Om basilicum goed te laten groeien, heeft het veel voedingsstoffen nodig. Wij laten u zien waar u op moet letten bij het bemesten van basilicum.

Basilicumblaadjes in je handen
Basilicum is een zware groeier en heeft veel voedingsstoffen nodig om goed te gedijen. [Foto: Hortimages/ Shutterstock.com]

Basilicum (Ocimum basilicum) is niet alleen erg dorstig, maar ook erg hongerig. Het aromatische kruid wordt daarom ook gerekend tot de zogenaamde heavy feeders. Basilicum kan het best op een warme plaats worden geplant, omdat het niet goed tegen koele temperaturen (onder 10 °C) kan. Een kweek in potten is daarom ideaal. Maar het maakt niet uit of je basilicum in een pot of in een bed kweekt: Zorg altijd voor voldoende voedingsstoffen, zodat het kruid goed gedijt en u volop groene bladeren kunt oogsten.

Inhoud

  • Wanneer is de beste tijd om basilicum te bemesten?
  • Bemesting van basilicum: Hoe en waarmee bemesten?
    • Biologische bemesting van basilicum
    • Basilicum bemesten met mineralen
    • Basilicum bemesten met huismiddeltjes

Maar wanneer bemest je basilicum? Welke meststoffen zijn geschikt en wat is de beste aanpak? Wij hebben deze vragen voor u beantwoord in dit artikel.

Wanneer is de beste tijd om basilicum te bemesten?

Vanwege zijn koudegevoeligheid wordt basilicum meestal in potten geteeld. Winterharde basilicumsoorten kunnen echter ook zonder problemen in de zomer buiten worden geplant. Zorg bij het planten voor een plek met humusrijke grond of voedingsrijk substraat voor de teelt in een pot. Magere gronden kunnen gemakkelijk worden verbeterd met compost of mest. Vooral de gekochte potjes basilicum uit de supermarkt hebben na het verplanten gelukkig voldoende voedingsstoffen in de grond. Bij het planten kunt u ook wat meststof in de bovenste lagen werken. U kunt het beste organische meststoffen met langzame afgifte gebruiken, zoals onze Plantura organische universele meststof. Deze zijn bijzonder vriendelijk voor uw basilicum, de grond en de dieren in uw tuin. De korrels van onze Plantura-meststoffen lossen op bij besproeiing en worden afgebroken met behulp van de micro-organismen die in de bodem leven. De voedingsstoffen worden dan geleidelijk aan de plant afgegeven. Zo biedt u het basilicum al in het voorjaar optimale startomstandigheden.

Basilicum JUngplant in handen
Basilicum is een zware groeier en heeft veel voedingsstoffen nodig om goed te gedijen. [Foto: Hortimages/ Shutterstock.com]

Tijdens de groeifase (mei tot september) moet regelmatig worden bemest, omdat de vraag naar voedingsstoffen in deze fase van de ontwikkeling bijzonder groot is. Voordat u de basilicum in de herfst naar binnen haalt om te overwinteren, moet u de hoeveelheid mest weer verminderen. Aangezien de groei van de plant tijdens het koude seizoen minder sterk is, moet u slechts om de vier tot zes weken in kleinere hoeveelheden bemesten.

Samenvatting: Wanneer basilicum bemesten?

  • Basisbemesting in het voorjaar
  • Regelmatig bijmesten tijdens de groeifase
  • Verminder de bemesting in de winter
Basilicumplanten om op te potten
Na het uitplanten wordt een organische, langzaam vrijkomende meststof aanbevolen. [Foto: Stock Rocket/ Shutterstock.com]

Bemesting van basilicum: Hoe en waarmee bemesten?

Elke hobbytuinder moet voor zichzelf uitmaken welke meststof de juiste is. Wij geven u een overzicht van welke meststoffen geschikt zijn om basilicum te voeden en hoe u het beste te werk kunt gaan bij het bemesten.

Biologische bemesting van basilicum

Als basilicum te weinig wordt bemest, heeft dit een negatief effect op de oogst. Maar ook overbemesting of een onevenwichtige toevoer van voedingsstoffen aan de plant is ongewenst. In dit opzicht bieden organische meststoffen met langzame afgifte een groot voordeel. Langzaam vrijkomende meststoffen in korrelvorm kunnen gemakkelijk worden gedoseerd en minimaliseren zo het risico van overbemesting. Verdere voordelen van organische meststoffen met langzame afgifte zijn bijvoorbeeld de volgende:

  • Langdurige levering van voedingsstoffen, aangezien de meststof slechts geleidelijk wordt afgebroken.
  • Activering van het bodemleven en duurzame verbetering van de bodemstructuur
  • Bijzonder milieuvriendelijk door het ontbreken van chemicaliën
Basilicum in een pot met Plantura-meststof
Langzaam vrijkomende meststoffen zoals onze Plantura Organic Universal Fertilizer voorzien de planten langdurig van voedingsstoffen.

Onze Plantura Biologische Universele Meststof voldoet volledig aan al deze criteria en is daarom ook uitstekend geschikt voor de voeding van uw basilicumplant. Het hoge stikstofgehalte bevordert zowel de groei als de bladvorming. Voldoende fosfor en kalium zijn belangrijk voor de wortelvorming en de weerstand van uw plant. Ook de productie van de meststof uit overwegend organische, plantaardige reststoffen van de levensmiddelen-, luxe- en diervoederindustrie is bijzonder hulpbronvriendelijk en duurzaam.

Om ervoor te zorgen dat u uw basilicum van de juiste hoeveelheid voedingsstoffen voorziet, hebben wij hieronder nauwkeurige bemestingsinstructies voor u opgesteld:

Organische langzaam vrijkomende meststof: Instructies en dosering voor basilicum

  1. Voor het planten: verwerk 40 – 60 g/m² (3 tot 5 eetlepels) van onze Plantura Organische Universele Meststof in de bovenste grondlagen of meng ongeveer 2 g/l (½ theelepel) door het substraat in het geval van een potcultuur.
  2. Geef de grond na het planten goed water zodat de korrels kunnen oplossen.
  3. Na 2 maanden opnieuw bemesten 30 – 50 g/m² (2 tot 4 volle eetlepels) of ongeveer 2 g/l voor een potcultuur.
  4. Extra kleine hoeveelheden meststoffen tijdens de groeifase ondersteunen de plant optimaal in haar ontwikkeling.
Plantura Organische Universele Meststof
Plantura Organische Universele Meststof

Effectief effect op lange termijn,
goed voor de bodem, onschadelijk voor mens, dier & natuur

Koop hier!

Bemest basilicum met mineralen

Blauwe korrels, vloeibare meststoffen en dergelijke bieden het voordeel dat de voedingsstoffen in zuivere vorm beschikbaar zijn en dus direct door de plant kunnen worden opgenomen. Dit biedt echter slechts een kortetermijnboost voor de zeer voedzame basilicum. Door de hoge zoutconcentraties in minerale meststoffen is er echter een verhoogd risico van overbemesting. Bij oneigenlijk gebruik kunnen de zouten bij buitenteelt uitspoelen naar diepere bodemlagen, waar ze het grondwater kunnen verontreinigen. Organische meststoffen daarentegen voorzien het basilicum gedurende langere tijd van voedingsstoffen en zijn veel vriendelijker voor planten, dieren en het milieu.

Basilicum met minerale meststof in de bodem
De hoge zoutconcentratie in minerale meststoffen kan snel leiden tot overbemesting [Foto: Swapan Photography/ Shutterstock.com]

Basilicum bemesten met huismiddeltjes

Een natuurlijke meststof die in bijna elk huishouden te vinden is, is koffiedik. Dit kan in gedroogde vorm als een dunne laag op de bodem worden aangebracht. Het eigenlijke afvalproduct levert stikstof aan de plant en houdt tegelijkertijd ongedierte weg. U moet de basilicum echter niet te vaak bemesten met koffiedik. Op den duur kan de pH-waarde van de grond in het zure bereik zakken, wat de plant op den duur niet goed verdraagt.

Vergelijkbare berichten