Planten worden vaak gekweekt of vermeerderd door zaad. Als het ontkiemen ondanks alle inspanningen niet lukt, is dat vaak erg vervelend. Wij leggen uit hoe u de kiemkrachttest kunt gebruiken om te bepalen of uw zaden nog kiemkrachtig zijn.

Inhoudsopgave

Wat is een kiemmonster?

Vooral bij oude zaden komt het vaker voor dat de kiemkracht in de loop der tijd verloren is gegaan. Het kweken van nieuwe planten kan dan snel een teleurstelling worden. U kunt te weten komen of uw zaden nog geschikt zijn om te zaaien door een kiemproef uit te voeren.

Meer informatie “

Wanneer moet een kiemproef worden uitgevoerd?

Als u in een winkel zakjes zaad hebt gekocht, staat daar meestal een houdbaarheidsdatum op. Als de zaden al lang verlopen zijn, is een kiemproef aan te bevelen om te bepalen hoe groot de kiemkracht nog is. Hetzelfde geldt voor zaden die u zelf in de tuin hebt verzameld en voor langere tijd hebt bewaard.

Vooral temperatuur, lichtomstandigheden en vochtigheid beïnvloeden de kwaliteit van de zaden en kunnen ze zodanig beschadigen dat ontkieming onmogelijk is. Een schimmelinfectie kan er ook voor zorgen dat zaden niet kunnen ontkiemen, bijvoorbeeld als de schimmel zich vanuit naburige planten of opgeslagen groenten naar het zaad verspreidt. Als u het zaad te vroeg van de donorplanten trekt, kan onvoldoende rijpheid van het zaad er ook toe leiden dat het niet kan ontkiemen.

Lees meer “

Hoe werkt een kiemproef?

Jonge zaailingen en plantenzaden voor het zaaien
Als ten minste 75% de zaadtest doorstaat, kunt u zonder aarzelen zaaien.

Indien mogelijk moet vóór het komende tuinseizoen een kiemproef worden uitgevoerd om tijdverlies te voorkomen. Een geschikte tijd hiervoor is tussen december en februari. De datum is onafhankelijk van de aanbevolen zaaidatum van de respectieve plantensoorten, aangezien voor de test alleen monsterzaden worden gebruikt. Gekiemde exemplaren van de kiemproef zijn meestal niet geschikt voor aanplant en moeten na het tellen worden weggegooid.

Voorbereiding

Je moet de volgende gebruiksvoorwerpen klaar hebben liggen:

  • Een ondiepe schaal of bord – doorzichtig en doorschijnend voor lichte spruiten.
  • keukenpapier of watten / voor grotere zaden, zoals bonenzaad, een beetje zand
  • een spuitbus gevuld met water
  • voor oude zaden: een glas water en wat aarde of zand

Zaad voorbereiden

Zelf verzamelde zaden van het vorige tuinseizoen en gekochte zaden die de aangegeven houdbaarheidsdatum nog niet hebben overschreden, behoren tot de jongere zaden. Hier is het voldoende om duidelijk beschadigde en uitgedroogde zaden vóór de kiemproef te sorteren.

Bij oude zaden vormt zich na verloop van tijd soms een dun laagje olie rond de zaadhuid, waardoor ontkieming wordt bemoeilijkt of verhinderd. Als u de zaden lichtjes inwrijft met wat aarde of zand, zal deze film oplossen.

Uitvoering van de kiemproef

Leg het keukenpapier of de watten op het bord en besproei het met water. Leg er tien tot twintig zaden op. De zaden moeten gelijkmatig verdeeld zijn en elkaar niet bedekken. Dek ze vervolgens af met een ander stuk keukencrêpe, dat ook vochtig moet worden besproeid. Aangezien keukencrême voor duisternis zorgt, moet u voor lichtkiemers een doorzichtige bak gebruiken in plaats van een plaat, zodat het licht het zaad kan bereiken.

Leg de zaden nu op een warme plaats. De meeste zaden ontkiemen bij een temperatuur van ongeveer 22 graden Celsius. Bij 25 graden gaat de ontkieming meestal sneller, als ontkieming mogelijk is. Het mag echter niet warmer zijn dan dit. Zorg ervoor dat de keuken crêpe of de zaden voortdurend vochtig zijn.

Als u de kiemproef op grotere zaden wilt uitvoeren, leg ze dan op een dun laagje zand.

Resultaat van de kiemproef

Afhankelijk van de plantensoort en de omstandigheden ter plaatse duurt het ontkiemen van de zaden niet altijd even lang. Slazaden hebben bijvoorbeeld een normale kiemtijd van zes tot tien dagen. Met peterselie moet je tot 14 dagen geduld hebben. De kiemproef is echter uiterlijk na drie weken afgelopen.

Tel de zaden vanaf de eerste schijnbare kieming. Indien 50 procent of meer van de zaden van het monster aan het einde van de kiemproef zijn ontkiemd, is de kiemproef geslaagd en kunt u de zaden zaaien. Als het kiempercentage 50 tot 60 procent is, moet u bij het zaaien kortere intervallen plannen, omdat dan slechts een middelmatige kiemkracht te verwachten is. Als het kiempercentage ten minste 75% bedraagt, kunt u de zaden zonder aarzelen gebruiken om te zaaien.

Onze expert tip:
Zelfs bij minder dan 50% hoeft u de zaden niet per se weg te gooien. Het is echter raadzaam om minstens tweemaal zo dicht te zaaien als gewoonlijk, omdat de kans op kieming in het bed kleiner is dan in de kiemproef.

Lees meer “

Hoe lang behouden zaden hun kiemkracht?

Zaden kunnen gedurende verschillende perioden ontkiemen, afhankelijk van de plantensoort en de zaadkwaliteit. Tomatenzaad, bijvoorbeeld, is een van de langst houdbare zaden met een houdbaarheid tot tien jaar. Dillezaad verliest vaak al na één of twee jaar zijn kiemkracht. Dan zijn er ook nog soorten die het beste ontkiemen als ze relatief vers worden gezaaid. Dit zijn bijvoorbeeld erwten- en preizaden. Maar hoe lang de duur van een kiemperiode ook wordt vermeld, als je inferieur zaad hebt of externe invloeden een negatief effect hebben, kan de kiemperiode aanzienlijk worden verkort.

Lees meer “

Vergelijkbare berichten