hier in onze grote factsheet.

Inhoud

  • Jackdaw: Profiel
  • Hoe herken je de kauw
    • Wat is het verschil tussen kauwen en raven?
    • Hoe klinkt het kauwenlied?
    • Hoe herken je een kauw zangvogel?
    • Hoe zien kauweneieren eruit?
    • Aan welke habitat geeft de kauw de voorkeur?
    • Waar bouwt de kauw zijn nest?
    • Wanneer is het broedseizoen van de kauw?
    • Waar overwintert de kauw?
  • Het ondersteunen van de kauw in de tuin: Dit is hoe
    • Wat eten kauwen?
    • Welke nestkasten zijn geschikt voor kauwen?
    • Hoe kun je de kauw extra steunen?

Jackdaw: Profiel

Maat Ongeveer 33 – 34 cm
Gewicht Ongeveer 250 g
Broedseizoen April – Juni
Levenslang Tot 20 jaar
Habitat Open maar structuurrijke landschappen, parken en grote tuinen
Voorkeur voor voer Omnivoor: insecten, wormen, aas, granen en bessen.
Bedreigingen Gebrek aan nestgelegenheid

Hoe herken je de kauw

Zoals de meeste kraaien zijn kauwen herkenbaar aan hun zwarte verenkleed. Ze zijn echter kleiner dan de meeste van hun verwanten en zijn ongeveer zo groot als een duif. Ze zijn ook gemakkelijk te herkennen aan hun blauwgrijze nek en helder lichtblauwe ogen. Mannelijke en vrouwelijke kauwen zijn niet louter visueel van elkaar te onderscheiden.

Vogel van de soort kauw
Kauwen zijn te herkennen aan hun blauwgrijze nek en hun lichtblauwe ogen. [Foto: Andrej Chudy/ Shutterstock.com]

Wat is het verschil tussen kauwen en raven?

Kauwen zijn veel kleiner dan de nauw verwante ravenkraaien. Ze zien er ook minder elegant uit, maar eerder wat gedrongen en compact. Ze hebben ook duidelijke kenmerken, zoals de blauwgrijze nek en hun lichtblauwe ogen, waaraan ze kunnen worden herkend. Ravenkraaien daarentegen zijn effen zwart.

Ravenkraai in een weiland
Ravenkraaien zijn effen zwart in tegenstelling tot kauwen [Foto: Erni/ Shutterstock.com]

Hoe klinkt het kauwenlied?

Kauwenzang bestaat uit een onopvallend, schorriemorrie dat weinig structuur heeft. Hij imiteert vaak andere vogels of pikt verschillende geluiden uit de omgeving op. Iets herkenbaarder zijn de roepjes van de kauw, die vaak in groepen of zelfs in de vlucht te horen zijn, zoals “Kya-kya-kya”. De waarschuwingsroepen klinken als een hetere, uitgerekte “charrrr”.

De roep van de kauw klinkt zo:

Hoe herken je een jonge kauw?

Zeer jonge kauwen die net uitgevlogen zijn, zijn nog vrij onopvallend. Ze zijn effen zwart en lijken veel op andere kraaienkuikens. Het blauwgrijze nekkleed ontwikkelt zich echter zeer snel en de jongen lijken al na enkele weken op volwassen dieren – hoewel de nek nog minder intens gekleurd is. Bovendien zijn jonge kauwen altijd te herkennen aan hun helder lichtblauwe ogen.

jonge kauw
Jonge kauwen missen nog de grijze nek [Foto: Natalia van D/ Shutterstock.com]

Hoe zien kauweneieren eruit?

Kauwen leggen lichtblauwe eieren van ongeveer 3 centimeter groot, bedekt met donkere vlekken. Meestal worden er vier tot zes eieren in een nest gelegd. Het nest zelf bevindt zich in een holte en is gemaakt van kleine stokjes, stukjes schors, andere plantenvezels, haar en aarde.

Aan welke habitat geeft de kauw de voorkeur?

Bij het zoeken naar een geschikte habitat zoeken kauwen naar twee dingen: Brede, open ruimtes waar ze naar voedsel kunnen zoeken, en grotachtige structuren waar ze hun nesten kunnen bouwen. Daarom bewonen ze graag landbouwgrond en weilanden in de buurt van nederzettingen, maar ook steengroeven of steden met voldoende grote groene ruimten.

Kauw in het park
Kauwen leven graag in de buurt van mensen [Foto: Agnieszka Rybkiewicz/ Shutterstock.com]

Waar bouwt de kauw zijn nest?

Kauwen zijn uitgesproken holenbroeders. Ze nestelen van nature in spleten en nissen in rotsen, maar tegenwoordig gebruiken ze vooral oude gebouwen en maken ze gaten in gevels en schoorstenen tot hun eigen nest. Maar ze maken ook graag gebruik van natuurlijke boomholten, zoals takgaten of oude spechtenholten, en van nestkasten. Beide geslachten zorgen voor de nestbouw en soms helpen zelfs ongepaarde jonge vogels van het vorige jaar mee.

Kauwennest
Kauwen zijn holenbroeders [Foto: David Kalosson/ Shutterstock.com]

Wanneer is het broedseizoen van de kauw?

Het broedseizoen van kauwen begint in april. Na het leggen van de eieren is het de taak van het vrouwtje om ze tot 20 dagen uit te broeden. Gedurende deze tijd wordt ze door het mannetje van voedsel voorzien. De pas uitgekomen jonge vogels worden vier tot vijf weken in het nest gevoed en worden even lang na het verlaten van het nest door hun ouders ondersteund bij het zoeken naar voedsel. Het broedseizoen van kauwen eindigt in juni en er volgt geen tweede broedsel. Kauwen hebben ook monogame huwelijken en de meeste paren blijven levenslang bij elkaar.

Waar overwintert de kauw?

De meeste van onze inheemse kauwen brengen het hele jaar door in Duitsland. Slechts enkele populaties verlaten hun broedgebied en trekken over kortere afstanden naar het zuiden of zuidwesten. In feite hebben we in de winter een overschot aan kauwen, omdat de dieren uit Noord-Europa vaak ontsnappen aan de vrieskou van hun thuisland en bij ons overwinteren.

Kauw in de winter
Kauwen zijn gemakkelijk te herkennen in de sneeuw [Foto: Kazakov Maksim/ Shutterstock.com]

Het ondersteunen van de kauw in de tuin: Dit is hoe

Door de renovatie van oude gebouwen zijn er steeds minder nestmogelijkheden voor kauwen. In sommige delen van Duitsland worden de populaties daarom al als bedreigd beschouwd. Lees hier hoe u de vogels een thuis kunt bieden en hen op andere manieren kunt steunen.

Wat eten kauwen?

Kauwen zijn echte alleseters. Ze voeden zich met insecten, spinnen, wormen en andere kleine dieren, gebruiken aas, fruit en bessen. In de winter kunnen ze vaak samen met andere kraaien, zoals raven en roeken, in de velden foerageren.

Kauwen voeren
Kauwen schijnen ook graag pizza te eten [Foto: Jarkko Jokelainen/ Shutterstock.com]

Kauwen bezoeken ook graag voederbakken – zowel in de winter als tijdens het broedseizoen. Ze zijn ook niet bijzonder kieskeurig als het op voedsel aankomt en zullen elke vorm van strooisel of graanvoer aanvaarden die hun wordt aangeboden. Ons Plantura vogelvoer voor alle seizoenen bevat bijvoorbeeld veel rijke zaden voor de kraaien om zich tegoed te doen – in de winter levert het waardevolle energie voor de warmteproductie en in de zomer brengt het een extra lading eiwitten en een aanvulling van voederkalk voor aanstaande vogelouders.

Plantura All Season Food voor wilde vogels
Plantura jaarrond voedsel voor wilde vogels

Eiwitrijk vogelvoer voor het hele jaar
voor alle graan- en zachtvoerders,
ondersteunt vogelouders & hun nakomelingen

Koop hier!

Welke nestkasten zijn geschikt voor kauwen?

Als u kauwen een nestplaats wilt bieden, kunt u met weinig moeite zelf een kauwennestkast bouwen. Dit moet een volledige nestkast met holtes zijn die rondom gesloten is, behalve een kleine ingang. Het invlieggat moet 15 cm groot zijn en de bodem van het nestkastje moet ongeveer 28 x 17 cm zijn. De nestkastjes moeten op enkele meters hoogte worden geplaatst op een plaats die veilig is voor katten en andere roofdieren.

Tips voor het zelf bouwen van een nestkastje vind je in ons speciale artikel.

Kauw in een nestkast
Kauwen worden steeds afhankelijker van nestkasten [Foto: Edwin Butter/ Shutterstock.com]

Hoe kun je de kauw extra steunen?

Naast aangeboden vogelvoer zijn kauwen ook blij met een rijk natuurlijk voedselaanbod in huiselijke tuinen. Ook u kunt een klein kauwenparadijs creëren door een insectvriendelijke tuin aan te leggen. Gebruik daarbij geen chemische bestrijdingsmiddelen, want die bevatten vaak giftige stoffen en gaan dus niet alleen uw insectenbevorderende maatregelen tegen, maar kunnen via de voedselketen ook vogels vergiftigen.

U kunt ook punten scoren bij tuinvogels door een drinkplaats aan te leggen. Of het nu gaat om een vijver, een beekje of een waterbak – op warme dagen zullen uw gevederde bezoekers u er dankbaar voor zijn. Zorg er wel voor dat uw drinkgaten regelmatig worden schoongemaakt. Vogelbaden of baden kunnen snel een broedplaats voor besmettelijke ziekten worden, vooral op warme dagen, en moeten daarom in de zomer dagelijks worden schoongemaakt.

Natuurlijk zijn niet alleen kauwen, maar ook veel andere tuinvogels, zoals de staartmees of de heggemus, blij met een kleine verfrissing tussendoor.